جراحی لیفت لثه؛ تغییر محل خط لثه با جِنجیوُ پِلاستی برای لبخندی زیباتر
جراحی لیفت لثه (کانتورینگ لثه) یا جِنجیوُ پِلاستی بر اساس وضعیت لثه هر شخص توصیه و انجام میشود. جراحی لیفت لثه برای تغییر محل خط لثه که در اشخاص گوناگون، متفاوت است، انجام میپذیرد. در این مقاله از مجله پزشکی سیوطب به سراغ بررسی جراحی لیفت لثه میرویم.
جراحی لیفت لثه
جراحی لیفت لثه برای اشخاصی مناسب است که احساس میکنند لبخند آنها زیبا نیست و در هنگام خندیدن، بخش زیادی از لثه آنها نمایان میشود. جراحی لیفت لثه، لثههایی که روی دندان آمدهاند را بالا میکشد.
اگر وقتی که مقابل آینه لبخند میزنید، لثههای شما به اندازه دندانهایتان مشخص است و جلب توجه میکند؛ جراحی لیفت لثه میتواند گزینه مناسبی برای شما باشد.
جراحی لیفت لثه میتواند تحلیل لثه یا برآمدگی بیش از حد آن را رفع کند. این تکنیک دندانپزشکی و زیبایی که به آن تغییر شکل لثه نیز میگویند، میتواند خط لثه ناهموار را صاف کند و لبخندی را به شما هدیه دهد که میتوانید به آن افتخار کنید.
بیشتر بخوانید: تیرگی لثه؛ معرفی ۴ علت اصلی پیگمانتاسیون
تاریخچه جراحی لیفت لثه
در طول تاریخ از جراحی لیفت لثه برای درمان بیماری لثه استفاده میشده است. تنها در 5 سال گذشته است که دندانپزشکان معمولاً از این روش برای اهداف زیبایی استفاده کردهاند.
عمل لیفت زیبایی لثه برای اولین بار در اواخر دهه 1980 توسعه یافت، اما تعداد کمی از جراحان دهان و دندانپزشک برای انجام این روشها تخصص داشتند. لیفت لثه همچنین میتواند شامل شکل دادن به استخوان برای کاهش برجستگی فک بالا و یکنواخت کردن نسبت دندان و لثه باشد.
بیشتر بخوانید: کشیدن دندان عقل و ۵ مزیت و جلوگیری از بیماریهای لثه
چه علل و عواملی باعث نمایان شدن لثهها میشود؟
برخی موارد میتواند باعث شود که لثههای شما خیلی پایین یا خیلی بالا بروند. لثههایی که بخش بزرگی از دندانهای شما را میپوشانند؛ میتوانند دندانهایتان را کوچک جلوه دهند.
این امر شاید نتیجه ژنتیک، یک بیماری یا مصرف داروهای تجویزی خاص باشد. لثههایی که بیش از حد بالا هستند و دندانهای شما را بلند نشان میدهند، اغلب ناشی از تحلیل رفتن لثه هستند، وضعیتی که در آن بافت لثه از دندان عقب مینشیند و ریشه دندان را آشکار میکند.
فرورفتگی لثه نهتنها میتواند دندانهای شما را بلند نشان دهد بلکه میتواند منجر به مشکلات جدی دندانی مانند پوسیدگی و از دست دادن دندان شود. تحلیل رفتن لثه همچنین شاید نشانه بیماری پریودنتال، بدتر شدن ساختارهای نگهدارنده دندانها (لثه و استخوان) باشد.
به طور کلی، دندانهایی که هنگام لبخند زدن نمایان میشوند به عوامل مختلفی از جمله اندازه و شکل دندانها، عضلات صورت، بافت لثه و شکل و اندازه لبها بستگی دارد. همین عوامل میتوانند باعث ایجاد لبخندی که در آن لثه به میزان زیادی نمایان میشود، گردند:
· رویش غیرطبیعی دندان
دندانها دارای طول طبیعی هستند اما به دلیل رویش غیرطبیعی که دارند کوتاهتر به نظر میرسند.
· تغییر بعد از رویش دندان
دندانها به درستی رویش میکنند اما با استخوان و بافت لثه بیش از حد پوشیده شدهاند.
· پوشیده شدن دندان با بافت لثه
دندانها و استخوان در پارامترهای طبیعی قرار دارند اما دندانها با بافت لثه بیش از حد پوشیده شدهاند.
· بیرونزدگی فک بالا
در طول رشد فک، استخوان به داخل بافت لثه بیرون زده و لبخند لثهای ایجاد میکند.
· حالت غیرطبیعی لب بالایی
لب بالایی بالاتر از حد معمولی است و مقدار زیادی از لثه را آشکار میکند. در این حالت، هنگام لبخند زدن، ماهیچههای صورت، لب بالایی را خیلی بالا میکشد و میزان زیادی از لثه را آشکار میکند.
