قرص اسهال یکی از رایجترین داروهایی است که همه در خانههای خود حداقل یک یا دو مورد از آنها دارند؛ زیرا اسهال از جمله شایعترین علائم بیماریهای گوارشی، عفونی و مسمومیتها به شمار میرود. به همین دلیل نوع قرص اسهال مورد استفاده باید با توجه به علت ایجادکننده آن انتخاب شود.
آشنایی با انواع مختلف قرص اسهال، قرص دل درد و قرص شکم درد، باعث مصرف درست، موثر و جلوگیری از عوارض جانبی داروها میشود. در این مقاله از مجله علمی و پزشکی سیوطب به بررسی انواع قرص اسهال برای مشکلات مختلف خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.
قرص اسهال برای جلوگیری از حرکات مکرر روده
اسهال به معنی مدفوع شل، آبکی و مراجعه بیش از حد به سرویس بهداشتی است. به طور کلی اسهال یکی از علائم سایر بیماریهای گوارشی، مسمومیتها، عفونت باکتریایی یا عوارض جانبی ناشی از مصرف داروهای خاصی است.
در این حالت اسهال باعث خارج شدن مواد غذایی و آب از بدن شده و خیلی سریع منجر به کمآبی بدن میشود. به همین دلیل باید با روشهای مختلفی یا مصرف قرص اسهال آن را درمان کرد.
بیشتر بخوانید: برای درمان اسهال چی بخوریم؟ ۳ دسته از غذاهای مفید برای اسهال
داروهای مورد استفاده برای درمان اسهال در بزرگسالان و کودکان
خیلیها برای دانستن این موضوع که اسم قرص اسهال چیست و قرص برای شکم درد کدام است، پرس و جوهای بسیار می کنند. باید گفت دارو برای اسهال انواع گوناگونی دارد از داروهای مختلفی برای درمان اسهال استفاده میشود که برای شرایط و بیماریهای مختلفی طراحی و تولید شدهاند. در ادامه با نمونههای این داروها و قرص اسهال برای کودکان و بزرگسالان آشنا خواهیم شد.
قرص ضد اسهال | |
لوپرامید | بلادونا پی بی |
لوموتیل | دیفنوکسیلات |
ایمودیوم | اکتراوتاید |
دی سیکلومین | آلوسترون |
بیسموت ساب سیترات | الوکسادولین |
هیوسین | ریفاکسیمن |
در ادامه با این داروها و نحوه مصرف آنها آشنا خواهیم شد.
بیشتر بخوانید: ۱۰ درمان خانگی اسهال سنین مختلف؛ از پروبیوتیکها تا خاکشیر
آشنایی با انواع قرص ضد اسهال و موثر برای دل پیچه؛ درمان سریع دل درد با قرص
در اکثر مواقع اسهال باعث ایجاد دل درد یا دل پیچه میشود و بیمار برای رهایی از این دردها به دنبال یافتن قرص برای دلپیچه نیز خواهد بود. در ادامه با انواع قرص اسهال و دل پیچه و پرمصرفترین قرص برای اسهال و دل پیچه آشنا خواهیم شد.
قرص اسهال دیفنوکسیلات
قرص دیفنوکسیلات نوعی ترکیب ایپوئیدی است که به صورت موضعی و مرکزی با مهار حرکات دودی روده باعث کاهش اسهال و دل پیچه میشود. این دارو که یک قرص اسهال قدیمی و نام آشنا به شمار می رود پس از یک ساعت روی دل پیچه، میزان اسهال و مراجعه به سرویس بهداشتی تاثیر میگذارد.
مصرف قرص دیفنوکسیلات برای دل پیچه عوارضی کمی دارد که شامل خشکی پوست، دهان، تاری دید و تب میشود.
بیشتر بخوانید: اسهال چرب نشانه چیست؟ علل، علائم و نحوه درمان استئاتوره
هیوسین قرص ضد اسهال و استفراغ
اگر برای خرید قرص اسهال مراجعه کنید و از داروخانه ها بخواهید نام قرص اسهال را به شما بگویند چند گزینه را در همان آغاز به شما معرفی می کنند که بی شک یکی از رایجترین داروهایی که برای درمان اسهال و استفراغ معرفی میکنند، هیوسین است؛ زیرا این دارو خاصیت آنتیکولینرژیک دارد و با هدف قرار دادن گیرندههای انتقال دهنده عصبی استیل کولین و مسدود کردن آن باعث کاهش انقباضات دستگاه گوارش میشود.
هیوسین بر ترشح مخاط روده بزرگ نیز اثر میگذارد و به کنترل اسهال و دل پیچه منجر خواهد شد. در این صورت هیوسین دارویی ضد اسهال و استفراغ به شمار میرود که برای رفع ناراحتیهای گوارشی مانند بیماری کرون، کولیت اولسراتیو و سندروم روده تحریکپذیر استفاده میشود.
بیشتر بخوانید: تغذیه کودکان در زمان اسهال؛ رژیم غذایی و مراقبهای ضروری
نحوه مصرف قرص اسهال هیوسین
این دارو به صورت قرص هیوسین برای دل پیچه، شیاف 10 میلیگرمی و آمپول 20 میلیگرمی تجویز میشود. توجه داشته باشید که نوع داروی تجویزی بستگی به شرایط بیمار دارد. از عوارض این دارو میتوان به یبوست، خشکی دهان، حالت تهوع، خارش و تورم دست و پا اشاره کنیم.
لوپرامید، اسم قرص اسهال بزرگسالان
لوپرامید یکی از رایجترین قرصهای در دسترس مردم است که در اکثر خونهها یافت میشود. این دارو باعث کاهش حرکت روده از طریق تاثیر مستقیم بر اعصاب عضلات دایرهای و طولی، کنترل حرکت آب و الکترولیتهای روده تاثیر میگذارد.
این دارو به صورت قرص یا کپسولهای 2 میلیگرمی و شربت در دسترس عموم قرار دارد و باعث تسکین علائم اسهال و دل پیچه خواهد شد. از عوارض مصرف بیش از حد مصرف قرص دلپیچه و اسهال لوپرامید میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- خواب آلودگی
- حالت تهوع و استفراغ
- خشکی دهان
- سرگیجه
- حساسیت
- نفخ و درد شکمی
توجه داشته باشید که برای اسهال کودکان زیر چهار سال و زنان باردار یا شیرده نباید از قرص لوپرامید استفاده کرد.
بیشتر بخوانید: هنگام اسهال چه چيزهايي بخوريم و نخوريم؟
قرص اسهال بیسموت ساب سیترات
برای درمان عفونتهای دستگاه گوارش و اسهال ناشی از آن از بیسموت ساب سیترات و بعضی از آنتیبیوتیکها استفاده میشود. به طور معمول داروهای بیسموتی یک قرص ضد اسهال قوی است و تاثیر بسیار خوبی روی از بین بردن باکتریهای عامل زخم معده (مانند هلیکوباکترپیلوری) و اسهال مسافرتی دارند.
این دارو به صورت قرص 120 میلیگرمی برای بهبودی علائم سندروم روده تحریکپذیر، اسهال عفونی و مسافرتی تجویز میشود. از عوارض جانبی آن نیز میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- بیحسی دست و پا
- ضربان قلب نامنظم
- مشکلات ذهنی مانند گیجی، سردرد و اضطراب
- تکرر ادرار یا احساس درد هنگام دفع آن
توصیه میشود که از مصرف چندین داروی تجویزی و گیاهی برای درمان اسهال و دل پیجه خودداری شود.
بیشتر بخوانید: پیاده روی بعد از غذا خطر مرگ را ۳۳ درصد کاهش میدهد
مصرف قرص اکتراوتاید برای اسهال شدید و آبکی
اگر در پی یافتن اسم قرص دل درد، قرص مسکن دل درد و قرص برای دل درد و معده درد به جست و جوهای گوگل سر بزنید حتما با نام قرص اکتراوتاید برخورد کرده اید. از اکتراوتاید برای درمان دل پیچه، دل درد ناشی از اسهال و انواع اسهال شدید و آبکی استفاده میشود. این دارو معمولا به صورت آمپول 100 تا 500 میلیگرمی در دسترس است و حداقل روزی یک مرتبه باید تزریق شود.
عوارض جانبی مصرف این قرص دل پیچه عبارتند از:
- احساس خستگی و کوفتگی
- سردرد
- تاری دید
- احساس ناراحتی یا درد در ناحیه شکم و معده
- یبوست
- حالت تهوع و استفراغ
- کهیر
دوز مصرف این دارو حتما باید زیر نظر پزشک تایید شود تا از خطر سوء جذب آن جلوگیری گردد.
بیشتر بخوانید: درمان فوری سردی معده با ۹ راهکار خانگی شگفت انگیز
آشنایی با دی سیکلومین برای اسهال
قرص ضد اسهال و استفراغ سیکلومین برای کنترل و تسکین دل درد و دل پیچه به ویژه در بیماران مبتلا به سندروم روده تحریکپذیر، کرون و اسهال ویروسی تجویز میشود. این دارو با کاهش ترشح اسید معده و حرکات روده، بر درمان زخمهای گوارشی اثرات خوبی میگذارد.
نحوه مصرف قرص اسهال دی سیکلومین یا شربت آن معمولا روزانه 2 تا 3 مرتبه است. از عوارض جدی ناشی از آن نیز میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- یبوست
- تاری دید
- خشکی دهان
- مشکلات عصبی
- تشنج
- تنگی نفس
و مشکلات دیگر. به همین دلیل برای استفاده از این دارو حتما باید با پزشک مشورت کنید.
بیشتر بخوانید: ۱۴ درمان خانگی باد شکم زیاد که حتما باید بدانید!
قرص اسهال برای کودکان
قرصهای معرفی شده برای درمان اسهال در اغلب موارد برای کودکان زیر 7 سال قابل استفاده نیستند. در مواردی که شرایط حاد باشد، پزشکان از دوزهای حداقلی قرص اسهال برای کودکان استفاده میکنند.
درمانهای جایگزین برای اسهال در خانه
برای درمان اسهال روشهای خانگی و جایگزینی وجود دارد که در موارد خفیف تا متوسط میتوان از آنها استفاده کرد. این روشها عبارتند از:
- افزایش مصرف آب و مایعات برای جلوگیری از کمآبی بدن
- مصرف غذاهایی مانند موز، برنج، نان و سیب زمینی
- پرهیز از مصرف غذاهای چرب یا سرخ شده برای تحریک سیستم گوارشی و تشدید اسهال.
رعایت همین راهکارهای ساده در درمان اسهال و دل پیچه ناشی از آن بسیار موثر است.
یادداشت پایانی در مورد قرص اسهال و درمان آن
اسهال یکی از شایعترین علائم بیماریهای گوارشی و عفونی است که باعث ناراحتی، آزار و کمآبی بدن بیمار میشود. برای درمان این حالت روشهای پزشکی و طب سنتی مختلفی وجود دارد که از داروی و قرصهای مورد استفاده برای اسهال میتوان به لوپرامید، هیوسین و دی سیکلومین اشاره کرد. ما در این مقاله به معرفی چندین نمونه از رایجترین قرصهای اسهال پرداختهایم. اگر شما هم قرص اسهال خاص یا روش جایگزینی میشناسید با ما در ارتباط باشید.
سوالات متداول در مورد قرص اسهال
1. آیا میتوان از قرص اسهال برای کودکان استفاده کرد؟
خیر. برای کودکان زیر 7 سال استفاده از داروهای ضداسهال با تجویز پزشک مجاز است.
یک نمونه قرص ضداسهال و استفراغ نام ببرید؟
قرصهای ضد اسهال تنوع بالایی دارند که از آنها میتوان به لوپرامید، هیوسین و بیسموت ساب سیترات اشاره کرد.
قرص اسهال دیفنوکسیلات چه عوارضی دارد؟
عوارضی جانبی احتمالی این دارو شامل خشکی پوست، دهان، تاری دید و تب است.