بیماریگوارش

برای درمان یبوست چه بخوریم؟ 8 نمونه از بهترین مواد غذایی

برای درمان یبوست چه بخوریم؟ این سوالی است که افرادی که با دست‌وپنجه نرم می‌کنند از پزشک خود می‌پرسند. جواب به این سوال خیلی راحت است. زیرا در اکثر مواقع کمبود آب، فیبرهای نامحلول و عدم فعالیت فرد باعث یبوست می‌شود.

برای درمان یبوست کافی است که در رژیم غذایی خود مقدار فیبرهای محلول و نامحلول را افزایش داد و به میزان کافی آب خورد. از جمله مواد غذایی مفید برای درمان یبوست می‌توانیم به آلو خشک، انجیر، کیوی، سیب و مرکبات اشاره کنیم. در این مقاله از سایت سیوطب به بررسی اینکه برای درمان یبوست چه بخوریم خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.

علت و علائم شایع یبوست چیست؟

دلایل مختلفی باعث یبوست می‌شوند که در اغلب موارد نتیجه آن حرکت آهسته غذا در سیستم گوارشی است. از این علل می‌توانیم موارد زیر را مثال بزنیم:

  • کم‌آبی بدن
  • رژیم غذایی نامناسب
  • مصرف بعضی داروها
  • بیماری‌های موثر بر سیستم عصبی یا اختلالات روانی

البته بعضی غذاها با افزودن حجم، نرم کردن مدفوع، کاهش زمان انتقال مواد در روده و افزایش دفعات مدفوع، به رفع یبوست کمک می‌کنند.

طبق آمار مرکز ملی اطلاعات بیوتکنولوژی حدود 14درصد از افراد در بعضی دوره‌ها یبوست مزمن را تجربه می‌کنند. علائم یبوست شامل:

  • دفع مدفوع کمتر از سه بار در هفته
  • زورزدن حین دفع مدفوع
  • مدفوع توده‌ای یا سفت
  • احساس تخلیه ناقص
  • احساس انسداد یا ناتوانی در دفع مدفوع

نوع و شدت علائم از فردی به فرد دیگر متفاوت است. برخی افراد به ندرت یبوست را تجربه می‌کنند، در حالی که این یک وضعیت مزمن برای افراد دیگر به شمار می‌رود.

بیشتر بخوانید: ۷ درمان خانگی یبوست بزرگسالان؛ از مکمل منیزیم تا وازلین

معرفی لیست غذاهایی که به جواب برای درمان یبوست چه بخوریم کمک می‌کنند؟

برای درمان یبوست چه بخوریم جواب گلابی است|سیوطب

در اینجا تعدادی از مواد غذایی که به درمان یبوست کمک می‌کنند را معرفی می‌کنیم. با ما همراه باشید.

1- مصرف آلو خشک

آلو خشک برای درمان طبیعی یبوست بسیار مفید است. این ماده فیبر بالایی دارد که حدود 12 درصد از مصرف روزانه بدن را تامین می‌کند. افراد زیادی از آلو خشک برای درمان یبوست خود استفاده می‌کنند.

فیبر موجود در آلو از نمونه فیبرهای نامحلول است که مقدار آب در مدفوع را افزایش می‌دهد که باعث نرم شدن مدفوع می‌شود. همچنین آلو مقداری فیبر محلول هم دارد که در روده بزرگ تخمیر می‌شود تا اسیدهای چرب با زنجیره کوتاه تولید شوند. این فرآیند باعث افزایش وزن مدفوع و دفع راحت‎‌تر آن خواهد شد.

قند موجود در آلو سوربیتول نام دارد که توسط بدن جذب نمی‌شود. عدم جذب این قند باعث می‌شود که آب به روده بزرگ جذب شود که در تعداد کمی از افراد منجر به اثر ملینی می‌شود.

بیشتر بخوانید: فلوس و روش استفاده برای درمان یبوست، نقرس و درد مفاصل

2- برای درمان یبوست چه بخوریم؟ سیب بهبود دهنده علائم یبوست

سیب سرشار از فیبر است که حدود 4.8 گرم در 200 گرم می‌شود. این میزان حدود 19 درصد از نیاز روزانه بدن را تامین خواهد کرد. سیب دارای فیبر محلول و نامحلول است که به نوع محلول آن پکتین می‌گویند.

در روده پکتین به سرعت توسط باکتری‌ها تخمیر می‌شود تا اسیدهای چرب با زنجیره کوتاه تشکیل شوند. این اسیدهای چرب آب را به داخل روده بزرگ جذب می‌کنند. با این کار مدفوع نرم می‌شود و زمان انتقال در روده کاهش می‌یابد.

یک مطالعه روی 80 فرد مبتلا به یبوست نشان داد که پکتین حرکت مدفوع را از طریق روده تسریع می‌کند. همچنین علائم یبوست را بهبود می‌بخشد و میزان باکتری‌های مفید در روده را افزایش می‌دهد.

بیشتر بخوانید: شربت اسهال کودکان و معرفی ۷ داروی مختلف برای بیرون‌روی

3- برای رهایی از یبوست گلابی را فراموش نکنید

گلابی یکی دیگر از میوه‌های غنی از فیبر است که در یک میوه با وزن حدود 178 گرمی، حدود 5.5 گرم فیبر وجود دارد. این میزان حدود 22 درصد از فیبر مورد نیاز روزانه بدن را تشکیل می‌دهد.

در کنار فواید فیبر، گلابی در مقایسه با سایر میوه‌ها فروکتوز و سوربیتول بسیار بالایی دارد. فروکتوز نوعی قند است که برخی افراد آن را به صورت ضعیف جذب می‌کنند. این قند در روده بزرگ باعث جذب اسمزی آب به روده می‌شود و در آخر به حرکت راحت‌تر مدفوع کمک می‌کند.

قند سوربیتول موجود در گلابی مانند فروکتوز در بدن به خوبی جذب نمی‌شود. این ماده در روده‌ها باعث جذب آب می‌شود و همچنین نوعی ملین به شمار می‌رود.

بیشتر بخوانید: علائم ورم معده عصبی را با ۳ روش رایج و راحت درمان کنید

4- کیوی با درصد فیبر بالا برای یبوست عالی است

یک کیوی حدود 75 گرمی حاوی حدود 2.3 گرم فیبر است که 9 درصد از نیاز روزانه بدن را تامین می‌کند. در یک مطالعه 19 بزرگسال سالم به مدت 28 روز نوعی مکمل مشتق‌شده از کیوی مصرف کردند. محققان دریافتند که انجام این کار منجر به افزایش قابل توجهی در تعداد دفعات مدفوع روزانه در مقایسه با گروه کنترل می‌شود.

همچنین تحقیقات نشان داد که مصرف دو کیوی در روز برای دو هفته به اجابت مزاج بیشتر و مدفوع شل‌تر در بزرگسالان کمک می‌کند.

باید گفت که تنها فیبر موجود در کیوی نیست که با یبوست مبارزه می‌کند. محققین معتقدند که آنزیمی به نام اکتینیدین مسول اثرات مثبت کیوی بر حرکت روده است.

بیشتر بخوانید: قرص اسهال، یکی از رایج‌ترین داروهای مورد استفاده عموم مردم

5- انجیر، یک میان‌وعده عالی برای افرادی که یبوست دارند

مصرف انجیر یک روش عالی برای افزایش مصرف فیبر و ترویج عادات سالم غذایی است. یک انجیر متوسط 50 گرمی حدودا 1.5 گرم فیبر دارد. این در حالی است که انجیر خشک حاوی 7.9 گرم فیبر است که تقریبا 32 درصد نیاز روزانه بدن را تامین می‌کند.

مطالعه روی 40 فرد مبتلا به یبوست نشان داد که مصرف 300 گرم خمیر انجیر در روز به مدت 16 هفته منجر به:

  • افزایش سرعت انتقال مواد زائد در روده بزرگ
  • بهبود قوام مدفوع
  • کاهش ناراحتی معده

جالب اینجاست که انجیر حاوی آنزیمی به نام فیسین است که شبیه آنزیم اکتینیدین موجود در کیوی است. تصور می‌شود که این آنزیم در کنار محتوای فیبر بالای انجیر، به اثرات مثبت آن بر عملکرد روده کمک می‌کند.

بیشتر بخوانید: انسداد مجاری ادرار؛ ۱۲ علت شایع انسداد ادرار و راه های درمانی

6- مرکبات از جمله میوه‌های مفید و پرخاصیت

مرکباتی مانند پرتقال و گریپ فروت یک میان وعده با طراوت و منبع خوبی از فیبر هستند. به عنوان مثال یک پرتقال حدود 154 گرم حاوی 3.7 گرم فیبر دارد که 15 درصد از نیاز روزانه بدن است.

مرکبات و به ویژه پوست آن‌ها سرشار از فیبر محلول پکتین هستند. پکتین زمان انتقال مواد در روده بزرگ را تسریع می‌کند و یبوست را کاهش می‌دهد. همچنین مرکبات حاوی فلاوانولی به نام نارینژنین هستند که ممکن است به اثرات مثبت آن‌ها بر بیماری یبوست کمک کند.

7- مصرف اسفناج و سبزیجات دیگر را فراموش نکنید

اسفناج و سبزیجات سبز برگ برای درمان یبوست عالی هستند|سیوطب

سبزی‌هایی مانند اسفناج و کلم بروکلی نه تنها سرشار از فیبر هستند، بلکه منابع عالی فولات و ویتامین‌های C و K نیز به شمار می‌روند. این سبزی‌ها به افزایش حجم و وزن مدفوع کمک می‌کنند و باعث می‌شوند مدفوع راحت‌تر از روده عبور کند.

180 گرم اسفناج پخته‌شده حاوی 4.7 گرم فیبر یا 19 درصد نیاز روزانه بدن است. همچنین 91 گرم کلم بروکلی حدود 2.4 گرم فیبر دارد که معادل 10 درصد از نیاز بدن به فیبر در روز است.

بیشتر بخوانید: قویترین آنتی بیوتیک برای عفونت گلو و ۶ راهکار گیاهی درمانی

8- کنگر فرنگی برای درمان یبوست خوب است

تحقیقات علمی نشان می‌دهند که کنگر فرنگی اثر پروبیوتیکی دارد که سلامت روده و منظم بودن آن را ارتقا می‌دهد. پروبیوتیک‌ها کربوهیدرات‌های غیرقابل هضمی مانند اینولین هستند که اثرات آن‌ها در سیستم گوارشی عبارتند از:

  • باکتری‌های مفید روده را تغذیه می‌کنند.
  • تعداد آن‌ها را افزایش می‌دهند.
  • در برابر رشد باکتری‌های مضر از روده محافظت می‌کنند.

تحقیقات نشان می‌دهد که مصرف 10 گرم فیبر گنگر فرنگی برای 3 هفته باعث افزایش باکتری‌های بیفیدوباکتری و لاکتوباسل می‌شود. این دو باکتری از جمله باکتری‌های مفید در سیستم گوارشی به شمار می‌روند. همچنین این نوع باکتری‌ها سطح باکتری‌های مضر در روده آن‌ها نیز نسبت به قبل کاهش می‌دهند.

کنگر پخته‌شده را می‌توان گرم یا سرد مصرف کرد. گلبرگ‌های بیرونی را می‌توان جدا کرد و قسمت خمیری آن را با سس خورد.

درمان یبوست خود را جدی بگیرید و سریع پیگیری کنید!

رژیم غذایی رابطه مستقیمی با یبوست دارد. هرچه رژیم غذایی ناسالم‌تر باشد، میزان یبوست افراد بیشتر خواهد بود. به طور کلی مصرف منظم آب، فیبر، غلات و میوه‌ها باعث تنظیم سیستم گوارش بدن می‌شود. در این مقاله از سایت سیوطب ما چند ماده غذایی را به شما معرفی کردیم تا جواب سوال برای درمان یبوست چه بخوریم را بدانید. در صورتی که شما هم مواد غذایی دیگری برای درمان یبوست می‌شناسید به ما معرفی کنید.

سوالات متداول در مورد برای درمان یبوست چه بخوریم؟

  • برای درمان سریع یبوست چی بخوریم؟

غذاهای پر فیبر مانند سیب، گلابی، گنگر فرنگی و مرکبات برای درمان یبوست عالی است.

  • برای رفع یبوست چه قرصی بخوریم؟

بیزاکودیل، قرص سی لاکس، سیترات منیزیم و فسفات سدیم از جمله داروهای رفع‌کننده یبوست هستند.

  • درمان سریع یبوست در منزل به چه صورتی است؟

برای درمان یبوست در منزل رژیم غذایی خود را متعادل کنید و از آب و فیبرها بیشتر استفاده کنید.

منبع
healthline.com

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا