مشکلات گوارشی، دستگاه گوارش قسمت مهمی از بدن است که مواد مغذی ، ویتامین ها ، مواد معدنی و آب را دریافت و به انرژی تبدیل می کند.بیشتر افراد از علائمی از جمله درد شکم ، گرفتگی عضلات ، احساس سیری ، سنگینی ، نفخ شکم و حالت تهوع رنج می برند که اغلب به دلیل تغییر در سبک زندگی و افزایش استرس می باشد. علائم گوارشی اغلب بی ضرر و در طولانی مدت بسیار آزاردهنده است دلایل مشکلات گوارشی همیشه مشخص نیست بنابراین درمان ان دشوار می باشد.
علل مشکلات گوراشی
ژنتیک و همچنین عوامل محیطی مانند استرس ، ناراحتی عاطفی ، مسافرت ، تغییر رژیم غذایی و دارو نقش مهمی در مشکلات گوارشی دارند.
علل دیگر شامل:
- عضلات خیلی سریع یا کند معده
- عضلات بیش از حد فعال معده
- بیش از حد حساس بودن اعصاب معده
- التهاب
- افزایش گاز معده
اگر طی مدت زمان طولانی تری با علائم گوارشی روبرو هستید ، حتماً به پزشک مراجعه کنید زیرا ممکنه از یک سندرم گوارشی مانند سوء هاضمه (FD) و سندرم روده تحریک پذیر (IBS) رنج ببرید.
علل مشکلات گوارشی حاد
- درد و گرفتگی
درد و گرفتگی کوتاه مدت شکم بسیار ناخوشایند است و روز فرد را به شدت مختل می کند. درد و گرفتگی شکم به دلیل مشکلات گوارشی مانند سوهاضمه و گاهی اوقات با سندرم های هضم کننده IBS رخ می دهد.
نکات جلوگیری از درد شکم مشکلات گوارشی
- خودداری از غذاهایی که باعث معده درد می شوند
- غذا نخوردن در مواقع استرس
- انجام ورزش های ملایم
احساس سیری و سنگینی
احساس سیری و سنگینی بعد از غذا خوردن علامت شایع هضم است. برخی از افراد زودتر از حد معمول احساس سیری کنند که این به دلیل عدم غذا خوردن صحیح است.
اگر بخواهیم بیشتر توضیح دهیم در واقع گاهی اوقات معده به درستی کار نمی کند زیرا عضلاتش بیش از حد ضعیف می شود. این احساس “معده تنبل” نامیده می شود. بعضی از افراد احساس می کنند که زود سیر شدند که این امر به دلیل گرفتگی عضلات معده ایجاد می شود .
نکات مراقبتی
- کم و مرتب غذا بخورید
- خوردن غذاهای ساده
- از وعده های غذایی چرب خودداری کنید
- نشسته غذا بخورید
- نفخ شکم
نفخ شکم فرآیند طبیعی هضم است وهنگامی که در روده گاز جمع می شود رخ می دهد. همچنین این اتفاق زمانی که غذاهای دیر هضم خورده شود یا در اثر بلع زیاد در معده روی می دهد. البته نفخ معده نیز می تواند نتیجه اختلال در عملکرد دستگاه گوارش باشد و احساس درد و فشار شدیدی ایجاد کند.
نکات مراقبتی
- غذا را به آرامی و کاملاً جویده خورده شود.
- از خوردن غذاهایی که باعث نفخ شکم می شوند مانند لوبیا و حبوبات خودداری کنید.
بیشتر بخوانید: برای مسمومیت غذایی چی بخوریم؟
حالت تهوع
حالت تهوع اشتها را کاهش و هضم غذا را با مشکل روبرو کند ودر برخی موارد منجر به استفراغ می شود.
اغلب مشکلات گوارشی باعث حالت تهوع می شود و در زمانی که عضلات معده به سرعت یا خیلی شدید عمل می کنند رخ می دهد.
نکات مراقبتی
- وقت کافی برای خوردن وعده های غذایی اختصاص دهید.
سوزش معده و ریفلاکس اسید
سوزش سر دل یا ریفلاکس معده به قفسه سینه آسیب می رساند و معمولاً بعد از غذا یا هنگام خم شدن بعد از غذا و ضعیف بودن عضله معده رخ می دهد.
نکات مراقبتی:
- از غذاهایی که اسید معده را افزایش می دهند خودداری کنید (به عنوان مثال آب پرتقال ، گوجه فرنگی و غیره)
- زیاد غذا نخوردن به خصوص هنگام شام
- انجام ورزش های آرامش بخش
اکنون با پاره ای از مشکلات گوارشی که باید جدی بگیرید آشنا شدید. در صورت بروز اختلالات دستگاه گوارشی حتما به پزشک مراجعه نموده از استفاده از دارو بدون تجویز پزشک خودداری نمایید.