پوستزیبایی

آکنه ندولار به 7 علت ایجاد می‌شوند با درمان‌‎های زمان‌بر

فهرست محتوا نمایش

آکنه ندولار نوعی از آکنه‌های شدید و همراه با درد است که باعث ایجاد اسکار روی پوست خواهد شد. این نمونه از جوش‌ها با هدف و دلخواه ما که پوستی صاف و یکدست است مغایرت دارند. به همین دلیل به دنبال راهکارهای درمانی با بازدهی سریع هستیم تا از شر این جوش‌های دردناک و آزاردهنده خلاص شویم.

درمان و داشتن یک پوست صاف و یکدست این روزها هزینه بالایی دارید. همچنین روش‌های درمانی و مراقبتی مختلفی برای پوست وجود دارد که از داروهای خوراکی تا روش‌های نوین پزشکی متغیرند. در این مطلب از مجله سلامت سیوطب به بررسی آکنه ندولار خواهیم پرداخت. ما را همراهی کنید.

آکنه ندولار یعنی چه و چگونه ایجاد می‌شود؟

انواع مختلفی از آکنه وجود دارد که بعضی از آن‌ها مانند آکنه ندولار نسبت به نمونه‌های دیگر آکنه عوارض و نشانه‌های شدیدتری روی پوست ایجاد می‌کنند. جوش ندولار نوعی بیماری پوستی به شمار می‌رود و زمانی رخ می‌دهد که فولیکول‌های پوست با چربی و سلول‌های مرده روی پوست مسدود می‌شوند.

یک ندول آکنه مانند یک جوش با برآمدگی کوچک زیر پوست، هم‌رنگ یا به رنگ قرمز ظاهر می‌شود. گاهی ناحیه اطراف آن ملتهب است و اغلب هنگام لمس در محل به وجودآمده درد احساس می‌شود. همچنین کیست‌های پر از آکنه ندولار شدید در صورت عدم درمان، منجر به ایجاد زخم دائمی می‌شوند. این نوع از آکنه‌‎ها بیشتر در میان نوجوانان و مردان جوان رایج هستند. البته در بین خانم‌ها هم به دلیل بعضی مشکلات هورمونی ظاهر می‌شود.

بیشتر بخوانید: درمان جوش صورت با ۷ راهکار مختلف؛ از خانگی تا پزشکی نوین

آیا آکنه ندولار صورت همان آکنه کیستیک است؟

آکنه ندولار و کیستیک دو نمونه از شدیدترین اشکال آکنه هستند که وجوه مشترک زیادی با هم دارند. گاهی اوقات افراد این دو نمونه جوش را با یکدیگر اشتباه می‌گیرند. اکنه ندولار معمولا در عمق و زیر سطح پوست تشکیل می‌شوند. این در حالی‌است که آکنه‌های کیستی در اعماق سطح پوست قرار دارند. اما چون پر از چرک هستند، نرم‌تر از ندول‌ها حس می‌شوند و در اغلب موارد منجر به عفونت خواهند شد.

همچنین باید بدانید که کیست‌های آکنه زمانی ایجاد می‌شوند که محتویات دانه‌های سرسیاه یا سرسفید به نواحی اطراف پوست بریزند. در مقابل ندول‌‎های آکنه سفت و سخت هستند و به‌صورت توده‌های عمیق هفته‌ها و ماه‌ها در زیر پوست باقی می‌مانند.

بیشتر بخوانید: از بین بردن جوش برای همیشه با ۵ روش ساده خانگی و موثر

علت جوش ندولار کیستیک چیست؟

علت ایجاد آکنه ندولار زیاد است|سیوطب

آکنه ندولار معمولا در نتیجه موارد زیر ایجاد می‌شود:

  • تجمع باکتری پروپیونی، نمونه باکتری که به درون پوست نفوذ می‌کند.
  • تولید بیش از حد غدد چربی یا سبوم در منافذ
  • تجمع سلول‌های مرده پوست در منافذ که باعث عفونت دردناک در داخل منافذ پوست می‌شود.

تجمع باکتری پروپیونی به بافت‌های اطراف آسیب می‌زند و ندول را ایجاد می‌کند. به همین دلیل می‌گویند که منافذ پوست خود را تمیز کنید تا از مسدود شدن آن‌ها و ایجاد جوش جلوگیری کنید.

همچنین پزشکان و محققان بر این باورند که یک یا چند مورد از موارد زیر امکان دارد که منجر به ایجاد آکنه ندولار شود.

بیشتر بخوانید: بهترین پماد برای جوش صورت؛ ۱۴ نوع موثر معرفی شده در سال ۱۴۰۱

1. تعریق بیش از حد یکی از علت‌های بروز آکنه ندولار

پوستی که عرق می‌کند بیشتر مستعد آکنه‌های عمیق ندولار است، به ویژه اگر فرد لباس‌هایی را بپوشد که عرق را جذب نمی‌کنند. همچنین افراد مبتلا به هایپر هیدروزیس، بیماری که باعث تعریق بیش از حد می‌شود بیشتر در معرض آکنه ندولار قرار دارند.

بیشتر بخوانید: ۸ درمان خانگی جوش صورت در کمترین زمان

2. ژنتیک در بروز آکنه ندولار بی تاثیر نیست

در صورت داشتن سابقه خانوادگی آکنه، احتمال ابتلا به آکنه ندولار در افراد بیشتر است. به همین دلیل بهتر از قبل از تشکیل این نوع جوش‌ها به فکر پیشگیری و درمان این جوش‌ها بود.

بیشتر بخوانید: درمان جوش زیر پوستی، علل ایجاد و روش‌های جلوگیری از آن

3. تغییرات هورمونی یکی از علت‌های ایجاد آکنه ندولار روی پوست

جوانانی که در دوران بلوغ هستند، با تغییر سطح هورمون‌ها، احتمال بروز آکنه در آن‌ها بیشتر است. همچنین افزایش سطح هورمون آندروژن باعث ضخیم شدن چربی پوست و منجر به مسدود شدن منافذ می‌شود. هورمون آندروژن بیشتر در بدن افراد زیر ترشح می‌شود:

  • نوجوانان و جوانان
  • زنان باردار
  • در دروان قاعدگی یا یائسگی

در این حالت این دسته از افراد بیشتر در معرض جوش‌های ندولار قرار دارند.

بیشتر بخوانید: درمان جای جوش صورت؛ بررسی ۹ روش کاربردی

4. مصرف بعضی از داروها سبب بروز یا تشدید آکنه ندولار می‌شود

از جمله داروهایی که استفاده از آن منجر به ایجاد آکنه ندولار می‌شود، می‌توان به کورتیکواسترئیدها اشاره کرد. این آکنه‌ها از جمله عوارض مصرف داروهای استروئیدی به شمار می‌روند.

5. استفاده از بعضی از محصولات مراقبت از پوست

برخی از لوسیون‌ها، کرم‌ها و لوازم آرایشی منافذ پوست را مسدود می‌کنند و منجر به ایجاد ندول‌های آکنه می‌شوند. به همین علت است که توصیه می‌شود بعد از آرایش حتما صورت خود را با میسلار و ژل شستشوی مناسب بشویید. همچنین در صورت بروز حساسیت یا ایجاد جوش از محصولات مراقبت پوستی استفاده نکنید.

بیشتر بخوانید: ۷ ماسک برای از بین بردن جوش جوانی با مواد ساده موجود در خانه

6. استرس و اضطراب یکی دیگر از علت‌های بروز آکنه ندول

افزایش اضطراب و استرس باعث می‌شود بدن میزان بیشتری از کورتیزول تولید کند. کورتیزول همورن استرس است و تولید همین ماده باعث ایجاد جوش ندولار روی پوست خواهد شد.

عواملی که آکنه‌های ندولار را بدتر می‌کنند؟

تخلیه آکنه ندولار وضعیت را بدتر می‌کند|سیوطب

برخی موارد هستند که باعث ایجاد جوش نمی‌شوند، اما آکنه‌های ایجادشده را بدتر می‌کنند. برخی از این عوامل عبارتند از:

  • رژیم غذایی نادرست برای پوست مضر است. برخی از مطالعات نشان می‌دهند که مصرف برخی غذاها مانند غذاهای چرب و فست‌فودی آکنه‌ها را بدتر می‌کند.
  • لباس‌های تنگ تاثیر زیادی بر جوش‌ها دارند. وسایل ورزشی نامناسب، کلاه های ایمنی ورزشی، لباس‌های تنگ و حتی استفاده از کوله‌پشتی در مسافت طولانی اکنه ندولار را تشدید می‌کنند.
  • محرک‌های محیطی مانند آلودگی تاثیر مخربی روی شفافیت پوست دارند. آلودگی و رطوبت زیاد باعث پخش شدن بیشتر التهاب آکنه روی پوست می‌شوند.
  • تاثیر تخلیه آکنه ندولار بر تشدید و وخیم شدن جوش‌ها موثر است. تخلیه جوش‌ها باعث تحریک بیشتر و ماندگاری طولانی‌تر جوش‌ها خواهد شد. همچنین احتمال دارد در این حالت بافت اسکار یا لک جوش ایجاد شود.
  • شستشوی زیاد یا نامناسب پوست هیچ تاثیر مثبتی ندارد. استفاده از شوینده‌های خیلی قوی یا نامناسب با نوع پوست، به جای مراقبت از پوست، آن را خشک‌تر، خشن و ضعیف‌تر می‌کند.

با رعایت رژیم غذایی، روتین پوستی و مراقبت از پوست می‌توان از تشدید شدن آکنه‌های ندولار جلوگیری کرد.

بیشتر بخوانید: ۱۰ داروی گیاهی برای جوش صورت با تاثیرات فوق‌العاده و بی‌ضرر

آکنه ندولار با چه علائمی روی پوست ظاهر می‌شود؟

ممکن است یک ندول آکنه به خودی خود روی پوست ظاهر شود و فرد آن را تشخیص ندهد. محققان گاهی اوقات به این نوع جوش‌ها، جوش کور می‌گویند، زیرا معمولا در اعماق پوست ایجاد می‌شوند. اما در اغلب موارد جوش ندولار با علائم خاصی ظاهر خواهد شد که برخی از آن‌ها عبارتند از:

  • توده‌های سفت آکنه که امکان دارد زیر پوست خود احساس شوند.
  • در مردان این نوع جوش‌ها روی صورت، کمر یا سینه ظاهر خواهند شد.
  • در زنان ندول‌های آکنه معمولا روی خط فک یا چانه ایجاد می‌شوند.
  • درد یا حساسیت، به ویژه زمانی که ندول‌ها لمس شوند.

از دیگر علائم مربوط به جوش ندولار می‌توان به قرمزی جوش یا دور آن اشاره کرد. البته گاهی این جوش‌ها هم‌رنگ پوست خواهند بود.

درمان آکنه ندولار روی پوست امکان‌پذیر است؟

برای درمان جوش ندولار صورت و بدن روش‌های درمانی مختلفی وجود دارد. یکی از این روش‌ها استفاده از داروهای خوراکی است که در ادامه با چند نمونه از آن‌ها آشنا خواهیم شد.

بیشتر بخوانید: خواص روغن نارگیل برای پوست و مو؛ از درمان ریزش مو تا رفع جای جوش

1. آنتی بیوتیک‌ها؛ داروهایی که برای آکنه ندولار مناسبند

احتمال دارد که ماکرولیدها مانند آزیترومایسین گزینه‌ای مناسب برای افرادی باشند که نمی‌توانند تتراسایکلین مصرف کنند. مصرف تتراسایکلین برای زنان باردار و کودکان زیر 8 سال ممنوع است. اما نکته مهم در مورد مصرف آنتی بیوتیک‌ها این است که باید برای جلوگیری از ایجاد مقاومت بدن در برابر این داروها، در کوتاه‌ترین زمان ممکن مصرف شوند.

نحوه عملکرد آنتی بیوتیک‌ها برای آکنه نولار به این صورت است که باعث از بین بردن باکتری‌های اضافی پوست و کاهش قرمزی و التهاب آکنه‌ها می‌شوند.

بیشتر بخوانید: درمان جوش صورت فوری؛ با ۱۲ روش درمان خانگی از شر جوش خلاص شوید

2. داروهای ضد بارداری خوراکی ترکیبی برای رفع آکنه ندولار

چهار قرص ضد بارداری خوراکی ترکیبی توسط FDA برای درمان آکنه در زنانی که مایل به استفاده از آن‌ها برای پیشگیری از بارداری نیز هستند تایید شده‌است. این داروها شامل پروژسترون و استروژن هستند.

3. داروی ضد آندروژن و تاثیر آن در از بین بردن آکنه ندولار

 اگر آنتی‌بیوتیک‌های خوراکی مفید نباشند، ممکن است داروی اسپیرونولاکتون ( آلداکتون) برای زنان و دختران نوجوان در نظر گرفته‌شود. این دارو با مسدود کردن اثر هورمون‌های آندروژن بر غدد تولیدکننده روغن کار می‌کند.

4. ایزوترتینوئین داروی رفع آکنه روی پوست

درمان آکنه ندولار با داروهای ایزوترتینوئین|سیوطب

 ایزوترتینوئین یک نمونه از مشتقات ویتامین A است و برای افرادی تجویز می‌شود که شدت آکنه‌های آن‌ها متوسط تا شدید است. معمولا زمانی این داروها تجویز می‌‎شوند که درمان‌های دیگر پاسخ مناسب نداده‌باشند.

5. رایج‌ترین داروهای تجویزی موضعی برای آکنه، رتینوئیدها و داروهای شبه رتینوئید

 داروهایی که حاوی رتینوئیک اسید یا ترتینوئین هستند اغلب برای آکنه‌های متوسط مفید هستند. این داروها به‌صورت کرم، ژل و لوسیون عرضه می‌شوند. برخی از این داروها شامل ترتینوئین، آداپالن و تازاروتن هستند.

معمولا از رتینوئیدها شب‌ها استفاده می‌شود، زیرا این داروها نسبت به نور خورشید حساس هستند. یکی دیگر از نکات مهم در زمان استفاده از رتینوئیدها این است که در ابتدا باید هفته‌ای سه مرتبه استفاده شوند. سپس استفاده را به هر روز افزایش داد. با این کار پوست به رتینوئید عادت می‌کند.

6. راهکاری خانگی برای درمان جوش ندولار شدید را دست کم نگیرید

با کمک ماسک‌های خانگی می‌توان شدت و التهاب ناشی از ندولار‌ها را کاهش داد. اغلب بیماران برای برطرف کردن جوش‌های التهابی و غیر التهابی یا درمان آکنه ندولار از ماسک‌ها و راه‌های طبیعی و خانگی استفاده می‌کنند.

ماسک عسل، آبلیمو، سیب‌زمینی، خیار و بخور با آب گرم برخی از این روش‌های خانگی هستند. البته شاید تاثیر مستقیمی در رفع ندول‌های آکنه نداشته باشند، اما مطمئنا در کنار داروهای کلینیکی موثر خواهند بود.

یکی دیگر از راهکارهای خانگی برای جوش ندولار، استفاده از یخ روی محل آکنه است. به این صورت که یخ را در یک کیسه یا پارچه تمیز قرار می‌دهید و سپس روی محل جوش قرار دهید. استفاده از یخ باعث جلوگیری از بزرگ شدن ندول می‌شود.

یادداشت پایانی

پروسه درمان جوش فعال و آکنه ندولار زمان‌بر است و نیاز به صبر دارد. توصیه می‌شود در کنار روش‌های پزشکی، با به‌ کارگیری اصول مراقبتی و خانگی، پروسه درمان آکنه پوستی را تسریع ببخشید. در نهایت در این قسمت چند توصیه برای رفع و کنترل آکنه ندول و جوش فعال پیشنهاد می‌کنیم.

  • از فشار دادن جوش‌ها بپرهیزید.
  • رویه بالش و ملحفه خود را هفته‌ای یک‌بار بشویید.
  • اگر در هوای گرم مجبور به بیرون رفتن هستید، از کرم ضد آفتاب مخصوص، کلاه و عینک استفاده کنید.
  • ورزش و تحرک را در برنامه خود قرار دهید.
  • از خوردن نوشیدنی کافئین‌دار و گازدار بپرهیزید.
  • گوشی تلفن خود را هر چند وقت یکبار با الکل ضدعفونی کنید.
  • خوردن غذاهای سالم، کاهش فست فودها، در کم شدن آکنه‌ها تاثیر فراوانی دارد.

سپاس که تا انتهای این مقاله از مجله سلامت سیوطب به ما همراه بودید.

سوالات متداول درباره آکنه ندولار

آیا آنتی بیوتیک‌ها و اسید سالیسیک در درمان آکنه ندولار تاثیر دارند؟

آنتی بیوتیک‌ها برای کمک به از بین بردن باکتری‌های منافذ بسیار تاثیرگذار هستند. اسید سالیسیلیک قوی نیز برای خشک کردن پوست مرده و چربی محبوس‌شده در آکنه ندول به این امر کمک می‌کند.

از بین رفتن آکنه ندولار چه مدت زمان می‌برد؟

گاهی آکنه ندولار ماه‌ها روی پوست باقی می‌ماند. اما در صورت درمان صحیح در عرض چند هفته از بین خواهد رفت.

آیا آکنه ندولار فقط در پوست صورت ظاهر می‌شود؟

خیر، آکنه ندولار غیر از صورت در کمر، سینه و سایر قسمت‌های بدن ظاهر می‌شود.

چرا به آکنه ندولار مبتلا می‌شویم؟

مهمترین دلایل ابتلا به این نوع جوش‌ها، سبک زندگی ناسالم، تغییرات هورمونی و مسایل ژنتیکی است. اگر والدین شما به آکنه ندولا مبتلا باشد احتمال بروز آن روی پوست شما زیاد است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا