بیماری های عفونی

کبد| انواع بیماری کبد| علت تا درمان

فهرست محتوا نمایش

کبد یا جگر بزرگترین غده در بدن است که در فعالیت های سوخت و ساز بدن مثل گوارش و در سم زدایی نقش دارد. کبد عضو اصلی بدن برای دفع سموم و مواد زائد و شیمیایی بدن است و درست برعکس کلیه و ریه در صورت از کار افتادن با دستگاه دیالیز یا ونتیلاتور می توان نارسایی کبدی را تا حدی رفع کرد بیماری کبد می تواند ارثی (ژنتیکی) باشد. مشکلات کبدی همچنین می تواند توسط عوامل مختلفی که به کبد آسیب می رساند مثل ویروس ها، مصرف الکل، چاقی ایجاد شود. با گذشت زمان، شرایطی که به کبد آسیب می رساند می تواند منجر به نارسایی کبد شود که یک وضعیت تهدید کننده زندگی است اما درمان زودرس ممکن است به کبد فرصت بهبود ببخشد. 

در مقاله کبد| انواع بیماری کبد| علت تا درمان سیو طب درباره علائم بیماری های کبد ، انواع بیماری کبد، بیماری هپاتیت ، نارسایی کبد در مقابل بیماری کبد، همانژیوم کبد چیست؟، آدنوم کبدی چیست؟، سرطان کبد چیست؟، آزمایشات عملکرد کبد چیست؟، نمونه برداری از کبد (بیوپسی)، می پردازیم.

علائم بیماری های کبد 

  1. خستگی
    پزشکان مطمئن نیستند  که دقیقا آسیب کبدی چگونه باعث خستگی می شود اما یک علت شایع است 
  2. حالت تهوع
    حالت تهوع به این دلیل رخ می دهد که سموم در جریان خون جمع میشود چرا که توانایی  کبد در فیلتر کردن سموم کاهش پیدا کرده است 
  3. مدفوع کمرنگ
    نمک های صفراوی را که به طور معمول کبد آزاد می کند رنگ مدفوع تیره می شود. اگر مدفوع کمرنگ باشد این ممکن است نشان دهنده مشکلی در کبد یا قسمت دیگر سیستم تخلیه صفرا باشد . مدفوع سیاه هم می تواند در بیماری پیشرفته کبدی اتفاق بیفتد و به دلیل عبور خون از دستگاه گوارش ایجاد شود، این مورد نیاز به فوریت پزشکی دارد 
  4. پوست یا چشم زرد (زردی)
    زردی به دلیل تجمع رنگدانه صفراوی (بیلی روبین) در خون است زیرا نمی تواند به طور موثر پردازش شود . همین دلیل  ممکن است باعث خارش پوست هم شود. 
  5. رگ های عنکبوتی یا واریس
    رگ های عروقی که به رگ های عنکبوتی نیز معروف هستند مانند یک نقطه قرمز رنگ است که رگ های خونی از مرکز، مانند پاهای عنکبوت به بیرون تابانده می شوند. این می تواند در زنان شایع باشد اما اگر تعداد آنها در نیمه بالایی بدن یا مردان زیاد باشد ممکن است بیماری کبدی را نشان دهد 
  6. به راحتی کبود شدن
    به دلیل کاهش توانایی کبد در تولید عوامل لخته شدن، ممکن است به راحتی کبود شوید 
  7. کف دست های قرمز (اریتم دست)
    تقریبا یک چهارم افراد مبتلا به زخم کبد دچار اریتم کف دست – قرمزی پوست کف دست می شوند 
  8. ادرار تیره
    ادرار نارنجی تیره، کهربایی یا قهوه ای است که می تواند نشانه ای از بیماری کبدی باشد. این رنگ به دلیل تجمع بیش از حد رنگدانه (بیلی روبین) است زیرا کبد به طور طبیعی آن را تجربه نمی کند 
  9. شکم متورم (آسیت)
    این اسیب به این دلیل اتفاق می افتد که مایعات در شکم جمع می شوند. پاها و مچ پا نیز ممکن است به دلیل جمع شدن مایعات متورم شوند  

بیشتر بخوانید: علائم و نشانه های زردی پوست

بیماری های کبد | سیو طب

انواع بیماری کبد 

  1. نارسایی کبد 
  2. بیماری هپاتیت 
  3. بیماری کبد چرب 
  4. بیماری کبد چرب غیر الکلی 
  5. بیماری کبد چرب مربوط به الکل 
  6. هموکروماتوز 
  7. سرطان کبد 

بیشتر بخوانید: ۹ درمان خانگی کبد چرب؛ از قهوه تا رژیم غذایی مدیترانه‌ای

بیماری هپاتیت 

هپاتیت ویروسی که باعث التهاب کبد می شود . 5 ویروس اصلی هپاتیت وجود دارد که به آنها A_B_C_D_E  گفته می شود. این 5 نوع به دلیل حاد بودن بیماری و مرگ و میر ناشی از آن و احتمال شیوع خیلی رایج هستند. به طور خاص حدود 100 میلیون نفر دچار هپاتیت B و C می شوند که شایع ترین علت سیروز کبدی و سرطان است.
هپاتیت A و E  معمولا در اثر مصرف مواد غذایی یا آب آلوده ایجاد می شود. هپاتیت B و D و C  معمولا در اثر تماس مایعات آلوده با بدن انتقال پیدا می کند.
روش های متداول اتصال این ویروس ها شامل دریافت خون یا فراورده های خونی آلوده، اقدامات پزشکی با استفاده از تجهیزات آلوده و انتقال هپاتیت B از مادر به نوزاد در بدو تولد و از طریق تماس جنسی است.
عفونت حاد ممکن است بدون علائم یا دارای علائمی مثل زردی، ادرار تیره، خستگی مفرط، حالت تهوع، استفراغ و درد شکمی می باشد. 

تفاوت بین انواع هپاتیت ها 

هپاتیت A
ویروس هپاتیت A در مدفوع افراد آلوده وجود دارد و اغلب از طریق مصرف آب یا غذای آلوده منتقل می شود. برخی اعمال جنسی هم می تواند این هپاتیت را گسترش دهد. عفونت ها در بسیاری از موارد خفیف است و بیشتر افراد بهبودی کامل پیدا میکنند و از عفونت های بعد HAV  مصون می مانند. با این حال عفونت های HAV  می تواند شدید و تهدید کننده زندگی باشد مخصوصا برای افرادی که در مناطقی زندگی میکنند که از نظر بهداشتی ضعیف هستند و به این ویروس آلوده می شوند. واکنش های ایمن و موثر برای جلوگیری از هپاتیت A  در دسترس هستند 

هپاتیت B 

از طریق قرار گرفتن در معرض خون عفونی، منی و سایر مایعات بدن مثل بزاق دهان منتقل می شود. HBV  می تواند از مادران آلوده به نوزادان هنگام تولد یا از اعضای خانواده به نوزاد منتقل شود. انتقال ممکن است از طریق تزریق خون و فراورده های خونی آلوده  در طی مراحل پزشکی و برای کارکنان مراقبت های بهداشتی که هنگام مراقبت از بیماران مبتلا به HBV  دچار آسیب دیدگی سوزن می شوند که خطر ایجاد می کند. که واکسن های ایمن برای جلوگیری از HBV وجود دارد 

هپاتیت c  

بیشتر از طریق قرار گرفتن در معرض خون عفونی منتقل می شود. این انتقال از طریق تزریق خون و فرآورده های خونی آلودهف تزریقات آلوده در طی مراحل پزشکی و استفاده از داروهای تزریقی رخ می دهد . انتقال جنسی نیز ممکن است اما بسیار کمتر مشاهده می شود و هیچ واکسنی برای HCV  وجود ندارد 

هپاتیت D 

عفونت های ویروس هپاتیت D  فقط در کسانی که به HBV  (هپاتیت B )  آلوده هستند رخ می دهد. ترکیب عفونت دوگانه هپاتیت B  وهپاتیت D می تواند منجر به یک بیماری جدی تر و نتیجه بدتر شود. واکسن هپاتیت B  از هپاتیت D محافظت می کند 

هپاتیت E 

ویروس هپاتیت E بیشتر از طریق مصرف آب یا غذای آلوده منتقل می شود HEV  علت شایع شیوع هپاتیت در مناطق در حال توسعه جهان است و به طور زیاد به عنوان یکی از علل مهم بیماری در کشور های پیشرفته شناخته می شود. واکسن های ایمن برای جلوگیری از عفونت تولید شده اند. اما به طور گسترده در دسترس نیستند.

هپاتیت کبد | سیو طب

نارسایی کبد در مقابل بیماری کبد

تشخیص بین بیماری کبد و نارسایی کبد مهم است.بیماری کبدی به هر شرایطی گفته می شود که باعث التهاب یا آسیب کبدی شود. بیماری کبد می تواند عملکرد کلی کبد شما را تحت تاثیر قرار دهد.
نارسایی کبدی زمانی است که کبد برخی از عملکردهای خود را از دست داده باشد. این می تواند به دلیل آسیب ناشی از بیماری کبد رخ دهد.

مراحل نارسایی کبد

آسیب های ناشی از بیماری کبد می تواند در چندین مرحله ایجاد شود ، که به شدت بر توانایی عملکرد کبد شما تاثیر می گذارد.

التهاب

در این مرحله اولیه ، کبد شما بزرگ یا ملتهب می شود. بسیاری از افراد مبتلا به التهاب کبد علائمی را تجربه نمی کنند. در صورت ادامه التهاب ، آسیب دائمی می تواند ایجاد شود.

فیبروز

وقتی کبد ملتهب شروع به زخم شدن می کند ، فیبروز اتفاق می افتد.بافت اسکار تولید شده در این مرحله به جای بافت سالم کبد قرار می گیرد ، با این وجود بافت زخم شده نمی تواند عملکردهای مشابه را انجام دهد. این می تواند بر توانایی عملکرد بهینه کبد تاثیر بگذارد.تشخیص فیبروز سخت است زیرا علائم غالباً وجود ندارند.

سیروز

در مرحله سیروز ، جای زخم های شدیدی روی کبد شما ایجاد شده است. از آنجا که حتی بافت کبدی سالم نیز وجود ندارد ، عملکرد صحیح کبد برای شما بسیار دشوار می شود.


مرحله نهایی بیماری کبد (ESLD)

افراد مبتلا به ESLD سیروز دارند که در آن عملکرد کبد به طور چشمگیری بدتر شده است.ESLD با عوارضی مانند آسیت و انسفالوپاتی کبدی همراه است . غیر از پیوند کبد نمیتوان آن را با روش های دیگر درمان کرد .

علل نارسایی کبد

علت نارسایی کبدی می تواند به نوع نارسایی کبدی – حاد یا مزمن – بستگی داشته باشد.

دلایل نارسایی حاد کبدی

نارسایی حاد کبدی به سرعت اتفاق می افتد. علت آن می تواند موارد مختلفی باشد ، اگرچه در بعضی موارد ممکن است علت دقیق آن ناشناخته باشد. برخی از علل احتمالی عبارتند از:

  • عفونت های ویروسی ، مانند هپاتیت A ، B یا E
  • مصرف بیش از حد استامینوفن (تیلنول)
  • واکنش به داروهای تجویز شده مانند آنتی بیوتیک ها ، داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی یا داروهای ضد صرع
  • شرایط متابولیکی ، مانند بیماری ویلسون( مسمومیت ناشی از مس در بدن)
  • شرایط خود ایمنی مانند هپاتیت خود ایمنی
  • شرایطی که بر رگهای کبد تاثیر می گذارد ، مانند سندرم بود-کیاری ( انسداد وریدی کبد)
  • قرار گرفتن در معرض سموم ، مانند آنهایی که در مواد شیمیایی صنعتی یا قارچ های وحشی سمی یافت می شود
  • مصرف بیش از حد نوشیدنی های الکی 

دلایل نارسایی مزمن کبدی

نارسایی مزمن کبدی به دلیل آسیب کبدی رخ می دهد که با گذشت زمان به آرامی ایجاد می شود. این می تواند منجر به سیروز شود ، که در آن مقدار زیادی از اسکار روی کبد شما از عملکرد صحیح اندام جلوگیری می کند.

برخی از نمونه های علل احتمالی سیروز عبارتند از:

  • هپاتیت مزمن B یا C عفونت
  • بیماری کبدی مربوط به الکل
  • بیماری کبد چرب غیر الکلی
  • هپاتیت خود ایمنی
  • بیماری هایی که روی مجاری صفراوی شما تاثیر می گذارند ، مانند کلانژیت

بیشتر بخوانید : داروهایی که برای کبد مضر هستند

تشخیص نارسایی کبد

برای تشخیص نارسایی کبدی ، پزشک با گرفتن شرح حال پزشکی و معاینه فیزیکی کار خود را شروع می کند. سپس آنها می توانند آزمایشات اضافی مختلفی را انجام دهند ، از جمله:

  • آزمایش خون کبد.
    آزمایش خون کبد میزان پروتئین ها و آنزیم های مختلف خون را ارزیابی می کند که می تواند شاخصی از عملکرد کبد شما باشد.
  • سایر آزمایشات خون.
    همچنین ممکن است پزشک شمارش کامل خون ( CBC ) یا آزمایش هپاتیت ویروسی یا شرایط ژنتیکی را که می تواند باعث آسیب کبدی شود ، انجام دهد.
  • آزمایشات تصویربرداری.
    فناوری تصویربرداری مانند سونوگرافی ، سی تی اسکن یا ام آر آی می تواند به پزشک کمک کند تا وضعیت کبد شما را بررسی کند.
  • نمونه برداری
    گرفتن نمونه بافت از کبد می تواند به پزشک کمک کند تا ببیند بافت اسکار وجود دارد و همچنین می تواند در تشخیص آنچه ممکن است باعث بیماری شما شود کمک کند.

گزینه های درمانی برای نارسایی کبد کدامند؟

از آنجا که آسیب به کبد منجر به نارسایی کبد می شود ، درمان شامل پرداختن به آنچه باعث آسیب کبدی می شود.
به عنوان مثال ، برای درمان عفونت هپاتیت ویروسی می توان از داروهای ضد ویروسی استفاده کرد ، یا داروی سرکوب کننده سیستم ایمنی برای درمان هپاتیت خود ایمنی استفاده کرد.تغییر شیوه زندگی نیز ممکن است به عنوان بخشی از درمان شما توصیه شود. این موارد می تواند مواردی مانند پرهیز از مصرف الکل ، کاهش وزن یا پرهیز از مصرف برخی داروها باشد.

طبق بنیاد کبدی آمریکا ، آسیب ناشی از التهاب و مراحل فیبروز نارسایی کبدی ممکن است با گذشت زمان برگردانده و بهبود یابد (در صورت شناسایی و درمان صحیح). آسیب کبدی ناشی از سیروز اغلب قابل برگشت نیست ، اگرچه می تواند کند یا متوقف شود.

در افراد مبتلا به سیروز شدید یا ESLD ، پیوند کبد ممکن است لازم باشد. این شامل برداشتن کبد بیمار و جایگزینی آن با کبد از یک اهدا کننده سالم است.

نارسایی حاد کبدی چطور؟

نارسایی حاد کبدی اغلب در بخش مراقبت های ویژه یک بیمارستان درمان می شود. مراقبت های حمایتی برای کمک به ثبات وضعیت و کنترل هرگونه عارضه در طول درمان و بهبودی انجام می شود.در صورت مشکوک بودن به مصرف بیش از حد دارو یا واکنش ، ممکن است داروهایی برای معکوس کردن اثرات تجویز شوند. پیوند کبد نیز ممکن است برای برخی از افراد مبتلا به نارسایی حاد کبدی توصیه شود.

جلوگیری از نارسایی کبد

شما می توانید با ایجاد تغییراتی در سبک زندگی که کبد شما را شاد و سالم نگه می دارد ، به جلوگیری از نارسایی کبد کمک کنید. در اینجا چند نکته برای بهبود سلامت کبد آورده شده است:

  • الکل را به میزان متوسط ​​بنوشید و هرگز داروها را با الکل مخلوط نکنید.
  • فقط در صورت لزوم دارو مصرف کنید و دستورالعمل های مربوط به دوز را با دقت دنبال کنید.
  • بدون مشورت با پزشک خود داروها را مخلوط نکنید.
  • حفظ وزن سالم 
  • واکسن هپاتیت A و B بزنید.
  • حین انجام آزمایش خون کبد حتماً به طور منظم با پزشک خود در ارتباط باشید

نتیجه گیری نارسایی کبد 

نارسایی کبدی زمانی است که کبد شما نمی تواند به درستی کار کند. می تواند حاد یا مزمن باشد. صرف نظر از نوع ، نارسایی کبدی می تواند یک وضعیت اضطراری تهدید کننده زندگی باشد که نیاز به مداخله پزشکی سریع دارد.
مراحل اولیه نارسایی کبدی اغلب با گذشت زمان و با درمان مناسب و تغییر سبک زندگی میتوانند بهبود یابند. با این حال ، مراحل بعدی نارسایی کبد قابل برگشت نیستند و گاهی اوقات نیاز به پیوند کبد دارند.
افرادی که مبتلا به بیماری کبد هستند ، اغلب در طول زندگی تحت کنترل قرار می گیرند تا اطمینان حاصل کنند که وضعیت آنها بدتر نشده یا باعث آسیب بیشتر به کبد نمی شود. اگر در مورد سلامت کبد یا نارسایی کبدی نگرانی دارید ، حتما با پزشک خود صحبت کنید.

همانژیوم کبد چیست؟

همانژیوم کبدی شبکه درهم پیچیده ای از رگهای خونی در سطح کبد یا روی آن است. این تومور غیرسرطانی است و معمولاً علائمی ایجاد نمی کند. اکثر مردم حتی نمی دانند که همانژیوم کبدی دارند. معمولاً فقط در طی یک آزمایش یا روش برای یک بیماری غیر مرتبط کشف می شود. حتی در صورت تشخیص ، اکثر همانژیومهای کبدی نیازی به درمان ندارند.
همانژیوم کبدی خطر ابتلا به سرطان را افزایش نمی دهد. تومور معمولاً کوچک است و قطر آن کمتر از 4 سانتی متر است. با این حال ، در برخی موارد ، می تواند بسیار بزرگتر شود. تومور بزرگتر به احتمال زیاد علائمی مانند درد شکم و حالت تهوع ایجاد می کند.

در افراد باردار و کسانی که از درمان جایگزینی استروژن استفاده می کنند ، خطر ابتلا به همانژیوم بزرگ بیشتر است. این به این دلیل است که استروژن ممکن است به رشد همانژیوم کبدی کمک کند.
اکثر افراد فقط یک همانژیوم کبدی دارند. با این حال ، ممکن است چندین همانژیوم به طور همزمان بر روی کبد ایجاد شود.
اگرچه تومور سرطانی نیست ، اما با نرخ بالای نارسایی قلبی ارتباط دارد .
همانژیوم کبدی معمولاً در بزرگسالان عارضه ای ایجاد نمی کند ، اما در صورت بروز در نوزادان می تواند خطرناک تر باشد. در نوزادان ، این رشد همانژیوم کبدی نوزادان نامیده می شود. این بیماری معمولاً قبل از 6 ماهگی کودک تشخیص داده می شود. این یک بیماری نادر در نوزادان است.

علائم همانژیوم کبد چیست؟

در بیشتر موارد ، همانژیوم کبدی علائمی ایجاد نمی کند. با این حال ، اگر تومور در اثر آسیب دیدگی تشدید شده یا تحت تأثیر تغییر سطح استروژن باشد ، علائم میتوانند بروز کنند.

علائم ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • درد در سمت راست بالای شکم
  • حالت تهوع
  • استفراغ
  • کمبود اشتها

حتی اگر همانژیوم کبدی داشته باشید ، این علائم ممکن است توسط چیز دیگری ایجاد شود. اگر علائمی دارید که شما را نگران می کند با پزشک خود تماس بگیرید

چه چیزی باعث همانژیوم کبد می شود؟

پزشکان مطمئن نیستند که چرا عروق خونی به هم میپیوندند و همانژیوم کبدی را تشکیل می دهند. با این حال ، آنها معتقدند که این ماده یک مولفه ژنتیکی دارد   که برخی از همانژیومهای کبدی ممکن است از بدو تولد وجود داشته باشند.

چه کسانی در معرض خطر همانژیوم کبدی قرار دارند؟

در صورت داشتن اعضای خانواده با همانژیوم کبدی ، افراد در معرض خطر همانژیوم کبدی قرار دارند. افراد بین 30 تا 50 سال نیز در معرض خطر بیشتری برای همانژیوم کبدی هستند.
زنان بیشتر از مردان به همانژیوم کبدی مبتلا می شوند. از آنجا که اعتقاد بر این است که استروژن باعث رشد همانژیوم می شود ، ممکن است این توده در زنان نیز بزرگتر باشد.
افرادی که از درمان جایگزینی هورمون برای افزایش سطح استروژن خود استفاده می کنند ، در معرض خطر ابتلا به همانژیوم کبدی نیز هستند.

همانژیوم کبد چگونه تشخیص داده می شود؟

همانژیوم کبدی معمولاً علائمی ایجاد نمی کند ، بنابراین اغلب تشخیص داده نمی شود. معمولاً در حین آزمایش یا روشی برای بیماری پزشکی دیگر اتفاق می افتد.
همانژیوم کبدی ممکن است در طی آزمایش تصویربرداری مانند سونوگرافی ، سی تی اسکن یا ام آر آی کشف شود .
اینها آزمایش های کم خطر و غیرتهاجمی هستند که تصاویری از اندام ها و بافت های مختلف را در داخل بدن ایجاد می کنند. آنها امکان مشاهده جزئیات بیشتر کبد و ساختارهای اطراف آن را برای پزشک فراهم می کنند.

همانژیوم کبد چگونه درمان می شود؟

بیشتر همانژیومهای کبدی نیازی به درمان ندارند و فقط برخی نیاز به نظارت دارند. اگرچه ، همانژیوم در صورت بزرگ بودن و بزرگ شدن یا ایجاد علائم ممکن است لازم باشد با جراحی برداشته شود.
اگر درد یا آسیب قابل توجهی به بخشی از کبد وارد کند ، ممکن است پزشک تصمیم بگیرد که کل قسمت آسیب دیده کبد را از بین ببرد.
همانژیوم کبدی می تواند رشد کند اگر مقدار قابل توجهی خون به آن جریان داشته باشد.
در این حالت ، پزشک ممکن است شریان اصلی که خون را به همانژیوم تأمین می کند ، قطع کند. نواحی اطراف کبد از عروق دیگر خون گرفته و سالم می مانند. این روش جراحی به عنوان بستن شریان کبدی شناخته می شود.
در موارد دیگر ، ممکن است پزشک تصمیم بگیرد برای جلوگیری از خونرسانی ، دارویی را به همانژیوم تزریق کند که منجر به تخریب نهایی آن می شود. به این آمبولیزاسیون شریانی می گویند.
در شرایط بسیار نادر ، پیوند کبد ممکن است لازم باشد. در طی این روش ، کبد آسیب دیده شما با کبد اهدا کننده جایگزین می شود. این در صورتی لازم است که همانژیوم بسیار بزرگ باشد یا همانژیومای چندگانه به درمان های دیگر پاسخ ندهد.
برای کوچک شدن توده ممکن است به پرتودرمانی نیز نیاز باشد. با این حال ، این نیز یک روش بسیار نادر از درمان است.

عوارض همانژیوم کبد چیست؟

همانژیوم کبدی به ندرت عارضه ایجاد می کند. عوارضی که می توانند در موارد بسیار نادر ایجاد شوند عبارتند از:

  • همانژیوم بزرگ شده
  • آسیب کبدی
  • درد شدید

با پزشک خود صحبت کنید که چگونه می توانید خطر این عوارض را کاهش دهید ، به خصوص اگر باردار هستید ، از هورمون درمانی استفاده می کنید یا بیماری کبدی دارید.

چشم انداز طولانی مدت برای افراد مبتلا به همانژیوم کبدی چیست؟

همانژیوم کبدی بندرت باعث عوارض بعدی می شود. با این حال ، همانژیوم در صورت افزایش اندازه ممکن است شروع به ایجاد مشکل کند.
به علائمی که می تواند به بزرگی همانژیوم مرتبط باشد ، مانند حالت تهوع ، استفراغ و درد مداوم در قسمت فوقانی شکم ، توجه کنید.
همچنین مراقبت از کبد مهم است. تغییر در سبک زندگی ، مانند کاهش مصرف الکل ، حفظ وزن متوسط ​​و در نظر گرفتن ترک سیگار در صورت سیگاری بودن ، می تواند خطر ابتلا به سایر بیماری های کبدی جدی تر را کاهش دهد.

آدنوم کبدی چیست؟

آدنوم کبدی یک تومور خوش خیم (سرطانی نبودن) است. آدنوم کبدی نادر است و اغلب بانوان دچار این بیماری می شوند و ارتباط مستقیمی با قرص های جلوگیری از بارداری دارد.

آدنوم کبد | سیو طب

علائم آدنوم کبدی چیست؟

آدنوم کبدی اغلب علائمی ندارد اما گاهی علائمی مثل حالت تهوع و درد را دارد. این حالت ها زمانی اتفاق می افتد که این تومور به اندازه کافی بزرگ شده باشد و بتواند بافت های دیگر را درگیر کند .
پارگی آندوم کبدی علائم زیر را دارد

  • درد ناگهانی شکم
  • فشار خون پایین
  • خونریزی داخلی

علل و عوامل خطر آدنوم کبدی

  • استفاده از استروئید
  • استفاده از باربیتورات
  • دیابت نوع 1
  • هموکروماتوز یا تجمع بیش از حد آهن در خون
  • بیماریهای ذخیره گلیکوژن نوع 1 (بیماری فون ژیرک) و نوع 3 (بیماری کوری یا فوربس)
  • سندرم متابولیک
  • اضافه وزن یا چاقی
  • بارداری (ترشح برخی هورمون ها در بارداری باعث تحریک این تومور ها می شود )

درمان آدنوم کبدی

اگر تومور کوچک باشد دکتر با گذشت زمان و قطع کردن داروهای ضد بارداری آن را درمان می کند.اگر تومور بزرگ باشد ممکن است پزشک با جراحی آن را درمان کند.
جراحی برای وقتی است که :

  • وقتی طول آدنوم کبدی بیش از 2 اینچ باشد
  • افرادی که نمی توانند قرص جلوگیری از بارداری مصرف کنند
  • برای مردان مبتلا به آدنوم کبدی

سرطان کبد چیست؟

هنگامی که کبد دچار سرطان می شود، سلول های کبد از بین می روند و کبد دیگر نمی تواند وظایفی مثل تولید صفرا، هضم چربی ها، ویتامین ها، ذخیره مواد مغذی مثل گلوکز، تجزیه داروها و سموم را انجام دهد.
سرطان کبد به درجه اول و دوم تقسیم می شود . سرطان اولیه کبد از سلول های کبد شروع می شود و سرطان ثانویه هنگامیست که سلول های جدا شده و از طریق خون یا سیستم لنفاوی به نقاط دیگر بدن می روند و رشد می کنند.

انواع مختلف سرطان اولیه کبد کدامند؟

 انواع اصلی سرطان اولیه کبد عبارتند از:

کارسینوم سلولهای کبد درمان مرحله میانی

سرطان اولیه کبد (هپاتوسلولار کارسینوما)

پیشینه

هپاتوسلولار کارسینوما (سرطان اولیه کبد) که به هپاتوم نیز معروف است ، شایع ترین نوع سرطان کبد است . این تومور در سلولهای کبدی ایجاد می شود و می تواند از کبد به سایر قسمت های بدن مانند لوزالمعده ، روده و معده منتشر شود.

کلانژیوکارسینوما

کلانژیوکارسینوما ، که بیشتر به عنوان سرطان مجاری صفراوی شناخته می شود ، در مجاری صفراوی کوچک و لوله مانند در کبد ایجاد می شود. این مجاری، صفرا را به کیسه صفرا می رسانند تا به هضم غذا کمک کنند.

آنژیوسارکوم کبدی

آنژیوسارکوم کبدی نوعی سرطان کبد است که از رگهای خونی کبد شروع می شود. این نوع سرطان بسیار سریع پیشرفت می کند ، بنابراین به طور معمول در مرحله پیشرفته تری تشخیص داده می شود.

هپاتوبلاستوما

هپاتوبلاستوما یک نوع بسیار نادر از سرطان کبد است. تقریباً همیشه در کودکان ، به ویژه در کودکان زیر 3 سال دیده می شود.با جراحی و شیمی درمانی ، افراد مبتلا به این نوع سرطان می تواند خوب شوند.

علائم سرطان کبد چیست؟

بسیاری از افراد در مراحل اولیه سرطان اولیه کبد علائمی را تجربه نمی کنند

  • ناراحتی ، درد و حساسیت شکمی
  • زردی پوست و سفیدی چشم که به آن زردی گفته می شود
  • مدفوع سفید و گچی
  • حالت تهوع
  • استفراغ
  • کبودی یا خونریزی
  • ضعف
  • خستگی

افراد در معرض سرطان کبد

  • افراد بالای 50 سال
  • ابتلا به بیماری هپاتیت B,C در طولانی مدت
  • مصرف بیش از اندازه الکل
  • ابتلا به بیماری سیروز
  • آفلاتوکسین ( یک نوع ماده سمی است که توسط کپک تولید می شود و روی موادی مانند بادام و غلات و ذرت رشد می کند)
  • دیابت و چاقی

چگونه سرطان کبد درمان می شود؟

درمان سرطان کبد متفاوت است. بستگی دارد به:

  • تعداد ، اندازه و محل تومورها در کبد
  • عملکرد کبد چقدر خوب است
  • آیا سیروز وجود دارد
  • آیا تومور به اندام های دیگر گسترش یافته است

برنامه درمانی سرطان کبد

هپاتکتومی

هپاتکتومی برای برداشتن بخشی از کبد یا کل کبد انجام می شود. این جراحی معمولاً هنگامی انجام می شود که سرطان فقط در کبد محدود شود. با گذشت زمان ، بافت سالم باقی مانده دوباره رشد کرده و قسمت از دست رفته را جایگزین می کند.

پیوند کبد

پیوند کبد شامل جایگزین کل کبد بیمار با یک کبد سالم از یک دهنده مناسب است. پیوند فقط در صورتی انجام می شود که سرطان به اندام های دیگر گسترش نیافته باشد

فرسایش

فرسایش شامل استفاده از تزریق گرما یا اتانول برای از بین بردن سلول های سرطانی است. با استفاده از بی حسی موضعی انجام می شود. با این کار ناحیه بی حس می شود تا از احساس درد جلوگیری کنید. Ablation می تواند به افرادی که کاندید جراحی یا پیوند نیستند ، کمک کند.

شیمی درمانی

شیمی درمانی نوعی تهاجمی از دارو درمانی است که سلول های سرطانی را از بین می برد. داروها به صورت وریدی یا از طریق ورید تزریق می شوند. در بیشتر موارد ، شیمی درمانی می تواند به عنوان یک درمان سرپایی انجام شود.

شیمی درمانی می تواند در درمان سرطان کبد موثر باشد ، اما بسیاری از افراد در طول درمان عوارض جانبی از جمله استفراغ ، کاهش اشتها و لرز را تجربه می کنند. شیمی درمانی همچنین می تواند خطر ابتلا به عفونت را افزایش دهد.

پرتو درمانی

پرتودرمانی شامل استفاده از پرتوهای پرانرژی برای از بین بردن سلولهای سرطانی است. در تابش پرتوی خارجی ، تابش به سمت شکم و قفسه سینه است. اشعه داخلی شامل استفاده از کاتتر برای تزریق رادیواکتیو کوچک به شریان کبدی است .

سپس این اشعه شریان کبدی را از بین می برد ، رگ خونی که خون را به کبد می رساند. این میزان جریان خون به تومور را کاهش می دهد. هنگامی که شریان کبدی بسته می شود ، ورید همچنان به تغذیه کبد ادامه می دهد.

درمان هدفمند

درمان هدفمند شامل استفاده از داروهایی است که برای ضربه زدن به سلولهای سرطانی در نقاط آسیب پذیر طراحی شده اند. آنها رشد تومور را کاهش می دهند و به توقف خون رسانی به تومور کمک می کنند.

سورافنیب (نکساوار) به عنوان درمان هدفمند برای افراد مبتلا به سرطان کبد تایید شده است. درمان هدفمند می تواند برای افرادی که کاندید جراحی کبد یا پیوند کبد نیستند مفید باشد.

درمان هدفمند می تواند عوارض جانبی قابل توجهی داشته باشد.

آمبولیزاسیون و شیمی درمانی

آمبولیزاسیون و شیمی آمبولیزاسیون روش های جراحی هستند. آنها برای مسدود کردن شریان کبدی انجام شده اند. پزشک شما برای این کار از اسفنج های کوچک یا ذرات دیگر استفاده می کند. این میزان جریان خون به تومور را کاهش می دهد.

در شیمی درمانی ، پزشک قبل از تزریق ذرات ، داروهای شیمی درمانی را به شریان کبدی تزریق می کند. انسداد ایجاد شده ، داروهای شیمی درمانی را برای مدت طولانی تری در کبد نگه می دارد.

ازمایشات کبد سیو طب

آزمایشات عملکرد کبد چیست؟

آزمایشات عملکرد کبد که به آن شیمی کبد نیز گفته می شود ، با اندازه گیری سطح پروتئین ها ، آنزیم های کبد و بیلی روبین در خون ، به تعیین سلامت کبد کمک می کند.

آزمایش عملکرد کبد اغلب در شرایط زیر توصیه می شود:

  • برای بررسی آسیب ناشی از عفونتهای کبدی ، مانند هپاتیت B و هپاتیت C
  • برای کنترل عوارض جانبی برخی از داروها که بر کبد تاثیر می گذارند
  • اگر قبلاً به بیماری کبد مبتلا شده اید ، بیماری را کنترل کنید
  • اگر علائم اختلال کبدی را تجربه می کنید
  • اگر بیماری های خاصی مانند تری گلیسیرید بالا ، دیابت ، فشار خون یا کم خونی دارید
  • اگر زیاد الکل می نوشید
  • اگر به بیماری کیسه صفرا مبتلا هستید

آزمایشات زیادی می توان روی کبد انجام داد . آزمایش های خاص می تواند جنبه های مختلف عملکرد کبد را منعکس کند.

آزمایشاتی که معمولاً برای بررسی ناهنجاری های کبدی استفاده می شود ، شامل:

  • ترانس آمیناز آلانین (ALT)
  • آسپارتات آمینوترانسفراز (AST)
  • آلکالن فسفاتاز (ALP)
  • آلبومین
  • بیلی روبین

رایج ترین تست های عملکرد کبد کدامند؟

آزمایشات عملکرد کبد برای اندازه گیری آنزیم ها و پروتئین های خاص در خون شما استفاده می شود.
بسته به آزمایش ، سطح آنزیم ها یا پروتئین های بالاتر یا پایین تر از حد طبیعی می تواند نشان دهنده مشکلی در کبد شما باشد.

برخی از آزمایش های معمول عملکرد کبد عبارتند از:

آزمایش آلانین ترانس آمیناز (ALT)

آلانین ترانس آمیناز (ALT) توسط بدن شما برای متابولیسم پروتئین استفاده می شود. اگر کبد آسیب دیده یا به درستی کار نکند ، ALT می تواند در خون آزاد شود. این باعث می شود که سطح ALT افزایش یابد. نتیجه بالاتر از حد طبیعی در این آزمایش می تواند نشانه آسیب کبدی باشد.

تست آسپارتات آمینوترانسفراز (AST)

آسپارتات آمینوترانسفراز (AST) آنزیمی است که در چندین قسمت از بدن از جمله قلب ، کبد و عضلات یافت می شود. از آنجا که سطح AST به اندازه ALT برای آسیب کبدی مشخص نیست ، معمولاً برای بررسی مشکلات کبدی همراه با ALT اندازه گیری می شود.
در صورت آسیب دیدن کبد ، AST می تواند در جریان خون آزاد شود. نتیجه زیاد در آزمایش AST ممکن است نشان دهنده مشکلی در کبد یا عضلات باشد.

تست آلکالین فسفاتاز (ALP)

آلکالن فسفاتاز (ALP) آنزیمی است که در استخوان ها ، مجاری صفراوی و کبد یافت می شود. یک تست ALP به طور معمول در ترکیب با چندین تست دیگرانجام می شود.
مقادیر بالای ALP ممکن است التهاب کبد ، انسداد مجاری صفراوی یا بیماری استخوان را نشان دهد.

تست آلبومین

آلبومین پروتئین اصلی ساخته شده توسط کبد است. بسیاری از عملکردهای مهم بدن را انجام می دهد. به عنوان مثال ، آلبومین:

  • نشت مایعات از رگهای خونی شما را متوقف می کند
  • بافت های شما را تغذیه می کند
  • هورمون ها ، ویتامین ها و سایر مواد را به بدن منتقل می کند

آزمایش آلبومین میزان کبد ساخت این پروتئین خاص را اندازه گیری می کند. نتیجه کم در این آزمایش می تواند نشان دهنده عملکرد صحیح کبد شما نباشد.با این حال ، آلبومین کم نیز می تواند در نتیجه تغذیه نامناسب ، بیماری کلیه ، عفونت و التهاب باشد.

آزمایش بیلی روبین

بیلی روبین یک ماده زائد حاصل از تجزیه گلبول های قرمز خون است . به طور معمول توسط کبد پردازش می شود. قبل از اینکه از طریق مدفوع دفع شود ، از کبد عبور می کند.

کبد آسیب دیده نمی تواند بیلی روبین را به درستی پردازش کند. این امر منجر به سطح غیر طبیعی بیلی روبین در خون می شود. یک نتیجه بالا در آزمایش بیلی روبین ممکن است نشان دهنده عملکرد صحیح کبد نباشد.بیماری های ارثی خاصی وجود دارد که سطح بیلی روبین را افزایش می دهد ، اما عملکرد کبد طبیعی است.

چرا به آزمایش عملکرد کبد نیاز دارم؟

آزمایش کبد می تواند به شما کمک کند تا تشخیص دهید کبد شما به درستی کار می کند یا خیر. کبد تعدادی از عملکردهای حیاتی بدن را انجام می دهد ، مانند:

  • از بین بردن آلاینده ها از خون شما
  • تبدیل مواد مغذی از غذاهایی که می خورید
  • ذخیره مواد معدنی و ویتامین ها
  • تنظیم لخته شدن خون
  • تولید کلسترول ، پروتئین ، آنزیم و صفرا
  • ایجاد عواملی که با عفونت مبارزه می کنند
  • از بین بردن باکتری ها از خون شما
  • پردازش موادی که می توانند به بدن شما آسیب برسانند
  • حفظ تعادل هورمون ها
  • تنظیم سطح قند خون

مشکلات مربوط به کبد می تواند فرد را بسیار بیمار کند و حتی می تواند زندگی او را تهدید کند.

چگونه می توان برای آزمایش عملکرد کبد آماده شد

پزشک دستورالعمل های کاملی در مورد نحوه آماده سازی برای نمونه آزمایش خون به شما می دهد.برخی از داروها و غذاها ممکن است روی سطح آنزیم ها و پروتئین های موجود در خون تاثیر بگذارند. ممکن است پزشک از شما بخواهد از خوردن  برخی از داروها خودداری کنید ، یا ممکن است از شما بخواهد که از خوردن هر چیزی برای مدتی قبل از آزمایش خودداری کنید. قبل از آزمایش حتماً به نوشیدن آب ادامه دهید.

چگونه آزمایش عملکرد کبد انجام می شود

ممکن است خون شما در بیمارستان یا یک مرکز آزمایش تخصصی گرفته شود. برای انجام آزمایش:

  1. ارائه دهنده خدمات بهداشتی قبل از آزمایش پوست شما را تمیز می کند تا احتمال وجود هرگونه میکروارگانیسم روی پوست باعث ایجاد عفونت شود.
  2. آنها احتمالاً یک نوار الاستیک را روی بازوی شما می بندند. این به دیده شدن رگهای شما کمک می کند. آنها از سوزن برای برداشتن نمونه خون از بازوی شما استفاده می کنند.
  3. پس از آزمایش ، ارائه دهنده خدمات بهداشتی مقداری گاز و باند بر روی محل سوراخ قرار می دهد. سپس آنها نمونه خون را برای آزمایش به آزمایشگاه می فرستند.
بیوپسی کبد - نمونه برداری کبد | سیو طب

نمونه برداری از کبد (بیوپسی)

بیوپسی کبد چیست؟

در بیوپسی یا نمونه برداری از کبد، مقداری از بافت کبد با استفاده از جراحی برداشته می شود تا بتوانند در ازمایشگاه ان را بررسی کنند.
بیوپسی برای تشخیص میزان بیماری کبد از جمله التهاب کبد، سلول های سرطانی و یا عفونت کبد انجام می شود.

علائمی که پزشک آزمایش می کند شامل موارد زیر است:

  • مسائل مربوط به دستگاه گوارش
  • شکم درد مداوم
  • توده شکمی ربع بالایی سمت راست
  • آزمایشاتی که نشان دهنده مورد نگران کننده در باره کبد است .

آزمایشات تصویر برداری مانند سی تی اسکن و اشعه ایکس مناطق آسیب کبدی را نشان می دهد اما انها همیشه نمی توانند تشخیص دقیقی باشند پس بهترین گزینه درمان ممکن است بیوپسی یا نمونه برداری باشد.
انجام آزمایش نمونه برداری الزاما همیشه به معنی این نیست که شما سرطان دارید . بیوپسی برای تشخیص اختلالات کبدی هم نیز به کار برده می شود.

خطرات نمونه برداری از کبد

هر روش پزشکی که شامل شکافتن پوست باشد ، خطر عفونت و خونریزی را به همراه دارد.در حالی که برش برای نمونه برداری از کبد اندک است ، اما همچنان خطر خونریزی وجود دارد زیرا کبد رگ های خونی زیادی دارد.

نحوه آماده سازی برای نمونه برداری از کبد

نمونه برداری به آماده سازی زیادی احتیاج ندارد. بسته به شرایط شما ، پزشک ممکن است از شما بخواهد:

  • تحت معاینه جسمی قرار بگیرند
  • سابقه پزشکی کامل خود را ارائه دهید
  • مصرف هر دارویی را که خونریزی را تحت تأثیر قرار می دهد ، از جمله مسکن ها ، داروهای ضد انعقاد خون و سایر مکمل ها متوقف کنید
  • تا 8 ساعت قبل از عمل نوشیدنی یا غذا نخورید
  • هماهنگ کنید کسی شما را به خانه برساند

بیوپسی کبد چگونه انجام می شود

بیوپسی کبد سه نوع اساسی دارد:

  • بیوپسی سوزنی
    بیوپسی سوزنی شامل قردادن یک سوزن نازک از طریق شکم در داخل کبد است
  • بیوپسی ترانس ژوگولار
    این  روش شامل ایجاد یک برش کوچک در گردن است. یک لوله نازک و انعطاف پذیر از طریق رگ ژوگولار گردن وارد کبد می شود. این روش برای افرادی که اختلالات خونریزی دارند استفاده می شود.
  • لاپاراسکوپی
    این روش از ابزارهای لوله مانند استفاده می کند که نمونه را از طریق یک برش کوچک در شکم جمع می کند.

نوع بی حسی که پزشک به شما میدهد بستگی به نوع بیوپسی کبد دارد. در بیوپسی های پوستی و ترانس ژوگولار از بی حس کننده های موضعی استفاده می شود. این بدان معناست که پزشک شما فقط ناحیه آسیب دیده را بی حس می کند.
بیوپسی های لاپاراسکوپی نیاز به بیهوشی عمومی دارند ، بنابراین در طول عمل خواب عمیقی خواهید داشت.
وقتی بیوپسی شما کامل شد ، پزشک هرگونه زخم برشی را با بخیه و باند می بندد. در حالی که پزشکان علائم حیاتی شما را کنترل می کنند ، معمولاً باید چند ساعت در رختخواب دراز بکشید.
هنگامی که از پزشک خود تأیید دریافت کردید ، می توانید به خانه بروید. آرام باشید و 24 ساعت آینده استراحت کنید. بعد از چند روز باید بتوانید به فعالیت های عادی خود برگردید.

بیشتر بخوانید: درمان زانودرد، معالجه درد زانو با روش های موثر خانگی و دارویی

10 ماده غذایی مناسب برای سالم نگه داشتن کبد

1. قهوه

قهوه یکی از بهترین نوشیدنی هایی است که می توانید برای ارتقا سلامت کبد بنوشید.
مطالعات نشان داده است که نوشیدن قهوه حتی در کسانی که از قبل با این عضو مشکل دارند ، از کبد در برابر بیماری محافظت می کند.
به عنوان مثال ، مطالعات بارها نشان داده اند که نوشیدن قهوه به کاهش خطر سیروز یا آسیب دائمی کبد در افراد مبتلا به بیماری مزمن کبدی کمک می کند
نوشیدن قهوه همچنین ممکن است به کاهش خطر ابتلا به یک نوع سرطان کبد کمک کند ، و اثرات مثبتی بر بیماری کبد و التهاب دارد . حتی با کاهش خطر مرگ در افراد مبتلا به بیماری مزمن کبدی همراه است
قهوه همچنین التهاب را کاهش می دهد و سطح آنتی اکسیدان گلوتاتیون را افزایش می دهد. آنتی اکسیدان ها رادیکال های آزاد مضر را که به طور طبیعی در بدن تولید می شوند و باعث آسیب به سلول ها می شوند ، خنثی می کنند 

2. چای

چای به طور گسترده ای برای سلامتی مفید است ، اما شواهد نشان داده است که ممکن است فواید خاصی برای کبد داشته باشد.
یک مطالعه ژاپنی نشان داد که نوشیدن 10 فنجان چای سبز در روز با بهبود نشانگرهای خون در سلامت کبد همراه است 
یک مطالعه کوچکتر در افراد مبتلا به بیماری کبد چرب غیرالکلی (NAFLD) نشان داد نوشیدن چای سبز با آنتی اکسیدان های زیاد به مدت 12 هفته باعث بهبود سطح آنزیم کبد می شود و همچنین ممکن است به کاهش استرس اکسیداتیو و رسوبات چربی در کبد کمک کند 
علاوه بر این ، یک بررسی دیگر نشان داد افرادی که چای سبز می نوشند کمتر به سرطان کبد مبتلا می شوند. کمترین خطر در افرادی که چهار فنجان یا بیشتر در روز می نوشند مشاهده شد 

3.گریپ فروت

گریپ فروت حاوی آنتی اکسیدان است که به طور طبیعی از کبد محافظت می کند. دو آنتی اکسیدان اصلی موجود در گریپ فروت نارنژنین و نارینگین هستند.
با این وجود ، شواهد موجود نشان می دهد که گریپ فروت با کمک به جلوگیری از آسیب و التهاب ، روش خوبی برای سالم نگه داشتن کبد است.

4.بلوبری و قره قروت

بلوبری و زغال اخته هر دو حاوی آنتوسیانین هستند ، آنتی اکسیدان هایی که به توت ها رنگ متمایز می بخشد. آنها خواص زیادی برای سلامت دارند. 
مصرف 21 روز این میوه ها از کبد در برابر آسیب محافظت می کند. علاوه بر این ، بلوبری به افزایش پاسخ سلول ایمنی و آنزیم های آنتی اکسیدان کمک می کند 
علاوه بر این ، در مطالعات آزمایشگاهی نشان داده شده است که عصاره بلوبری از رشد سلولهای سرطانی کبد در انسان جلوگیری می کند . تهیه این توت ها راهی مناسب برای کمک به اطمینان از تامین آنتی اکسیدان های مورد نیاز کبد برای سالم ماندن است. 

5. انگور

انگور ، به ویژه انگور قرمز و بنفش ، حاوی انواع مختلفی از ترکیبات گیاهی مفید است. مشهورترین آن رسوراترول است که دارای یکسری فواید سلامتی است .مطالعات نشان داده است که آنها می توانند فواید مختلفی از جمله کاهش التهاب ، جلوگیری از آسیب و افزایش سطح آنتی اکسیدان داشته باشند .با این وجود ، طیف گسترده ای از شواهد و برخی مطالعات انسانی نشان می دهد که انگور غذایی بسیار دوستدار کبد است.

6.کاکتوس یا گلابی خاردار

گلابی خاردار که با نام علمی Opuntia ficus-indica شناخته می شود ، یک نوع محبوب کاکتوس خوراکی است. میوه و آب آن معمولاً مصرف می شود.

مدتهاست که در طب سنتی به عنوان درمانی برای:

  • زخم
  • خستگی
  • بیماری کبد

7. آب چغندر

آب چغندر منبعی از نیترات ها و آنتی اکسیدان ها به نام بتالائین است که ممکن است برای سلامت قلب مفید باشد و آسیب اکسیداتیو و التهاب را کاهش دهد . آب چغندر به کاهش آسیب اکسیداتیو و التهاب در کبد و همچنین افزایش آنزیم های سم زدایی طبیعی کمک می کند 

8. آجیل

آجیل سرشار از چربی ، مواد مغذی – از جمله آنتی اکسیدان ویتامین E – و ترکیبات گیاهی مفید است.

9. اسید های چرب ماهی 

ماهی های چرب حاوی اسیدهای چرب امگا 3 هستند ، که چربی های سالم هستند که به کاهش التهاب کمک می کنند و با خطر کمتری از بیماری های قلبی همراه هستند.
تجزیه و تحلیل 2016 نشان داد که اسیدهای چرب امگا 3 به کاهش چربی کبد و تری گلیسیرید در کسانی که بیماری کبد چرب غیر الکلی یا استئوهپاتیت غیر الکلی دارند کمک می کند
نسبت اسیدهای چرب امگا 3 به امگا 6 نیز مهم است. بنابراین ، بهتر است مصرف چربی های امگا 6 را نیز کاهش دهید

10. روغن زیتون

روغن زیتون به دلیل داشتن بسیاری از فواید سلامتی از جمله تاثیرات مثبت بر سلامت قلب و متابولیسم ، چربی سالم محسوب می شود .
با این حال ، تاثیرات مثبتی بر روی کبد نیز دارد . یک مطالعه کوچک روی 11 نفر مبتلا به NAFLD نشان داد که مصرف یک قاشق چای خوری روغن زیتون در روز باعث بهبود سطح آنزیم کبد و چربی می شود.

بیماری کبد و اضافه وزن سیو طب

بیشتر بخوانید: درمان کمردرد چیست؟ روش های معالجه درد کمر

کلام اخر

کبد شما عضوی مهم و دارای عملکردهای اساسی است

جلوگیری از بیماری کبد:

  • پرهیز از نوشیدن الکل بیش از حد 

 برای بزرگسالان سالم ، این به معنای حداکثر یک نوشیدنی در روز برای زنان و حداکثر دو نوشیدنی در روز برای آقایان است. نوشیدن زیاد به عنوان بیش از هشت وعده  در هفته برای زنان و بیش از 15 وعده در هفته برای مردان تعریف می شود.

  • از رفتارهای پرخطر پرهیز کنید
    در حین رابطه جنسی از کاندوم استفاده کنید. اگر خال کوبی یا سوراخ کردن بدن را انتخاب می کنید ، هنگام انتخاب مغازه در مورد تمیزی و ایمنی مراقب باشید
  • واکسن بزنید

 اگر در معرض خطر ابتلا به هپاتیت هستید یا اگر قبلاً به هر نوع ویروس هپاتیت آلوده شده اید ، در مورد گرفتن واکسن های هپاتیت A و هپاتیت B با پزشک خود صحبت کنید.

  • از داروها عاقلانه استفاده کنید.

 داروهای تجویز شده و بدون نسخه را فقط در صورت نیاز و فقط در دوزهای توصیه شده مصرف کنید. داروها و الکل را مخلوط نکنید. قبل از مخلوط کردن مکمل های گیاهی یا داروهای تجویز شده و بدون نسخه با پزشک خود صحبت کنید.

  • از تماس با خون و مایعات بدن دیگران خودداری کنید.

ویروس های هپاتیت می توانند توسط چوب سوزن یا تصفیه نامناسب خون یا مایعات در بدن پخش شوند.

  • غذای خود را ایمن نگه دارید. 

دستان خود را قبل از خوردن غذا یا تهیه غذا کاملاً بشویید. اگر در یک کشور در حال توسعه سفر می کنید ، از آب بطری برای نوشیدن استفاده کنید ، دستان خود را بشویید و مسواک بزنید.

  • از پوست خود محافظت کنید

 هنگام استفاده از حشره کش ها و سایر مواد شیمیایی سمی ، از دستکش ، آستین بلند ، کلاه و ماسک استفاده کنید تا مواد شیمیایی از طریق پوست جذب نشوند.

  • وزن سالم داشته باشید.

 چاقی می تواند باعث بیماری کبد چرب غیرالکلی شود

منبع : healthline

2 دیدگاه

  1. باسلام.ضمن قدردانی ازشما. چقدر خوب است که اطلامات خوب به ما میدهید.کاش میشد حالا که امیل هارا منتشر نمیکنید” پاسخ هاراهم باز کنید که معلومات ما با جواب دان شما عزیزان بالاتر برود.باز هم سپاسگزار از شما برای دراختیار گداشتن اطلاعاتتان.من قبلا دیدگاهی ننوشته بودم برا ی اولین باراست.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا