بیماری زنان

فیبروکیستیک چیست؛ برجستگی‌هایی نامنظم و گاه خطرناک

فیبروکیستیک چیست و چرا باید زنان به تغییرات در پستان خود حساس باشند؟ فیبروکیستیک عارضه‌ای است که بسیاری از زنان با آن روبه رو هستند و  به همین سبب مراجعات بسیاری به پزشک دارند. باید گفت این بیماری برخلاف آنچه به نظر می‌رسد خطر چندانی ندارد، اما ممکن است زمینه ابتلا به برخی از مشکلات را فراهم آورد. این تغییرات ممکن است در هر سنی رخ دهد. تغییرات، مربوط به هورمون‌های تخمدان است.

پس طبیعی است وقتی هورمون‌های تخمدان کاهش یابد احتمال بروز فیبرووکیستیک نیز کمتر است. به این ترتیب در دوران یائسگی زنان کمتر با چنین عارضه‌ای روبه رو خواهند شد. فیبروکیستیک سینه ایجاد تغییرات در سینه است و 80 درصد خانم‌ها را درگیر می‌کند. پس یک بیماری به شمار نمی‌آید. در این مقاله از مجله پزشکی سیوطب اطلاعات جامعی در زمینه فیبروکیستیک در اختیارتان قرار می‌دهیم.

تفاوت کیست با فیبروکیستیک

کیست‌ها در اکثر سینه‌ها وجود دارند و با سطوح صاف بروز می‌یابند. اما کیست‌هایی که با ایجاد برآمدگی در سینه بروز می‌کنند، فیبروکستیک هستند و بیشتر به صورت قرینه در دوسینه دیده خواهند شد. این جاست که لازم است این کیست ها بررسی شوند تا از لحاظ خوش خیم یا بدخیم بودن مورد ارزیابی قرار گیرند.

بیشتر بخوانید: ۱۱ درمان خانگی کیست تخمدان؛ با بابونه و ماچا از شر کیست‌ها خلاص شوید

انواع فیبروکیستیک؛ کیست‌ها را بشناسیمپ

فیبروکیستیک چیست و جراحی | سیوطب

کیست پستان دو نمونه ساده و کمپلکس را شامل می‌شود. بیشتر کیست‌های سینه زنان، همان کیست ساده است و گاهی با درد کمی همراه خواهد بود. این کیست‌ ها پر از مایعند، اما کیست‌های کمپلکس آشکارا در بافت سینه ظاهر می شوند و قابل لمسند و خالی از مایع. دیواره این کیست‌ها ضخیم است و تقریبا هیچ خطری نخواهد داشت. اگرچه این نوع از کیست‌ها چندان خطرناک نیستند، اما لازم است با نمونه‌برداری، معاینات را برای شروع درمان تکمیل کنند.         

بیشتر بدانید: انواع کیست تخمدان چیست؟ آشنایی با ۸ نمونه کیست رایج تاخطرناک

 تشکیل فیبروکیستیک سینه چه دلایلی دارد؟

بیشتر زنان در سنین 30 تا 45 سالگی دچار این بیماری می‌شوند. می‌توان گفت این توده‌ها در مسیر رشد پستان طبیعی هستند. این توده‌ها زمانی پدید می آیند که در مجاری غدد پستانی تکامل و تکثیر رخ دهد. پس طبیعی است که انتظار داشته باشیم خیلی زود این توده‌ها از بین بروند. کیست‌ها معمولا قبل از عادت ماهیانه تشکیل می‌شوند  و با درد پستان همراه است. این کیست‌ها بیشتر اغلب در ناحیه نزدیک به زیر بغل شکل می‌گیرد. در شکل گیری این کیست‌ها هورمون استروژن نقش مستقیمی دارد. باید گفت اگر سابقه خانوادگی دارید باید نسبت به فیبروکیستیک پستان حساس‌تر باشید.

 نشانه‌هایی که ما را متوجه فیبروکیستیک می‌کند

بافت‌های ناصاف روی پستان، نخستین نشانه‌های فیبروکیستیک به شمار می‌روند. توده‌ها، نرم و صاف هستند و در پستان به حرکت در می‌آیند. درد پستان مدام یا وقفه دار، از نشانه‌‌های بارز این عارضه است. نشانه‌ها  شامل درد و برجستگی‌ها قبل از پریود بیشتر نمایان می‌شوند و بعد از خونریزی ماهانه کاهش پیدا خواهند کرد. پستان در این دوران سنگین و پردرد خواهد شد. فیبروکیست‌ها گاهی به صورت تکی و گاهی گروهی احساس می‌شوند.

بیشتر بخوانید: عوارض کیست تخمدان؛ ۴عارضه نادر اما ممکن، از پیچ‌خوردگی تخمدان تا خونریزی داخلی

فیبروکیستیک بدخیم چه نشانه‌هایی دارد؟

گاهی ممکن است عوامل زمینه‌ای سرطان  با فیبروکیستیک‌ها همراه شود. اگر اندازه این کیست‌ها به مرور زمان بزرگ‌تر شود باید علت را حتما بررسی کرد. در این مواقع است که باید به سراغ تشخیص با سونوگرافی رفت. اگر نتیجه سونوگرافی رشد توده‌ها و توپر شدن آن‌ها را گزارش دهد باید بررسی‌ها را وسعت بخشید. معمولا با سوزن مایع موجود در کیست را بررسی می‌کنند و اگر لکه‌های خون در آن مشاهده شود باید به سرعت اقدامات جدی‌تری انجام شود. در این مواقع نمونه برداری گزینه تجویزی پزشکان خواهد بود.

بیشتر بخوانید: درمان کیست تخمدان با سیر و  ۲۲ ماده غذایی موثر در درمان

درمان قطعی فیبروکیستیک

در درمان این عارضه معمولا به خفیف یا شدید بودن کیست‌ها توجه می‌شود. به گونه‌ای که کیست‌های خفیف به درمان خاصی نیاز نخواهند داشت. اما اگر این عارضه شدید باشد باید درمان به سرعت آغاز گردد. استفاده از سوتین‌های مناسب در طول روز نخستین توصیه پزشک برای کنترل کیست‌هاست. شاید لازم باشد هنگام خواب هم برای جلوگیری از حرکات پستان، سینه بند بپوشید.

بیشتر بخوانید: بهترین دارو برای کیست تخمدان؛ ۳ دسته دارو برای از بین بردن کیست‌ها

 تاثیر تغذیه در فیبروکیستیک

کنترل غذایی از دیگر توصیه‌های پزشکی است. توصیه می‌شود خانم‌ها در این زمان نمک کمتری مصرف کنند و مایعات بیشتری بنوشند. البته نوشیدن قهوه و شکلات کافئین دار و چای باید به حداقل ممکن برسد. مصرف چربی و کشیدن سیگار باید به شدت محدود شود و قرص ویتامین ای در فواصل منظم در برنامه روزانه قرار گیرد.

چه داروهایی برای کنترل فیبروکیستیک موثر است؟

 اغلب برای کنترل کیست‌ها و درد ناشی از آن‌ها قرص‌های ضد التهابی مانند تیلنول یا ادویل و ایبوپروفن استفاده خواهد شد. قرص‌های جلوگیری از بارداری هم  به منظم شدن هورمون ها کمک خواهد کرد. این قرص‌ها را گاهی برای کنترل دردها نیز تجویز می‌کنند . البته گاهی به جای آن قرص تامیکسیفن یا آندروژن ها تجویز می‌شود. چرا که قرص‌های ضد بارداری عوارض جدی بسیاری دارند. مصرف روزانه 1000 میلی‌گرم ویتامین ای در روز توصیه می‌شود. مکمل ویتامین‌ها هم گاهی در کنترل بیماری به شما کمک خواهند کرد.

جراحی، آخرین گزینه برای فیبروکیستیک های پیشرفته

فیبروکیستیک چیست و جراحی | سیوطب

کیست‌های بسیار حاد و در حال بزرگ شدن را باید برداشت. این عمل جراحی به شکل‌های گوناگون انجام می‌شود. در یکی از روش‌ها سوزنی را وارد کیست می‌کنند و مایع کیست تخلیه خواهد شد. این حرکت به از بین رفتن درد کمک می کند. همچنین خاصیت تشخیصی نیز دارد و نشانم می‌دهد که توده کیست است یا تومور؟ در روش جراحی باز  و کیست از پستان خارج خواهد شد  که این موارد به تشخیص پزشک مربوط خواهد شد.

تغییرات در قسمت سینه را جدی بگیرید

 در این مقاله در باره فیبروکیستیک‌ها اطلاعاتی در اختیارتان قرار دادیم و گفتیم تغییرات در سینه‌ها به صورت کیست هایی نمایان می‌شوند که یا عادی هستند یا تغییرات به صورت توده‌های برجسته نمایان می‌شود که آن‌ها را فیبروکیستینگ می‌نامند. به هر روی بهترین راه کنترل رعایت پرهیز‌های غذایی و چک کردن دوره‌ای سینه‌هاست.

پرسش‌های مطرح در زمینه فیبروکیستیک 

 

 آیا کیست سینه ممکن است ارثی باشد؟

ممکن است نقش داشته باشد اما عامل اصلی تشکیل کیست‌ها، هورمون های تخمدانند.

شیردهی در دوران کیست چگونه است؟

اگر کیست‌ها ساده باشند مشکلی پیش نمی‌آورد.

بهترین روش تشخیص کیست‌ها چیست؟

سونوگرافی و ماموگرافی بهترین روش تشخیص به شمار می‌رود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا