
جوش چانه معمولا نتیجه نوسانات هورمونی است که میتواند در دوران بلوغ یا چرخه قاعدگی به وجود آید. با این حال، هر فردی در هر سنی امکان دارد جوش چانه را تجربه کند. روغن طبیعی روی پوست کثیفی، عفونتها و باکتریها را در منافذ صورت، گردن و پشت افراد حبس میکند. هنگامیکه این اتفاق میافتد، منافذ اغلب قرمز و ملتهب میشوند که در نهایت منجر به جوش چانه و سایر نقاط صورت میشود.
برای موارد خفیف، فرد میتواند با استفاده از محصولات بدون نسخه و مراقبت از خود، جوشها را در خانه درمان کند. برای موارد شدیدتر، فرد سراغ محصولات قویتر یا سایر روشهای درمانی میرود که تحت نظر یک متخصص پوست انجام میگیرد. برای اطلاعات بیشتر در مورد جوش چانه و روشهای خلاص شدن از شر آنها این مقاله از مجله سلامت سیوطب را مطالعه کنید.
علت جوش چانه
جوش چانه هیچ تفاوتی با جوشهای سایر قسمتهای صورت، گردن، سینه و پشت ندارند. روغن، پوست مرده یا سایر زبالهها و باکتریها را در یک یا چند منافذ روی پوست به دام میاندازد. این روند به وجود آورنده جوش چانه و سایر نقاط بدن است.
جوش چانه از مواردی است که بسیار رایج و متداول است و کمتر کسی است که این عارضه را تجربه نکرده باشد. آنها معمولا نتیجه نوسانات هورمونی هستند. این امر به ویژه در مورد زنان و نوجوانان صدق میکند، زیرا هر دو نوسانات شدید هورمونی را تجربه میکنند.
آندروژنها هورمونهای تولیدکننده سبوم هستند که اغلب علت جوش زیر چانه و فک هستند. سبوم روغنی است که مسئول بسته شدن منافذ و ایجاد جوش است. از آنجایی که هورمونها میتوانند در دوران بزرگسالی نوسان داشته باشند، جوشهای روی چانه میتوانند در هر زمانی ظاهر و از بین بروند.
شرایط زمینهای که به ایجاد جوش چانه ختم میشود
در برخی موارد، امکان دارد فردی روی چانه خود جوش نداشته باشد. درعوض، یکی از دو بیماری مشابه جوش چانه را داشته باشد: موهای رشد کرده و روزاسه این دو بیماری هستند.
موهای زائد گاها در اثر تراشیدن به وجود میآیند. در نتیجه، مردان نسبت به زنان بیشتر مستعد ابتلا به موهای زائد روی چانه هستند. با این حال، هر کسی میتواند روی چانه یا سایر قسمتهای صورت یا بدن خود موهای زائد ایجاد کند.
- موی رشد کرده به موهایی گفته میشود که به جای بیرون آمدن زیر پوست رشد میکنند. اگر این اتفاق بیفتد، موهای رشد کرده شبیه یک جوش میشوند و متورم، قرمز و دردناک خواهند شد.
- روزاسه یک بیماری شایع پوستی است. باعث میشود رگهای خونی فرد نمایان شوند که منجر به قرمزی قابلتوجه میشود. در برخی موارد، روزاسه میتواند باعث ایجاد برجستگیهایی در پوست فرد شود که پر از چرک و شبیه جوش چانه هستند.
انواع جوشهایی که در صورت و بدن بیرون میزنند
جوشها در قیاس با هم کمی متفاوت به نظر میرسند. انواع آکنهها که جوش چانه هم جزیی از آنها است عبارتند از:
- پوسچولها: جوشهای چرکی هستند که روی صورت یا جای دیگری در قسمت بالایی بدن ظاهر خواهند شد. پوسچول گاهی چند هفته طول میکشد، اما اگر بیش از 6 تا 8 هفته بماند و به درمانهای خانگی پاسخ ندهد، بهتر است به پزشک یا متخصص پوست مراجعه کنید.
- آکنه کیستیک: باعث ایجاد برجستگیهای متورم و قرمز رنگ میشود و معمولا تمایل دارند در قسمت بالایی بدن، به ویژه صورت ایجاد شوند. جوش چانه معمولا یکی از نمودهای آکنه کیستیک محسوب میشود. آکنه کیستیک گاها ماندگاری بیشتری دارد زیرا در عمق پوست شکل میگیرد. با درمان، برخی از افراد طی 6 تا هفته شاهد بهبودی هستند. اگر این اتفاق نیفتد، متخصص پوست ممکن است تغییر درمان را توصیه کند.
آکنه در پشت ماندگاری بیشتری نسبت به جوش جاهای دیگر بدن دارند. با درمان، افراد قاعدتا طی 6 تا هشت هفته باید بهبود یابند. در حالی که سلامت کامل ممکن است سه تا چهار ماه طول بکشد.
گاهی اوقات، آنچه که به نظر میرسد در ظاهر یک جوش دیده میشود، اما به واقع نوع دیگری از لک است. به عنوان مثال، موهای رشد کرده میتوانند باعث ایجاد برآمدگیهای قرمز و متورم شوند که پس از اصلاح صورت یا پاها ایجاد میشوند.
درمان جوش چانه
بسیاری از افراد میتوانند درمان جوش چانه را در خانه شروع کنند و نتایج خوبی نیز بدست آورند. فرد باید از محصولاتی استفاده کند که حاوی اسید سالیسیلیک یا بنزوئیل پراکسید باشد. هر دو میتوانند به خشک شدن جوشهای فرد در عرض چند روز کمک کنند، اگرچه ممکن است چند هفته طول بکشد.
برای درمان خانگی جوش زیر پوستی چانه، فرد باید این مراحل کلی را دنبال کند:
- جوش چانه را با یک شوینده ملایم یا حاوی اسید سالیسیلیک شستشو دهد
- برای کمک به کاهش قرمزی جوش چانه، یک کیسه یخ را به مدت حدود 5 دقیقه روی ناحیه قرار دهید.
- سپس کرم یا پماد با بنزوئیل پراکسید روی جوش بمالید
- از برداشتن جوشها یا تلاش برای از بین بردن آنها خودداری کنید.
- اگر جوش چانه از بین نمیرود یا شدید باشد، بهتر است با یک متخصص پوست مشورت شود.
درمانهای اضافی جوش چانه که ممکن است پزشک توصیه کند عبارتند از:
- قرص برای جوش چانه: مصرف آنتی بیوتیکهای خوراکی، برای از بین بردن باکتریهای به دام افتاده
- ایزوترتینوئین، دارویی است که پزشکان به دلیل بی اثر بودن سایر روشها آن را تجویز میکنند.
- کرمها، پمادها یا ژلهای مقوی تجویزی
- لیزر درمانی
- تخلیه و سپس برداشتن کیست بزرگ
- لایه برداری شیمیایی
- مصرف قرصهای ضد بارداری، برای کمک به تنظیم هورمونهایی که سبوم تولید میکنند
راههای جلوگیری از بروز جوش چانه
همیشه نمیتوان به طور کامل از ایجاد جوشهای روی چانه جلوگیری کرد. با این حال، چندین کار وجود دارد که یک فرد میتواند برای جلوگیری از آنها انجام دهد. این راهکارها عبارتند از:
- شستن چانه و تمام نواحی صورت با صابون ملایم دو بار یا بیشتر در روز
- اجتناب از غذاهای چرب و غذاهای حاوی قند اضافی
- به حداقل رساندن استرس یا سایر محرکهای هورمونی
- اجتناب از لمس بیش از حد صورت با دست و انگشتان
- استفاده منظم از ضد آفتاب بدون روغن
- ملحفهها و سایر ملافهها را تمیز نگه دارید و مرتبا شسته شود
- اجتناب از محصولات پوستی حاوی روغنهایی که میتوانند منافذ را مسدود کنند
- دور نگه داشتن موها از چانه و تمیز کردن مکرر آن
برای جلوگیری از رشد موهای زائد و ایجاد جوش چانه، افرادی که اصلاح میکنند باید موارد زیر را مد نظر داشت:
- استفاده از کرم موبر مرطوب کننده
- از تیغ تیز برای اصلاح استفاده شود
- استفاده از فرآیند حذف موهای کمتر تحریک کننده
نگاهی کلی به جوش چانه
جوش چانه یک اتفاق رایج است که میتواند در دوران بزرگسالی به خصوص در خانمها و گاهی در آقایان اتفاق بیفتد. هورمونها معمولا مسئول تحریک تولید چربی اضافی روی چانه هستند که میتواند سلولهای پوست یا کثیفی و باکتریها را به دام بیاندازد و در نهایت منجر به ایجاد جوش چانه میشود. افراد اغلب میتوانند با رعایت بهداشت پوست و مراقبت از خود از ایجاد جوش چانه جلوگیری کنند.
در صورت ایجاد جوش، درمان معمولا با کرمها و پمادهای موضعی شروع میشود. با این حال، در موارد شدید، ممکن است به درمآنهای تهاجمیتری از متخصص پوست نیاز داشته باشند.
سوالات متداول
1.جوش چانه چه زمانی ایجاد میشود؟
جوشها زمانی ایجاد میشوند که غدد چربی، چربی اضافی تولید میکنند و از خروج طبیعی سلولهای مرده پوست از منافذ جلوگیری میکنند. این تجمع چربی و سلولهای مرده منافذ را مسدود و باعث ایجاد جوش چانه میشود. باکتری به نام پروپیونی باکتریوم آکنه نیز میتواند باعث ایجاد جوش شود و همچنین نوسانات در سطح هورمونها نیز از دیگر عوامل ایجاد جوش مسوب میشود.
2. چه کرمهایی که برای درمان جوش چانه مفید هستند؟
بنزوئیل پراکسید جزء بسیاری از محصولات آکنه OTC است. این به کشتن باکتریهایی که میتوانند باعث آکنه شوند کمک میکند. بهتر است با کرم یا پماد حاوی 2.5 درصد بنزوئیل پراکسید برای درمان جوش چانه شروع کنید. برخی از مواد موثر دیگر در محصولات آکنه OTC شامل رتینوئیدها هستند که میتوانند به پاکسازی منافذ و کاهش چربی اضافی کمک کنند. اسید سالیسیلیک نیز از جمله موادی است که التهاب جوش را کاهش میدهد.
3.داروهای تجویزی برای جوش چانه کدامها هستند؟
اگر جوشها عمیق و ماندگار باشند، بهتر است به متخصص پوست مراجعه شود. پزشک ممکن است آنتی بیوتیکها را برای کاهش التهاب و از بین بردن باکتریهایی که میتوانند باعث ایجاد جوش شوند، تجویز کند. در برخی موارد، قرصهای ضد بارداری را برای تنظیم سطح هورمون تجویز میکنند.