اختلال شخصیت وابسته چیست و چطور درمان می شود؟
رئیس بخش روانپزشکی بیمارستان رسول اکرم گفت: در اختلال شخصیت وابسته، ویژگیهایی مانند نیاز مفرط و فراگیر به مراقبت، رفتار تسلیمانه و نیازمند در روابط بین فردی به دلیل ترس از رها شدن در بیمار مشاهده میشود.
دکتر عاطفه قنبری جلفایی متخصص اعصاب و روان در گفتوگو با خبرنگار سیوطب در مورد اختلال شخصیت وابسته (DPD) و راههای درمان این بیماری اظهار کرد: اختلالات شخصیت، دستهای از اختلالات روانپزشکی هستند که با الگوهای ناسازگار رفتار، الگوهای ناسازگار شناخت و برداشت وی از دنیا، تجارب درونی منفی و الگوهای ناسازگار تعاملات بین فردی مشخص میشوند و بر عملکرد فرد تاثیر میگذارند.
بیشتر بخوانید: اختلال شخصیت وابسته؛ وقتی فرد در تصمیمگیری فلج میشود!
وی با بیان اینکه شروع این الگوها در اواخر نوجوانی و ابتدای جوانی آغاز میشود، افزود: این الگوها انعطاف ناپذیرند و با ناراحتی یا ناتوانی قابل توجهی همراه هستند. برخی اختلالات شخصیت در خانمها و برخی دیگر در آقایان شایعتر است که از جمله این اختلالات میتوان به اختلال شخصیت وابسته اشاره کرد؛ در اختلال شخصیت وابسته، ویژگیهایی مانند نیاز مفرط و فراگیر به مراقبت، رفتار تسلیمانه و نیازمند در روابط بین فردی به دلیل ترس از رها شدن در بیمار مشاهده میشود.
رئیس بخش روانپزشکی بیمارستان رسول اکرم ادامه داد: در اختلال شخصیت ممکن است فرد علائمی مانند مشکل در تصمیمگیریهای معمول، اطمینان و توصیه دیگران، ترس از مخالفت با دیگران، مشکل در شروع پروژهها بدون حمایت دیگران، نیاز مفرط به کسب حمایت از دیگران، احساس آسیبپذیری و درماندگی در هنگام تنهایی داشته باشد. همچنین امکان دارد که فرد با پایان یافتن یک رابطه، ناامیدانه به دنبال برقراری رابطه دیگری باشد.
بیشتر بخوانید: اختلال شخصیت اجتنابی و ۷ معیار برای تشخیص دوری گزینی
دکتر قنبری اضافه کرد: این رابطه غیرواقعی فقط به خاطر ناتوانی در مراقبت از خود و ترس از تنها ماندن است. بهطور مثال نوجوانان معمولاً به دنبال در اختیار گرفتن کنترل زندگیشان هستند و مخالفت کردن با والدین در مورد مسائل زندگی و تصمیمگیریها یکی از علامتهای دوران نوجوانی است. افرادی که مبتلا به شخصیت وابستهاند حتی در مورد مسائل کوچک مانند انتخاب رنگ لباس، دکوراسیون اتاق، نحوه چیدمان وسایل هم به نظر والدین وابسته هستند.
وی در مورد ریسک فاکتورهای ابتلا به بیماری شخصیت وابسته گفت: ریسک فاکتورها ژنتیکی است. اگر در خانوادهای چنین شخصیتی وجود داشته باشد، شانس ابتلای به این بیماری در دیگر اعضای خانواده هم افزایش پیدا میکند. شیوه فرزند پروری دستوری و اینکه به فرزند اجازه هیچ اظهارنظر و تصمیمگیری شخصی و استقلال رای داده نمیشود هم باعث شکل گیری شخصیت وابسته میشود.
بیشتر بخوانید: ۹ درمان اختلال شخصیت مرزی یا بوردرلاین؛ مقابله با تغییرات سریع در خلقوخو
این پزشک متخصص اعصاب و روان با بیان اینکه شیوع این اختلال حدود نیم درصد از جمعیت عمومی است، توضیح داد: این اختلال در خانمها بیشتر از آقایان است و معمولا هم در ابتدای بزرگسالی علائم بهصورت مشخص خودشان را نشان میدهند. البته ممکن است افراد در سنین پایینتر هم علائمی از اختلال شخصیت داشته باشند.
بیشتر بخوانید: اختلال شخصیت مرزی و مشکلات بسیاری که به وجود میآورد
دکتر قنبری در مورد درمان اختلال شخصیت وابسته اظهار کرد: درمان افراد مبتلا به شخصیت وابسته متفاوت است. درمان این بیماری بیشتر روان درمانی است؛ روان درمانی ممکن است توسط روانپزشک یا روانشناسان بالینی انجام شود. گاهی افراد به خاطر علائمی مانند وابستگی به دیگران، عدم توانایی در انجام وظایف و عدم توانایی در تحمل تنهایی، مضطرب یا افسرده میشوند. در صورت وجود این علائم در بسیاری از مواقع تجویز دارو به این افراد کمک خواهد کرد.