بیماریبیماری های مفصلی

بیماری نکروز چیست؟ حمله به بافت بدون مرز

بیماری نکروز چیست را اینطور می‌توان توضیح داد. نکروز اصطلاحی پزشکی برای مرگ بافت بدن است. وقتی سلول‌های بافت‌ می‌میرند، می‌تواند بسیاری از نواحی مختلف بدن از جمله استخوان‌ها، پوست و اندام‌ها را تحت تأثیر قرار دهد. نکروز می‌تواند به دلیل بیماری، عفونت، آسیب، بیماری یا عدم جریان خون به بافت‌های شما رخ دهد.

نکروز می‌تواند به دلیل جراحات، عفونت یا بیماری‌ها رخ دهد. فقدان جریان خون در بافت و شرایط محیطی نیز می‌تواند باعث نکروز شود. در این مقاله از سیوطب به بررسی این بیماری و راه‌های درمان آن خواهیم پرداخت.

علل بروز نکروز؛ کاهش خون رسانی و اکسیژن به بافت

قطع خون رسانی و نرسیدن اکسیژن به بافت دلیل بروز نکروز | سیوطب

بافت نکروزه زمانی تشکیل می‌شود که خون و اکسیژنی کافی به بافت‌های آسیب دیده نمی‌رسد. لخته شدن خون و آسیب رگ‌های خونی تنها دو مورد از دلایل متعددی هستند که می‌توانند باعث نکروز شوند. جراحات، عفونت‌ها، بیماری‌های مزمن و سمومی‌که جریان خون را در یک ناحیه مسدود می‌کنند، می‌توانند باعث ایجاد بافت نکروز در آن ناحیه شوند.

تفاوت علائم نکروز بسته به محل بافت

علائم نکروز بسته به محل رشد بافت نکروز در بدن شما متفاوت است. به عنوان مثال، علائم نکروز در کلیه‌ها عبارتند از:

  • درد کمر یا پهلو
  • تکرر ادرار یا دردناک
  • ادرار خونی، کدر یا تیره
  • ادرار کردن به مقدار زیاد یا اغلب در شب

هنگامی‌که نکروز از زخم ناشی می‌شود، علائم می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

  • خارج شدن مایع مایل به خاکستری و بدبو که از زخم
  • افزایش ضربان قلب (بیش از 100 بار در دقیقه)
  • دردی که شدیدتر از آنچه باید به نظر می‌رسد
  • تب (بیشتر از 39 درجه سانتیگراد) یا لرز
  • احساس تروق در زیر پوست (کرپیتوس)
  • گسترش سریع قرمزی از زخم
  • بی‌حسی یا درد زخم قدیمی
  • درد و گرما در نزدیکی زخم
  • مشکل در تفکر واضح
  • تاول‌های پوستی
  • تعریق بیش از حد

نکروز و الگوهای مختلف ؛ نکروز چطور بروز می‌کند؟

وقتی سلول‌های بدن بر اثر نکروز می‌میرند، الگوها و ظاهر متفاوتی را تشکیل می‌دهند. سلول‌های مرده به یکی از شش الگوی زیر تظاهر می‌کند:

نکروز انعقادی: با نکروز انعقادی، سلول‌های مرده تا چند روز پس از مرگ، سفت می‌مانند و طبیعی به نظر می‌رسند. کمبود جریان خون یا اکسیژن به هر قسمت از بدن شما به جز مغز می‌تواند باعث نکروز انعقادی شود.

نکروز مایع: با نکروز مایع، سلول‌های مرده تا حدودی یا به طور کامل ظرف چند ساعت پس از مرگ حل خواهند شد. سپس به مایع غلیظ و چسبناکی تبدیل می‌شوند. سلول‌ها گاهی اوقات به رنگ زرد کرمی‌به نظر می‌رسند زیرا چرک در حال تشکیل است. عفونت‌ها و کمبود اکسیژن در مغز می‌تواند باعث نکروز مایع شود.

نکروز چربی: با نکروز چربی، سلول‌های آسیب‌دیده آنزیم‌ها را آزاد می‌کنند و باعث تشکیل مایع می‌شوند. سلول‌های مایع با کلسیم ترکیب و رسوبات گچی و سفید رنگی روی سلول‌ها ایجاد می‌کنند. پانکراتیت حاد شایع‌ترین علت نکروز چربی است. همچنین می‌تواند در بافت سینه رخ دهد.

نکروز کیس: با نکروز کازئوس، سلول‌های مرده به صورت سفید و نرم به نظر می‌رسند. نکروز کیس به طور منحصر به فردی در بیماری عفونی ریه سل دیده می‌شود.

نکروز فیبرینوئید: با نکروز فیبرینوئید، سلول‌های مرده صورتی به نظر می‌رسند و فاقد ساختار هستند. بدین دلیل که پروتئین‌های پلاسما (فیبرین) از دیواره رگ‌های خونی نشت می‌کنند. نکروز فیبرینوئید زمانی رخ می‌دهد که یک بیماری خود ایمنی یا عفونت به رگ‌های خونی آسیب برساند .

نکروز گانگرنوس: با نکروز گانگرونی، پوست شما سیاه به نظر می‌رسد و شروع به پوسیدگی می‌کند. فقدان جریان خون در پاها می‌تواند باعث نکروز گانگرونی شود. گاهی اوقات می‌تواند بازوها و انگشتان شما را نیز تحت تاثیر قرار دهد.

انواع نکروز ؛ ظهور بیماری در 9 مدل مختلف

نکروز می‌تواند بسیاری از نواحی مختلف بدن از جمله استخوان‌ها، پوست و اندام‌ها را تحت تاثیر قرار دهد. انواع مختلف نکروز عبارتند از:

نکروز آواسکولار (استئونکروز)؛ درگیری استخوان‌ها

نکروز آواسکولار نام‌های زیادی دارد. استئونکروز، نکروز آسپتیک و نکروز استخوان؛ همه اصطلاحات دیگر برای نکروز آواسکولار هستند. نکروز آواسکولار زمانی رخ می‌دهد که جریان خون به بافت استخوانی مسدود شود. فقدان جریان خون در استخوان‌ها باعث شکسته شدن و در نهایت مرگ آنها می‌شود. نکروز هیپ شایع‌ترین شکل نکروز آواسکولار است.

استئونکروز فک؛ تراژدی مرگ سلول‌های فک

استئونکروز فک (ONJ) ​​نوعی نکروز آواسکولار است. یک اختلال دهانی است و زمانی رخ می‌دهد که سلول‌های استخوان فک می‌میرند. استئونکروز فک می‌تواند باعث درد شدید دهان و فک شود. علاوه بر این، چرک ممکن است از دهان و فک خارج شود.

نکروز پانکراس؛ تشدید کننده پانکراتیت

نکروز پانکراس یک عارضه جدی است که می‌تواند به دلیل پانکراتیت حاد ایجاد شود. هنگامی‌که خون رسانی به پانکراس قطع شود، می‌تواند باعث مرگ بافت پانکراس شما شود. وقتی این اتفاق می‌افتد، پانکراس عفونی خواهد شد. عفونت می‌تواند به خون گسترش یابد و باعث نارسایی اندام شود.

نکروز چربی سینه؛ آسیب به بافت پستان

نکروز چربی سینه یک وضعیت غیرسرطانی وخوش خیم است

نکروز چربی سینه یک وضعیت غیرسرطانی وخوش خیم است. می‌تواند زمانی رخ دهد که بافت چربی پستان آسیب‌دیده باشد. بدن معمولاً بافت آسیب‌دیده سینه را با بافت اسکار جایگزین می‌کند. با نکروز چربی، برخی از سلول‌های چربی به جای تشکیل بافت اسکار می‌میرند و کیست روغنی را تشکیل می‌دهد.

نکروز لوله ای حاد؛ حمله به کلیه

نکروز لوله ای حاد (ATN) یا نکروز لوله‌‎ای یک اختلال کلیوی است. هنگامی‌که سلول‌های لوله کلیه شما آسیب می‌بیند، می‌تواند منجر به نارسایی حاد کلیه شود. لوله‌ها مجاری کوچکی در کلیه‌ها هستند که به فیلتر کردن خون هنگام عبور از کلیه‌ها کمک می‌کنند.

نکروز پرتویی؛ آسیب مغزی دائمی

نکروز پرتویی یک عارضه جانبی نادر پرتوهای با دوز بالا به مغز، سر یا گردن است. می‌تواند منجر به مرگ دائمی‌بافت مغز شود.

نکروز پاپیلاری کلیه؛ اختلال در مجاری ادراری

نکروز پاپیلاری کلیه یک اختلال کلیوی است که زمانی رخ می‌دهد که پاپیلاهای کلیه می‌میرند. پاپیلاهای کلیوی مجاری‌ای هستند که وارد کلیه‌ها می‌شوند و ادرار را به مثانه منتقل می‌کنند.

نکروز پوست (گانگرن)؛ نفوذ در هر قسمت از بدن

در پاسخ سوال نکروز پوست چیست باید به نکروز گانگرن اشاره کرد. نکروز پوست زمانی رخ می‌دهد که جریان خون به بافت‌های بدن یا اندام‌های داخلی مسدود شود. همچنین ممکن است به دلیل عفونت باکتریایی رخ دهد. اغلب انگشتان دست و پا را درگیر می‌کند اما می‌تواند هر قسمتی از بدن را نیز درگیر کند.

نکروز پالپ؛ آسیب دندانی

نکروز دندان چیست باید گفت همان نکروز پالپ است و زمانی اتفاق می‌افتد که گوشت نرم (پالپ) داخل دندان شما بمیرد. داخل هر یک از دندان‌ها محفظه ای است که تکه‌های کوچک گوشت را در خود جای می‌دهد. در داخل هر محفظه عروق خونی و اعصاب وجود دارد. اگر دندانی آسیب ببیند یا پوسیده شود، ممکن است نکروز پاپ ایجاد شود.

درمان نکروز بدون جراحی

انسداد کامل جریان خون معمولاً آنقدر دردناک است که باعث می‌شود فرد به سرعت به دنبال کمک پزشکی باشد. درمان ممکن است شامل جراحی برای بازگرداندن جریان خون یا برداشتن بافت‌های آسیب‌دیده باشد. تجویز آنتی‌بیوتیک‌ها هم برای پیشگیری، درمان عفونت، درمان سوختگی یا سایر مواردی که باعث آسیب اولیه شده‌اند، صورت می گیرد.

در بسیاری از موارد، درمان نکروز با شناسایی و رسیدگی به علت مرگ سلولی آغاز می شود. بازگرداندن جریان خون به نواحی آسیب‌دیده مهمترین اولویت برای جلوگیری از آسیب بیشتر است. بعد از بازیابی جریان خون ممکن است برای برداشتن بافت مرده نیاز به جراحی باشد.

یادداشت پایانی؛ بیماری نکروز چیست

نکروز اصطلاح پزشکی برای مرگ بافت بدن است. نکروز می‌تواند به دلایل مختلف رخ دهد. نکروزها از نظر شدت و نوع درمان متفاوت هستند. در حالی که برخی از موارد نکروز ممکن است به خودی خود بهبود یابد، مهم است که در صورت بروز علائم نکروز به پزشک مراجعه کنید. برخی از انواع نکروز نیاز به درمان فوری دارند.

سوالات متداول

آیا نکروز جدی است؟

نکروز به دلیل آسیب خارجی یا ضربه در یک اندام خاص رخ می‌دهد. بافت نکروزه نکروز پوست است که در آن سلول‌های زیادی در همان اندام می‌میرند. این یک وضعیت سلامتی مضر است، زیرا می‌تواند منجر به بیماری‌های جدی مانند سرطان پوست شود.

آیا نکروز قابل درمان است؟

درمان می‌تواند پیشرفت نکروز آواسکولار را کند کند، اما هیچ درمانی وجود ندارد . اکثر افرادی که نکروز آواسکولار دارند در نهایت تحت عمل جراحی از جمله تعویض مفصل قرار می‌گیرند. افرادی که نکروز آواسکولار دارند نیز ممکن است به استئوآرتریت شدید مبتلا شوند.

علت اصلی نکروز چیست؟

نکروز می‌تواند به دلیل جراحات، عفونت‌ها یا بیماری‌ها رخ دهد . فقدان جریان خون به بافت‌های شما و شرایط محیطی شدید نیز می‌تواند باعث نکروز شود. در حالی که بافت مرده را می‌توان برداشت، نمی‌توان آن را به سلامتی بازگرداند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا