کاریسوپرودول چیست؟ مکانیزم اثرگذاری، عوارض و نحوه مصرف کاریسوپرودول
کاریسوپرودول (carisoprodol) نوعی شل کننده عضلانی است که برای درد و ناراحتی عضلات استفاده میشود. این شل کننده عضلانی برای کنترل درد، التهاب و تسکین اسپاسم عضلانی بسیار موثر است. در اغلب موارد پزشکان از شل کننده عضلانی کاریسوپرودول همراه با فیزیوتراپی، آب درمانی و استراحت استفاده میکنند. زیرا خیلی خوب باعث تسکین درد بیمار خواهد شد.
در این بین آشنایی با نحوه مصرف، دوزهای تعیینشده، عوارض جانبی و تداخلهای دارویی carisoprodol بسیار مهم است. در این مطلب از مجله سلامت سیوطب، تاثیرات و مکانیزم اثر داروی کاریسوپرودول را بر کمردرد و زانو درد بررسی میکنیم. با ما همراه باشید.
عملکرد قرص کاریسوپرودول در بدن چگونه است؟ این دارو بر کدام سیستم بدن اثر میگذارد؟
کاریسوپرودول نوعی داروی تجویزی است که باید توسط پزشک تجویز شود. این دارو به صورت قرص خوراکی تولید و در دسترس بیماران قرار میگیرد. از آنجایی که کاریسوپرودول نوعی شل کننده عضلانی است، برای تسکین دردهای عضلانی از آن استفاده میشود.
نحوه اثرگذاری carisoprodol در بدن مانند سایر شل کنندههای عضلانی به این صورت است که از ارسال سیگنالهای درد تویط سیستم عصبی به مغز جلوگیری میکند. در این حالت بیمار درد را حس نخواهد کرد.
نحوه مصرف و میزان دوز کاریسوپرودول برای کمردرد و زانو درد است؟
در ابتدا باید اشاره کنیم که کاریسوپرودول باید با معده پر مصرف شود. زیرا مصرف با معده خالی باعث ایجاد سوزش یا مشکلات دیگر خواهد شد. در مورد دوز مصرفی carisoprodol نیز باید گفت که به نوع آسیب و شدت درد بیمار و همچنین وضعیت سلامتی او بستگی دارد.
در مورد دوره مصرف نیز وضعیت بیماری و درد بیمار موثر است. اما به طور کلی دوره استفاده از این دارو را کوتاه و در حدود 3 هفته یا کمتر در نظر میگیرند. زیرا مصرف بیش از حد (افزایش دوز یا طول دوره استفاده) باعث بروز عوارض جانبی خواهد شد.
چرا استفاده از کاریسوپرودول برای کمردرد و زانو درد خوب است؟
استفاده از کاریسوپرودول به این دلیل برای کمردرد و زانودرد مناسب است که با قطع ارسال سیگنالهای درد به مغز باعث تسکین درد بیمار خواهد شد. از طرفی دیگر داروهای شل کننده عضلانی مانند carisoprodol در کنار داروهای ضد التهابی و مسکن کاربرد فراوانی در تسکین دردهای عضلانی، مفصلی و حتی بافتی دارند.
قرص کاریسوپرودول تاخیری با چه داروهایی تداخل دارد؟
به دلیل اینکه مصرف برخی از داروها با هم باعث بروز عوارض خطرناکی میشود که گاهی خطر مرگ دارند. به همین منظور قبل از تجویز دارو، حتما پزشک را در جریان داروهای دیگری که همزمان مصرف میکنید، بهویژه داروهایی که موجب گیجی میشوند قرار دهید.
با توجه به این موضوع باید بگوییم که مصرف قرص کاریسوپرودول با داروهای زیر توصیه نمیشود:
- داروهای خواب آور و آرامبخش مانند کلردیازپوکساید، کلرزوکسازون، کلونازپام، کلورازپات و کلوزاپین
- انواع مسکنهای کدئیندار
- دیگر شل کنندههای عضلانی مانند متوکاربامول
- آنتی هیستامینها (سیتریزین و دیفن هیدرامین)
پس از مصرف این داروها با کاریسوپرودول خودداری کنید.
عوارض مصرف کاریسوپرودول در درمان شل کردن عضلات برای کمردرد و زانودرد چیست؟
یکی از عوارض بسیار مهم carisoprodol این است که امکان اعتیاد به مصرف پس از دوره درمانی وجود دارد. به همین دلیل بیماران باید carisoprodol را طبق دستور پزشک مصرف و سپس قطع کنند. همچنین اختلال در مصرف دارو باعث افزایش اثرات اعتیادآوری آن میشود. به همین دلیل باید کاریسوپرودول را با دوز و در زمان مقرر مصرف کنید.
از دیگر عوارض جانبی ناشی از مصرف کاریسوپرودول برای رفع کمردرد و زانو درد میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- سرگیجه
- خواب آلودگی
- سردرد
اگر هر یک از این اثرات ماندگار یا بدتر شد، فورا به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید.
اقدامات احتیاطی در مصرف کاریسوپرودول چیست؟
پیش از مصرف کاریسوپرودول پزشک را در جریان سابقه بیماریهای خود قرار دهید:
- در صورت داشتن حساسیت دارویی
- برخی بیماریهای خونی
- بیماری کلیوی
- بیماری کبدی
- تشنج
- سابقه شخصی یا خانوادگی اعتیاد به مصرف دارو
افرادی که این نوع بیماریهای را دارند، در صورت مصرف carisoprodol، امکان دارد دچار مشکلات جدی شوند.
موارد منع مصرف کاریسوپرودول چیست؟
استفاده از carisoprodol باعث ایجاد گیجی یا تاری دید میشود. به همین منظور از انجام رانندگی یا کار با ابزارآلات خطرناک و به صورت کلی فعالیتهایی که نیاز به هوشیاری بالا دارند خودداری کنید. از دیگر موارد منع مصرف میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- زنان باردار و شیرده
- قبل از انجام جراحی یا تصویربرداری پزشکی
احتمال دارد که مصرف carisoprodol باعث ایجاد آسیبهایی روی جنین متولد نشده شود.
در صورت مصرف ناگهانی و بیش از حد کاریسوپرودول لازم است چه اقداماتی انجام شود؟ علائم سوءمصرف آن چیست؟
در صورت مصرف بیش از حد دارو و بروز علائم جدی مانند غش کردن یا مشکلات تنفسی با مراکز فوریتهای پزشکی تماس بگیرید. علائم سوء مصرف دارو به صورت خواب آلودگی شدید یا سرگیجه، تشنج، تنفس آهسته یا کم عمق خود را نجات میدهند. البته در مواردی امکان دارد که علائم سوء مصرف کاسیوپرودول با تغییرات روحی و ذهنی ایجاد شود که عبارتند از:
- گیجی
- توهم
- ناتوانی در حرکت دادن پاها یا بازوها
- حرکت لرزان یا ناپایدار
- تغییرات بینایی مانند تاری دید
در صورت بروز این علائم مصرف دارو را قطع کنید و با پزشک خود مشورت کنید.
در صورت فراموش شدن دوز مصرفی کاریسوپرودول چه کنیم؟
اگر یک دوز از داری کاریسوپرودول را فراموش کردید، به محض به خاطر آوردن آن را مصرف کنید. اما اگر نزدیک زمان مصرف دوز بعد بود، از مصرف دوز فراموششده صرف نظر کنید. همچنین دوز بعدی را به موقع مصرف کنید و برای جبران دوز فراموششده، دوز دارو را دو برابر نکنید.
شرایط نگهداری carisoprodol چیست؟
شرایط نگهداری carisoprodol به این صورت است که باید در دمای اتاق و به دور از نور و رطوبت نگهداری شود. این داروی شل کننده عضلانی و دیگر داروها باید از دسترس کودکان و حیوانات دور بمانند.
گفتنی است که برای دور ریختن داروها آنها را درون سرویس بهداشتی یا فاضلاب نریزید. مگر اینکه دستورالعمل خاصی بریا انجام این کار ذکر شده باشد.
سخن پایانی در مورد مصرف کاریسوپرودول که باید بدانید
در این مقاله از مجله پزشکی سیوطب درباره کاریسوپرودول دارویی که برای شلکردن عضلات، عوارض، زمان مصرف، عملکرد و موارد منع مصرف آن صحبت کردیم. چنانچه شما هم درباره قرص کاریسوپرودول مطالبی را تجربه کردهاید یا شنیدهاید با ما و مخاطبان سیوطب به اشتراک بگذارید.
سوالات متداول درباره کاریسوپرودول
1. بهترین زمان مصرف کاریسوپرودول کی است و چگونه باید آن را مصرف کرد؟
این قرص را میتوان همراه غذا یا بدون غذا مصرف کرد. میزان دوز مصرفی بر اساس وضعیت پزشکی بیمار و پاسخ به درمان تعیین میشود. این دارو فقط باید به مدت کوتاه، 3 هفته یا کمتراستفاده شود.
2. چرا کاریسوپرودول را نمیتوان مدت زیادی مصرف کرد؟
چون مصرف طولانی مدت آن اعتیاد آور است.
3. چگونه بفهمیم این دارو موثر است یا خیر؟
بعد از مصرف باید دقت کنیم که آیا درد عضلانی کاهش یافته است.
4. آیا میتوان قرص کاریسوپرودول را در دوران بارداری و شیردهی مصرف کرد؟
در دوران بارداری، این دارو باید فقط در صورت نیاز مصرف شود. همچنین مصرف در دوران شیردهی با ورود به شیر مادر باعث ایجاد اثرات نامطلوبی روی شیر خواهد شد. به همین دلیل قبل از مصرف carisoprodol با پزشک خود مشورت کنید.