سرطان پوست یکی از بیماریهای سختی است که براساس آمارهای رسمی از هر پنج نفر یکی نفر را درگیر میکند. با این حال خبر خوب این است که سرطان پوست زمانیکه مشاهده و تشخیص داده شود قابل درمان خواهد بود. برداشت بافت سرطانی، شیمیدرمانی، پرتودرمانی و … به شکل پیشرفتهای در درمان سرطان پوست تاثیر دارند.
سرطان پوست، یکی سرطانهای قابل درمان است. درمان این بیماری بر اساس زمان تشخیص و پیشرفت بیماری تعیین میشود. در این مقاله از سیوطب به بررسی این بیماری و راههای درمان آن خواهیم پرداخت.
علت سرطان پوست؛ نقص در چرخه تولید سلولهای جدید
سرطان پوست زمانی اتفاق میافتد که سلولهای پوست به شکلی کنترل نشده و نامنظم رشد و تکثیر شوند. به طور معمول تشکیل سلولهای جدید پوست همزمان با پیرشدن، مرگ یا آسیب آنها صورت میگیرد. وقتی این فرآیند درست کار نکند، رشد سریع سلولها اتفاق میافتد.
بیشتر بخوانید: درمان جوش صورت با ۷ راهکار مختلف؛ از خانگی تا پزشکی نوین
این مجموعه از سلولها ممکن است غیرسرطانی باشند که گسترش نمییابند یا آسیبی نمیرسانند اما اگر سرطانی باشند در صورت عدم تشخیص و درمان به موقع، ممکن است به بافتهای مجاور یا سایر نواحی بدن شما سرایت کنند. به طور کلی سه نوع اصلی سرطان پوست وجود دارد که شامل موارد زیر است:
کارسینوم سلول بازال و کارسینوم سلول سنگفرشی: شایعترین انواع سرطان پوست هستند و گاهی اوقات سرطان پوست غیر ملانوما نامیده میشوند.
ملانوما: به اندازه کارسینوم سلول بازال شایع نیست، اما خطرناکترین شکل سرطان پوست است. اگر ملانوم در مراحل پایانی درمان نشود، احتمال بیشتری دارد که به اندامهای فراتر از پوست سرایت و درمان آنها را دشوار و به طور بالقوه زندگی را محدود کند.
در صورتی که سرطان پوست به موقع شناسایی شود درمان آن بسیار محتملتر خواهد بود. به همین دلیل است که اگر فکر میکنید نشانههایی از سرطان پوست دارید، مهم است که برخی اقدامات حفاظتی را انجام دهید و با پزشک متخصص صحبت کنید.
بیشتر بخوانید: بهترین پماد برای جوش صورت؛ ۱۴ نوع موثر معرفی شده در سال ۱۴۰۱
علائم سرطان پوست؛ کدام نشانهها را جدی بگیریم؟
شایعترین علامت هشدار دهنده سرطان پوست، تغییرات پوستی است. هر کدام از سه سرطان شایع که پیشتر درباره آن گفته شد به دلایل و با علائم خاصی ظهور میکنند که در ادامه به بررسی دلایل و نشانههای این سرطانها میپردازیم.
کارسینوم سلول بازال بیشتر در محلهایی از پوست که در معرض نور خورشید قرار دارند از جمله دستها، صورت، بازوها، پاها، گوشها، دهان و حتی نقاط طاسی بالای سر دیده میشود. علائم و نشانههای کارسینوم سلول بازال عبارتست از:
- زخمهایی که پوسته پوسته به نظر میرسند، در وسط فرورفتگی دارند یا اغلب خونریزی میکنند
- برآمدگی کوچک، صاف، مرواریدی یا مومیشکل روی صورت، گوشها و گردن
- یک ضایعه صاف، صورتی-قرمز یا قهوهای رنگ در تنه یا بازوها و پاها
- ایجاد علائمیروی پوست که شبیه جای زخم است
بیشتر بخوانید: درمان جوش زیر پوستی، علل ایجاد و روشهای جلوگیری از آن
سرطان سلول سنگفرشی بیشتر در نواحی پوستی که در معرض نور خورشید قرار دارند، از جمله دستها، صورت، بازوها، پاها، گوشها، دهان و حتی نقاط طاسی بالای سر دیده میشود. این نوع سرطان پوست در بخشهایی از غشاهای مخاطی و ناحیه اندام تناسلی ایجاد میشود. علائم و نشانههای کارسینوم سلول سنگفرشی عبارتنداز:
- ندول صورتی یا قرمز محکم
- ضایعهای خشن و پوسته پوسته که ممکن است خارش داشته باشد، خونریزی کند
ملانوما به عنوان کشنده ترین سرطان پوست البته در موارد بسیار پیشرفته شناخته می شود که میتواند در هر ناحیهای از بدن حتی روی چشمها و اندامهای داخلی ایجاد شود. قسمت بالایی کمر در مردان و پاها یک در زنان، محلی رایج در تظاهر علائم این نوع سرطان است. ملانوما جدیترین نوع سرطان پوست است چراکه میتواند به سایر نواحی بدن سرایت کند. علائم و نشانههای ملانوم عبارتند از:
- لکه یا برآمدگی قهوهای رنگدانهای
- خال که تغییر رنگ، اندازه یا خونریزی دارد
- تفاوت رنگ سطح پوست یا خال
مراقب ضایعات پوستی پیش سرطانی باشید که میتوانند به سرطان پوست غیرملانوم تبدیل شوند. آنها به صورت لکههای کوچک پوسته پوسته، برنزه یا قرمز ظاهر میشوند و اغلب در سطوحی از پوست که به طور مزمن در معرض نور خورشید هستند، مانند صورت و پشت دستها دیده میشوند. اگر خال یا ضایعه پوستی دیگری دارید که باعث نگرانی شما میشود، حتما با پزشک متخصص پوست مشورت کنید تا از غیرجدی بودن عارضه پوستی خود مطمئن شوید.
بیشتر بخوانید: ۷ ماسک برای از بین بردن جوش جوانی با مواد ساده موجود در خانه
یادداشت پایانی؛ سرطان پوست
سرطان پوست ممکن است در هر فردی ایجاد شود، اما برخی افراد بیشتر در معرض ابتلا به سرطان پوست یا انواع جدیتر سرطان مانند ملانوم هستند. این به عوامل مختلفی از جمله رنگ پوست، سن، سبک زندگی، تعداد آفتاب سوختگی یا سابقه شخصی یا خانوادگی سرطان پوست بستگی دارد. بیشتر مردم فکر میکنند سرطان پوست به راحتی قابل تشخیص است، اما واقعیت این است که علائم اولیه میتواند بسیار ظریف باشد. با این وجود بهترین راه برای پیشگیری از عوارض جدی سرطان پوست، تشخیص هر چه زودتر آن است. این کار جز با چک کردن مداوم وضعیت پوست شاید کاری سخت باشد.
سوالات متداول
سرطان پوست در چه سنی شایعتر است؟
سن سرطان پوست از حدود 20 تا 24 سالگی به طور پیوسته و در همه افراد ممکن است بوجود بیاید. اما به طور کلی سرطان پوست در مردان از سنین 55 تا 59 سالگی به شدت افزایش مییابد. بیشترین میزان بروز سرطان در میان سنین 85 تا 89 اتفاق میافتد.
سرطان پوست تا چه زمانی میتواند بدون درمان باقی بماند؟
ملانوما میتواند سرطانی باشد که به سرعت در حال رشد است و بیشتر از هر نوع سرطان پوست دیگری متاستاز میدهد. از آنجایی که میتواند به سرعت رشد کند، رها کردن ملانوما بدون درمان بسیار خطرناک است. سرطان پوست در عرض 4 تا 6 هفته میتواند به شکل تهدیدکنندهای خطرناک شود.
آیا سرطان پوست قابل درمان است؟
تقریباً تمام سرطانهای پوست در صورت یافتن و درمان به موقع قابل درمان هستند. درمانها شامل برداشتن، کرایوتراپی، جراحی موهس، شیمیدرمانی و پرتودرمانی است.