· لب بالایی کوتاه
لب بالایی خیلی کوتاه است و مقدار زیادی از لثه نمایان میشود.
رویش زیاد دندانهای جلویی در فک بالا
زمانی که فک پایین، از فک بالا کوچکتر است، دندانهای بالایی به سمت پایینتر حرکت میکنند و بافت لثه نیز در فک بالا پیشروی میکند.
· دندان قروچه
هنگامی که افراد دندان قروچه دارند، ساختار دندان از بین میرود و دندانها کوتاهتر میشوند. در نتیجه دندانهای بالایی بیشتر بیرون میزنند، به این معنی که به سمت پایین حرکت میکنند تا با دندانهای پایین تماس پیدا کنند و بافت لثه را با خود همراه میکنند یعنی لثه هم پیشروی میکند و بیشتر نمایان میشود.
بیشتر بخوانید: نایت گارد یک محافظ قدرتمند و طولانیکننده عمر دندان
آیا جراحی کانتورینگ لثه لازم است؟
جراحی لیفت لثه یا کانتورینگ لثه به تنهایی یک عمل زیبایی محسوب میشود. این اقدام در بیشتر اوقات از نظر پزشکی ضروری نیست. اکثر افراد برای بهبود ظاهر لبخند، لثههای خود را تغییر میدهند.
با این حال، برخی از افراد تحت عمل جراحی لیفت لثه به عنوان بخشی از سایر روشهای ترمیمی قرار میگیرند. روشهای کانتورینگ لثه که به عنوان زیبایی در نظر گرفته نمیشوند، شامل افزودن بافت لثه در صورت بروز رکود و کوتاه کردن بافت رشد بیش از حد است که بخشی از تاج دندان را پوشانده است.
بیشتر بخوانید: ارتودنسی ثابت برای چه کسانی مناسب است به همراه فواید و عوارض
چه نوع پزشکانی کانتورینگ لثه را انجام میدهند؟
بسیاری از دندانپزشکان عمومی و پریودنتیستها (متخصص لثه) میتوانند عمل کانتورینگ لثه را انجام دهند. قبل از انجام این روش، از دندانپزشک خود در مورد دانش و تجربه او در مورد این فرآیند سوال کنید.
انتظار از جراحی لیفت لثه
جراحی کانتورینگ لثه در مطب دندانپزشکی انجام میشود. در حال حاضر دندانپزشکان از چاقوی جراحی و لیزر برای انجام عمل کانتورینگ لثه استفاده میکنند. از دندانپزشک خود بپرسید که کدام تکنیک برای شرایط شما مناسبتر است.
قبل از جراحی، پزشک باید کارهایی را که در طول عمل انجام خواهد داد، بررسی کند. اغلب، دندانپزشکان از یک خودکار استفاده میکنند و خطی برای علامتگذاری خط جدید لثه میکشند. به این ترتیب، میتوانید ببینید که دقیقا چه مقدار لثه برداشته میشود یا خط لثه چگونه شکل میگیرد.
ممکن است از بیحسی موضعی برای بیحس کردن ناحیه استفاده شود. گاهی اوقات، استخوان جلوی ریشه دندان نیز باید در حین کانتورینگ لثه برداشته شود تا بهترین نتایج درازمدت به دست آید.
بیشتر بخوانید: کامپوزیت دندان چیست؟ فواید و عوارض آن
ریکاوری بعد از جراحی لیفت لثه
روز جراحی باید استراحت کرده و فعالیتهای خود را محدود کنید. شاید چند روز یا چند هفته طول بکشد تا لثه شما به طور کامل بهبود یابد. دندانپزشک شما دستورالعملهای خاصی را در مورد کارهایی که باید برای کمک به روند بهبودی انجام دهید، به شما میدهد. در اینجا چند نکته کلی برای گذراندن دوره بهبودی آورده شده است:
درد یا ناراحتی را میتوان با مسکنهای بدون نسخه مانند استامینوفن یا ایبوپروفن درمان کرد. از مصرف آسپرین باید اجتناب کرد، زیرا باعث رقیق شدن خون میشود.
در چند روز اول پس از جراحی از غذاهای نرم و خنک مانند تخم مرغ، ماکارونی، ماست، پنیر دلمه، سبزیجات نرم و بستنی استفاده کنید. تا زمانی که لثهها به طور کامل بهبود نیافتهاند، از خوردن غذاهای تند خودداری کنید.
دستورالعملهای دندانپزشک خود را در مورد زمان و نحوه مسواک زدن دندانها در طول فرآیند بهبودی دنبال کنید. اگر متوجه تورم یا خونریزی بیش از حد شدید، یا هرگونه نگرانی در پی این عمل دارید، با دندانپزشک خود تماس بگیرید.
بیشتر بخوانید: لمینت دندان؛ لمینت سرامیکی بهتر است یا کامپوزیت؟
خطرات جراحی لیفت لثه
هیچ جراحی بدون خطر نیست. خطرات مرتبط با کانتورینگ لثه عبارتاند از:
- واکنش آلرژیک به داروی بیهوشی (نادر)
- عود بافت لثه
اگر از ظاهر دندانها و لثههای خود ناراضی هستید، با دندانپزشک خود صحبت کنید تا ببینید آیا جراحی لیفت لثه برای شما مناسب است یا خیر؛ اما به یاد داشته باشید، مانند هر عمل زیبایی، نتیجه نهایی به مهارت پزشک بستگی دارد.
بررسی کنید که دندانپزشکتان چه آموزشهای تکمیلی در زیبایی دندان دیده است. همچنین، نمونه کارهای قبلی او را مشاهده کنید.
بیشتر بخوانید: کاملترین مجموعه از دانستههایی که در مورد ارتودنسی به آن نیاز دارید
چه کسانی نیاز به جراحی لیفت لثه دارند؟
هرکسی که پوشش طبیعی و مناسب خط لثه یک یا چند دندان را از دست داده باشد، باید با یک متخصص دندانپزشکی در مورد لیفت لثه مشورت کند. عقبرفتن لثه میتواند ریشه دندان را آشکار کند و منجر به آسیب و حتی از دست دادن احتمالی شود.
عقب نشینی لثهها نیز مثل پیشروی آن، معمولاً یکی از علائم بیماری پریودنتال است و باید توسط یک متخصص دندانپزشکی واجد شرایط معاینه شود تا سایر نگرانیهای مربوط به سلامت دهان را بررسی کند.
اگرچه دلیل اصلی انجام عمل لیفت لثه محافظت و حفظ عملکرد مناسب دندانها است اما لیفت لثه مزایای زیبایی نیز دارد. عقبرفتن لثهها میتواند ظاهری پیرتر به فرد بدهد.
بیشتر بخوانید: ایمپلنت دندان چیست و دانستههای ضروری مربوط به آن کدام اند؟
چه زمانی جراحی لیفت لثه ضروری است؟
اگر بیمار دچار تحلیل لثه قابل توجهی در یک یا چند دندان شده باشد، جراحی لیفت لثه مورد نیاز است. این امر برای محافظت از سلامت و عملکرد مناسب دندان و محافظت در برابر تحلیل بیشتر لثه است. گاهی اوقات، پیوند لثه برای بازگرداندن پوشش مناسب دندانها توسط خط لثه ضروری است.
بیشتر بخوانید: نکات ساده برای ضدعفونی کردن مسواک های برقی و دستی
یادداشت پایانی
اگر لثههای شما خیلی پایین بوده یا زیاد روی دندانهایتان قرار میگیرد و از لبخند خود ناراضی هستید، شاید جراحی لیفت لثه برای شما مناسب باشد. این روش در مطب کاملاً مجهز دندانپزشک یا جراح دهان انجام میشود.
از بیحسی موضعی برای بیحس کردن ناحیه تحت درمان استفاده میشود. بسته به تکنیکی که در جراحی لیفت لثه وجود دارد، شاید از ابزارهای مختلفی استفاده شود و گاهی اوقات قسمت کوچکی از ریشه دندان باید دستکاری شود تا خط لثه ترمیم شده بتواند به اندازه کافی به آن بچسبد.
پس از عمل لیفت لثه، بیمار باید تا حد امکان استراحت کند و فعالیتهای خود را محدود کند. دهان بیمار چند هفته پس از جراحی بهبود مییابد و از هرگونه فعالیتی که میتواند بر بافت لثه برداشته شده تأثیر منفی بگذارد یا روند بهبودی را کند کند، باید اجتناب شود.
درد یا ناراحتی را میتوان با مسکنهای بدون نسخه مانند استامینوفن یا ایبوپروفن درمان کرد. از مصرف آسپرین باید اجتناب کرد، زیرا باعث رقیق شدن خون میشود.
در طی 3 تا 5 روز پس از جراحی، بیماران باید از غذاهای حاوی اسید بالا یا غذاهای پرچاشنی و ادویه پرهیز کنند، زیرا این مواد میتوانند باعث تحریک و ملتهب شدن خط لثه شوند و روند بهبودی را کاهش دهند.
همچنین بیماران باید در این دوره از رژیمهای غذایی محدود پیروی کنند. فقط غذاهای نرمی که میتوانند به راحتی جویده و بلعیده شوند، بدون اعمال فشار بر روی دندانهای درمان شده، باید تا زمان بهبودی کامل لثهها، مصرف شوند.
جراحی لیفت لثه از دندانهای شما محافظت میکند و زیبایی لبخندتان را افزایش میدهد. از این که تا انتهای این مطلب با ما همراه بودید از شما سپاس گذاریم.