مضرات قهوه: عوارض قهوه که کمتر شنیدهاید!
درست است که مصرف قهوه فواید متعددی برای سلامتی دارد اما مصرف افراطی قهوه میتواند معایبی نیز داشته باشد. درواقع تحقیقات نشان میدهد منافع نوشیدن قهوه بیشتر از عوارض قهوه است. به طور کلی میتوان چنین نتیجه گرفت که مصرف قهوه به صورت متعادل در زمره مواد غذایی سالم تلقی میشود. مصرف متوسط قهوه 2 تا 4 فنجان در روز است. این میزان مصرف سبب کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع 2، بیماری قلبی، سرطان کبد، پارکینسون و افسردگی میشود. اما مضرات قهوه شامل بی خوابی، اضطراب، بیقراری، بروز مشکل در باروری مردان، اختلال در روند بارداری، شیردهی و یائیسگی بانوان است. در این مطلب از سیوطب به بررسی معایب قهوه میپردازیم که کمتر به آنها اشاره شده است.
مضرات قهوه؛ عوارض خوردن قهوه هر روز چیست؟
قهوه دومین نوشیدنی محبوب در جهان است که برای بسیاری آغاز روز بدون مصرف آن ممکن نیست. در برخی از کشورها سرانه مصرف قهوه به حدود 9 کیلوگرم در سال میرسد. اما مصرف بیرویه علاوه بر مزایا معایبی هم با خود به همراه دارد. در ادامه به برخی از عوارض قهوه اشاره میکنیم.
بی خوابی ناشی از مصرف قهوه
آدنوزین – ماده شیمیایی خواب آور. هر چه مدت بیشتری بیدار بمانید، میزان آدنوزینی که در مغز شما ایجاد می شود بیشتر می شود. کافئین، یکی از اجزای اصلی قهوه، می تواند به گیرنده های مشابه آدنوزین متصل شود. این گیرندهها را مسدود میکند و مانع از اتصال آدنوزین به آنها میشود تا کار خود را برای القای خواب انجام دهد.
اضطراب و بی قراری با مصرف قهوه
احساس دائمی نگرانی، بی قراری یا احساس تنش را می توان به عنوان اضطراب طبقه بندی کرد. با این حال، احساس عصبی بودن در مورد برخی چیزها کاملاً طبیعی است و لازم نیست حتی یک ذره نگران باشید.
با این حال، اعتقاد بر این است که کافئین توانایی ایجاد حملات اضطرابی را دارد. در عرض چند دقیقه پس از مصرف قهوه، آدرنالین ترشح می شود که به نوبه خود واکنش جنگ یا گریز ما را تحریک می کند.
مشکلات گوارشی ناشی از مصرف بیرویه قهوه
برای افرادی که از قبل مشکلات سوء هاضمه دارند، این مضرات قهوه می تواند یک کابوس باشد. حتی برای کسانی که معده قلبی دارند، قهوه همچنان می تواند روی اعصاب تأثیر بگذارد و باعث ایجاد عوارض ناخوشایندی مانند سوزش سر دل شود.
اعتقاد بر این است که قهوه اسفنکتر تحتانی مری را شل می کند، دروازه ای که مانع از ورود اسید دم شده در معده ما به لوله غذا می شود. این ممکن است منجر به رفلاکس اسید شود و از این رو باعث ایجاد عوارض شود.
بسته به نوع برشته شدن دانه های قهوه، ممکن است این مشکل در سطوح مختلف تشدید شود. اعتقاد بر این است که برخی از کباب ها اسیدی تر از سایرین هستند و از این رو اثرات برجسته تری ایجاد می کنند.
تکرر ادرار و قهوه
مصرف قهوه همچنین میتواند سبب تکرر ادرار شود. تکرر ادرار نیز به نوبه خود به کم آبی بدن دامن میزند. بنابراین علیرغم آنچه که برخی ممکن است تصور کنند نوشیدن قهوه میتواند باعث کمآبی شود.کافئین باعث افزایش جریان خون به کلیهها میشود که بدنبال آن خون بیشتری برای تصفیه به کلیهها فرستاده میشود که درنتیجه آن تکرر ادرار اتفاق میافتد.
افزایش کلسترول LDL: قهوه چربی خون را افزایش میدهد!
به طور کلی دو نوع کلسترول داریم که یکی HDL و دیگری LDL است؛ HDL برای سلامتی مفید است و افزایش LDL مخاطراتی برای سلامتی ایجاد میکند. تحقیقات نشان میدهد که مصرف قهوه با افزایش LDL در ارتباط است. افزایش LDL باعث ضخیم شدن دیوارههای رگهای خونی شده و شانس احتمال ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی را افزایش میدهد.
اعتیاد به قهوه
کافئین قادر است به گیرندههای آدنوزین در مغز بپیوندد و از ایجاد احساس خستگی در بدن بکاهد. قطعاً فرد با چندبار استفاده از قهوه و لذت بردن از افزایش انرژی کمکم به وجود این ماده اعتیاد پیدا میکند. در چنین وضعیتی فرد برای دریافت نتیجه لازم است مقدار مصرف را افزایش دهد.
در چنین حالتی با از بین رفتن اثر قهوه فرد احساس کمبود انرژی بیشتری میکند و به نوعی مدیریت تغییرات انرژی را از دست میدهد.
بیقراری ناشی از نوشیدن قهوه
مصرف قهوه باعث ترشح مقدار زیادی آدرنالین میشود. با افزایش این ماده بدن در پاسخ با واکنشهای بیقرارری و عصبانیت از خود نشان میدهد.
فشار خون و مصرف قهوه
گمانه زنیها پیرآمون ارتباط قهوه و فشار خون بسیار بالا است. یکی از این موارد این است که قهوه میتواند بر هورمونهایی که مسئول باز نگه داشتن رگها برای عبور یکپارچه خون از آن است. با ایجاد اختلال در این روند فشار بر روی دیواره رگها افزایش مییابد و درنتیجه باعث بالا رفتن فشار خون میشود.
افزایش شانس بیماریهای قلبی
وقتی قلب که مثل یک دستگاه پمپاژ عمل میکند ناگهان از کار بیافتد حمله قلبی ایجاد میشود. درواقع با تنگ شدن عروق کرونر که اغلب به دلیل افزایش LDLخون اتفاق میافتد و کاهش خونرسانی به قلب بیماایست قلبی ایجاد میشود.
کیست سینه با مصرف قهوه
اگرچه بین مصرف قهوه و کیست سینه ارتباط مستقیمی وجود ندارد اما کافئین باعث عدم تعادل هورمونی میشود و عدم تعادل هورمونی زمینه ساز کیست سینه است. از سوی دیگر کافئین باعث درد سینه میشود.
نقش قهوه در دیابت نوع 2
این مضرات قهوه برای افرادی که دارای دیابت نوع 2 هستند وجود دارد. دیابت نوع 2 زمانی اتفاق میافتد که بدن مقدار کافی انسولین تولید نمیکند تا بتواند قند را پردازش کند. کافئین باعث میشود بدن به انسولین مقاومت نشان دهد و این موضوع در بیماران دیابتی میتواند مشکل ایجاد کند.
اختلال تولید کلاژن؛ عوارض قهوه بر پوست
تحقیقات نشان میدهد تولید کلاژن با مصرف بالای کافئین در تضاد باشد. کلاژن باعث افزایش الاستیسیته پوست میشود و در نبود آن پوست پیر به نظر میرسد.
افزایش فشار داخل چشم
وقتی مایعات داخل چشم به عصب بینایی فشار وارد کند فشار چشم ایجاد میشود. یکی از عوارض قهوه مصرف بیش از حد کافئین باعث افزایش فشار داخل چشم میشود.
دفع کلسیم با مصرف قهوه
این احتمال وجود دارد که کافئین منجر به افزایش دفع کلسیم در بدن شود. کلسیم اصلیترین مادهای است که در بدن وظیفه استخوانسازی بر عهده دارد. از این رو دفع کلسیم در روند تشکیل استخوانهای جدید اختلال ایجاد میکند.
سردرد ناشی از قهوه
اینکه بشنویم نوشیدن قهوه خود باعث سردرد میشود شاید برای برخی شوکهکننده باشد. چون بسیاری از افراد برای رفع سردرد قهوه مینوشند. از عوارض قهوه این است که کافئین موجود در آن باعث انقباض رگهای خونی میشود و درنتیجه جریان خون به مغز کاهش مییابد. البته اگر به مصرف قهوه عادت داشته باشید و به یکباره آن را کنار بگذارید رگهای مغز به یکباره باز شده و خود باعث ایجاد فشار بر رگها میشود. سردرد ناشی از ترک قهوه معمولا سردردهای ضرباندار هستند.
تشدید نقرس؛ معایب قهوه بر نقرس
نقرس همان افزایش بیش از حد اورات خون است که باعث التهاب مفاصل میشود. در مورد ارتباط نقرس و قهوه گمانهزنیهای مختلفی وجود دارد. برخی معتقد هستند که قهوه دارای ساختار شیمیایی بسیار مشابه با داروهای نقرس است و میتواند به تسکین علائم کمک کند. اما برخی دیگر معتقد هستند که مصرف کوتاه مدت قهوه باعث تشدید علائم میشود. اما ادامه مصرف شاید بتواند به بهبود علائم کمک کند.
مضرات قهوه در بارداری
اگر خانمهای باردار به انداه قهوه مصرف کنند هیچ مشکلی پیش نمیآید عوارض قهوه برای خانمهای باردار در هنگام مصرف در دوز بالا ظاهر میشود. زیاده روی در مصرف قهوه در زمان بارداری ممکن است باعث افزایش فشار خون و تپش قلب برای خانمهای باردار میشود. همچنین میتواند در خونرسانی به جنین اختلال ایجاد کند.
محققان دریافتهاند که مصرف قهوه باعث انقباض رگهای خونی در رحم و جفت میشود و روند خونرسانی به جنین را کاهش میدهد.
مصرف قهوه در زمان شیردهی
افرادی که به مصرف قهوه اعتیاد دارند شاید کنار گذاشتن آن برایشان دشوار باشد. خانمهایی که به تازگی زایمان کردهاند نباید از این بابت نگران باشند چراکه از میزان قهوهای که مصرف میشود فقط مقدار کمی به نوزاد میرسد. اما همچنان در زیادهروی در مصرف قهوه اجتناب کنید. اثرات قهوه که از طریق شیر مادر به نوزاد وارد میشود همان اثراتی را که در بزرگسالان دارد ایجاد خواهد کرد. بنابراین اگر مشاهده میکنید نوزاد دچار بیخوابی و بیقراری شده مصرف قهوه را کم کنید. به یاد داشته باشید نوزادان تازه متولد شده بیشتر به کافئین حساس هستند.
مضرات قهوه در یائسگی
یائسگی یا همان پایان چرخه قاعدگی در زنان معمولاً در سن بالای 50 سال اتفاق میافتد. یائسگی با مجموعهای از عوارض مثل تعریق شبانه و گرگرفتگی همراه است که میتواند برای بسیاری از خانمها آزاردهنده باشد. این باور وجود دارد که مصرف کافئین میتواند عوارض یائسگی را تشدید کند.
مضرات قهوه برای مردان
تحقیقات نشان میدهد افراط در مصرف قهوه میتواند منجر به کاهش قدرت باروری شود. کافئین با کاهش تعداد اسپرمها قدرت باروری در مردان را کاهش میدهد. اما تحقیقاتی در مورد تغییر قدرت باروری در زنان انجام نشده است.
یادداشت پایانی
شاید این روزها گوشمان پر باشد از فواید قهوه باشد، این موضوع بسیاری از افراد را به زیاده روی در مصرف قهوه سوق داده است. قهوه میتواند عروق خونی را تنگ کرده و از این طریق خونرسانی به مغز، قلب و در خانم های باردار به جنین کم کند. همچنین قهوه میتواند منجر به دفع کلسیم و سردرد شده و تولید کلاژن پوست را با اختلال مواجه کند. با این حال محققان دریافتهاند که فواید قهوه بسیار بیشتر از عوارض قهوه است. بنابراین تا وقتی که بیش از حد قهوه ننوشید نباید نگران عوارض قهوه باشید.
سوالات متداول
1.مضرات قهوه در بارداری چیست؟
افزایش فشار خون و تپش قلب
2.مضرات قهوه در زمان شیردهی چیست؟
بی قراری و بی خوابی نوزاد
3.مضرات قهوه در یائسگی چیست؟
افزایش عوارض یائسگی مثل گرگرفتگی
2.مضرات قهوه برای مردان چیست؟
کاهش تعداد اسپرم و قدرت باروری
3.مقدار مجاز مصرف قهوه در روز چقدر است؟
400 میلی گرم کافئین معادل 4 فنجان قهوه در روز مجاز است.