بیماریبیماری های مفصلی

4 عوارض شکستن قولنج را باید بدانید تا این کار را انجام ندهید

عوارض شکستن قولنج را می‌دانید؟ آیا واقعا شکستن قولنج خطرناک است؟ برای جواب به این سوالات باید اطلاعاتی راجع به علت شکستن قولنج داشته باشید. به طور کلی قولنج حاصل عوامل مختلفی است که می‌توان به کم آبی بدن، استفاده زیاد یا طولانی از عضلات اشاره کرد.

اما صدایی که در هنگام شکستن قولنج ایجاد می‌شود به دلیل کپسول مفصلی است که حاوی مواد خاصی است. باید گفت زمانی شکستن قولنج خطرناک خواهد بود که با درد، تورم و تغییر حالت مفصل همراه باشید. برای آشنایی بیشتر با عوارض شکستن قولنج این مطلب از سیوطب را بخوانید.

 

علت قولنج چیست؟ آیا این وضعیت نوعی بیماری است؟

به گرفتگی و سفتی در برخی از مفاصل و عضلات قولنج می‌گویند. این حالت بیشتر در قسمت کمر، گردن و ستون فقرات ایجاد می‌شود. به همین دلیل افراد معمولا با کج و راست کردن یا حرکت سریع باعث تولید صدایی مانند شکستن، قولنج خود را رفع می‌کنند.

اما اینکه چه چیزی باعث ایجاد قولنج می‌شود مهم است. برخی از این علل عبارتند از:

  • کم‌آبی بدن که دلیل شایع ایجاد قولنج در عضلات است
  • استفاده بیش از حد یا طولانی‌مدت از عضلات
  • آسیب‌های جسمی
  • کمبود کلسیم و منیزیم
  • نشانه‌هایی از یک بیماری خاص مانند مشکل اعصاب

این موارد از جمله شایع‌ترین علل ایجاد قولنج هستند.

 

صدای ناشی از شکستن قولنج بر اثر چیست؟

در اکثر مواقع در حین شکستن قولنج صدایی ایجاد می‌شود. علت ایجاد صدا این است که مفصل‌های بدن با یک بافت احاطه شده‌اند که به آن کپسول مفصلی می‌گویند. در این کپسول‌ها مایعی وجود دارد که حاوی مواد معدنی و گازهای مختلفی است. این مواد باعث لغزنده شدن و حرکت آسان‌تر استخوان‌ها در کنار هم می‌شود.

باید اشاره کنیم که فعالیت‌های بدن باعث افزایش حجم مفصل‌ها و کم شدن فشار مایع بین مفصلی خواهد شد. کم شدن این فشار منجر به حالتی شبیه به مکش در فضاهای مفصلی می‌شود و گاز موجود در این مایع به صورت حباب در می‌آیند. این حباب‌ها گیرنده‌های مفصلی داخل مفاصل را تحریک  و به مغز پیامی ارسال می‌کنند. در این حالت شخص برای رفع این حباب اقدام به شکستن قولنج خواهد کرد.

بیشتر بخوانید: پلاتینر درمان کمردرد با تکنولوژی UIC در خانه 

چرا افراد قولنج زانو، کمر یا دست خود را می‌شکنند؟

طبق مطالعات انجام شده حدود 54 درصد از مردم قولنج انگشتان دست خود را می‌شکنند. این کار را به دلایل زیر انجام می‌دهند:

  • برخی افراد از صدایی که حین شکستن قولنج ایجاد می‌شود، خوششان می‌آید.
  • برخی فکر می‌کنند که با شکستن قولنج، فضای بیشتری در مفاصل ایجاد می‌شود. همچنین تصور می‌کنند که با این کار تنش در مفصل از بین می‌رود و تحرک آن اندام افزایش می‌یابد.
  • برخی افراد به دلیل عصبی بودن، دست یا کمر خود را می‌چرخانند تا قولنج آن ناحیه شکسته شود.
  • عده‌ای دیگر به دلیل استرس زیاد اقدام به شکستن قولنج خود می‌کنند.
  • یکی دیگر از دلایل شکستن قولنج عادت داشتن به این کار است که برخی افراد بدون فکر یا ناگهانی این کار را انجام می‌دهند.

اگر روزی چندین بار بند انگشتان خود را می‌فشارید تا صدایی از آن خارج شود، شما به این کار عادت کرده‌اید. افرادی که شکستن قولنج را پنج بار در روز یا بیشتر انجام می‌دهد، به کراکر بند انگشتی معمولی دچار شده‌اند.

بیشتر بخوانید: درمان کمردرد چیست؟ روش های معالجه درد کمر 

عوارض شکستن قولنج کمر، دست یا زانو چیست؟

آرتروز دست یکی از عوارض شکستن قولنج دست است|سیوطب

اغلب پزشکان شکستن قولنج را کار درستی نمی‌دانند و علت این طرز فکر به این دلیل است اکثر افراد به این کار عادت می‌کنند. شاید قولنج شکستن مشکل خاصی ایجاد نکند. اما اغلب افراد بعد از شنیدن صدای قولنج، به مفصل خود بیشتر فشار وارد می‌کنند تا بیشتر یا بلندتر صدا دهد.

این کار همان بخش خطرناک و از جمه عوارض شکستن قولنج دست یا کمر است. باید گفت که تداوم شکستن قولنج با فشار زیاد باعث ایجاد لرزش در آن مفصل می‌شود. در ادامه با چند نمونه از عوارض احتمالی شکستن قولنج آشنا خواهیم شد.

 

1. آیا آرتروز یکی از عوارض شکستن قولنج دست است؟

در مواردی فشار بیش از حد به مفصل هنگام شکستن قولنج منجر به ایجاد آسیب در آن ناحیه می‌شود. در این حالت به مرور زمان فرد به آرتروز مبتلا خواهد شد. همان‌طور که می‌دانید استئوآرتریت یکی از شایع‌ترین نمونه‌های آرتریت است که در اثر آسیب، فعالیت بیش از حد یا فشار زیاد به مفصل ایجاد می‌‌شود. پس دور از ذهن نیست که فشار زیاد به مفصل برای شکستن قولنج منجر به ابتلا به آرتروز شود.

بیشتر بخوانید: درمان کمردرد چیست؟ روش های معالجه درد کمر 

2. لرزش و عدم کنترل عضلات یکی از عوارض شکستن قولنج مچ پا یا کمر

در مواردی به دلیل فشار زیاد به مفصل برای شکستن قولنج، ارتباط بین عضلات و گیرنده‌ها دچار مشکل خواهد شد. در این حالت تمرکز و کنترل عضلات اطراف آن مفصل کم می‌شود و لرزش در آن اندام صورت می‌گیرد.

همچنین آسیب به بافت‌های اطراف مفاصل، رباط‌ها و تاندون‌ها در اثر شکستن قولنج و آرتروز ناشی از آن منجر به عوارضی می‌شود. یکی از این عوارض عدم حرکت آن مفصل در دامنه‌های خاصی است. به عنوان مثال فرد نمی‌توان مچ پای خود را در دامنه مشخصی تکان دهد یا انگشتان دست او به صورت کامل باز نمی‌شوند.

همچنین یکی دیگر از عوارض شکستن قولنج با فشار زیاد، ضعیف شدن عضلات اطراف آن مفصل است. این عارضه در اثر آسیب به اعصاب و بافت‌های نگه دارنده مفصل ایجاد می‌شود.

بیشتر بخوانید: درمان تنگی کانال نخاعی با روش‌های جراحی یا ورزشی و کم خطر 

3. آسیب استخوانی یکی از عوارض شکستن قولنج کمر و گردن

گاهی برخی افراد از حرکات ناگهانی و پرفشاری برای شکستن قولنج کمر و گردن خود استفاده می‌کنند. این کار بسیار خطرناک است و در موارد زیادی باعث رگ به رگ شدن، کشیدگی عضلانی و حتی آسیب به ستون فقرات خواهد شد.

 

4. دررفتگی مفصل یا آسیب به رباط‌ها؛ از عوارض شکستن قولنج دست

اگر بیش از حد به مفصل فشار بیاورید، ممکن است آن مفصل از جای خود خارج شود یا به رباط اطراف آن آسیب برسانید. در این حالت درد شدید در مفصل ایجاد می‌شود که به تورم و کبودی ختم خواهد شد.

همچنین توجه داشته باشید که اگر هنگام شکستن قولنج، مفصل دردناک یا متورم شده‌است، احتمالا به دلیل بیماری زمینه‌ای مانند آرتریت یا نقرس است.

بیشتر بخوانید: درمان دیسک کمر با ۵ درمان گیاهی،۸ درمان غیرجراحی،۳روش تکمیلی 

چگونه بفهمیم که شکستن قولنج زانو یا کمر بی ضرر است؟

درد یکی از عوارض شکستن قولنج زانو یا کمر است|سیوطب

یکی از قانع‌کننده‌ترین شواهدی که نشان می‌دهد شکستن قولنج بند انگشتان دست یا کمر بی‌ضرر است، عدم بروز آرتروز در این اندام‌هاست. همچنین اگر حین شکستن قولنج یا بعد از آن مفصل مورد نظر دردناک شود، امکان ایجاد آسیب در  مفصل وجود دارد.

به همین دلیل پیشنهاد می‌شود که اگر افراد در حین شکستن قولنج دچار درد شدند، از این کار خودداری کنید.

بیشتر بخوانید: کمربند طبی، پیشنهادی برای کاهش کمردرد 

آیا شکستن قولنج مچ پا مضر است؟

تحقیقات زیادی در مورد اثر شکستن قولنج صورت نگرفته است. اما شواهد محدودی نشان می‌دهد که به مفاصل آسیب نمی‌زند. جالب است بدانید که یک پزشک آزمایشی در این زمینه روی خودش انجام داده‌است. او هر روز برای 50 سال بند انگشتان دست چپ خود را 2 مرتبه یا بیشتر فشار داده تا قولنج آن‌ها شکسته شود. اما روی دست راست خود هیچ کاری انجام نداده است. در پایان این آزمایش با عکس‌‎برداری اشعه ایکس از هر دو دست مشخص شد که علائم آرتریت در دست چپ وجود ندارد.

بیشتر بخوانید: قرص گاباپنتین برای کمردرد خوبه؟ اما از عوارض آن اطلاع دارید؟ 

چه زمانی برای اثرات ناشی از شکستن قولنج به پزشک مراجعه کنیم؟

قولنج شکستن به طور عادی آسیبی به مفاصل وارد نمی‌کند. اما اگر باعث تورم، درد و تغییر شکل مفصل شودريال نشانه این است که مشکلی وجود دارد. به همین دلیل در صورت دیدن علائمی مانند تورم، درد یا تغییر وضعیت مفصل به پزشک مراجعه کنید.

 

جمع‌بندی انتهایی

به طور کلی محققین و پزشکان معتقدند که شکستن قولنج برای مفاصل مشکلی ایجاد نمی‌کند. اما اگر برای شکستن این قولنج، فرد فشار یا تغییر جهت زیادی را اعمال کند، ممکن است به مفصل آسیب بزند. این آسیب در برخی افراد سریع ایجاد می‌شود و در برخی دیگر به مرور زمان باعث مشکل در مفصل و آرتروز در آینده خواهند شد. پس به همین دلیل توصیه می‌شود که برای جلوگیری از عوارض شکستن قولنج کمر و گردن از این کار خودداری کنید. سپاس که تا انتهای این مطلب از سیوطب با ما همراه بودید.

 

پرتکرارترین سوالات در مورد عوارض شکستن قولنج

آیا عوارض شکستن قولنج دختر و پسر فرق دارد؟

تا حدودی بله. زیرا به طور کلی زنان نسبت به مردان جثه کوچک‌تر و به هم دلیل ظریف‌تری دارند. پس امکان ایجاد آسیب در مفاصل آن‌ها به دلیل شکستن قولنج با فشار بیشتر است.

عوارض شکستن قولنج گوش چیست؟

شاید در حالت کلی شکستن قولنج عوارضی نداشته باشد. اما فشار یا تغییر جهت زیاد مفصل برای شکستن قولنج گاهی باعث آسیب می‌شود.

آیا شکستن قولنج باعث آرتروز می‌شود؟

در حالت کلی خیر. اما اگر شکستن قولنج با فشار و تغییر جهت زیاد همراه باشد، به مرور زمان باعث آرتروز خواهد شد.

منبع
healthline

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا