بیماریبیماری های مفصلی

درد دیسک کمر به کجا می زند؟ اطلاعاتی که باید راجع به فتق دیسک بدانید

فهرست محتوا نمایش

درد دیسک کمر به کجا می زند؟ آیا درد در پای راست من نشانه مشکل در دیسک کمر است؟ این سوالاتی است که برخی بیماران از پزشک خود می‌پرسند. باید بگوییم که اینکه درد دیسک کمر به کجا می زند یا چه علائمی ایجاد می‌کند به محل و شدت آسیب در دیسک کمر بستگی دارد.

در این حالت در برخی افراد دیسک کمر باعث درد در گودی کمر و در برخی دیگر باعث درد از کمر تا زیر زانو می‌شود. در این مطلب از مجله سیوطب به بررسی اینکه درد دیسک کمر به کجا می زند و چه علائمی ایجاد می‌کند خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.

 

فتق دیسک کمر چه مشکلاتی ایجاد می‌کند؟

دیسک‌های بین مهره‌ای بالشتک‌های اسفنجی هستند که بین مهره‌های ستون فقرات قرار دارند. به طور معمول بیرون زدگی دیسک را با نام‌های فتق دیسک یا دیسک برآمده می‌شناسند.

به طور کلی دیسک‌ها باعث جذب شوک و فشار از روی ستون فقرات می‌شوند. همچنین ستون فقرات را ثابت نگه می‌دارند و به مهره‌ها در حرکت و خم و راست شدن کمر کمک می‌کنند. حال در نظر بگیرید که این بالشتک‌های اسفنجی آسیب ببینند و نتوانند وظیفه خود را انجام دهند. در این حالت فرد نمی‌تواند به راحتی حرکت کند، خم و راست شود یا برای مدت طولانی راه برود.

بیشتر بخوانید: درمان کمردرد چیست؟ روش های معالجه درد کمر
 

علائم دیسک کمر در پاها و کمر چیست؟ اصلا درد دیسک کمر به کجا می زند؟

دیسک کمر و درد پای چپ یا راست بسیار شایع است|سیوطب

علائم دیسک تحریک‌شده بسته به محل و شدت آن متفاوت است. پزشکان برای تعیین علت و میزان آسیب از MRI یا CT اسکن استفاده می‌کنند. زیرا هر کدام از آسیب‌های مختلف، روش‌های درمانی خاص خود را دارند.

به طور کلی علائمی که در اثر دیسک کمر ایجاد می‌شوند شامل موارد زیر هستند:

  • کمر درد
  • دردی که از کمر تا پاها کشیده می‌شود
  • افزایش درد کمر در هنگام خم شدن یا نشستن طولانی مدت
  • ایجاد یا افزایش کمردرد همراه با سرفه، عطسه یا زور زدن
  • بی حسی، سوزن سوزن شدن در پاها یا بازوها
  • احساس گزگز در انتهای کمر یا پاها

توجه داشته باشید که میزان این دردها بستگی به محل آسیب و شدت آن دارد.

بیشتر بخوانید: درمان دیسک کمر با ۵ درمان گیاهی،۸ درمان غیرجراحی،۳روش تکمیلی
 

درد دیسک کمر به کدام پا می‌زند؟

زمانی درد دیسک کمر به پاها می‌زند که عصب سیاتیک آسیب‌دیده باشد. عصب سیاتیک بزرگ‌ترین عصب در بدن است که از انتهای کمر به سمت پاها منشعب می‌شود. در صورتی که دیسک کمر نزدیک سیاتیک آسیب ببیند، به مرور زمان باعث ایجاد التهاب و فشار به این عصب می‌شود.

اینکه کدام پا در اثر دیسک کمر و سیاتیک دردناک شود، به این موضوع بستگی دارد که کدام قسمت سیاتیک آسیب‌دیده است. پس می‌توان اینگونه گفت که علت درد در هر پا به صورت زیر است.

  • علت دیسک کمر و درد پای چپ

اگر سیاتیک منشعب شـده به پای راست آسیب ببیند، بیمار در پای راست خود درد حس می‌کند. در این حالت با کوچک‌ترین فشار به کمر بیمار برای چندین روز در کمر و پای راست خود درد حس می‌کند. درد در پاها گاهی تا زیر زانو نیز کشیـده می‌شود.

  • علت درد دیسک کمر و درد پای راست

در صورتی که عصب سیاتیک منشعب‌شده به پای چپ آسیب ببیند، بیمار در پای چپ خود درد را حس می‌کند. اما در حالتی که عصب سیاتیک در محل انشعاب به دو پا آسیب ببیند، بیمار درد را در هر دو پا یا به صورت متوالی در هر پا حس می‌کند.

بیشتر بخوانید: پلاتینر درمان کمردرد با تکنولوژی UIC در خانه
 

خطرناکترین دیسک کمر کدام نوع است؟

زمانی فتق دیسک خیلی خطرناک می‌شود که دیسک بیرون‌زده به عصب‌ها و ریشه‌های عصبی فشار بیاورد. در این حالت بیمار علائم فلج شدگی یا بی‌حسی را در برخی اندام‌های خود، به ویژه پاها حس می‌کند.

این نمونه از دیسک‌های کمر نیاز به درمان تخصصی و سریع دارند. در صورت عدم رسیدگی، علائم و آسیب‌های ایجادشده تشدید می‌شوند.

 

عوامل خطر برای مشکلات دیسک کدامند؟

برخی از افراد نسبت به سایرین بیشتر در معرض مشکلات دیسک کمر قرار دارند. زیرا این افراد به دلیل عوامل زندگی و محیطی بدن حساس‌تری دارند. از عوامل خطر برای مشکلات دیسک می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • افراد چاق با شاخص توده بدنی بالا
  • عدم تناسب اندام
  • عدم ورزش منظم
  • سیگار کشیدن
  • سن بالا
  • وضعیت بدنی ضعیف
  • دیابت
  • شغل و فعالیت‌های بدنی سنگین

اما در اغلب موارد آسیب در دیسک‌های کمر در اثر حوادث ناگهانی ایجاد می‌شوند.

 

درد دیسک کمر به کجا می زند و باعث بروز چه مشکلاتی می‌شود؟

فتق دیسک کمر در صورتی که درمان نشود، باعث آسیب‌های دیگری در بافت‌های اطراف خود می‌شود. از مشکلات مرتبطی که در اثر فتق دیسک ایجاد می‌شوند و اینکه درد دیسک کمر به کجا می زند می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

کشیدگی و رگ به رگ شدن دیسک

کشیدگی دیسک مانند کشیدگی یا رگ به رگ شدن سایر قسمت‌های بدن است. این عارضه زمانی ایجاد می‌شود که شخص برای بلند کردن جسمی به صورت مدام، به بافت‌ها و  کمر خود بیش از حد فشار وارد کند.

بیماری دژنراتیو دیسک

هر چه سن افراد بالاتر می‌رود، دیسک‌ها خشک‌تر، نازک‌تر و سخت‌تر می‌شوند. این روند طبیعی پیری بدن است که باعث افزایش اصطکاک بین استخوان‌ها و در نهایت آرتروز می‌شود. در این شرایط با ساییده شدن استخوان‌ها روی هم، خارهای استخوانی ایجاد خواهند شد.

بیرون زدن کامل دیسک

دیسک لیزخورده اصطلاح نادرستی است که گاهی برای توصیف بیرون زدگی دیسک از آن استفاده می‌شود. در این حالت یعنی دیسک از موقعیت خود خارج شـده است؛ اما این موضوع درست نیست. زیرا دیسک‌ها توسط رباط‌ها، عضلات و خود مهره‌ها در جای خود محکم قرار دارند.

عباراتی مانند برآمده، فتق، بیرون‌زده، متورم یا افتادگی وضعیت دیسک را بهتر توصیف می‌کنند. باید گفت که مشکل این نیست که کل دیسک از جای خود خارج می‌شود. بلکه مشکل این است که یک ناحیه کوچک در پوسته سخت بیرونی دیسک ضعیف می‌شود. این ضعیف شدگی اجازه می‌دهد تا محتویات ژله مانند دیسک بیرون بزنند. در این حالت این ماده ژله‌ای در تماس مستقیم با نخاع و دیگر اعصاب قرار می‌گیرد و باعث بروز موارد زیر می‌شود:

  • درد عصبی ارجاعی به اندام‌های دیگر
  • بی‌حسی یا سوزن سوزن شدن در کمر یا پاها

گفتنی است که شایع‌ترین محل بیرون زدگی دیسک در قسمت پایین کمر است. اما جالب است بدانید که افراد مسن به دلیل خشک شدن دیسک‌های خود کمتر در معرض بیرون زدگی دیسک‌های کمر هستند.

سیاتیک، شایع‌ترین مشکل ناشی از دیسک کمر

سیاتیک درد عصبی ناشی از تحریک عصب سیاتیک در کمر است. آسیب در این عصب باعث بروز درد از ستون فقرات تا پایین باسن، پشت ران، ساق پا و کف پا می‌شود. همچنین سیاتیک اغلب با تغییر عملکرد عصبی همراه است و احتمال دارد باعث تغییر حس در اندام تحتانی آسیب‌دیده مانند سوزن سوزن یا بی‌حسی شود.

 

درمان سریع درد دیسک کمر با روش‌های غیرتهاجمی

درمان سریع درد دیسک کمر با پلاتینر|سیوطب

در اغلب موارد می‌توان با راهکارهای درمانی غیرتهاجمی درد ناشی از دیسک کمر را بهبود بخشید. این نوع راهکارها برای فتق دیسک‌های خفیف تا متوسط مناسب هستند. از این راهکارهای درمانی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

1. استفاده از کمربند پلاتینر با تکنولوزی UIC

کمربند پلاتینر یکی از جدیدترین محصولات شرکت آلمانی زایس ترونیک است. این کمربند 3 تکنولوژی معتبر و موثر دارد که شامل اولتراسوند، اینفرارد و کلاک پالس می‌شوند. به همین دلیل به کمربند پلاتینر، کمربند UIC پلاتینر می‌گویند.

پلاتینر با تاثیر بر گردش خون، ماساژ عضلانی، تحریک بافت‌ها به ترمیم خود، باعث بهبود وضعیت کمر و درد بیمار خواهد شد. ویژگی منحصر به فردی که این کمربند دارد این است که برای انواع مختلفی از مشکلات کمر مناسب است.

 

2. استفاده از داروهای مسکن و ضد التهابی

بیماران می‌توانند برای تسکین درد و التهابات کمر خود از داروهای مسکن و ضد التهابی استفاده کنند. بهتر است این داروها با تجویز پزشک مصرف شوند تا عوارض جانبی ایجاد نشود. از داروهای مسکن می‌توان به استامینوفن و از داروهای ضد التهابی به ایبوپروفن و ناپروکسن اشاره کرد.

توجه داشته باشید که مصرف سایر داروهای مناسب برای کمردرد مانند شل‌کننده‌های عضلانی، نیاز به تجویز پزشک وجود دارد.

 

3. فیزیوتراپی برای درمان دیسک کمر

در اغلب موارد پزشکان برای بهبود شرایط بیماران و جلوگیری از آسیب‌های بیشتر، جلسات فیزیوتراپی را پیشنهاد می‌دهند. دوره‌های فیزیوتراپی باعث بهبود وضعیت کمر، کاهش درد و جلوگیری از آسیب‌های بیشتر در قسمت آسیب‌دیده می‌شوند.

معمولا دوره‌های فیزیوتراپی برای دیسک کمر شامل موارد زیر هستند:

  • لیزردرمانی
  • حرکات اصلاحی
  • تمرینات تقویتی
  • اولتراسوند تراپی

تجویز هر کدام از این روش‌ها با هم یا به صورت تکی با توجه به تشخیص پزشک تعیین می‌شود.

 

نحوه استراحت برای درمان دیسک کمر چگونه است؟

نحوه استراحت و ژست خوابیدن افراد تاثیر بسیار بالایی در بهبودی دیسک کمر دارد. به همین دلیل به افرادی که دچار دیسک کمر می‌شوند، توصیه می‌کنند از راهکارهای زیر حتما در هنگام استراحت و خواب خود استفاده کنند:

  • خوابیدن روی تشک نسبتا سفت
  • خوابیدن روی پهلو و جمع کردن زانوها به سمت سینه (ژست جنین)
  • در هنگام خوابیدن روی پهلو، حتما از یک بالش بین پاها استفاده کنید
  • بالشی که بریا زیر سر خود استفاده می‌کنید باید مطابق با سایز گردن شما باشد

توجه داشته باشید که خوابیدن روی زمین شاید به دلیل سفتی رختخواب مناسب باشد. اما به دلیل فشاری که حین بلند شدن به کمر وارد می‌شود، توصیه نمی‌شود.

 

یادداشت پایانی در مورد اینکه درد دیسک کمر به کجا می زند

اینکه درد دیسک کمر به کجا می زند و باعث بروز چه علائمی در کمر یا پاهای فرد می‌شود، به محل و شدت آسیب بستگی دارد. با توجه به همین مسله پزشکان می‌توانند علت و حتی گاهی محل آسیب به دیسک را تشخیص دهند. اما برای اطمینان بیشتر و تشخیص دقیق از CT اسکن یا MRI استفاده می‌کنند.

در این مطلب از مجله علمی و پزشکی سیوطب به بررسی اینکه درد دیسک کمر به کجا می زند پرداختیم. در صورتی که در این مورد اطلاعاتی دارید با ما و دیگر مخاطبین سیوطب به اشتراک بگذارید.

 

سوالات متداول در مورد درد دیسک کمر به کجا می زند

نحوه استراحت برای درمان دیسک کمر به چه صورتی است؟

بهتر است به صورت ژست جنین بخوابید. برای اطلاع از نحوه استراحت برای درمان دیسک کمر این مطلب از سیوطب را بخوانید.

خطرناکترین دیسک کمر کدام نوع است؟

خطرناکترین نوع دیسک کمر وضعیتی است که در آن دیسک بیرون زده به عصب‌ها و ریشه‌های عصبی فشار وارد کند.

علائم دیسک کمر در پاها چیست؟

درد در پاها، بی حسی و احساس گزگز یا سوزن سوزن شدن در پاها از علائم مشکل در دیسک کمر است.

منبع
betterhealth

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا