پوستزیبایی

کورک پوست یا دمل؛ بررسی روش‌های موثر برای پیشگیری و درمان آن

کورک پوست یک برآمدگی پوستی دردناک پر از چرک است. معمولا، باکتری‌هایی به طور طبیعی روی پوست وجود دارند که به آن باکتری استاف (استافیلوکوکوس اورئوس) می‌گویند. این باکتری‌ها می‌توانند منجر به عفونت یا التهاب در فولیکول مو یا غده چربی شوند. عفونت قارچی نیز ممکن است باعث ایجاد مقداری کورک پوست شود.

بهترین راه برای جلوگیری از دمل پوستی، رعایت بهداشت است. سعی کنید به طور مرتب دست‌هایی خود را بشویید. همچنین در موارد شدیدتر ممکن است پزشک آنتی بیوتیک تجویز کنید. در این مطلب از مجله پزشکی سیوطب به بررسی کورک پوستی و راه‌های پیشگیری و درمان آن می‌پردازیم.

کورک پوستی چه علائمی دارد؟

ورم، از علائم کورک پوستی|سیوطب

کورک‌ها معمولا کوچک هستند، اما می‌توانند به اندازه یک توپ بیس بال نیز باشند. آن‌ها به صورت جوش‌هایی شروع می‌شوند که ظاهر قرمز دارند. دمل یا کورک پوستی می‌تواند در هر جایی از بدن ظاهر شود. آن‌ها به نام‌های زیر نیز نامیـده می‌شوند:

  • آبسه (اگر بزرگ باشد)
  • گل مژه (اگر روی پلک باشد)

علائم عبارتند از:

  • سرخی
  • ورم
  • درد
  • ایجاد یک مرکز سفید یا زرد
  • تراوش چرک یا پوسته شدن
  • خستگی یا تب
  • احساس ضعف عمومی

بیشتر بخوانید: درمان جوش صورت با ۷ راهکار مختلف؛ از خانگی تا پزشکی نوین
 

دمل چرکی در کدام قسمت بدن ایجاد می‌شود؟

باکتری استاف به طور معمول روی پوست یا بینی زندگی می‌کند. هنگامی که پوست خراشیـده یا شکستـه می‌شود، باکتری می‌تواند از طریق فولیکول مو وارد پوست شـده و باعث عفونت شود. کورک ایجاد شـده نتیجه تلاش سیستم ایمنی بدن برای خلاص شدن از شر باکتری است.

دمل چرکی می‌تواند در هر نقطه از بدن قرار گیرد. اما اغلب در نواحی پوستی که اصطکاک وجود دارد، مانند موارد زیر دیـده می‌شود:

  • گردن
  • سینه ها
  • صورت
  • زیر بغل
  • باسن
  • ران

بیشتر بخوانید: درمان جوش زیر پوستی، علل ایجاد و روش‌های جلوگیری از آن
 

آیا کورک یا دمل مسری است و چگونه از بروز آن پیشگیری کنیم؟

امکان انقباض باکتری استاف، که شایع‌ترین باکتری ایجادکننده جوش و دمل است، وجود دارد. باکتری که موجب به وجود آمـدن کورک‌ها می‌شود مسری هستند. آن‌ها می‌تواند از طریق تماس مایع داخل کورک، دیگر قسمت‌ها یا پوست افراد دیگر را درگیر کند. سایر باکتری‌ها یا قارچ ها نیز ممکن است مسری باشند.

از آنجایی که کورک معمولا در اثر عفونت توسط باکتری‌هایی مانند استاف ایجاد می‌شود، بهترین استراتژی برای پیشگیری، حفظ عادات بهداشتی خوب است.

علاوه بر شستشوی منظم دست، تمیز کـردن و پوشـاندن هرگونه بریدگـی و خراش بسیار مهم است. از دست‌زدن به بریدگی‌ها، یا به اشتراک گذاشتـن وسایل شخصی که با پوست در تماس هستند مانند تیغ یا حوله خودداری کنید.

بهتر است از دست‌زدن به کورک خودداری کنید. اما اگر این کار را انجام دادید، حتما دست‌های خود را حداقل به مدت 15 ثانیه از قبل کاملا بشویید. به‌ویژه قبل از غذا، بعد از استفاده از توالت، ورزش، سرفه، عطسه یا باد کردن بینی.

اگر که فردی که با او کار یا زندگی می‌کنید در حال حاضر جوش یا کورک دارد. هر حوله، اسباب بازی یا لباسی که ممکن است با جوش در تماس باشد را بشویید. برای از بین بـردن هر گونه باکتری یا قارچی که ممکن است روی این وسایل وجود داشته باشد، از آب گرم و صابون استفاده کنید. سپس آن‌ها را با استفاده از حالت گرم در خشک کن خشک کنید.

بیشتر بخوانید: ماسک برای براق شدن پوست صورت؛ بررسی ۶ ماسک خانگی
 

چه زمانی باید برای درمان کورک به پزشک مراجعه کرد؟

اغلب کورک‌ها در عرض 1 تا 3 هفته خود به خود بهبود می‌یابند. اما اگر کورک متورم شد یا شروع به ایجاد درد شدید کرد، برای ارزیابی و درمان با یک متخصص پوست تماس بگیرید. اگر کورک دیگری ظاهر شد، یا اگر به طور ناگهانی تب یا مشکلات بینایی داشتید، باید با پزشک نیز تماس بگیرید.

کورک‌ها ممکن است زخم‌های باز باشند و چرک را تخلیه کنند. بنابراین اگر با دست‌های آلـوده آن ناحیه را لمس کنید، خطر پخش شدن باکتری‌ها در جای دیگر یا ورود باکتری‌های جدید به کورک را دارید. بستـه به شدت دمل، پزشک می‌تواند چرک را با جراحی تخلیه کند.

بیشتر بخوانید: بستن دائم منافذ پوست با ۱۱ راهکار؛ از گلاب تا لایه‌برداری
 

چگونه از شر کورک پوست خلاص شویم؟ درمان دمل چرکی کوچک و بزرگ

درمان کورک‌های پوستی بستگی به شدت و اندازه آن‌ها دارد. بعضی از افراد از ضماد برای باز شدن دمل یا جوش استفاده می‌کنند. باید توجه داشته باشید قبل از استفاده از ضماد، باید جوش را گرم کنید تا به سطح پوست نزدیک شود. این کار را می‌توانید با کیسه آب گرم یا پارچه گرم و مرطوب انجام دهید.

بیشتر بخوانید: درمان جای جوش صورت؛ بررسی ۹ روش کاربردی
 

نحوه درمان کورک‌های کوچک با راهکار ساده در خانه

درمان خانگی کورک پوستی|سیوطب

کورک‌های کوچک معمولا به تنهایی در خانه قابل درمان هستند. دمل‌های کوچکی که در خانه قابل درمان هستند، ممکن است از چند روز تا سه هفته طول بکشد تا بهبود یابند.

درمان خانگی دمل چرکی شامل موارد زیر است:

  • خودتان دمل را فشار ندهید یا سعی نکنید آن را تخلیه کنید. این می‌تواند منجر به گسترش عفونت یا احتمالا باعث عفونت مجدد کورک شود.
  • روزی چند بار یک پارچه گرم و مرطوب را روی کورک قرار دهید.
  • هنگام نگه داشتن پارچه شستشو، بدون سوراخ کردن مستقیم کورک، مقداری فشار اضافه کنید.
  • هنگامی که دمل به طور طبیعی پاره شد، آن را با یک باند یا گاز تازه و تمیز بپوشانید. این باعث می‌شود عفونت به مکان‌های دیگر سرایت نکند.
  • پس از مراقبت از کورک دست‌های خود را به خوبی بشویید. این نیز برای جلوگیری از گسترش عفونت است.

نحوه درمان کورک‌های بزرگ با مراقبت‌های پزشکی

اگر یک جای جوش بزرگ یا گروهی از کورک (کاربونکلوزیس) دارید، باید برای درمان آن به پزشک مراجعه کنید. فقط پزشک می‌تواند یک کورک بزرگ یا کاربونکل را تخلیه کند. همچنین، گاهی اوقات یک دمل بزرگ نرم می‌شود و به خودی خود نمی‌ترکد. این مسئله دیگری است که پزشک می‌تواند با تخلیه دقیق از آن مراقبت کند.

در برخی موارد، پزشک ممکن است آنتی بیوتیک برای دمل چرکی برای کمک به رفع عفونت تجویز کند. این امر به ویژه در مورد کورک صورت صدق می‌کند، زیرا خطر عوارضی مانند عفونت مجدد یا جای زخم را در پی دارد.

کورک یا دمل چرکی و نحوه درمان آن!

کورک یا دمل، به صورت برجستگی‌هایی روی پوست ظاهر می‌شود که به رنگ قرمز و در بعضی شرایط دردناک است. آن‌ها توسط باکتری ایجاد می‌شوند. نام این نوع باکتری استافیلوکوکوس اورئوس است. پس از مدتی، جای کورک پر از چرک می‌شود. آن‌ها معمولا روی فولیکول مو که عفونی شـده، یافت می‌شوند.

آن‌ها می‌توانند در هر نقطه از بدن رخ دهند. درمان‌های خانگی موثر برای رفع کورک وجود دارد که می‌توانید به راحتی از شر آن‌ خلاص شوید. اما برای دمل‌های چرکی بزرگ نیاز است که به پزشک مراجعه کنید.

سوالات متداول درباره کورک پوستی

کورک چیست و چه علائمی دارد؟

کورک یا دمل، به صورت برجستگی‌هایی روی پوست ظاهر می‌شود که به رنگ قرمز و در بعضی شرایط دردناک است. با علائم سرخی، ورم، درد، خستگی یا تب خود را نشان می‌دهد.

آیا انتی بیوتیک برای کورک کشاله ران مناسب است؟

بله. در بعضی شرایط پزشک آنتی بیوتیک برای کورکک تجویز می‌کند تا از عفونت جلوگیری شود.

آیا کورک پوستی مسری است؟

باکتری که موجب به وجود آمـدن کورک‌ها می‌شود مسری هستند. آن‌ها می‌تواند از طریق تماس مایع داخل کورک، دیگر قسمت‌ها یا پوست افراد دیگر را درگیر کند.

منبع
healthline

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا