بیماری کودکانبیماری های مفصلیکودکان

از کجا بفهمیم کودکمان نرمی استخوان دارد؟

از کجا بفهمیم کودکمان نرمی استخوان دارد؟ آیا نرمی استخوان خطرناک است؟ سوالاتی است که ذهن بسیاری از والدین را درگیر می‌کند. نرمی استخوان در کودکان یک اختلال ژنتیکی محسوب می‌شود و ممکن است از بدو تولد همراه کودک باشد. این بیماری با نام استخوان شکننده نیز شناخته می‌شود. نرمی استخوان در کودکان باعث بروز برخی علائمی مانند کوتاهی غیرطبیعی قد، بازوها و ران در زمان تولد و حین رشد کودک خواهد شد.

این بیماری به دلیل ژنتیکی بودن درمانی ندارد و با استفاده از برخی داروها، مراقبت‌ها و جراحی‌ها می‌توان از پیشرفت، بروز علائم شدید و کاهش درد جلوگیری کرد. مجله علمی پزشکی سیوطب در این مقاله علت و علائم نرمی استخوان کودکان را بررسی می‌کند. در ادامه با ما همراه باشید.

نرمی استخوان چیست؟

نرمی استخوان یا راشیتیسم نوعی بیماری ارتوپدی است که باعث نرم شدن و ضعیف شدن استخوان‌های کودک می‌شود. این بیماری معمولاً به دلیل کمبود شدید ویتامین D بروز پیدا می‌کند. گاهی اوقات وراثت یا ژنتیک نیز می‌تواند باعث ایجاد بیماری نرمی استخوان شود.

 ویتامین D به جذب کلسیم و فسفر از مواد غذایی کمک می‌کند. به همین علت کمبود این نوع ویتامین حفظ کلسیم و فسفر در استخوان‌ها را دشوار و در نهایت باعث بیماری نرمی استخوان یا راشیتیسم می‌شود.

بیشتر بخوانید: نرمی استخوان چیست؟ همه چیز در مورد استئومالاسی را بدانید 

نرمی استخوان کودک

تهدید نرمی استخوان برای کودکان 3 تا 6

این بیماری بیشتر در کودکان 6 ماهه تا 3 ساله شیوع بیشتری دارد. کودکانی که به میزان کافی شیر و محصولات لبنی استفاده نمی‌کنند و از تماس با نور آفتاب دور هستند، بیشتر در معرض ابتلا به نرمی استخوان خواهند بود. به طور کلی نرمی استخوان بیشتر در سنین پایین اتفاق می‌افتد، اما احتمال ابتلا به آن در سنین نوجوانی نیز وجود دارد.

نرمی استخوان در بزرگسالان اغلب استئومالاسی نامیده می‌شود. راشیتیسم و استئومالاسی هر دو به دلیل کمبود ویتامین D، کلسیم و فسفر در استخوان‌ها ایجاد می‌شوند. به دلیل کمبود این دو ماده معدنی، استخوان‌ها ضعیف و نرم می‌‌شوند و در نتیجه حساسیت استخوان‌ها به ضربه و شکستگی افزایش پیدا می‌کند.

بیشتر بخوانید: کمر درد؛ ۵ درمان قطعی با شناسایی ۹ علت مهم درد کمر در زنان و مردان 

علت نرمی استخوان چیست؟

علت نرمی استخوان کودک|سیوطب

همانطور که گفته شد نرمی استخوان به دلیل اختلال ژنتیکی ارثی از طریق ژن‌ها به جنین منتقل می‌شود. در بیماری‌های دیگر استخوان مانند راشیتیسم علت بیماری عدم جذب کافی ویتامین D است. علت این عدم جذب ویتامین D می‌تواند به دلایل زیر باشد:

  • عدم استفاده از غذاهای حاوی ویتامین(مانند زرده تخم مرغ، ماهی، شیر، غلات، برخی آب میوه‌ها و …)
  • ابتلا به بیماری‌هایی که باعث عدم جذب ویتامین می‌شوند. مانند التهاب‌های روده، فیبروز کیستیک، مشکلات کلیوی و بیماری سلیاک
  • بدن به صورت طبیعی با قرار گرفتن در معرض نور خورشید ویتامین D تولید می‌کند. اما میزان جذب کاملا به محل سکونت بستگی دارد. ( زندگی در مناطق همیشه ابری، نوع پوشش و استفاده از ضد آفتاب‌ها)

بیشتر بخوانید: پارگی تاندون زانو؛ علائم و روش‌های درمان آن 

علائم نرمی استخوان در نوزادان و کودکان

 دخترم نرمی استخوان داره، علائم نرمی استخوان چیست؟ سوالات پرتکرار و چالش برانگیزی برای بسیاری از والدین است. علائم نرمی استخوان در نوزادان به علل متعددی از جمله نوع بیماری بسیار متفاوت خواهد بود. اما به طور کلی برخی از علائم‌های شایع این بیماری به شرح زیر هستند:

  • تغیر رنگ سفیدی چشم ( ممکن است به رنگ آبی، بنفش یا خاکستری تغییر کند)
  • بد شکلی استخوان‌ها، مانند خم شدن پاها
  • کوتاهی استخوان‌های بازو و ران
  • شنوایی کم در اوایل بزرگسالی
  • دندان‌های نرم و بی رنگ
  • استخوان‌های شکننده
  • بد شکل بودن قفسه سینه
  • ستون فقرات خمیده
  • صورت مثلثی
  • تاخیر در رشد
  • مشکلات تنفسی
  • کبودی در پوست
  • کوتاهی قد

بیشتر بخوانید: درمان پا درد کودکان؛ معرفی همه راه‌های رفع درد پای خردسالان در خانه 

آزمایش تشخیص نرمی استخوان چگونه انجام می‌شود؟

تشخیص این بیماری راه‌های مختلفی دارد. گاهی ممکن است پزشک با فشار کمی روی استخوان‌ها حساسیت یا درد را بررسی کند. برخی دیگر از راه‌های تشخیص این بیماری عبارتند از:

  • انجام آزمایش خون برای اندازه گیری سطح کلسیم و فسفات در خون
  • تصویربرداری با استفاده از اشعه ایکس برای بررسی تغییر شکل استخوان
  • نمونه برداری از استخوان

آیا نرمی استخوان قابل پیشگیری است؟

همانطور که گفته شد نرمی استخوان یک بیماری ژنتیکی-ارثی است که از بدو شکل‌گیری نوزاد با آن همراه است. به همین علت برای بیماری‌های ژنتیکی پیشگیری و درمان کامل وجود ندارد. اما با استفاده از روش‌های درمانی مختلف می‌توان از پیشرفت بیماری، عوارض شدید و کاهش درد به بیمار کمک کرد.

درمان نرمی استخوان کودکان

درمان این بیماری در کودکان به علائم، شدت بیماری، سن و سلامت عمومی کودک بستگی دارد. به طور کلی هدف اصلی درمان، جلوگیری از تغییر شکل و شکستگی استخوان‌ها و به حداقل رسانـدن درد است. برخی از درمان‌هایی که به پیشگیری از آسیب و شکستگی‌ها کمک می‌کنند شامل موارد زیر هستند:

داروهای بیس فسفونات

پیشگیری از نرمی استخوان کودک با داروهای بیس فسفونات|سیوطب

این دارو باعث جلوگیری از شکستگی و تقویت استخوان‌ها می‌شود. امکان استفاده از این دارو برای اکثر انواع بیماری‌های نرمی استخوان وجود دارد.

بیس فسفونات از طریق دهان یا تزریق ( داخل وریدی) مورد استفاده قرار می‌گیرد.

درمان ارتوپدی

در این روش از آتل بندی یا برخی روش‌های دیگر برای تغییر فرم استخوان‌ها مانند پرانتزی بودن استفاده می‌کنند. گاهی برای اصلاح این بد شکلی‌ها نیاز به جراحی است.

رادینگ (Rodding)

در بسیاری از موارد برای نگه داشتن، تثبیت و جلوگیری از تغییر شکل استخوان‌های بلند شده از میله‌های فلزی استفاده می‌کنند.

برای تشخیص نرمی استخوان حتما به پزشک متخصص مراجعه کنید!

نرمی استخوان در کودکان یک بیماری سخت است که باعث بروز عوارض جدی و گاهی خطرناک می‌شود. این بیماری بیشتر در سنین کودکی نمایان می‌شود. اما گاهی اوقات برخی افراد به این سوال می‌رسند که از کجا بفهمیم نرمی استخوان داریم؟ آزمایش‌های مختلفی برای تشخیص این بیماری وجود دارد.

توجه داشته باشید که نرمی استخوان در کودکان به دلیل ژنتیکی بودن درمانی ندارد. اما با انجام برخی فعالیت‌ها مانند جراحی‌ها، فیزیوتراپی و مراقبت‌های حین شکستگی می‌توان به جلوگیری از پیشرفت این بیماری کمک کرد.

سوالات متداول؛ از کجا بفهمیم کودکمان نرمی استخوان دارد؟

آیا نرمی استخوان درمان قطعی دارد؟

این بیماری به دلیل ژنتیکی بودن درمان قطعی ندارد و با انجام برخی اقدامات می‌توان از پیشرفت این بیماری جلوگیری کرد.

درمان نرمی استخوان چقدر طول می‌کشد؟

بهبود نرمی استخوان با تجویز کلسیم و ویتامین D معمولاً چندین ماه طول می‌کشد. اما این بیماری درمان قطعی ندارد.

علائم نرمی استخوان چیست؟

استخوان‌های شکننده، قفسه سینه بد شکل، کوتاهی قد، ضعف عضلانی و دندان‌های نرم و بی رنگ برخی از علائم این بیماری هستند.

منبع
mayoclinic

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا