داروهايي كه برای کبد مضر هستند
کبد یا جگر شما یکی از مهم ترین اعضای بدن است. متاسفانه داروها میتوانند فشار زیادی بر روی کبد ایجاد کنند. پس دانستن درباره اینکه چه داروهايي كه برای کبد مضر هستند می تواند این آسیب را به حداقل برساند. روز به روز، هفته به هفته، سال به سال، در حالی که داروهای مضر برای کبد الکل، مکمل و …. مصرف می کنید یک قهرمان ناشناخته مشغول فیلیتر کردن، پردازش همهی مواد، ذخیره مواد مغذی، دفع سموم و …. است. کبد عضو مهمی در بدن است و این احتمال را ایجاد می کند که با آسیب دیدن یا از کار افتادن ممکن است زندگی انسان را دچار تهدید کند.
تحقیقات بر روی افرادی که مکمل و یا رژیم غذایی گرفته اند نشان داده شده که آسیب کبدی حدود 20 درصد افزایش پیدا کرده است. در کل بیماری کبد ناشی از استفاده از داروهای خطرناک برای کبد (داروهای غیر معمول) است. بنابراین اگر دارویی را در لیست زیر دیدید و استفاده می کنید وحشت نکنید و برای بررسی کبد خود از پزشکتان سوال بپرسید و همیشه سعی کنید داروها و مکمل ها را در کمترین دوز و کوتاهترین زمان استفاده کنید.
یکی از دلایل مهم آسیب کبدی مصرف برخي از داروها است ، با توجه به اینکه کبد عضو اصلی بدن برای دفع سموم و مواد زائد شیمیایی بدن است و درست عكس کلیه ها و ریه در صورت از کار افتادن با دستگاه دیالیز یا ونتیلاتور مي توان نارسایی کبدی را تا حدي رفع كرد.
داروهاي آسيب كبدي (داروهايي كه برای کبد مضر هستند)
-
استامینوفن (تایلنول)
استامینوفن به عنوان کاهش دهنده تب و تسکین دهنده درد یکی از مهمترین دلایل نارسایی کبدی مربوط به دارو است. در حقيقت بیش از یک سوم نارسايي كبدي به دلیل داروي استامینوفن اتفاق مي افتد. بنابراين براي جلوگیری از آسیب کبدی بايد مصرف آن را به کمتر از 2 گرم در روز کاهش دهید و از داروهاي بدون نسخه حاوی استامینوفن از قبيل سرماخوردگی و آنفولانزا خودداري كنيد. به طور کلی ، بزرگسالان می توانند بین 650 میلی گرم توصیه می کند که یک فرد بزرگسال نباید بیش از 3000 میلی گرم مصرف کند.
تایلنول همچنین در صورت مصرف با الکل به کبد آسیب می رساند .
استامینوفن با تولید یک متابولیت سمی در بدن باعث آسیب کبدی می شود که با گذشت زمان جمع می شود و باعث تغییر در ساختار کبد می شود ، که توانایی کار طبیعی آن را کاهش می دهد.
بیشتر بخوانید : کبد| انواع بیماری کبد| علت تا درمان
-
آموکسی سیلین / کلاولانات (آگمنتین)
آنتی بیوتیکی آموکسی سیلین / کلاولانات(آگمنتین) معمولاً برای درمان عفونت سینوس ها ، گلو و مجاری تنفسی ریه (برونشیت) استفاده می شود. آسیب کبدی ناشی از این آنتی بیوتیک اندکی پس از شروع مصرف اتفاق مي افتد طولانی مدت مي باشد. علائم آسیب کبدی اغلب حتی پس از قطع مصرف دارو در بیماران تشخیص داده می شود. سایر داروهای آنتی بیوتیکی و ضد قارچی که معمولاً با آسیب کبدی همراه هستند عبارتند از ایزونیازید ، تری متوپریم / سولفامتوکسازول ، اریترومایسین ، نیتروفورانتوئین ، ماینوسایکلین و کتوکونازول است
-
دیکلوفناک (ولتارن ، کامبیا)
هر نوع داروي NSAID (داروی ضد التهاب غیر استروئیدی) از قبيل ایبوپروفن و ناپروکسن باعث آسیب کبدی مي شود. اما داروي دیکلوفناک بیشترین خطر آسیب کبدی را دارد كه هفته ها تا ماه ها بعد از شروع مصرف اتفاق مي افتد.
-
آمیودارون (Cordarone ، Pacerone)
افرادي كه از داروي آمیودارون(Cordarone ، Pacerone) برای درمان فیبریلاسیون دهلیزی ، لخته شدن خون ، سکته مغزی و نارسایی قلبی استفاده می كنند بعد از چند هفته تا چند ماه نشانه هایی از آسیب سلول کبدی را مشاهده خواهند كرد.
بیشتر بخوانید: ۹ درمان خانگی کبد چرب؛ از قهوه تا رژیم غذایی مدیترانهای
-
آلوپورینول (زیلوپریم)
آلوپورینول(Zyloprim) که اغلب برای جلوگیری از حملات دردناک نقرس استفاده می شود در طی چند روز تا چند هفته از شروع درمان باعث آسیب کبدی مي شوند. به همين دليل در صورت تجویز این دارو پزشک به شما توصیه مي كند به طور منظم آزمایشاتي را برای کنترل سلامت کبد خود انجام دهید.
این دارو معمولاً برای درمان نقرس استفاده می شود و گاهی اوقات برای پیشگیری از تکرار سنگ کلیه استفاده می شود. این ماده معمولاً با ایجاد واکنش آلرژیک در بدن باعث آسیب کبدی می شود.
داروهای ضد تشنج و ضد صرع باعث آسیب کبدی مي شوند. دیلانتین (فنی توئین) اندکی پس از شروع مصرف باعث آسیب کبدی مي شود و براي کنترل عملکرد کبد نياز به آزمایشات منظم است.
-
آزاتیوپرین (ایموران)
آزاتیوپرین سیستم ایمنی بدن را کنترل می کند و برای درمان بیماری های خود ایمنی از قبيل کرون و هپاتیت استفاده می شود. توجه داشته باشيد پس از هفته ها تا ماه ها از مصرف آزاتیوپرین ، آسیب به کبد می تواند رخ دهد.
توجه داشته باشيد داروهای کلسترول معروف به ارتواستاتين به کبد آسیب مي رسانند. اما دوزهای معمول این دارو با آسیب جدی به کبد همراه نیست.
-
لیپیتور (آتورواستاتین)
استاتین ها که برای کاهش کلسترول و تری گلیسیرید استفاده می شوند ، می توانند به کبد آسیب برسانند. آتورواستاتین با تولید یک متابولیت سمی یا تحریک واکنش آلرژیک باعث آسیب کبدی می شود ، اگرچه مکانیسم دقیق آن ناشناخته است. Zocor (سیمواستاتین) ، استاتین دیگر ، نیز با آسیب کبدی همراه است. آسیب کبدی ناشی از این داروها معمولاً خفیف است و پس از قطع مصرف دارو توسط بیمار (البته با راهنمایی پزشک) قابل برگشت است.
امیدواریم مقاله داروهايي كه برای کبد مضر هستند برای شما مفید واقع شده باشد توصیه ما به شما این است که بدون تجویز و مشورت پزشک دارو مصرف نکنید همچنین دوز داروهای خود را بیشتر و کمتر نکنید و یا انها را تمدید نکنید و مجددد مصرف کنید. اگر هر مشکلی در دوران مصرف داروهایتان برایتان پیش امد حتما به پزشک معالجتون اطلاع بدین .
اگر برایتان مقدور بود از داروهای شیمیایی استفاده نکنید چون به راحتی باعث از بین رفتن کبد می شوند.