افسردگی پس از زایمان | نشانه ها و دلایل افسردگی پس از زایمان

بسیاری از خانمها بعد از زایمان احساسات متعارضی را تجربه میکنند. دورهی طولانی مدت بارداری به پایان میرسد و با خود نوعی احساس تسکین به ارمغان میآورد. اگر نوزاد خواسته شده و سالم باشد، خانواده شادمانی شدیدی را احساس میکند. ولی از سوی دیگر، عموماً در سه روز اول پس از زایمان مادر ممکن است به درجات مختلفی از ” افسردگی پس از زایمان ” دچار شود.
نشانههای افسردگی پس از زایمان
بانوانی که به افسردگی پس زایمان دچار میشوند معمولاً احساس اندوه، دورههای گریه، خلق افسرده، بیخوابی، تحریک پذیری، و خستگی که اغلب کمتر از دو هفته طول میکشد را تجربه میکنند. حمایت، صبوری و محبت خانواده بهخصوص همسر، بهترین درمان این حالت است. اما اگر این افسردگی با فقدان علاقه به نوزاد، افکار خودکشی یا میل به خشونت، توهم یا رفتارهای نامانوس همراه باشد، نابهنجار بهشمار میآید و نیاز به درمان توسط متخصص دارد. البته احتمال بروز این نوع از افسردگی در زنانی که قبل از بارداری به بیماریهای روانی مبتلا بودهاند بیشتر از افراد عادی است.
دلیل بروز افسردگی پس از زایمان چیست؟
دلایل مختلفی سبب بروز افسردگی پس از زایمان میشوند. ممکن است مادر در دورهای که مضطربانه در انتظار تولد فرزندش بوده، تحت فشار روانی شدیدی قرار گرفته و با فروکش کردن آن پس از تولد نوزاد، احساس فرسودگی و افسردگی بر او مسلط شده باشد. خود زایمان نیز، فشار جسمی قابل توجهی بر بدن وارد میکند که جبران آن به یک دوره استراحت و تجدید قوا نیاز دارد.
دلیل دیگر بروز افسردگی پس از زایمان میتواند کاهش سریع سطح هورمونهای استروژن و پروژسترون بعد از وضع حمل باشد که افسردگی و آشفتگی مادر را در پی دارد.
نتایج برخی تحقیقات نیز نشان دادند که کاهش فعالیت تیروئید پس از وضع حمل با افسردگی پس از زایمان ارتباط دارد.
پس از بازگشت به خانه، مادر ممکن است برای انجام بیعیب و نقص کارهای مربوط به مراقبت از نوزاد، خود را تحت فشار احساس کند. مادری جوان میگفت، ” هرگز تصور نمیکردم که یک بچهی کوچک، این همه کار اضافی لازم داشته باشد “. اگر نوزاد بهانهجو یا گرفتار قولنج باشد، حتی صبورترین و با تجربهترین مادران هم فرسوده و تنیده میشوند.
علاوه بر اینها، خانمی که باردار است معمولاً نه ماه مورد توجه و مراقبت اطرافیان قرار دارد ولی هنگامی که نوزاد بدنیا میآید و مادر از بیمارستان ترخیص میشود به یکباره محور توجه همه اطرافیان از جمله همسر، از او برداشته و به نوزاد معطوف میشود. در این حالت مادر عزت نفس خود را از دست میدهد و دچار افسردگی پس از زایمان میشود.
حمایت خانواده، بهترین راه درمان
اگر مادر کمک چندانی از شریک زندگی خود دریافت نکند، یا اگر نوزاد یا فرزندان دیگر در منزل فشار زیادی به او وارد کنند، ممکن است بر اثر بیخوابی یا فشار شدید جسمی و روحی از پا بیفتد. شریک زندگی با ملاحظه، باید آنچه در توان دارد برای کمک به همسر خود انجام دهد و مسولیت مراقبت از همسر و فرزندش را به عهده گیرد.
او باید در مراقبت از نوزاد سهیم شود و مسولیت کامل یا بیشتری را در زمینهی مراقبت از فرزندان دیگر و ادارهی امور منزل حداقل برای چند ماه اول تولد نوزاد بپذیرد.
کارشناسان تاکید میکنند که لازم است آگاهی و مسولیت مردان در فرآیند تولید مثل افزایش یابد.
همچنین بهتر است افراد دیگر خانواده مرتباً در مراقبت از نوزاد به مادر کمک کنند تا او بتواند این دورهی پر تلاطم و خسته کننده را پشت سر بگذارد.
امیدواریم مقاله افسردگی پس از زایمان برای شما مفید واقع شده باشد، همچنین بهتون پیشنهاد میکنیم مقالات عوارض کم تحرکی زنان باردار چیست؟ و هفته هفتم بارداری و مهم ترین نکات هفته هفتم را نیز مطالعه فرمایید.