بیماریبیماری های مفصلی

رگ به رگ شدن پا و کمر خطرناک است؟ در اسرع وقت آن را درمان کنید!

رگ به رگ شدن پا یک آسیب به رباط پا است که استخوان‌های ساق پا را احاطه کرده و به پا متصل می‌کند. این آسیب معمولا زمانی اتفاق می‌افتد که به طور تصادفی مچ پای خود را به شکلی ناخوشایند بچرخانید. این می‌تواند باعث کشیدگی یا پارگی رباط‌هایی شود که استخوان‌ها و مفاصل مچ پا را در کنار هم نگه می‌دارند.

در صورت پیچ خوردگی مچ پا و کمر باید فورا با پزشک تماس بگیرید. پزشک می‌تواند شدت آسیب را تعیین کرده و یک دوره درمانی مناسب را توصیه کند. ممکن است درمان رگ به رگ شدن ساق پا چند هفته یا چند ماه طول بکشد تا مچ پا پیچ‌خورده به طور کامل بهبود یابد. در این مطلب از مجله پزشکی سیوطب به بررسی رگ به رگ شدن پا و کمر و روش‌های درمان آن‌ها می‌پردازیم.

بیشتر بخوانید: کمر درد؛ ۵ درمان قطعی با شناسایی ۹ علت مهم درد کمر در زنان و مردان
 

علت رگ به رگ شدن پا چیست؟

پیچ خوردگی مچ پا اغلب زمانی رخ می‌دهد که پا به طور ناگهانی پیچ خورده یا غلت بزند. در این حالت مفصل مچ پا را مجبور به خارج شـدن از موقعیت طبیعی خود می‌کند. در طول فعالیت بدنی، مچ پا ممکن است در نتیجه حرکت ناگهانی یا غیرمنتظره به سمت داخل بپیچد. این باعث می‌شود یک یا چند رباط اطراف مچ پا کشیـده یا پاره شوند.

مقداری تورم یا کبودی می‌تواند در نتیجه این پارگی‌ها ایجاد شود. همچنین ممکن است هنگام قرار دادن وزن بر روی ناحیه آسیب‌دیده درد یا ناراحتی احساس کنید. تاندون‌ها، غضروف‌ها و رگ‌های خونی نیز ممکن است به دلیل پیچ خوردگی آسیب ببینند.

پیچ خوردگی مچ پا ممکن است برای هر فردی در هر سنی اتفاق بیفتد. انجام ورزش سنگین، راه رفتـن روی سطوح ناهموار یا حتی پوشیـدن کفش‌های نامناسب همگی می‌توانند باعث این نوع آسیب شوند.

بیشتر بخوانید: ۱۰ درمان رگ به رگ شدن کمر؛ از قرص و آمپول تا پلاتینر بدون درد
 

پیچ خوردگی یا رگ به رگ شدن مچ پا چه علائمی دارد؟

علائم رگ به رگ شدن پا|سیو طب

همه رباط‌ها دارای محدوده حرکتی هستند که به آن‌ها اجازه می‌دهد مفاصل را ثابت نگه دارند. هنگامی که رباط‌های اطراف مچ پا از این مرزها عبور می‌کنند، باعث رگ به رگ شدن می‌شوند. علائم رگ به رگ شدن پا شامل موارد زیر است. در صورت مشاهده این علائم در مچ پا ممکن است دچار پیچ خوردگی مچ پا شـده باشید.

  • ورم
  • کبودی
  • درد
  • ناتوانی در قرار دادن وزن روی مچ پا آسیب‌دیده
  • تغییر رنگ پوست
  • سفتی مچ پا

بیشتر بخوانید: رگ به رگ شدن گردن و روش‌های بهبودی پیچ خوردگی گردن
 

رگ به رگ شدن پا چگونه تشخیص داده می‌شود؟

پزشک یک معاینه فیزیکی انجام می‌دهد تا مشخص کند کدام رباط پاره شـده است. در طول معاینه، ممکن است مفصل مچ پا را به روش‌های مختلف حرکت دهد تا دامنه حرکتی فرد را بررسی کند.

آزمایشات تصویربرداری مانند اشعه ایکس نیز ممکن است برای رد شکستگی استخوان تجویز شود. اگر پزشک مشکوک به شکستگی، آسیب جدی به رباط‌ها یا آسیب به سطح مفصل مچ پا باشد، ممکن است MRI انجام شود. آزمایش MRI از یک میدان مغناطیسی قوی و امواج رادیویی برای ایجاد تصاویر دقیق از بدن استفاده می‌کند. این به پزشک شما اجازه می‌دهد تا تشخیص مناسب را انجام دهد.

چگونه در منزل رگ به رگ شدن پا را درمان کنیم؟

درمان رگ به رگ شدن پا باعث بهبودی آن ناحیه می‌شود و از ناراحتی بیشتر جلوگیری می‌کند. هنگام نقاهت از پیچ خوردگی مچ پا، بهتر است که روی ناحیه آسیب‌دیده وزن وارد نکنید. همچنین در روزهای ابتدایی می‌توانید از قرص برای رگ به رگ شدن پا که شامل داروهای مسکن می‌شود استفاده کنید. رگ به رگ شدن خفیف را می‌توانید در منزل درمان کنید. درمان رگ به رگ شدن پا در خانه عبارتند از:

  • استفاده از باندهای الاستیک برای بستـن مچ پا، اما نه خیلی سفت
  • پوشیـدن بریس برای جلوگیری از حرکت مچ پا
  • استفاده از عصا در صورت نیاز
  • قرار دادن پا به صورت بالا با بالش برای کاهش تورم
  • مصرف ایبوپروفن (مانند ادویل) یا استامینوفن برای مدیریت درد
  • استراحت کافی و عدم وارد کردن وزن به مچ پا
  • استفاده از یخ روی ناحیه آسیب‌دیده برای کاهش تورم. در روز اول، باید هر 20 تا 30 دقیقه، سه تا چهار بار در روز یخ بمالید. پس از آن، برای دو روز آینده هر سه تا چهار ساعت یکبار یخ بزنید.

ممکن است پزشک به شخص بگوید تا زمانی که درد از بین برود از مچ پای آسیب‌دیده دور بماند. برای پیچ خوردگی‌های خفیف، این ممکن است یک هفته تا 10 روز طول بکشد. در حالی که پیچ خوردگی‌های شدیدتر ممکن است تا چند هفته زمان ببرد تا بهبود یابد.

بیشتر بخوانید: خرید زانوبند زاپیامکس معجزه‌ای غیر قابل انکار برای دردهای زانو
 

چگونه می‌توانیم از رگ به رگ شدن پا جلوگیری کنیم؟

کفش مناسب برای جلوگیری از رگ به رگ شدن پا|سیو طب

می‌توانید خطر رگ به رگ شدن کف پا در آینده را با موارد زیر کاهش دهید:

  • بستـن مچ پا آسیب‌دیده در یک باند الاستیک
  • در صورت لزوم استفاده از بریس
  • انجام تمرینات تقویتی
  • اجتناب از کفش پاشنه بلند
  • گرم کردن قبل از ورزش
  • پوشیـدن کفش‌های محکم و با کیفیت
  • توجه به سطوحی که روی آن راه می‌روید
  • کاهش یا توقف فعالیت‌ها زمانی که احساس خستگی می‌کنید

درمان رگ به رگ شدن کمر در خانه با راهکارهای ساده

فیزیوتراپی، موثر در تقویت عضلات کمر|سیو طب

رگ به رگ شدن کمر یکی از دلایل شایع کمردرد است. در بسیاری از مواقع، رگ به رگ شدن سمت چپ کمر و کشیدگی در نتیجه اعمالی مانند چرخش ناگهانی یا حرکات شدید رخ می‌دهد. این کارها فشار مضاعفی بر رباط‌ها یا عضلات کمر وارد می‌کند. رباط‌های کمر و ناحیه لگن مهم هستند زیرا به ستون فقرات ثبات می‌دهند. ستون فقرات بیشتر تکیه گاه بدن را برای ایستادن و همچنین انجام حرکات فراهم می‌کند.

هدف اصلی رفع رگ به رگ شدن کمر یا کشیدگی عضلانی کمر کاهش درد و بهبود حرکت در صورت محدود شدن است. درمان رگ به رگ شدن کمر در خانه شامل موارد زیر می‌شود:

بیشتر بخوانید: پلاتینر درمان کمردرد با تکنولوژی UIC در خانه
 

استراحت، کمک به کاهش اسپاسم عضلات کمر

اولین قدم در درمان رگ به رگ شدن یا کشیدگی کمر، کاهش اسپاسم عضلات از طریق استراحت است. استراحت معمولا بلافاصله پس از آسیب توصیه می‌شود. این به کاهش علائم اسپاسم کمر کمک می‌کند. با این حال، استراحت طولانی مدت (بیش از 48 ساعت) در مرحله اولیه درد ممکن است باعث ضعف در عضلات و ناتوانی طولانی مدت شود. بنابراین به بیماران توصیه می شود پس از 48 ساعت استراحت به فعالیت‌های عادی خود بازگردند.

 

درمان سرد و گرم، راه‌حل فوری برای کاهش درد

استفاده از کمپرس یخ در روزهای ابتدایی مفید است. برای 48 تا 72 ساعت اول پس از آسیب توصیه می‌شود. به مدت 15 تا 30 دقیقه قرار دهید تا زمانی که بی حسی در ناحیه احساس شود. سرما درمانی تورم و درد را کاهش می‌دهد.

از طرفی عملیات حرارتی باید 48 تا 72 ساعت پس از آسیب شروع شود. عملیات حرارتی شامل کمپرس گرم و حمام گرم است. گرما درمانی به شل شدن عضلات کمک می‌کند و درد ضربان‌دار و سفتی را تسکین می‌دهد.

داروهای مناسب برای درمان رگ به رگ شدن کمر

عده‌ای از آمپول رگ به رگ شدن کمر به عنوان مسکن استفاده می‌کنند. داروهایی که عمدتا در درمان رگ به رگ شدن یا کشیدگی کمر مصرف می‌شوند شامل داروهای تسکین‌دهنده درد و شل کننده‌های عضلانی هستند.

  • داروهای تسکین دهنده درد: این داروها مانند پاراستامول یک داروی مسکن مهم غیرافیونی است. این دارو باعث کاهش درد و تب می‌شود اما اثر ضد التهابی خاصی ندارد.
  • داروهای ضد التهاب: آسپرین و سایر ترکیبات مرتبط گروهی از داروها را تشکیل می‌دهند که به عنوان داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) شناخته می‌شوند. این داروها درد و علائم التهاب مانند تب، تورم و قرمزی را کاهش می‌دهند. برخی از NSAIDها بدون نسخه در دسترس هستند.
  • شل کننده‌های عضلانی: داروهایی مانند متاکسالون، متوکاربامول و اورفنادرین برای تسکین کمردرد ناشی از کشیدگی عضلات کمر تجویز می‌شوند. بیشتر کاهش درد ناشی از این داروها در 7 تا 14 روز اول اتفاق می‌افتد، اما ممکن است تا چهار هفته ادامه داشته باشد.

ورزش و فیزیوتراپی، موثر در تقویت عضلات کمر

مهم است که در اسرع وقت به فعالیت‌های خود بازگردید، حتی اگر به دلیل رگ به رگ شدن کمر، درد دارید. محدودیت طولانی مدت حرکات می‌تواند باعث ضعیف شدن عضلات کمر و ناتوانی طولانی مدت شود. یک رژیم ورزشی جامع که شامل ترکیبی از کشش، تقویت، و تهویه هوازی کمر و بدن است، در بهبود فشار کمر مفید است.

رگ به رگ شدن پا و کمر را جدی بگیرید!

رگ به رگ شدن پا و کمر ممکن است برای همه اتفاق بیفتد. انجام ورزش سنگین، استفاده از کفش‌های نامناسب یا یک حرکت ناگهانی می‌توانند باعث این نوع آسیب شوند. اگر درد خفیف بود می‌توان آن را در منزل درمان کرد اما برای رگ به رگ شدن شدید حتما با پزشک تماس بگیرید.

برای رگ به رگ شدن خفیف راه‌های مختلفی وجود دارد. پزشک روش‌هایی را توصیه می‌کند که شامل محدود کـردن فعالیتی که باعث آسیب شـده مثل بلند کـردن اجسام سنگین، چرخش و خم شدن) می‌شود. همچنین استفاده از کمپرس یخ برای 48 ساعت اول، حرارت و استراحت می‌تواند به تسکین درد کمک کند.

سوالات متداول درباره رگ به رگ شدن کمر و پا

برای رگ به رگ شدن کمر چه کنیم؟

استراحت، درمان سرد و گرم، استفاده از داروهای مسکن، ضد التهاب و یا شل‌کننده عضلات می‌تواند به درمان آن کم کند.

درمان رگ به رگ شدن ران پا و مچ پا چیست؟

استفاده از باندهای الاستیک، پوشیـدن بریس، استفاده از عصا، مصرف مسکن، استراحت کافی و یا استفاده از یخ می‌تواند مفید باشد.

آیا کفش پاشنه بلند باعث رگ به رگ شدن پا می‌شود؟

بله. یکی از علت‌های رگ به رگ شدن پا استفاده از کفش پاشنه بلند است.

منبع
medindia

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا