بهداشت جنسیمسائل جنسی

تامپون قاعدگی چیست؟ انواع آن را که باید بدانید

 تامپون ‌ها اپلیکاتورهای مقوایی یا پلاستیکی جیبی با مواد جاذب هستند که برای جذب خون قاعدگی وارد بدن می‌شوند. آن‌ها خون را قبل از خروج از بدن جذب می‌کنند و نباید باعث درد یا ناراحتی شوند.

تامپون‌ باید هر چهار تا شش ساعت یک بار برای جلوگیری از سندرم شوک سمی ‌ (TSS) تعویض شوند. هرگز آن را بیش از هشت ساعت در داخل واژن نگه ندارید.

 

تامپون چیست؟

 در جریان قاعدگی برای جذب خون در روزهای پریودی استفاده می‌شود. درست مانند نوار بهداشتی، آن‌ها‌ ترکیبی از ابریشم مصنوعی و پنبه هستند که خون و مایعی را که از واژن خارج می‌شود جذب می‌کنند. نکته مهم اینکه فقط باید برای جذب خون استفاده شود، نه‌ برای ترشحات واژن.

مواد جاذب تامپون‌ها در داخل اپلیکاتور پلاستیکی یا مقوایی با انتهای باز قرار می‌گیرد. آن‌ها دارای یک محفظه استوانه‌ای خارجی و یک لوله داخلی نازک برای فشار دادن به داخل واژن هستند. پس از وارد شدن، بند متصل به آن برای برداشتن آسان بیرون از واژن قرار می‌گیرد.

بیشتر بخوانید: عوارض تامپون چیست و چطور می‌توان از بروز آن‌ها جلوگیری کرد؟ 

تامپون قاعدگی در چه اندازه‌هایی ارائه می‌شود؟

انواع تامپون|سیوطب

در اشکال و اندازه‌های مختلف با سطوح جذب متفاوت هستند و برای نگهداری از شش تا هشت گرم خون طراحی شده‌اند. شکل آن‌ها با توجه به جریان و مقدار خون از دست رفته متفاوت است و اندازه تامپونی که فرد استفاده می‌کند تغییر خواهد کرد. اندازه‌های در دست‌رس عبارتند از:

  • Lite یا جذب پایین که برای دوره‌های سبک‌تر چه در آغاز یا در روزهای پایانی دوره استفاده می‌شود
  • معمولی، جذب متوسط که معمولا برای روزهای سنگین‌تر به کار می‌رود.
  • Super یا جذب بالا که برای شدیدترین روزهای خونریزی ساخته شده‌اند
  • سوپر پلاس یا جذب بسیار بالا

بیشتر بخوانید: کاپ قاعدگی و طریقه استفاده از این محصول دوست‌داشتنی 

نحوه استفاده از تامپون قاعدگی چیست؟

نحوه استفاده از تامپون|سیوطب

طرز استفاده برای اولین بار ‌ترسناک به نظر می‌رسد. دست‌ها را بشویید و سعی کنید تا حد امکان آرام باشید تا سر خوردن راحت‌تر انجام گیرد.

روی توالت نشسته و زانوهای خود را از هم باز کنید. تامپون را در یک دست – وسط آن – بین انگشت شست و انگشت میانی نگه دارید. انگشت اشاره را روی انتهای لوله نازک‌تر، جایی که بند امتداد می‌یابد، نگه دارید.

با استفاده از نوک آن، چین‌های پوست روی واژن را باز و تمام استوانه را به سمت داخل بلغزانید. به آرامی ‌وارد نمی‌شود و اگر مستقیما به سمت بالا و داخل فشار داده شود، احتمال دارد ایجاد درد کند. آن را تا جایی که انگشت وسط و شست روی استوانه قرار دارد داخل قرار دهید.

بیشتر بخوانید: درمان زود انزالی با وازلین! ۱۰ درمان‌ خانگی ضروری زود انزالی که به کمکتان می‌آید

هنگامی‌که در داخل قرار گرفت، دستگیره را بگیرید و با انگشت اشاره، لوله کوچک‌تر را فشار دهید تا قسمت جاذب داخل واژن قرار گیرد.

با استفاده از انگشت شست و انگشت وسط، لوله آن را بیرون بیاورید و ریسمان را رها کنید تا آویزان شود. نخ را نکشید. پس از خیس شدن، از نخ برای برداشتن آن استفاده خواهید کرد.

اگر به ‌اندازه کافی بالا نرفته، دست‌های خود را شسته و به کمک انگشت آن را به سمت بالا فشار دهید تا زمانی که آن را حس نکنید.

بیشتر بخوانید: بهداشت واژن و تمامی نکاتی که باید در خصوص آن بدانید! 

چرا در بعضی افراد به درستی در جای خود قرار نمی‌گیرد؟

گاهی افراد تامپون را با زاویه اشتباه وارد و تمام ماهیچه‌های اطراف دهانه واژن را منقبض می‌کنند، اما اگر زاویه را درست تنظیم کرده‌اید و احساس آرامش دارید، ولی هنوز موفق به قرار دادن آن نشده‌اید، بهتر است به متخصص زنان مراجعه کنید. معمولا یکی از این دو مورد زیر عامل قرار نگرفتن در واژن است:

  • پرده بکارت عاملی برای قرار نگرفتن تامپون پریودی

تغییرات موجود در پرده بکارت گاهی قرار دادن تامپون را دشوار می‌کند. پرده بکارت لبه نازک و کشیده‌ای از بافت است که دهانه واژن را احاطه کرده است. معمولا یک منفذ در وسط دارد که تامپون به راحتی از آن عبور می‌کند، اما برخی از آن‌ها یک دهانه بسیار کوچک یا یک سپتوم (که نواری از بافت است) دارند که تا حدی دهانه را مسدود ساخته است. اکثر متخصصان زنان با بی حس کردن پرده بکارت درد تامپون گذاری را از بین می‌برند.

بیشتر بخوانید: بهداشت جنسی بارداری؛ آیا در دوران بارداری می‌توان رابطه جنسی داشت؟ 

  • واژینیسموس علت قرار نگرفتن

دلیل دیگری که برخی از افراد نمی‌توانند آن را به خوبی وارد کنند وضعیتی به نام واژینیسموس است. گاهی ماهیچه‌های اطراف دهانه واژن آن‌قدر فشرده می‌شوند که ورودش به واژن امکان‌پذیر نیست. واژینیسموس را  نمی‌توان کنترل کرد، اما با درمان از بین می‌رود.

 

نحوه برداشتن تامپون قاعدگی

برای جلوگیری از نشت و احتمال ابتلا به سندرم شوک سمی ‌ (TSS) – یک عفونت باکتریایی بالقوه کشنده – باید هر چهار تا 6 ساعت آن را عوض کرد.

هنگام برداشتن آن، روی توالت نشسته، نخ را با دو انگشت بگیرید و به آرامی ‌با همان زاویه‌ای که وارد کرده‌اید، بیرون بکشید و در سطل زباله بیندازید.

بیشتر بخوانید: ژل شستشوی بانوان چیست ؟ 

چه زمانی باید تامپون را برداشت؟

تامپون‌ها باید هر چهار تا شش ساعت یک‌بار تعویض شوند. تعویض آن‌ها اغلب برای جلوگیری از نشت، لکه بینی و بهداشت جنسی بسیار مهم خواهد بود. برای جلوگیری از سندرم شوک سمی (TSS) هرگز تامپون را بیش از هشت ساعت در داخل نگذارید.

 

چرا از تامپون استفاده می‌شود؟

آن‌ها کوچک، جیبی و قابل حمل پنهانی هستند. با کنترل خون، قبل از خروج از واژن، اغلب راحت‌تر از پوشیدن پد روی لباس زیر به نظر می‌رسند.

آن‌ها برای دختران فعال یا آن‌هایی که از پوشیدن پدها ناراحت هستند، شرایط راحتی را فراهم می‌آورند. هنگام شنا در دوران قاعدگی نیز راحت و قابل استفاده هستند.

بیشتر بخوانید: لوبریکانت چیست؟ فواید و عوارض لوبریکانت ها به همراه طرز استفاده 

سندرم شوک سمی ‌چیست؟

سندرم شوک سمی‌ (TSS) نوعی عفونت باکتریایی نادر در مسائل جنسی و در دخترانی است که از تامپون‌ها فوق جاذب استفاده می‌کنند. اگر تامپون به مدت طولانی باقی بماند، به میکروب‌ها فرصت رشد و ایجاد عفونت می‌دهد؛ بنابراین بسیار مهم است که حداقل هر 4-6 ساعت یکبار آن را عوض کنید؛ حتی اگر پریودتان کم باشد.

علائمی که در اثر شوک سمی ایجاد می‌شوند عبارتند از:

  • غش
  • تب شدید
  • فشار خون پایین
  • سردرد
  • استفراغ یا اسهال

 

استفاده از پد یا تامپون بستگی به خودتان دارد!

تصمیم‌گیری در مورد استفاده از پد یا تامپون، به فرد بستگی دارد. بسیاری از دختران شروع به استفاده از پد می‌کنند، اما هنگام ورزش یا شنا استفاده از تامپون برای آن‌ها راحت‌تر است. آن‌ها به راحتی در کیف یا جیب نگهداری می‌شوند. مزیت دیگر آن‌ها این است که حس نمی‌شوند؛ زیرا در داخل بدن قرار دارند. پد اغلب برای برخی از دختران حجیم به نظر می‌رسد و به همین دلیل استفاده از تامپون را ترجیح می‌دهند.

برخی از دختران پدها را دوست دارند؛ زیرا استفاده از آن‌ها ساده و به خاطر سپردن زمان تعویض آن‌ها نیز آسان‌تر است. برخی زنان نیز در شب از پد و در روز از تامپون استفاده می‌کنند. تعدادی از دخترانی که پریودهای سنگین دارند از هر دو استفاده می‌کنند.

سوالات متداول درباره تامپون

1.تامپون چیه؟

وسیله‌ای بهداشتی که با ترکیبی از ابریشم و پنبه تهیه می‌شود و مانند نوار بهداشتی برای جذب خون و مایع دوران پریودی به کار می‌رود. تفاوت آن با پدهای بهداشتی در این است که به وسیله یک اپلیکاتور یا انگشت داخل واژن قرار می‌گیرد و فقط برای جذب خون است نه‌ برای ترشحات واژن.

2. مقدار زمانی که باید از تامپون استفاده کرد چقدر است؟

آن را باید هر چهار تا 6 ساعت تعویض کرد و نباید بیشتر از هشت ساعت داخل واژن بماند؛ چون زمینه رشد میکروب و باکتری‌ها را فراهم می‌کند و احتمال دارد فرد مبتلا به سندروم شوک سمی (TSS)شود.

3. آیا یک تامپون می‌تواند در واژن گم شود؟

بسیاری از دختران نگران هستند که تامپون در داخل واژن آن‌ها گم شود. خوشبختانه، این اتفاق نمی‌افتد. دهانه رحم (در بالای واژن) برای آن بسیار کوچک به نظر می‌رسد. پس داخل بدن حرکت نخواهد کرد.

منبع
obgyn.coloradowomenshealth.com

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا