بیماریگوارش

ریفلاکس معده چیست و چه علائمی دارد

ریفلاکس اسید معده زمانی اتفاق می افتد که محتوای معده به سمت مری بالا برود. همچنین به آن نارسایی اسیدی یا ریفلاکس معده گفته می شود. اگر علائم ریفلاکس معده را بیش از دو بار در هفته داشته باشید، ممکن است به بیماری معروف ریفلاکس معده (GERD) مبتلا باشید و این بیماری در صورت عدم درمان، گاهی اوقات می تواند عوارض جدی ایجاد کند. در این مقاله همه اطلاعات لازم درباره اینکه ریفلاکس معده چیست و چه علائمی دارد، ارائه شده است.

ریفلاکس چیست

علائم ریفلاکس معده یا GERD چیست:

ریفلاکس می تواند احساس سوزش یا درد در قفسه سینه شما ایجاد کند و به سمت گردن شما ادامه پیدا کند. این احساس اغلب به عنوان دل درد شناخته می شود. اگر ریفلاکس معده داشته باشید، ممکن است در دهان خود طعم ترشی یا تلخی را حس کنید. همچنین ممکن است که غذا یا مایعات از معده به دهان برگردانید. در برخی موارد، ریفلاکس می تواند در بلع مشکل ایجاد کند. بعضی اوقات می تواند منجر به مشکلات تنفسی مانند سرفه مزمن یا آسم شود.

دلایل ایجاد ریفلاکس معده

اسفنگتر تحتانی مری یک عضله حلقوی در انتهای مری شما است. هنگامی که به درستی کار می کند، در هنگام بلع شل شده و باز می شود. سپس سفت شده و دوباره بسته می شود.

ریفلاکس اسید زمانی اتفاق می افتد که این عضله به درستی سفت یا بسته نشود و مایعات گوارشی و سایر محتویات معده به مری برسند در واقع اشکال در عملکرد اسفنکتر تحتانی مری باعث ریفلاکس معده می شود.

بیشتر بخوانید: درمان مسمومیت غذایی در خانه با 11 روش سریع و آسان!

راه های درمان ریفلاکس معده یا GERD

برای پیشگیری و تسکین علائم GERD ، پزشک ممکن است شما را تشویق کند که در عادات غذایی یا سایر رفتارهای خود تغییراتی ایجاد کنید. آنها همچنین ممکن است بعضی از داروهای بدون نسخه مانند داروهای ضد اسید را پیشنهاد دهند.

اگر تغییر در سبک زندگی و مصرف داروها به تنهایی علائم شما را متوقف نکند، و در صورت بروز عوارض شدید ممکن است پزشک جراحی را برای شما توصیه کند. بنابراین برای جلوگیری از بروز این بیماری باید بدانیم که ریفلاکس معده چیست و چه علائمی دارد.

بیشتر بخوانید: اسپاسم معده ۱۱ علت مختلف دارد؛ از کم آبی بدن تا گاستروپارزی

درمان علائم ریفلاکس معده

تشخیص ریفلاکس معده یا GERD

اگر تشخیص احتمالی پزشک ریفلاکس معده باشد، با انجام معاینه فیزیکی و سوال در مورد علائم بیمار به تشخیص قطعی در این زمینه می رسد.

پزشکان ممکن است از یکی از روش های زیر برای تأیید تشخیص یا بررسی عوارض ریفلاکس استفاده کنند:

  • آزمایش بلع باریم: پس از نوشیدن محلول باریم، از تصویربرداری اشعه ایکس برای بررسی وضعیت دستگاه گوارش استفاده می شود.
  • آندوسکوپی فوقانی: یک لوله باریک و انعطاف پذیر با یک دوربین کوچک که در سر آن قرار دارد به درون بدن از راه دهان فرستاده می شود تا وضعیت را بررسی کرده و در صورت لزوم نمونه ای از بافت را جمع آوری یا به عبارتی نمونه برداری کند.
  • مانومتری مری: یک لوله انعطاف پذیر به درون مری فرستاده می شود تا قدرت عضلات مری شما را اندازه گیری کند.
  • مانیتورینگ pH مری: یک مانیتور در مری شما قرار داده می شود تا بفهمد اسید معده و چه زمانی وارد آن می شود در واقع برای اندازه گیری مقدار اسید وارد شده در طول یک دوره 24 ساعته از معده به مری است.

بیشتر بخوانید: ۱۱ درمان خانگی سوزش معده با موادی که در هر خانه‌ای پیدا می‌شود!

رفتارهایی که خطر ابتلا به ریفلاکس را افزایش می دهد

  • سیگار کشیدن
  • خوردن وعده های غذایی بزرگ
  • دراز کشیدن یا خوابیدن بلافاصله بعد از غذا خوردن
  • خوردن زیاد غذاهای سرخ شده یا تند
  • نوشیدن نوشابه، قهوه یا الکل

اضطراب و ریفلاکس

طبق تحقیق 2015 از یک منبع معتبر ، اضطراب ممکن است برخی از علائم ریفلاکس را تشدید کند. بنابراین در مورد راهکارهای تسکین آن با پزشک صحبت کنید. قبل از هر اقدامی شما باید بدانید که ریفلاکس چیست و چه علائمی دارد، همچنین ریفلاکس معده در افراد افسرده بیشتر از سایرین دیده می شود. ولی در کسانی که مشغول کار و فعالیت هستند و روحیه خوبی نیز دارند کمتر بروز پیدا می کند. برخی از کارهایی که می توانید برای کاهش اضطراب انجام دهید عبارتند از:

  • از قرار گرفتن در محیط هایی که باعث اضطراب شما می شوند پرهیز کنید.
  • تکنیک های آرام سازی، مانند مدیتیشن یا تمرینات تنفس عمیق را تمرین کنید.
  • ساعت خواب، ورزش روزمره خود را تنظیم کنید.

تاثیر ورزش بر ریفلاکس

افرادی که تمرینات ورزشی انجام می دهند و از بیماری ریفلاکس رنجچ می برند، باید تمرینات خود را اصلاح کنند تا انتقال اسید معده به مری کاهش یابد. برخی از انواع تمرینات و بعضی از نوشیدنی های ورزشی، روی حملات ریفلاکس اسید تاثیر مستقیمی می گذارند. کسانی که به دویدن، وزنه برداری و ورزش های سنگین علاقه دارند باید ورزش های کم فشارتری را در برنامه خود بگنجانند.

تاثیر ورزش در درمان ریفلاکس

مواد غذایی تحریک کننده علائم ریفلاکس

  • غذاهای خیلی چرب
  • گوجه و مرکبات ترش
  • غذاهای تند و پر ادویه مانند فلفل
  • کافئین
  • شکلات
  • نعناع

بارداری و ریفلاکس معده

بارداری می تواند احتمال ابتلا به ریفلاکس را افزایش دهد. تغییرات هورمونی در دوران بارداری می تواند باعث شل شدن بیشتر عضلات مری شود. جنین در حال رشد همچنین می تواند بر معده شما فشار وارد کند. این می تواند خطر ورود اسید معده به مری را افزایش دهد.

تفاوت بین ریفلاکس و دل درد

سوزش سر دل یکی از علائم رایج ریفلاکس معده است. اکثر مردم هر از گاهی آن را تجربه می کنند و به طور کلی، دل درد گاه به گاه باعث نگرانی نمی شود. اما اگر بیش از دو بار در هفته سوزش سر دل کنید، ممکن است مبتلا به ریفلاکس باشید. بنابراین برای پی بردن به تفاوت این دو بیماری باید بدانیم که ریفلاکس معده چیست و چه علائمی دارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا