روان درمانگر مطرح کرد؛ آموزش همگانی اولین اقدام برای پیشگیری از اعتیاد!
یک روانشناس و روان درمانگر حوزه اعتیاد گفت: با زیاد شدن انواع مخدرها مانند پان پراگ، بی تی، بنزای و اسید (ال اس دی) خیلی از خانوادهها با شکل این مخدرها آشنایی ندارند، به همین دلیل باید در این زمینه آموزش ببینند و بیشتر مراقب رفتار فرزندان خود باشند.
دکتر حسین بهلولی روانشناس بالینی و درمانگر، متخصص در زمینه اعتیاد و سو مصرف مواد و مخدرهای سنتی و صنعتی در مورد راههای موثر برای پیشگیری از اعتیاد اظهار کرد: در مورد پیشگیری از اعتیاد در بسیاری از مواقع باید عواملی در نظر گرفته شود که اولین عامل مفید و مهم آموزشهای همگانی در مورد آسیبهای استفاده از مواد مخدر صنعتی و سنتی است. آموزش دادن و شناساندن انواع مواد مخدر به خانواده و افراد بهخصوص نوجوانانی که در سن حساسی هستند، در پیشگیری از اعتیاد بسیار کمک کننده خواهد بود. معتقدم جوانان و نوجوانان باید از این موضوع که هر مخدری به کدام قسمت از بدن آسیب میزند، آگاهی داشته باشند.
بیشتر بخوانید: پیشگیری از اعتیاد با ۱۹ راهکار ارائه شده برای نوجوانان
وی افزود: دومین اقدام برای پیشگیری از اعتیاد، آموزش مناسب در مدرسه در مورد آسیب و خطرات استفاده از مواد مخدر است. متاسفانه اعتیاد به مواد مخدر بهخصوص گل، در میان بانوان در حال افزایش است. به همین دلیل باید در این زمینه اقدامات موثری انجام شود. به طور مثال باید به نوجوانان آموزش دهیم که اگر کسی به آنها استفاده از مواد مخدر را پیشنهاد داد، مشاور و یا مدیر مدرسه را در جریان قرار دهند تا جلوی آسیب گرفته شود.
بیشتر بخوانید: مراقبتهای بعد از ترک اعتیاد؛ آگاهی از نان شب واجبتر است
این متخصص در زمینه اعتیاد و سوءمصرف مواد مخدرهای سنتی و صنعتی ادامه داد: سومین راه پیشگیری از اعتیاد، استفاده از رسانههای عمومی مانند تلویزیون، رادیو سلامت، روزنامهها، سایتها و فضای مجازی است. با توجه به این موضوع که هم اکنون سن اعتیاد به زیر 20 سال رسیده، شبکههای مختلف صداوسیما باید نسبت به خطرات مواد مخدر مردم را آگاه کنند. مستندسازی در حوزه اعتیاد در مورد آموزش و آگاهی به مردم بسیار مفید است.
دکتر بهلولی با بیان اینکه یکی دیگر از راههای پیشگیری از اعتیاد، راهاندازی کارگاههای پیشگیری از اعتیاد در فرهنگسراها و سراهای محله است، عنوان کرد: با استفاده از درمانگران اعتیاد میتوان نسبت به آموزش در سراهای محله و فرهنگسراها اقدام کرد.
وی در ادامه با تأکید بر این موضوع که دایره مواد مخدر بسیار گسترده شده است، گفت: با زیاد شدن انواع مخدرها مانند پان پراگ، بی تی، بنزای، اسید (ال اس دی)، ریتالین و غیره خیلی از خانوادهها با شکل این مخدرها آشنایی ندارند، به همین دلیل باید در این زمینه آموزش ببینند و بیشتر مراقب رفتار فرزندان خود باشند.
بیشتر بخوانید: ترک شیشه؛ از درمان سرپایی تا رفتار درمانی و مدل ماتریکس
این روان درمانگر با اشاره به استفاده سیگار توسط جوانان و نوجوانان افزود: گاهی یکی از شروط ورود فرد به گروههای دوستانه استفاده از سیگار است. معتقدم سیگار سکوی پرتاب به سمت اعتیاد است. به همین دلیل اگر سیگار برای نوجوانان عادی سازی شود، مطمئنا استفاده از مواد مخدر هم عادی میشود.
دکتر بهلولی در مورد آسیبهای اجتماعی مواد مخدر بر زندگی بیان کرد: استفاده از مواد مخدر بهخصوص در جوانان زمینه دور شدن از مدرسه، ترک تحصیل و سوءاستفاده جنسی را برای افراد فراهم کند. درگیر شدن اعضای خانواده با چالش اعتیاد یکی از فرزندان و تلاشهایی که آنها برای بهبودی فرد انجام میدهند و همچنین آسیبهای روحی شرایط خانوادهها را بسیار سخت میکند. افرادی که به دام اعتیاد گرفتار میشوند رفته رفته همه زندگیشان را از دست میدهند و با طرد شدن از خانواده به کارتن خوابی روی میآورند. استفاده از روانگردانهای جدید باعث میشود که افراد معتاد حتی قتل هم انجام دهند.
بیشتر بخوانید: ترک کلونازپام و کنترل علائم خطرناک قطع ناگهانی کلونوپین با ۳ مرحله اصلی
وی در مورد تاثیر ژنتیک بر اعتیاد فرزندان توضیح داد: مقالات مختلفی در این خصوص وجود دارد که نشان میدهد در یک خانواده سیگاری یا معتاد به انواع مواد مخدرها، قطعا امکان اینکه فرزندان هم سیگاری یا معتاد شوند، وجود دارد. همچنین مادرانی که الکل مصرف میکنند هم احتمال اینکه بچههای آنها دچار سندروم الکل جنینی و عقبماندگی ذهنی شوند، وجود دارد.
بیشتر بخوانید: ترک قلیان، عوارض احتمالی و فواید بسیار عدم مصرف تنباکو
این پزشک متخصص در زمینه اعتیاد و سومصرف مواد و مخدرهای سنتی و صنعتی در پاسخ به این سوال که آیا محیط اجتماعی در اعتیاد به مواد مخدر تاثیری دارد، گفت: محیط اجتماعی صددرصد در اعتیاد به مواد مخدر تاثیر دارد. در سطح فرهنگی بالا، کمتر شاهد آسیبهای مواد مخدر هستیم، اما در حال حاضر با توجه به فرهنگ و محیط، نوع استفاده از مواد مخدر تغییر پیدا کرده و بعضی از خانوادههایی که در مناطق بالا قرار دارند از مخدرهای روانگردان و افرادی که در مناطق پایین قرار دارند هم بیشتر از مخدرهای سنتی مانند تریاک و هروئین استفاده میکنند. معتقدم باید با آموزش محیط اجتماعی را برای پیشگیری از آسیب آماده کنیم؛ چراکه آموزش بسیار مفید خواهد بود.