فلوس و روش استفاده برای درمان یبوست، نقرس و درد مفاصل
فلوس گیاهی است که از دیرباز در طب سنتی ایران برای از بین بردن یبوست و نابودی درد مفاصل و نقرس کاربرد داشته است. وقتی میوه سیاهرنگ درخت فلوس را گرم میکنند از آن مادهای شیرین و بدبو خارج میشود که اگر با روغن بادام مخلوط شود، مسهل خواهد بود. در ادامه بیشتر در مورد فلوس و خواص آن خواهیم گفت.
فلوس چیست؟
فلوس، درختی به ارتفاع ۱۰ تا ۱۵ متر است که به شکل خودرو در مناطق گرمسیر جهان مثل آفریقا و هند میروید.
درخت فلوس در جنوب ایران قابلیت رشد دارد و همچنین در باغ گیاهشناسی تهران نیز میتوانید تعداد زیادی از این درخت را مشاهده کنید.
میوه فلوس گاهی ممکن است تا نیم متر رشد کند و قطر آن به 3 سانتیمتر میرسد. در ایران این گیاه را کمتر با نام فلوس میشناسند و میوه آن به خرنوب هندی یا خیار شنبر معروف است.
این درخت که در مناطق گرمسیر جنوب شرقی آسیا مثل تایلند نیز میروید، در جهان به نام درخت دوش طلایی نیز معروف است.
دلیل این نامگذاری، شکوفههای طلاییرنگ این درخت است که مثل بید، رو به پایین آویزان است. شبیه دوشی که آب طلا از آن میریزد.
این درخت علاوه بر خواص درمانی کاربردهای تزیینی و تولید چوب، فراوانی نیز دارد. درخت فلوس مقاومت خوبی دارد و حتی در مناطق نیمهگرمسیری هم دوام میآورد.
این درخت در اواخر بهار به میزان فراوانی گل میدهد به گونهای در زیر گلهای طلاییرنگ خود پوشیده میشود.
فلوس تحمل هوای گرم و خشک را دارد و حتی مقدار کمی نمک و هوای سرد را هم طاقت میآورد. با این وجود، فلوس در مناطقی که زمستانهای طولانی و سرد دارد، رشد نمیکند.
گردهافشانی و پراکنده شدن بذر این گیاه توسط زنبورها و پروانهها انجام میشود. این در هند مردم هم خود از میوه گیاه تغذیه میکنند و هم آن را دامهای خود میدهند.
در طب مدرن و جدید امروز تحقیقات زیادی روی گیاه فلوس انجام نشده اما از دیرباز با عنوان دارویی مسهل در طب سنتی و مفردات دارویی کاربرد داشته است. هندیها گاهی محتویات خشک شده درون میوه فلوس را پودر و به تنباکو اضافه میکنند.
بیشتر بخوانید: ریحان، ریحان مقدس، ریحان تایلندی و تمامی خواص جادویی این گیاهان
خواص و کاربردهای فلوس
تقریباً تمام قسمتهای این گیاه دارای خواص دارویی است که برای درمان انواع بیماریها از جوش، سوختگی، زخم و سرماخوردگی گرفته تا سرطان استفاده میشود. غلاف و برگ بذر برای درمان دیابت و مشکلات کبدی استفاده میشود.
ماده درون غلاف دانه به دلیل خواص ملین ملایمش معروف است و همانطور که گفتیم برای رفع یبوست استفاده میشود. الیاف (موسیلاژ، پکتین) درون این گیاه، فیبرهایی هستند که به عنوان یک عامل اتصال به انتقال روده کمک میکنند.
آنتراکینونها موجود در این گیاه نیز موادی هستند که از طریق تماس باعث تحریک پریستالتیک رودهها و کاهش جذب آب از طریق دیواره روده میشوند. این امر مدفوع را نرمتر و انتقال را در روده تسهیل میکند.
در هند، پوست درخت اغلب به عنوان یک عامل دباغی استفاده میشود. چوب آن مایل به قرمز، سخت، سنگین، محکم و با دوام است و برای انواع نجاری مناسب است.
از این گیاه در تهیه نخ دندان هم استفاده میشود زیرا سبب استحکام مینای دندان میشود.
به طور کلی ویژگیهای این گیاه را میتوان به شرح زیر خلاصه کرد:
- طبع گرم و تر
- بهترین دارو برای رفع یبوست
- عوارض کم
- مناسب برای زنان حامله و اطفال
- مفید برای درد مفاصل و نقرس
- مفید برای کلیهها
- جوشانده پوست این گیاه اسهال خونی را رفع میکند
- پیشگیری از سنگ کلیه
بیشتر بخوانید: سورنجان چیست و چگونه گیاهی سمی قابلیت درمانی دارد
نحوه مصرف فلوس
یکی بهترین روشهای مصرف فلوس به صورت جوشانده است. برای درست کردن این جوشانده 10 گرم عسل فلوس را با یک لیتر آب جوش مخلوط کنید و پس از عبور دادن از صافی، بنوشید.
این جوشانده مسهل خوبی است و در مورد یبوستهای سخت تا 60 گرم نیز میتوان مقدار عسل فلوس را افزایش داد.
برای اینکه طعم این ماده بهتر شود میتوانید به آن گیلاس یا انجیر اضافه کنید.
عوارض فلوس
این گیاه برای معده مضر است و چون به دیوارههای روده میچسبد، منجر به دلدرد میشود. پس بهتر است که آن را همراه با روغن بادام استفاده نمایید.
بیشتر بخوانید: قرنفل چیست؟ کاربردها و خواص درمانی گیاه میخک
تکثیر درخت فلوس
این درخت را میتوان از طریق بذر تکثیر کرد؛ با این حال، درصد جوانه زنی بذر کم است. دانههای این گیاه سفت هستند و توصیه میشود قبل از کاشت آن را به مدت پنج دقیقه در آب جوش قرار دهید.
کاشت بذر در فصل بارانهای موسمی انجام میشود. نهال در سال اول به صورت گلخانهای پرورش داده میشود و در فصل بارانهای موسمی بعدی میتوان آن را مستقیماً روی زمین کاشت.
آفات و بیماریها
گاهی اوقات کرمهایی از شاخ و برگ این گیاه تغذیه میکنند و گیاه را بیبرگ میکنند. این کرمها نصف شاخ و برگ گیاه را خورده و زیبایی این درخت را از بین میبرند. کاترپیلارها (آفت برگخوار) را نیز میتوان با سمپاشی حشرهکش مخصوص کنترل کرد.
زمان کاشت
ماه بهمن-اسفند و تیر-مرداد بهترین زمان برای کاشت است. تقریباً 2 هفته قبل از کاشت، فضایی به ابعاد 2×2 فوت و عمق دو فوت حفر کنید.
نیمی از خاک کود دامی حیاط مزرعه را اضافه کرده و خوب مخلوط کرده و آبیاری کنید و 2 هفته صبر کنید.
نهال را درون این حفره قرار داده و با فشار زیاد خاک را سفت کنید و بلافاصله آن را آبیاری کنید. در دو سال اول نیاز به مراقبت دارد و پس از استقرار درخت جدا از آبیاری منظم و اضافه کردن دوز کود دامی در تیر و آذر هر سال نیاز به توجه ویژه دیگری ندارد.
هرس منظم برای حفظ شکل و حذف چوبهای مرده و شکسته در تمام طول سال انجام میشود. فاصله هر دو درخت فلوس با هم باید حدود ۶ متر باشد.
بیشتر بخوانید: فواید حجامت برای پوست صورت و بدن
حقیقت جالب
در جنگلهای هند، غلافهای رسیده فلوس یک غذای لذیذ تابستانی برای حیوانات وحشی است. خرسهای تنبل، میمونها، شغالها و گرازهای وحشی از این غلافهای سیاه لذت میبرند که این علاقه خود به پراکندگی بذر کمک میکند.
دمنوش گیاهی فلوس
دمنوش گیاهی فلوس از تفاله میوهها، برگ، ریشه یا گلهای این گیاه تهیه میشود. این دمنوش بدن را مقابل خیلی از عفونتهای میکروبی محافظت میکند.
این گیاه با نام علمی Cassia fistula نیز شناخته میشود و خواص دارویی آن زبانزد خاص و عام است به ویژه در کشوری مثل تایلند که به عنوان درخت ملی آنها انتخاب شده است.
بیشتر بخوانید: رایحه درمانی چیست؟ کاربردها و مزایای روغن درمانی
مربای فلوس
پنج گرم ماده درون میوه این درخت را با 5 گرم آب مقطر مخلوط کنید و سپس صد و بیست و پنج گرم پودر قند به آن اضافه نمایید. سپس ماده به دست آمده را حرارت دهید تا آب موجود بخار شود.
این فرایند را ادامه دهید تا ماده به دست آمده غلیظ شود. مربای به دست آمده مسهل است نباید بیشتر از 100 گرم در روز استفاده کنید زیرا موجب اسهال میشود.
سخن آخر
فلوس یک درخت زینتی با خواص دارویی زیاد با اندازه متوسط تا بزرگ، با چوبی با دوام و استحکام زیاد است.
از شاخهها، خوشههای پر از گل به طول 40 تا 50 سانتیمتر بیرون میآید و روی شاخههای بلند با رنگهای طلایی دیده میشوند.
شکوفههای درخت فلوس برای بسیاری از فرهنگها شادیآور و سمبلی که باعث خوش شانسی است در نظر گرفته میشوند.
درختان جوان پوست خاکستری صافی دارند که بعدتر با افزایش سن به قهوهای تیره تبدیل میشوند. درخت فلوس به آسانی رشد میکند و به خشکی و کمی نمک نیز مقاوم است.
از جمله خواص دارویی فلوس میتوان به مسهل بودن آن برای درمان یبوست و همچنین کمک به درمان دردهای مفصلی و نقرس اشاره کرد.
با سلام.لطفا از توضیحات مکرربکاهید و واضح ترنحوه تهیه مقدار مصرف درروز و تناسب مصرف برای سنین مختلف رابیان نمائید.وبگید مثلا برای رفع یبوست .وغیرو .ما چه چیز یا چه قسمت ازهرگیاه .راازعطاری طلب کنیم .وخیلی ساده وعامیانه بفرمائید چطور و چه میزان ازمواد را استفاده کنیم .با سپاس فراوان ازشما؛ توضیحات زیاد درک مطلب را سخت میکند.وازحوصله خارج است.