مولوسکوم؛ احساس بد زائدههای پوستی و راههای درمان به موقع | 2023
مولوسکوم یا (مولوسکوم کنتاژیوزو) یک بیماری ویروسی است که روی پوست ظاهر می شود. ظهور این بیماری روی پوست به شکل دانههای سفید یا صورتی است. وقتی پوست دچار عارضه میشود پس از مدتی این باکتری نیز ممکن است فعال گردد. بیشترین نمود این دانهها بر روی اندام تناسلی مشاهده شده است. این عارضه شبیه زگیل است و منشا آن عفونت ویروسی است. این عارضه در هر سنی ممکن است به سراغ افراد بیاید. اما کسانی که بریدگیها و ضایعات پوستی بیشتری دارند در معرض این بیماری قرار خواهند داشت. تحقیقات نشان میدهد فراوانی این بیماری در سن 3 تا 9 سالگی دیده شده و در مرحله بعد در سنین 16 تا 24 سالگی افراد را درگیر میکند. در این مقاله از مجله فرهنگی سیوطب این عارضه را از جهات گوناگون بررسی خواهیم کرد.
مولوسکوم به چه شکلهایی ظاهر میشود؟
این عارضه به شکل یک برجستگی توپر گوشتی مشاهده میشود که اندازه آن یک الی دو میلی متر است. باید گفت در گذر زمان و پس از یک هفته اندازه این برجستگی به 2 تا 5 میلی متر میرسد. پس از گذشت مدتی این ضایعات خود به خود کوچک میشوند و از بین میروند. شدت ضایعات بستگی به سن و سیستم ایمنی افراد دارد. به گونهای که در کودکان این عارضه خود را در بالا تنه نشان میدهد و در کسانی که ضعف سیستم ایمنی دارند گستردهتر هستند.
بیشتر بخوانید: از بین بردن جوش برای همیشه با ۵ روش ساده خانگی و موثر
مولوسکوم تناسلی؛ آیا مولوسکوم مسری است؟
در ناحیه تناسلی زنان، این عارضه ممکن است با آکنه اشتباه گرفته شود. باید گفت تماس مستقیم سبب انتشار این عارضه خواهد شد. تماس جنسی هم خیلی زیاد در انتشار این عارضه نقش دارند. اگر فرد از نظر جسمی سالم باشد، برجستگیها در یک محدوده باقی میماند، ولی اگر سیستم ایمنی بدن فرد مشکل داشته باشد عارضه گسترش خواهد یافت. تماس با اشیا آلوده و تماس پوستی نیز مسبب این عارضه میشوند.
بیشتر بخوانید: درمان جوش صورت با ۷ راهکار مختلف؛ از خانگی تا پزشکی نوین
نشانههای مولوسکوم چیست و چگونه آن را تشخیص دهیم؟
اگر شما این برجستگیهای گنبد مانند را فشار دهید از درون آن ترشحات شیری خارج خواهد شد. این عارضه ممکن است دوهفته یا چند سال فرد را درگیر کند. این برجستگی گاه مروارید شکل است و برروی کفل و اندام دیده میشود. مولوسکوم به شکل دستههای نزدیک به هم روی قسمتهای مختلف بدن قابل مشاهده است. گاهی روی پوست صورت و روی پلک چشم هم دیده میشود. متخصصان پوست گاهی برای تشخیص بهتر، سلولهای ضایعه را میتراشند و زیر میکروسکوپ بررسی میکنند.
بیشتر بخوانید: بهترین پماد برای جوش صورت؛ ۱۴ نوع موثر معرفی شده در سال ۱۴۰۱
درمان مولوسکوم؛ چگونه از شر دانهها راحت شویم؟
بسیاری از پزشکان توصیه میکنند که حتما نسبت به درمان این عارضه اقدام کنید. درمان مولوسکوم شبیه درمان زگیل است. پس به این ترتیب میتوان از روش منجمد کردن با نیتروژن مایع، استفاده از اسیدهای متفاوت و سوزاندن با دستگاه استفاده کرد. استفاده از کرایو تراپی و داروی موضعی نیز برای درمان این عارضه توصیه شده است. اگر از روش انجماد استفاده میکنید مدتی ممکن است جای زخم بماند. اینجاست که میتوانید از لیزر برای رفع جای زخم استفاده کنید. برخی موارد نیز در درمان این عارضه کاربرد دارند:
بیشتر بخوانید: درمان جوش زیر پوستی، علل ایجاد و روشهای جلوگیری از آن
کانتاریدین؛ قطره ای موثر
یک قطره کوچک ازاین ماده را که با عنوان کاناریدین 7 درصد موجود است، روی ضایعه میگذارند. این ماده باعث می شود که ضایعه تاول بزند و پس از مدتی پاک شود. نوع قویتر این قطره را نیز میتوان استفاده کرد و با چسب روی ضایعه را پوشاند.
بیشتر بخوانید: ۸ درمان خانگی جوش صورت در کمترین زمان
هیدروکسید پتاسیم، بهبود قطعی عارضه
محلول آبی 10 درصد را اگر دوبار در روز روی این ضایع بمالید، التهاب ایجاد می شود. در نتیجه التهاب، محل دانه زخم میشود و ان زمان است که روند بهبودی آغاز خواهد شد. آزمایشات به عمل آمده کارایی استفاده از این روش را تایید می کند. به گونهای که پس از یک ماه این برجستگیها کاملا بهبود مییابند.
لایه برداری با تری کلرواستیک اسید
طی بررسیهای به عمل آمده لایهبرداری به این روش، به طور متوسط 35 درصد عارضه را بهبود میبخشد که هر دو هفته یک بار باید تکرار شود. بدین ترتیب با پیگیری این روش پس از دوماه شاهد رفع کامل عارضه خواهیم بود. به گونهای که عفونت ثانویه پدید نمیآید و گسترش بیماری هم در این مدت متوقف خواهد شد.
بیشتر بخوانید: ۱۰ داروی گیاهی برای جوش صورت با تاثیرات فوقالعاده و بیضرر
درمان خانگی مولوسکوم و پیشنهادهای طب سنتی
مراقبت از مولوسکوم در خانه، یکی از مهمترین نکاتی است که در طول بیماری باید به آن توجه کرد. همچنین یادتان باشد در مدت بیماری حتما از وسایل شخصی خودتان استفاده کنید و نگذارید کسی از وسایلتان استفاده کند، چون خطر انتشار از طریق این وسایل بسیار زیاد است. همینطور در محل اندام تناسلی نباید از تیغ برای برداشتن موهای زائد استفاده کرد بلکه بهتر است از ماشین اصلاح موی سر بهره گرفت.
سرکه سیب، موثر و بدون عارضه
همیشه وقتی با التهابهای پوستی روبه روییم سرکه سیب به عنوان یک داروی موثر خانگی پیش روی ماست تا قدری از التهاب بکاهد و روند بیماری را کندتر کند. مقداری سرکه سیب را روی محل برجستگی قرار دهید و به مدت دوساعت روی آن بانداژ بگذارید و پس از دوساعت محل را بشویید. لازم است این کار را هر روز تکرار کنید تا نتیجه مطلوب حاصل شود.
سیستم ایمنی بدن را تقویت کنید
وجود مولوسکوم نشان دهنده این مطلب است که سیستم ایمنی بدنتان ضعیف شده. پس لازم است به افزایش سیستم ایمنی بدنتان بپردازید:
- رژیم غذایی کم چرب و پر کالری
- استفاده از مکمل ها
- ورزش همیشگی
- خواب کافی
- پرهیز از استرس
این تنها چند پیشنهاد است که به تقویت سیستم ایمنی بدنتان کمک خواهد کرد.
پماد برای درمان مولوسکوم؛ چگونه از این عارضه پیشگیری کنیم
باید دانست این عارضه در بدنهای ضعیف مثل کسانی که با بیماری HIV روبه رو هستند شدیدتر است. برای درمان موضعی این عارضه میتوانید از پمادهایی نیز استفاده کنید. پماد پودوفیلوتوکسین 5 درصد یکی از درمانهای خانگی موثر به شمار میرود. البته مصرف آن در دوران بارداری باید با احتیاط صورت گیرد. از دیگر پمادها میتوان به ید، سالیسیلیک اسید، پتاسیم هیدروکسید و کانتاریدین اشاره کرد.
سوالات متداول در زمینه مولوسکوم
برای پیشگیری از مولوسکوم چه باید کرد؟
از تماس با افراد مشکوک بپرهیزیم، مراقب روابط جنسی باشیم، بهداشت را رعایت کنیم.
آیا پس از بهبودی نیاز به مراقبت داریم؟
بله . نواحی درمان شده را نخارانید، ازلیف استفاده نکنید،رابطه جنسی را محدود کنید.
راه سریع رفع مولوسکوم چیست؟
حذف فیزیکی با لیزر تراپی راه سریع بهبود این عارضه است.