مضرات سیگار الکترونیکی منتول و به دنبال آن ممنوعیت مصرف سیگارهای الکترونیکی
مضرات سیگار الکترونیکی منتول به ویژه در میان نوجوانان و جوانان وضعیت نگران کنندهای را به وجود آوردهاست. مطالعات اخیر نشان میدهند که بیش از 2.55 میلیون دانشآموز دبیرستانی و راهنمایی ایالات متحده در سال 2022 از سیگار الکترونیکی منتول استفاده کردهاند. افراد زیادی نیز با تصور کم ضرر بودن سیگار الکترونیکی منتول آن را جایگزین سیگار معمولی میکنند. زیرا معتقد بودند که از سایر سیگارها ایمنتر است. ولی آیا واقعا این چنین است؟
با مطالعه این مقاله از مجله سلامت سیوطب به طور کامل با مضرات سیگار الکترونیکی منتول در نوجوانان و بزرگسالان آشنا خواهیم شد.
سیگار الکترونیکی یا ویپ چیست؟
سیگار الکترونیکی یا سیگار برقی وسیلهای است که استعمال دخانیات را شبیهسازی میکند. این وسایل دودکننده از سال 2004 به صورت تجاری در دسترس قرار گرفتند. سیگارهای الکترونیکی با هدف القای حس مصرف سیگار توسط تولید بخار آب خاصی که بو، طعم و مزهی سیگار را به مصرفکننده میدهد، تولید شدهاند.
بیشتر بخوانید: ترک سیگار؛ همه آنچه که باید در این باره بدانیم
منتول چیست؟
منتول مادهای است که در گیاهانی مانند نعناع و جوانه سوزنی به طور طبیعی یافت میشود. این ماده باعث ایجاد احساس خنکی در بدن خواهد شد. یکی دیگر از کاربردهای منتول، استفاده از این گیاه طبیعی در سیگار و سایر دستگاههای الکترونیکی نیکوتینی توسط کمپانیهای تنباکو است. کمپانیهای تولید دخانیات اولین بار در سال ۱۹۲۰ در محصولات خود از منتول استفاده کردند. بعدها که سیگار الکترونیکی وارد بازار شد، منتول نیز جایگاهی را به خود اختصاص داد.
بیشتر بخوانید: مضرات ویپ، پاد و سیگار الکترونیکی؛ بی ضرر یا خطرناکتر از حد انتظار؟
آیا سیگارهای الکترونیکی دارای منتول نسبت به سایر سیگارها ایمنتر هستند؟
افراد سیگاری فکر میکنند که منتول موجب کاهش مضرات محصولات نیکوتیندار خواهد شد. البته که این تفکر اشتباه بودهاست و با افزودن این ماده به محصولات نیکوتیندار، مضرات حاصل از آنها کاهش نخواهد یافت. هیچ مدرکی وجود ندارد که نشان دهد سیگار یا فراوردههای حاصل از منتول نسبت به سایر سیگارها ایمنتر هستند.
بیشتر بخوانید: عوارض ترک سیگار؛ 7 علائم رایج ترک طبق تحقیقات CDC
با ساختار سیگار الکترونیکی آشنا شویم
اکثر سیگارهای الکترونیکی از موارد زیر برخوردار هستند.
- دهانه
- مخزن
- مایع یا قطره ویپ
- گرمادهنده
- ریزپردازنده
- باتری
- چراغ LED
با روشنکردن دستگاه، گرمادهنده موجب گرمشدن مایع در دمای 100 تا 250 درجه میشود و بخار تولید میکند. بخاری که با فرو بردن آن توسط کاربر فرآیند سیگار کشیدن شبیهسازی میشود. منبع انرژی این نوع سیگارهای الکترونیکی معمولا یک باتری لیتیومیونی قابل شارژ است.
بیشتر بخوانید: راه های ترک سیگار: ۱۰ راهکار جدید برای مقابله در برابر هوس سیگار
سیگارهای الکترونیکی چگونه کار میکنند؟
سیگارهای الکترونیکی ساختار پیچیدهای ندارند و با چند عمل ساده شروع به کار خواهند کرد.
- سیگار الکترونیکی با گرم کردن مایع و تبدیل آن به بخار کار میکند و این بخار را فرد مصرفکننده استنشاق خواهد کرد. مایع موجود حاوی منتول و انواع طعم دهندههاست.
- فرد مصرفکننده از دهانه شبیه سیگار نفس میکشد.
- جریان هوا، حسگر روشنکننده اتومایزر گرمکنندهای که باتری قابل شارژ دارد را راهاندازی میکند.
- گرمکننده، نیکوتین مایع درون یک پوکه کوچک را بخار میکند و همزمان لامپی را نیز در انتهای سیگار الکترونیکی روشن میکند.
- دود بخار داغشده مثل سیگار تنباکو، به ریهها میرسد.
- هنگامی که فرد استفادهکننده نفس را بیرون میدهد، ابری از بخار PEG (دود قابل تماشا که آن هم به درون پوکه میرود) به سرعت پراکنده میشود.
این موارد مراحل کار و استفاده از سیگار الکترونیکی هستند.
بیشتر بخوانید: تغییرات چهره بعد از ترک سیگار از همان روز اول شروع میشود
مضرات سیگار الکترونیکی منتول یا ویپ و عوارض ناشی از مصرف آن برای سلامتی چیست؟
سیگارهای الکترونیکی که به عنوان جایگزینهایی سالم برای سیگار معمولی در میان عموم باب شدهاند، در حقیقت آنچنان بیضرر هم نیستند. استعمال سیگار الکترونیکی منتول مانند سایر سیگارها منجر به تعدادی از مشکلات سلامتی از جمله بیماریهای قلبی، ریوی و سرطان میشود. همچنین محققان دانشگاه جان هاپکینز نزدیک به 2000 ماده شیمیایی را در سیگارهای الکترونیکی کشف کردند که اکثریت قریب به اتفاق آنها ناشناس هستند.
از میان مواردی که محققان توانستند شناسایی کنند، شش ماده به طور بالقوه مضر بودند. از میان آنها سه ماده شیمیایی صنعتی، یک آفتکش و دو طعمدهنده را یافتند که با اثرات سمی احتمالی و تحریک تنفسی مرتبط هستند.
در سال ۲۰۱۹ مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها (CDC)، شیوع آسیب ریوی مرتبط با استفاده از سیگار الکترونیکی را گزارش کردهاست. همچنین تا 18 فوریه سال 2020 در مجموع 2807 مورد مرگ یا بستری در بیمارستان به دلیل مصرف سیگار الکترونیکی در سراسر ایالات متحده تایید شدهاست.
گزارش اخیر انجمن آمریکایی تحقیقات سرطان (AACR) اینگونه بیان میکند که 40 درصد موارد سرطان در ایالات متحده به دلایل قابل پیشگیری مانند مصرف دخانیات مرتبط است. همچنین مصرف سیگار الکترونیکی با ریسک بالای ابتلا به بیماری عروق کرونر، اضطراب، مشکلات گردش خون، افسردگی و سکته مغزی همراه است.
سیگارهای الکترونیکی مایعات حاوی نیکوتین و برخی از طعمدهندهها را برای تولید بخار گرم میکنند که پس از آن توسط افراد سیگاری استنشاق میشود. بسیاری از افراد فکر میکنند سیگارهای الکترونیکی خطر ابتلا به مشکلات رایج سلامت در سیگارهای معمول را کاهش میدهند.
در حالی که مطالعهای که توسط دانشگاه کانزاس در آمریکا انجام شدهاست، این باور را رد میکند. این مطالعه نشان دادهاست که بسیاری از سیگارهای الکترونیکی که به اصطلاح به آن vaping میگویند، حاوی نیکوتین هستند. بعضی از سیگارهای الکترونیکی مواد سمی مشابه با ترکیبات تنباکو را از خود آزاد میکنند.
مهمترین مضرات سیگار الکترونیکی منتول یا ویپ
در ادامه به معرفی مضرات سیگار الکترونیکی منتول خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.
1. سیگارهای الکترونیکی حاوی سموم کشنده هستند
سیگارهای الکترونیکی حاوی سموم مختلفی هستند که این ترکیبات در سیگار الکترونیکی نسبت به سیگارهای معمولی بسیار کمتر است. این سموم شامل موارد زیر هستند:
- فرمالدئید
- استالدئید
- آکرولئین
- استون
- ترکیبات آلی فرار
- ترکیبات فنولی
- هیدروکربنهای آروماتیک چندحلقهای
اما همان میزان محدود ترکیبات شیمیایی نیز برای سلامت انسان خطرناک خواهد بود.
2. سیگارهای الکترونیکی ماهیتی سرطانزا دارند
میعانات و بخارهای تولیدشده توسط سیگارهای الکترونیکی حاوی ترکیباتی شیمیایی موسوم به TSNA هستند. این ترکیبات یکی از ۴ عامل عمده سرطانزا در دخانیات به شمار میروند. TSNA در تنباکوی سبز و دخانیات فرآوریشده از جمله نیکوتین مایع وجود دارد. این ترکیبات ریسک ابتلای افراد سیگاری به سرطانهای ریه، دهان، مری، لوزالمعده و کبد را افزایش میدهند. همچنین برخی شواهد نشان میدهند که ترکیبات TSNA در ابتلای زنان به سرطان دهانه رحم موثر هستند.
3. سیگارهای الکترونیکی حاوی فلزات سنگین هستند
سیگارهای الکترونیکی حاوی بسیاری از فلزات سمی از جمله کروم، روی و کادمیوم هستند. البته غلظت این ترکیبات در مقایسه با سیگارهای معمولی بهمراتب کمتر است. سطح نیکل موجود در سیگارهای الکترونیکی نسبت به سیگارهای سنتی ۴ برابر بیشتر است. با اینحال استاندارد بودن سیگارهای الکترونیکی و تعویض به موقع کارتریجهای آنها در کاهش سطح سموم موثر خواهد بود.
4. ماده فعال مورد استفاده در سیگارهای الکترونیکی ماهیتی سمی دارد
ماده فعال موجود در سیگارهای الکترونیکی که موجب گرایش اکثریت افراد به سمت آنها میشود، نیکوتین نام دارد. نیکوتین یک ماده سمی بسیار اعتیادآور است که برای سالهاست در حشرهکشها مورد استفاده قرار میگیرد. این ماده سمی در سیگارهای سنتی و الکترونیکی نیز یافت میشود. بر اساس یک مطالعه انجامشده توسط مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای ایالات متحده (CDC) با افزایش اقبال مردم نسبت به سیگارهای الکترونیکی، نرخ مسمومیت تصادفی ناشی از نیکوتین نیز افزایش یافته است.
فواید سیگارهای الکترونیکی منتول چیست؟
در کنار عوارض و ضررهایی که این نوع سیگار دارد، میتوان به چند نمونه از فواید آن نیز اشاره کرد. این فواید عبارتند از:
-
صرفهجویی در هزینهها هنگام مصرف سیگار الکترونیکی
یکی از فواید سیگار الکترونیکی این است که استفاده از آن در طولانیمدت از لحاظ مالی بسیار به صرفهتر از سیگار تنباکویی است. باتری این نوع سیگار را میتوان شارژ کرد و هر بار از آن استفاده کرد.
-
رعایت حال دیگران هنگام مصرف محصولات الکترونیکی
موردی دیگر که به عنوان یکی از فواید سیگار الکترونیکی معرفی میشود این است که سیگارهای الکترونیکی بوی بد و دود زیادی ندارند. این در حالی است که سیگارهای تنباکویی بوی بد، تند و آزاردهندهای ایجاد میکنند.
-
رهایی از بوی بد سیگار در زمان مصرف
در صورت استفاده از سیگار الکترونیکی دیگر هیچ اثری از بوی بد سیگار نخواهد بود. این در حالی است که با مصرف سیگارهای سنتی بوی بد سیگار تا مدتها روی لباس، پوست و دستها فرد باقی میماند.
سیگارهای الکترونیکی اعتیاد آورتر هستند
نتیجه پژوهشها در دانشگاه جان مورز لیورپول موید آن است که مصرفکنندگان سیگارهای الکترونیکی در مقایسه با سایرین، شانس کمتری برای ترک سیگار دارند. مطبوعیت ظاهری دود این نوع سیگارها و خاصیت بیحسکنندگی و ضدالتهابی آنها موجب تسهیل و ترغیب در مصرف بیشتر این نوع سیگارها میشود. همچنین تحقیقات در دانشگاه کالیفرنیا نشان میدهد که افرادی که از سیگار الکترونیکی استفاده میکنند، ۲۸ درصد کمتر از افرادی که از این نوع سیگار استفاده نمیکنند، شانس ترک سیگار دارند. پس میتوان گفت که مصرف سیگارهای طعمدار اعتیادآورتر است.
ممنوعیت سیگارهای الکترونیکی منتول توسط FDA
سازمان غذا و داروی آمریکا اعلام کردهاست که قصد دارد فروش سیگارهای الکترونیکی منتول و همه سیگارهای طعمدار را ممنوع کند. همچنین انجمن قلب آمریکا با صدور بیانیهای از تصمیم FDA حمایت کرد و گفت که این آژانس باید قوانین نهایی را برای حذف سیگارهای منتول و طعمدار از بازار به پیش ببرد.
ممنوعیت رسمی سیگارهای الکترونیکی منتول چه زمانی اعمال میشود؟
سازمان جهانی غذا و دارو قانون پیشنهادی مبنی بر حذف محصولات الکترونیکی را منتشر کردهاست. در این حالت FAD باید این موضوع را بررسی کند که حداقل دو سال زمان میبرد تا قانون نهایی در اوایل سال 2023 صادر شود و از سال 2024 قانون ممنوعیت رسمی مصرف سیگارهای الکترونیکی اجرایی شود.
طی این دوران حداقل دو شرکت دخانیات گفتهاند که ممکن است از این قانون پیروی کنند. البته باید گفت که شکایتهای حقوقی صاحبان شرکتهای تولیدکننده این نوع سیگارها، ممنوعیت مصرف را بیشتر به تعویق میاندازد.
آیا سیگارهای الکترونیکی مجوز لازم برای عرضه در بازار را دارند؟
براساس بررسی کامل علمی FDA در ابتدا ورود محصولات سیگارهای الکترونیکی منتول به بازار هیچ مانعی وجود نداشتهاست. دکتر برایان کینگ مدیر مرکز محصولات دخانیات سازمان غذا و دارو گفت: ماموریت FDA برای کاهش بیماری و مرگ ناشی از دخانیات این است که تمام محصولات الکترونیکی منتول و سایر سیگارهای الکترونیکی را قبل از عرضه در بازار مورد بررسی قرار دهد. سپس تنها در صورتی اجازه استفاده از این محصولات را بدهد که سازندگان آنها بتوانند نشاندهند که این محصولات برای سلامت عمومی مضر نیستند.
ما به بررسی و ارزیابی FDA درباره سیگارهای الکترونیکی اعتماد داریم. محصولات تنباکو براساس یک استاندارد بهداشت عمومی تولید میشود که خطرات و مزایای محصول دخانیاتی را برای کل جمعیت در نظر میگیرد.
علت درخواست ممنوعیت سیگارهای الکترونیکی منتول در بازار
در بیانیه انجمن قلب به این مطلب اشاره شدهاست که سیگارهای الکترونیکی طعمدار برای بچهها بسیار جذاب هستند. به همین دلیل سیگارهای الکترونیکی گروه سنی جوانان را در مسیر اعتیاد طولانی به انواع سیگار قرار میدهد. در این حالت جوامع جوان در معرض خطر بیماری و مرگ قرار خواهند گرفت.
برایان کینگ تاکید کرد، استفاده از سیگار الکترونیکی در نوجوانان در ایالات متحده همچنان نگرانکننده است و خطری جدی برای سلامت عمومی به همراه دارد.
بنابر گفته سازمان تحقیقات سرطان در جهان، سیگارهای الکترونیکی کمتر از سیگار معمولی مضر هستند. زیرا حاوی دخانیات یا احتراق نیستند و هیچ دود، قطران یا مونوکسید کربنی در آنها وجود ندارد. با این حال سیگارهای الکترونیکی نیز حاوی نیکوتین اعتیادآور هستند و آنچنان که عموم فکر میکنند بی ضرر نیستند.
آیا سیگارهای الکترونیکی میتوانند به افراد در ترک سیگار کمک کنند؟
طبق نتایج تحقیقاتی موجود در مطالعههای کاربردی FDA سیگار الکترونیکی هیچ تاثیری در کم کردن مصرف سیگار ندارد. براساس این تحقیق استفاده از سیگارهای الکترونیکی در روند ترک سیگار بزرگسالان هیچ تاثیری نداشتهاست. همچنین هیچ مدرکی وجود ندارد که نشان دهد سیگار الکترونیکی منتول نسبت به سایر سیگارها ایمنتر است.
یادداشت پایانی
درست است که سیگارهای الکترونیکی حاوی بسیاری از مواد شیمیایی و مواد موجود در سیگارهای سنتی (یعنی تنباکو) نیستند. اما مانند سیگارهای عادی حاوی نیکوتین، ماده خطرناک و اعتیادآور هستند. در این مطلب از مجله سلامت سیوطب به بررسی مضرات سیگار الکترونیکی منتول، طرز عملکرد و میزان تاثیر آن در اعتیاد افراد به سیگار و ممنوعیت آن پرداختیم. اگر شما هم در این باره اطلاعاتی دارید با ما و مخاطبان سیوطب به اشتراک بگذارید.
سوالات متداول درباره مضرات سیگار الکترونیکی منتول
تفاوت بین سیگار منتول و سیگار معمولی چیست؟
منتول ترکیبی شیمیایی است که گلو را خنک و بی حس میکند. بنابراین باعث میشود که دود سیگار کمتر به نظر برسد. به صورت معمول شرکتهای تولیدکننده منتول را به تنباکو یا فیلترهای سیگار اضافه میکنند. این درحالیاست که سیگارهای سنتی تنها تنباکو دارند.
آیا سیگارهای طعمدار برای شما سالمتر است؟
خیر. در حقیقت سازمان غذا و داروی آمریکا دریافتهاست كه احتمالا سیگارهای منتول بیش از آنچه که در سیگارهای سنتی دیدهمیشود، بهداشت عمومی را در معرض خطر قرار میدهند.
آیا افرادی که سیگار منتول مصرف میکنند اعتیاد پیدا میکنند؟
بررسیها نشان میدهد جوانانی که سیگارهای منتول را مصرف میکنند، بیشتر به مصرف این مواد اعتیاد پیدا میکنند.