برداشتن خال، باید توسط متخصص پوست انچام پذیرد چون در تشخیص و درمان بیماریهای پوستی تخصص دارد. بسیاری از افرادی که روی صورت یا بدن خود خال دارند به اشتباه خود برای برداشتن خال اقدام میکنند. این یک رفتار خطرناک استت و امکان دارد که منجر به یک بیماری پوستی وخیم شود.
نکته مهمی که باید به آن توجه داشت، اینکه قبل از برداشتن خال باید چند آزمایش مهم صورت گیرد چون برخی از خالها سرطانی هستند و با دستکاری عود میکنند. اما به طور کلی برداشتن خال یک روش سریع و سرپایی است و اغلب بدون دردسر توسط متخصص پوست انجام میگیرد.
خالها اغلب در دوران کودکی یا نوجوانی ظاهر میشوند و از رنگ پوست طبیعی تا صورتی، قهوهای یا سیاه متغیر هستند. برخی از خالها به کندی رشد میکنند و اغلب به مرور زمان روشن یا ناپدید میشوند. بیشتر خالها بی ضرر هستند ولی گاهی امکان دارد خالها سرطانی یا پیش سرطانی باشند.
اگر خال خارش دارد، خونریزی میکند، گرد یا بیضی شکل نیست، یا متوجه تغییراتی در ظاهر آن شدید، به پزشک مراجعه کنید. این مقاله از مجله سلامت سیوطب ابعاد کلی برداشتن خال را مورد بررسی قرار میدهد تا نکات لازم را در اختیار دارندگان خال قرار دهد.
چرا خال نیاز به برداشتن پیدا میکند؟
خالها رشد معمول پوست هستند. احتمالا بیش از یک مورد روی صورت و بدن وجود دارد. به گفته آکادمی پوست آمریکا، بین 10 تا 40 خال در بزرگسالان طبیعی به نظر میرسد.
بیشتر خالها بیضرر هستند و جای نگرانی برای آنها نیست، مگر اینکه خال سرطانی باشد. اغلب نیازی به برداشتن خال وجود ندارد مگر اینکه به طرق گوناگون فرد را آزار دهد. بیشتر افراد برداشتن خال را به دلایل زیبایی انجام میدهند.
چگونه بفهمیم خال سرطانی است یا خیر؟
بهترین راه برای تشخیص سرطانی بودن خال، مراجعه به متخصص پوست برای غربالگری سالانه سرطان پوست است. اگر فردی سابقه سرطان پوست دارد، متخصص پوست باید غربالگری را بیشتر توصیه کند. در صورت مشاهده خالهایی که ویژگیهای زیر را دارند، باید خال توسط متخصص پوست معاینه شود:
- نامتقارن هستند
- دارای مرزهای نامنظم هستند
- از نظر رنگ یکنواخت نیستند
- قطری بزرگتر از اندازه معمولی داشته باشد
- در حال تکامل یا تغییر در اندازه، شکل یا رنگ هستند
این نوع خالها باید توسط یک متخصص پوست بررسی شوند، و سپس میتواند تصمیم بگیرد که آیا آنها باید برای سرطان پوست آزمایش شوند یا خیر.
برداشتن خال چگونه انجام میشود؟
یک متخصص پوست معمولا میتواند خال را در طول یک ویزیت معمول در مطب خود از بین ببرد. گاهی اوقات برای تکمیل حذف خال یک ویزیت دوم هم ضروری به نظر میرسد. چند نوع عمل جراحی اصلی برای برداشتن خال استفاده میشود:
- انجماد: در این روش از مقدار کمی نیتروژن مایع برای برداشتن خال غیرسرطانی استفاده میشود.
- سوزش: از جریان الکتریکی برای سوزاندن لایههای بالایی یک خال غیر سرطانی استفاده میشود. ممکن است بیش از یک جلسه طول بکشد تا برداشتن خال کامل شود.
- اصلاح: این روش شامل استفاده از تیغ جراحی برای تراشیدن خال از سطح پوست است.
- برداشتن: این جراحی عمیقتر از اصلاح است تا کل خال را از بین ببرد و پوست را دوباره بخیه بزند. این نوع برداشتن معمولا اگر خال سرطانی باشد بکار میرود.
آیا راههای موثری برای برداشتن خال صورت در خانه وجود دارد؟
تعدادی از سایتها نکاتی را برای حذف خال در خانه ارائه میدهند. کارایی این روشها نهتنها ثابت نشده بلکه برخی از این روشها بسیار خطرناک هستند. قبل از اینکه هرگونه درمان خانگی برای برداشتن خال امتحان شود باید با پزشک در مورد گزینهها صحبت شود. برخی از این روشهای اثبات نشده عبارتند از:
- سوزاندن خال با سرکه سیب
- سیر را به خال چسباندن تا از درون آن را بخشکاند
- استفاده از ید روی خال برای از بین بردن سلولهای داخل
- بریدن خال با قیچی یا تیغ
سایر درمانهای خانگی که ادعا میکنند خالها را از بین میبرند عبارتند از:
- مخلوطی از جوش شیرین و روغن کرچک
- پوست موز
- روغن کندر
- روغن درخت چای
- آب اکسیژنه
- آلوئه ورا
- روغن بذر کتان
داروخانهها و فروشگاههای آنلاین نیز کرمهای رفع خال را میفروشند. برای استفاده از این کرمها ابتدا قسمت بالایی خال را باید خراشید و سپس پماد برداشتن خال را در محل مورد نظر قرار داد. این محصولات ادعا میکنند که ظرف یک روز پس از استفاده از کرم، پوسته ایجاد شده و همراه با آن خال نیز از بین میرود.
هرگز نباید خال را در خانه برداشت. حذف خال باید توسط یک متخصص پوست انجام شود، چون میتواند آن را برای بررسی سرطان به آزمایشگاه بفرستد.
عوارض برداشتن خال صورت در خانه
روشهای حذف خال خانگی بسیار آسان و راحت به نظر میرسند. امکان دارد فردی وسوسه شود یکی از این تکنیکها را امتحان کند تا از مراجعه به مطب متخصص پوست اجتناب کند. شواهدی وجود ندارد که درمانهای خانگی برای برداشتن خال را تایید کند. برخی از رفتارهایی که در خانه برای برداشتن خال انجام میشود حتی میتواند بسیار خطرناک باشند.
چند مطالعه در مورد عوارض جانبی کرمهای رفع خال موجود در داروخانهها و فروشگاههای آنلاین گزارش کردهاند. این کرمها اغلب اسکارهای ضخیم در ناحیه خال به وجود میآورند.
برداشتن خال از طریق بریدن با یک جسم تیز مانند قیچی یا تیغ نیز خطراتی را به همراه دارد. قطع هر گونه رشد خطر عفونت را بشدت افزایش میدهد، بخصوص اگر ابزاری استفاده شده بدرستی ضد عفونی نشده باشد. همچنین ایجاد یک اسکار دائمی در جایی که خال وجود داشته دور از ذهن نیست.
خطر دیگر از بین بردن خال در خانه این است که نمیتوان تشخیص داد که آیا خال سرطانی است یا خیر. خال ممکن است ملانوم باشد. اگر متخصص پوست این خال را آزمایش نکند و سرطانی باشد، قطعا در سراسر بدن پخش و زندگی را تهدید خواهد کرد.
چکیدهای کلی درباره برداشتن خال
اگر خالی روی صورت یا بدن خود دارید که تغییر نمیکند و درد و آزاری به همراه ندارد، بهترین کار این است که آن را به حال خود رها کند. اما اگر از تاثیر خال روی ظاهرتان ناراضی هستید یا لباس آن را تحریک میکند، مراجعه به متخصص پوست بهترین اقدام برای برداشتن خال است. با خیال راحت آن را در مطب پزشک از بین ببرد و از اقدامات بی اساس خانگی بشدت بپرهیزید چون میتواند منجر به یک تنش طولانی مدت شود.
بسیاری از روشهای خانگی برداشـتن خال در نهایت جای زخم بزرگی را به جای میگذارند که ظاهری به مراتب بدتر از خود خال دارد. اگر تغییر رنگ، اندازه یا شکل خال یا پوسته شدن آن را مشاهده کردید باید حتما به پزشک مراجعه کنید تا نمونه برداری کند تا سرطانی بودن یا نبودن آن را تشخیص دهد.
خالهایی که ظاهری غیر متعارف دارند دور از ذهن نیست که نشانهای از سرطان پوست باشند. بررسی و برداشتن یک خال بالقوه سرطانی توسط متخصص میتواند از گسترش سرطان جلوگیری کند. چندین راه مطمئن و ایمن برای برداشتن خال وجود دارد که در متن مقاله به آنها پرداخته شده است. برای اطلاع از آنها به متن مقاله رجوع کنید تا علاوه بر راههای برداشتن خال، نکات کلیدی دیگری را در مورد برداشتن خال بدست آورید.
سوالات متداول
1.راههای برداشتن خال چگونه است؟
لیزر، جریان الکتریکی (کوتر) یا نیتروژن مایع (کرایوتراپی) از جمله روشهای برداشتن خال هستند که کمترین درد و عوارض را به همراه دارند.
2. مزایای برداشتن خال با جراحی چیست؟
مزیت اصلی انجام روش برداشتن خال با جراحی در این است که متخصص پوست میتواند آزمایشاتی را برای تشخیص سرطان پوست بودن خال انجام دهد. اگر به درمان سرطان پوست فراتر از برداشتن خال نیاز باشد، میتوانید فورا آن را شروع کرد، و این احتمال گسترش (متاستاز) سرطان به سایر قسمتهای بدن را به حداقل میرساند. علاوه بر این، بسیاری از افرادی که روشهای برداشتن خال در مطب و توسط متخصص را انجام میدهند، از نحوه مراقبت پس از بهبودی رضایت دارند.
3. زمان نقاهت جراحی برای برداشتن خال چقدر است؟
زمان بهبودی به سلامت کلی و اندازه خال برداشته شده بستگی دارد. احتمالا دو تا سه هفته طول میکشد تا پس از برداشتن خال فرد بهبود یابد.