علائم قند خون بالا همیشه نگران کننده است. قند خون بیماری مرموزی است که افراد بسیاری را در جهان درگیر کرده و آمار مرگ و میر بالایی را سبب شده است. نگرانی آنجا بیشتر میشود که هنوز هیچ درمان قطعی برای این مشکل به دست نیامده و درمانهای پیشین که شیوه مراقبتی است، همواره برای بیماران تجویز میشود. تنها مراقبت موثر و مهم این است که دیابتیها و اطرافیانشان باید علائم بالا و پایین رفتن قند را در نظر داشته باشند و همیشه برای حالتهای گوناگون آمادگی خود را حفظ نمایند. در این مقاله از مجله علمی پزشکی سیوطب میخواهیم به علائم قند خون بالا و مسائل مربوط به آن اشاراتی داشته باشیم.
اولین علائم قند خون؛ نشانههایی با آژیر قرمز
نشانههایی وجود دارد که میتوان با دیدن آنها به داشتن قند خون مشکوک شد . یکی از این نشانهها خستگی زیاد است. البته خستگی زیاد نشانه صد در صدی برای قند خون نیست، اما در کنار دیگر علائم معنادار خواهد شد. پس اگر خواب آلودگی و خستگی شدید دارید قند خونتان را بررسی کنید.
دومین موضوع به کم کردن وزن برمیگردد. کسانی که در مدت کمی بدون دلیل کاهش 1 تا 3 کیلویی وزنشان را تجربه میکنند و در کنار آن احساس خستگی هم دارند بایستی به سراغ آزمایش خون بروند. نشانههای دیگر قند خون نیز شامل تشنگی و گرسنگی زیاد، عفونت های واژینال و مشکلات بینایی است که در مقاطع گوناگون فرد را دچار مشکل خواهد کرد.
بیشتر بخوانید: بهترین داروی درمان قند خون؛ ۶ داروی کلیدی دیابت نوع یک و ۱۰ داروی طلایی دیابت نوع دو
چه کسانی باید نسبت به علائم حساس تر باشند
برخی افراد باید حساسیت بیشتری نسبت به علائم قند خون داشته باشند و با مشاهده چند علامت حتما آزمایش بدهند. افراد دارای اضافه وزن در معرض ابتلا به دیابت نوع دو قرار دارند که ممکن است کارشان را به مصرف انسولین بکشاند. افراد با چربی بالا نیز نقطه هدف دیابت خواهند بود. افراد سالخورده نیز بایستی نشانهها را مرتبا رصد کنند تا دچار قند خون ناگهانی نشوند. یکی از مهمترین فاکتورها هم داشتن سابقه خانوادگی است. اگر پدر یا مادرتان قند خون دارد شانس شما برای ابتلا به قند خون بسیار زیاد خواهد بود.
بیشتر بخوانید: قند خون نرمال؛ در سنین مختلف چه قندی خونی باید داشته باشیم؟
چرا قند خون بالا میرود؟
یکی از عوامل مهم افزایش قند خون در بدن استرس است. با شروع استرس، هورمونی در بدن ترشح میشود که این هورمون سبب بالارفتن قند خون خواهد شد. اگر به طور روزانه کربوهیدرات زیادی مصرف کنید احتمال بالا رفتن قند خونتان بسیار بالاست. کسانی که زمینه قند خون دارند باید ورزش را در برنامه روزانه خود قرار دهند. در غیر این صورت بر اثر بیتحرکی، قند خون بالا میرود. گاهی هم مصرف برخی داروها برای درمان عفونت سبب افزایش قند خون خواهد شد.
بیشتر بخوانید: تفسیر آزمایش عفونت خون؛ علائم اختصاری آزمایش خون را یاد بگیرید
علائم قند خون بالا در چهره واعضا
اولین نشانههای قند خون بالا احتمالا در حساسترین بخش بدن یعنی پوست خودش را نشان میدهد. این نشانهها را در چهره میتوان به صورت پوسته پوسته شدن پلکها مشاهده کرد. در قسمت صورت شاهد برآمدگیهایی خواهیم بود که زرد رنگند و به دلیل تجمع زانتلاسما خواهد بود. این برآمدگی ها ممکن است در باسن ، ران و آرنج نیز مشاهده شود. کم سویی چشم نیز شاید یکی از نشانههای قند خون به شمار آید. ایجاد آب مروارید و گلوکوم هم ممکن است دلیل دیگری باشد بر هجوم خاموش بیماری نهفتهای به نام دیابت. عفونتهای پوستی، خارش پوست خشک و احساس مخملی شدن پوست ممکن است دلیل دیگری باشد که میتواند وجود بیماری قند خون را نشان دهد.
بیشتر بخوانید: پایین آوردن فشار خون با آبلیمو؛ ۱۱ خوردنی کاهنده فشار خون و باورهای غلط
علائم قند خون عصبی
وقتی استرس و اضطراب افزایش یابد افراد دارای قند خون عصبی دچار مشکلاتی خواهند شد. با افزایش این حالت که منجر به بالا رفتن قند خون خواهد شد، فرد با تاری دید، سردرد، حالت تهوع، تکرر ادرار، استفراغ و همچنین درد شکم مواجه می شود. این در حالی است که بالا رفتن خون با این دلایل ممکن است بسیار خطرناک باشد و حتی به حالت هایی مانند کما بیانجامد.
بیشتر بخوانید: پذیرش بیمارستان میلاد تهران و سادهترین راههای دسترسی به این مرکز درمانی
علائم قندخون در پا؛ مراقب زخم هایتان باشید
براساس گزارش انجمن دیابت آمریکا، گلوکز بالا میتواند به رشتههای عصبی پا آسیب برساند و اختلالا ت عصبی را سبب شود. این موارد باعث ایجاد زخم پا خواهد شد و عفونت را پدید خواهد آورد. پا خشک میشود و ترک خوردگی در پوست پا قابل مشاهده است. احتمالا در برخی افراد حس لامسه پا کاهش مییابد و در انگشتان پا اختلالات فیزیکی مشاهده خواهد شد.
مشکلاتی دیگری که قند خون بالا برایمان پیش میآورند
آنچه مسلم است قند خون بالا که مدت طولانی فرد را درگیر کند عروق و اعصاب را تحت تاثیر قرار خواهد داد. در این حالت ما با کاهش خون در دست، پاها و ران روبه روییم. وقتی جریان خون کم شود، فرد دیابتی با خطرات بسیاری روبه رو خواهد شد و دقیقا خطر بالا رفتن قند خون نیز از همین ناحیه نشات می گیرد. این حالت ممکن است زخم هایی را در پاهایتان به وجود آورد و بدون آنکه بدانید رفته رفته پاهایتان را تحت تاثیر قرار دهد و سبب ایجاد عفونت شود. مشکلاتی که در روابط جنسی برای فرد به وجود میآید نیز در پی آسیبهایی است که به عروق وارد خواهد شد.
بیشتر بخوانید: ایست قلبی چیست و چه کسانی در معرض ایست قلبی قرار دارند؟
مراقب بالا رفتن قند خونتان باشید تا غافلگیر نشوید
بیشک بیماری قند خون از بیماریهایی است که میتواند دردسرهای زیادی را برای فرد فراهم نماید. به همین سبب افراد باید همواره افزایش قند خونشان را در مواقع گوناگون رصد کنند. اصلاح سبک زندگی به شما کمک میکند تا جلو بالارفتن قند خونتان را بگیرید و و علائم قند خون بالا را رصد کنید. اگرچه دیابت یک بیماری خاموش و آرام است اما شما باید هوشیار باشید تا این بیماری غافلگیرتان نکند. مراقب میزان استفاده خود از کربوهیدراتها باشید و ورزش را در برنامه زندگیتان قرار دهید. این گونه است که میتوانید از عوارض جبران ناشدنی بیماری قند خون رهایی یابید. در این مقاله درباره علائم قندخون بالا مطالبی را عنوان کردیم که امیدواریم در شناسایی و کنترل این علائم کارآمد باشد.
سوالاتی که درباره علائم بالا رفتن قند خون پیش میآید
علائم ظاهری دیابت چیست؟
در بسیاری از موارد این بیماری بدون علامت است؛ دیابت بیشتر عوارض دارد تا علائم و معمولا بیماران دیابتی به خاطر سوزش یا گزگز پا متوجه بیماری خود میشوند.
دیابت در چه مرحلهای حاد است و اگر کسی قند خونش ۹۰ باشد دیابتی است یا خیر؟
قند ناشتا بالای ۱۲۶ به معنای دیابت است، مفهوم حاد معمولا به اغمای دیابتی گفته میشود که معمولا در موارد ویژهای رخ میدهد و در مورد تمام افراد صادق نیست.
آیا به علت اینکه دیابت دارم شانس بیشتری برای بیماریهای پوستی دارم؟
بله. بیماران دیابتی مبتلا به اضافه وزن یا دیابتیهایی که قند خون بالا دارند در معرض بیماریهای پوستی هستند.