تنیس البو ؛ 9 درمان که حرکت را به آرنج برمیگرداند
تنیس البو التهاب تاندونهایی است که ماهیچههای ساعد را به قسمت خارجی آرنج متصل و موجب درد در بخش بیرونی آرنج میشود. عمدتا به دلیل استفاده بیش از حد از عضلات ساعد، تاندونها و عضلات اطراف مفصل آرنج رخ میدهد.
آرنج تنیس بازان یا تنیس البو به عنوان درد جانبی آرنج یا اپی کندیلیت جانبی نیز شناخته میشود و لزوما مربوط به تنیس نیست. اما بازیکنان تنیس اغلب به این عارضه مبتلا میشوند، زیرا ناشی از استفاده مکرر عضلات ساعد و آرنج است. نیمی از تمام تنیسبازان در دوران حرفهای خود مبتلا به عارضه تنیس البو خواهند شد که این موضوع گویای رواج آن در بین ورزشکاران است.
تصور میشود که عارضه تنیس البو بین یک تا سه درصد از جمعیت ایالاتمتحده را تحت تاثیر قرار میدهد. این بیماری معمولا بین سنین 30 تا 50 سالگی بروز بیرونی مییابد. در این مقاله از مجله سلامت سیوطب به علل، علائم و راههای درمان تنیس البو میپردازیم تا این نوشتار راهگشای مشکلات مبتلایان به این عارضه شود.
علائم تنیس البو؛ دردی متغیر در آرنج و ساعد دست
آرنج تنیس بازان درد و حساسیت در قسمت خارجی آرنج را به دنبال دارد. گاهی درد در ساعد و پشت دست نیز امکان دارد از نشانههای تنیس البو باشد.
این بیماری از ناراحتی خفیف هنگام استفاده از آرنج تا درد شدید متغیر و اغلب حین استفاده از بازو، بویژه برای حرکات پیچشی، بدتر میشود. حرکات مکرر مچ دست، مانند درازکردن مچ دست و گرفـتن، نیز میتواند درد را در حالت بدتری قرار دهد. در صورت ابتلا به عارضه تنیس البو علائم زیر را تجربه خواهید کرد:
- درد در قسمت خارجی آرنج، که هنگام بلندکردن یا خمشدن بازو به سمت پایین ساعد حرکت کند
- درد حین گرفتن اجسام کوچک مانند خودکار
- درد هنگام چرخاندن ساعد، مانند چرخاندن دستگیره در یا باز کردن شیشه
- درد و سفتی هنگام درازکردن کامل بازو
روند ابتلا به آرنج تنیس بازان و در مسیر بهبودی قرارگرفتن معمولا بین 6 ماه تا دو سال طول میکشد. اکثر افراد (90 درصد) ظرف یک سال بهبودی کامل را با روشهای مختلف درمان بدست میآورند.
بیشتر بخوانید: انگشت ماشه ای عارضهای شایع بین زنان و هنرمندان صنایع دستی
علل بروز تنیس البو؛ فعالیتهای تکراری دست خطری در کمین آرنج
- در واقع بیشتر به دلیل استفاده بیش از حد از ساعد به دلیل یک فعالیت تکراری یا شدید به وجود میآید.
- گاهی اوقات پس از ضربه زدن به آرنج رخ میدهد
- اگر عضلات ساعد کـشیده شود، پارگیهای ریز و التهاب در نزدیکی توده استخوانی (اپیکوندیل جانبی) در قسمت بیرونی آرنج ایجاد و منتهی به درد میگردد.
- اگر عضلات ساعد عادت به انجام فعالیت خاصی مانند باغبانی یا تزئین نداشته باشند، امکان ابتلا به عارضه تنیس البو دور از ذهن نیست.
بیشتر بخوانید: ساییدگی مهره کمر را به همراه علائم و ۷ روش درمانی آن بشناسید
فعالیتهایی که آرنج را به تنیس البو مبتلا میسازد
با انجام هر نوع فعالیتی که شامل چرخاندن مکرر مچ دست، خمکردن آرنج یا استفاده از عضلات ساعد، تنیس البو گسترش مییابد. فعالیتهایی که خطر ابتلا را افزایش میدهند عبارتند از:
- انجام ورزشهای راکتی مانند تنیس، بدمینتون یا اسکواش یا ورزشهایی که شامل پرتاب (پرتاب نیزه یا دیسک) میشوند
- استفاده مکرر از ابزارهای دستی مانند قیچی باغبانی، پیچ گوشتی یا قیچی آرایشگری
- استفاده از ابزار در هنگام تزئین، لولهکشی یا آجرکاری
- فعالیتهای شامل حرکات ظریف و مکرر دست و مچ مانند تایپ یا خیاطی
- فعالیتهایی که شامل خمکردن مکرر آرنج میشود مانند نواختن ویولن
انجام ورزشهای راکتی خطر ابتلا به آرنج تنیس بازان را افزایش میدهد، بخصوص اگر برای اولین بار پس از مدت طولانی بازی کنید. علیرغم نام آن، تنها پنج نفر از هر 100 نفر در واقع به دلیل انجام ورزشهای راکتی دچار تنیس البو میشوند.
بیشتر بدانید:درمان زانودرد؛ ۹ روش نوین برای درمان قطعی درد زانو
درمان تنیس البو؛ 9 رویکرد درمانی که باید مد نظر داشت
درد آرنج گاهی بدون درمان و خود به خود بهبود مییابد. مهمترین کار استراحتدادن به بازوی آسیبدیده و توقف فعالیتهای مشکلساز است. همچنین درمانهای سادهای برای کمک به تسکین درد وجود دارد، مانند نگهداشتن کمپرس سرد، برای چند دقیقه و چند بار در روز روی آرنج. اگر درد آرنج به خودی خود برطرف نشد برای درمان قطعی تنیس البو چند راهکار درمانی وجود دارد که عبارتند از:
1.اجتناب از برخی فعالیتها یا تغییر آنها برای درمان تنیس البو
اگر فردی مبتلا به آرنج تنیس بازان باشد، باید از انجام فعالیتهایی که عضلات و تاندونهای آسیبدیده را تحت فشار قرار میدهد دست بردارد. اگر از بازوهای خود در محل کار برای انجام کارهای دستی مانند بلندکردن استفاده میکنید، باید تا زمان بهبودی درد از این فعالیتها دوری کرد. از طرف دیگر، میتوان روش انجام این حرکات را تغییر داد تا ورزش برای درمان تنیس البو کمترین فشار را به بازو وارد آورد.
2. مسکنها و داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs)
مصرف مسکنهایی مانند پاراستامول و NSAIDها مانند ایبوپروفن به کاهش درد و التهاب خفیف ناشی از آرنج تنیس بازان کمک میکند. NSAIDها به صورت قرص، کرم و ژل در دسترس هستند که مستقیما در ناحیهای دردناک بدن به کار میروند.
NSAIDهای موضعی یا همان پماد برای تنیس البو اغلب برای بیماریهای اسکلتی عضلانی، مانند آرنج تنیس بازان، به جای قرصهای ضد التهاب توصیه میشوند. زیرا آنها التهاب و درد را بدون ایجاد عوارض جانبی مانند احساس بیماری (تهوع) و اسهال کاهش میدهند.
3. حمایت ساعد با باند یا آتل؛ درمانی برای آرنج تنیس بازان بدون نیاز به دارو
حمایت از آرنج به تنظیم مجدد فیبرهای عضلانی و کاهش فشار روی ناحیه کمک میکند. پزشک امکان دارد باند تنیس البو یا استفاده از آتل را به مدت دو تا سه هفته جهت رفع درد آرنج توصیه کند.
4. فیزیوتراپی؛ مهمترین و موثرترین روش درمانی تنیس البو
اگر آرنج درد ناشی از تنیس البو باعث درد شدید یا مداوم شود، ارجاع بیمار به فیزیوتراپ دور از ذهن نیست. فیزیوتراپیستها از روشهای مختلفی برای بازگرداندن حرکت به نواحی آسیبدیده بدن استفاده میکنند.
فیزیوتراپیستها از تکنیکهای درمان دستی مانند ماساژ، دستکاری برای تسکین درد و سفتی و همچنین تشویق جریان خون به بازوی استفاده میکنند. آنها همچنین تمریناتی را نشان میدهند که برای تحرک بازو و تقویت عضلات ساعد تاثیر بسیار زیادی دارد.
5. تزریق استروئید، روشی موثر در درمان تنیس البو حاد
استروئیدها، داروهایی حاوی نسخههای مصنوعی هورمون کورتیزول هستند که گاهی برای درمان آرنج تنیس بازان استفاده میشوند. برای برخی از افراد مبتلا به درد آرنج تزریق تنیس البو (استروئید) پیشنهاد میشود اگر به سایر درمانها جواب ندهد.
تزریق مستقیماً در ناحیه دردناک اطراف آرنج انجام میشود و به احتمال زیاد باعث تسکین کوتاه مدت میشود. اگر این روش درمان موثر عمل کند، حداکثر 3 تزریق در همان ناحیه با حد فاصل حداقل 3 تا 6 انجام میگیرد.
6. شاک ویوتراپی روشی پیشرفته برای درمان آرنج مبتلا به تنیس البو
شاک ویوتراپی یک درمان غیر تهاجمی است. در آن امواج شوک با انرژی بالا از طریق پوست عبور داده میشود تا به تسکین درد و تقویت حرکت در ناحیه آسیبدیده کمک کند. تعداد جلساتی که برای درمان نیاز است بستگی به شدت درد آرنج دارد. امکان دارد برای کاهش هر گونه درد یا ناراحتی در طول عمل، از یک بی حس کننده موضعی استفاده شود.
شاک ویوتراپی اگرچه بی خطر است، اما میتواند عوارض جانبی جزئی از جمله کبودی و قرمزی پوست در ناحیه تحت درمان ایجاد کند. تحقیقات نشان میدهد که شاک ویوتراپی در برخی موارد میتواند به بهبود درد آرنج تنیس البو کمک کند. اما ممکن است در همه موارد کارساز نباشد پس تحقیقات بیشتری در خصوص اثربخشی آن مورد نیاز است.
7. تزریق پی آر پی درمانی نو ظهور برای درد تنیس البو
پلاسمای غنی از پلاکت (PRP) درمانی است که توسط جراح در بیمارستان برای درمان آرنج تنیس بازان ارائه میشود.
پی آر پی، پلاسمای خون حاوی پلاکتهای غلیظی است که بدن از آن برای ترمیم بافت آسیبدیده استفاده میکند. شواهد موجود گویای اثربخشی تزریق پی آر پی در سرعت بخشی روند بهبودی آرنج است. اما اثربخشی طولانی مدت آن هنوز روشن نیست.
جراح از فرد نمونه خون گرفـته و در دستگاه سانتریفیوژ قرار میدهد. این دستگاه پلاکتهای خون را جدا میکند تا بتوان آنها را به مفاصل آسیبدیده تزریق کرد. روش پی آر پی معمولا حدود 30 دقیقه زمان برای انجام نیاز دارد.
8. درمانهای محافظهکارانه کاربردی برای درمان تنیس البو
گزینههای دیگر درمان تنیس البو شامل تزریق سم بوتولینوم، که به عنوان بوتاکس نیز شناخته میشود. گرما درمانی، لیزر درمانی سطح پایین، کاردرمانی و درمان نقطه ماشهای گزینههای دیگری برای مدیریت درد آرنج ناشی از تنیس البو هستند.
9. جراحی آرنج برای تنیس البو؛ نقطه آخر درمان
در مواردی که آرنج تنیس بازان باعث درد شدید و مداوم شود، امکان توصیه جراحی دور از ذهن نیست. قسمت آسیبدیده تاندون آرنج برای تسکین علائم دردناک برداشته میشود.
نکات کلی درباره تنیس البو که باید در یک نگاه دانست
برای کاهش خطر ابتلا به عارضه تنیس البو، توجه به تکنیکهای حرکتی در حین ورزش یا فعالیت بسیار مهم است. بهتر است به جای تمرکز بر روی عضلات کوچکتر مچ دست و آرنج، بار را روی عضلات بزرگتر شانه و بازو پخش کرد.
آمادهسازی بدن قبل از انجام یک ورزش که شامل حرکات مکرر بازو میشود، مانند تنیس یا اسکواش، ضروری به نظر میرسد. کشش آرام عضلات بازو به جلوگیری از آسیب آرنج به نام تنیس البو کمک میکند.
تجهیزات ورزشی سبکتر یا راکتهایی با اندازه بزرگتر به کاهش فشار روی تاندونها کمک میکند. توپهای تنیس مرطوب و توپهای قدیمیتر به بازو نیروی غیر ضروری وارد خواهد کرد. افزایش قدرت عضلات ساعد به حمایت از حرکت بازو و جلوگیری از آرنج تنیس البو کمک میکند.
همچنین یک فیزیوتراپ میتواند تمرینات مناسب را برای کمک به تقویت عضلات مناسب آرنج و بازو توصیه کند. در صورتی که این روشها برای درمان نتیجه بخش نبودند گزینههای تهاجمی مانند تزریق استروئید، پیآرپی، شاکویوتراپی و جراحی نیز برای درمان نوصیه میشوند.
سوالات متداول
1.چه چیزی باعث ایجاد آرنج تنیس البو میشود؟
آرنج تنیس بازان یا تنیس البو معمولا به دلیل استفاده بیشازحد از ماهیچههای متصل به آرنج و برای صافکردن مچ دست به وجود میآید. اگر عضلات کـشیده شوند، پارگیهای کوچک و التهاب در نزدیکی توده استخوانی (اپیکوندیل جانبی) در قسمت بیرونی آرنج ایجاد و درد آرنج بروز مییابد.
همانطور که از نام آن پیداست، آرنج تنیس البو گاهی اوقات به دلیل بازی تنیس ایجاد میشود. اما هر فعالیتی که فشار مکرر به مفصل آرنج وارد کند میتواند موجب پیدایش تنیس البو گردد.
2. چه داروهایی به تسکین تنیس البو کمک میکند؟
مصرف مسکنهایی مانند پاراستامول به کاهش درد خفیف کمک میکند. داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs)، مانند ایبوپروفن نیز در کاهش التهاب کمککننده هستند.
3. برای درمان کامل تنیس البو چقدر زمان نیاز است؟
گاهی آرنج تنیس البو بین 6 ماه تا دو سال طول میکشد. اما در 9 مورد از 10 مورد ابتلا به تنیس البو، بهبودی کامل در طی یک سال انجام میپذیرد.
4. چه کسانی بیشتر تحت تاثیر آرنج تنیس بازان هستند؟
آرنج تنیس بازان بیماری شایع، که هر سال حدود 3/1درصد از جمعیت (4 تا 7 مورد در 1000 نفر) را با مشکل مفصی روبرو میسازد. میزان ابتلای زنان و مردان به این بیماری یکسان و افراد مبتلا بیشتر در رده سنی 35 تا 54 سال قرار دارند.