پس از زایمانزنان و زایمان

0 تا 100دفع لخته های خون بعد از زایمان و مشکلات ناشی از آن

دفع لخته های خون بعد از زایمان یکی از مشکلاتی است که زنان با آن مواجه می‌شوند. به طور کلی طبیعی است زنان به دلیل فشار زیادی که در روند زایمان تجربه می‌کنند، مقداری لخته خون از بدن‌شان خارج شود.

البته میزان معینی از خروج لخته‌های خون بعد از زایمان می‌تواند طبیعی باشد و در صورتی که مقدار آن بیشتر شود باید در اسرع وقت به متخصص زنان و زایمان مراجعه کنند. زیرا خروج زیاد لخته‌های خون پس از زایمان احتمالا حاکی از بروز مشکلاتی جدی‌تر برای زنان است. در این مقاله از اخبار پزشکی و سلامتی سیوطب همراه ما باشید تا هرچه بیشتر به بررسی دفع‌ لخته های خون بعد از زایمان بپردازیم.

آیا دیدن و دفع لخته های خون بعد از زایمان طبیعی است؟

دفع لخته های خون بعد از زایمان کاملاً طبیعی و غیر نگران کننده است|سیوطب

این عارضه برای تمامی زنانی که زایمان داشته‌اند، اتفاق خواهد افتاد. دلیل دفع لخته‌های خون بعد از زایمان، به خاطر انقباضات و کشیده شدن‌های گسترده‌ای است که در ناحیه رحم بروز یافته است. در حقیقت به خاطر تغییرات و فشار‌هایی جدی‌ای که در ناحیه رحم رخ داده است، دیواره رحم دچار خونریزی می‌شود. در نتیجه شاهد خواهید بود که در مدت زمان چند هفته بعد از زایمان لخته‌های خون از کانال زایمان بدن شما دفع می‌شوند.

از سوی دیگر نیز زنانی که تجربه زایمان طبیعی داشته‌اند نیز خونریزی‌های ناشی از پارگی یا از هم گسیختگی بافت کانال زایمان را نیز تجربه می‌کنند.

بیشتر بخوانید: واکسن‌های بعد از زایمان؛ هرآنچه باید در مورد واکسیناسیون بارداری بدانید

میزان طبیعی دفع لخته های خون بعد از زایمان چقدر است؟

به طور کلی زنان بعد از زایمان و در روز‌های ابتدایی شاهد یکسری ترشحات خونی هستند. ترشحات بعد از زایمان به شکل لخته‌های خون است. در دو سه روز اول میزان آن‌ها بیشتر بوده؛ اما به مرور شاهد هستیم که از مقدار آن کم می‌شود و در حد لکه‌های خونی ترشحات ادامه پیدا می‌کنند.

یک دلیل مهمی که باعث می‌شود تا حدودی خروج و دفع‌ لخته های خون بعد از زایمان بیشتر شود، افزایش فعالیت‌های  جسمانی مادر است.

متخصصان زنان و زایمان توصیه می‌کنند که بعد از زایمان مدت زمان زیادی را به استراحت نپردازید. در حقیقت بعد از گذشت چند هفته بهتر است که مادر به آرامی به فعالیت‌های عادی زندگی بازگردد. به این ترتیب بدن نیز سیر طبیعی سلامت و بهبودی خود را طی خواهد کرد.

بیشتر بخوانید: مراقبت‌های بعد سزارین و اهمیت آن‌ در سلامت مادر

دفع لخته های خون بعد از زایمان چقدر طول می‌کشد؟

به طور طبیعی 5 الی 6 هفته روند خونریزی و دفع‌ لخته های خون بعد از زایمان طول می‌کشد. پس از گذشت این مدت زمان دیگر شاهد دفع لخته خون نخواهیم بود. البته در مواردی که مشکلات جدی زنان را تهدید کند، احتمال دارد که روند تخلیه لخته خون بعد از زایمان نیز دوام داشته باشد. در این موارد زنان موظف هستند که به متخصصان مربوطه مراجعه کنند و موضوع را با آن‌ها در میان بگذارند.

بیشتر بخوانید: مراقبت‌های بعد از زایمان طبیعی؛ تمام مادرها باید این ۲۱ نکته را بدانند

اندازه طبیعی لخته‌های خون بعد از زایمان

به طور کلی لخته‌هایی که بعد از زایمان از بدن زنان خارج می‌شود متفاوت هستند. برخی از آن‌ها بسیار بزرگ و بعضی دیگر کوچک دیده می‌شوند.

اما توصیه متخصصان زنان و زایمان در مورد دفع‌ لخته های خون بعد از زایمان این است که اگر اندازه لخته‌های خون بسیار غیرطبیعی بزرگ بودند، حتما در کوتاه‌ترین زمان آن‌ را به پزشک خود اطلاع دهید.

بیشتر بخوانید: قاعدگی بعد از زایمان و تاثیر شیردهی بر زمان بازگشت

علائم لخته‌های خون طبیعی بعد از زایمان

به طور کلی علائم و نشانه‌های خونریزی طبیعی و دفع لخته های خون بعد از زایمان این است که میزان آن نرمال باشد. لخته‌ها باید به شکل ژله‌ای بوده و سایز آن‌ها نباید بیش از حد بزرگ باشد. از سوی دیگر نیز مقدار خونریزی باید به تدریج کاهش یابد. به علاوه این که بعد از گذشت مدت زمانی و کاهش میزان خونریزی نباید به شکل ناگهانی خونریزی شدیدی داشته باشید.

در این موارد باید نسبت به وضعیت خون مشکوک شده و در اسرع وقت روند تشخیص و درمان این اتفاق را پشت سر بگذارید. برای مثال در دو روز اولیه بعد از جراحی، خونریزی از دهانه واژن بسیار شدید است. رنگ خونی که از کانال زایمان خارج می‌شود قرمز روشن دیده می‌شود.

لخته‌های خون در روزهای اولی تقریبا بزرگ هستند تا اینکه در روزهای بعدی به اندازه یک بند انگشت می‌رسند.

بعد از گذشت دو روز از زایمان تا پایان یک هفتگی بعد از زایمان، رنگ خون تغییر خواهد کرد. رنگ خون قهوه‌ای یا متمایل به صورتی خواهد شد.

پس از گذشت یک هفته از زایمان رنگ خونی که از بدن مادر خارج می‌شود قهوه‌ای کم رنگ یا قرمز متمایل به صورتی است. از سوی دیگر نیز مقدار خونریزی تا حد زیادی کاهش خواهد داشت.

پس از آنکه ده روز از زایمان گذشت ترشحاتی که از بدن مادر خارج خواهد شد، کمرنگ‌تر شده و میزان خونریزی نیز کمتر می‌شود.

به طور کلی به میزانی که از زمان زایمان فاصله می‌گیرید، مقدار خونریزی باید کاهش داشته باشد و رنگ خون نیز تغییراتی کند. در نتیجه پد‌های بهداشتی‌ای که برای جلوگیری از کثیف شدن لباس‌هایتان استفاده می‌کنید نیز در فواصل زمانی بیشتری کثیف می‌شوند.

در هفته‌های سوم تا ششم بعد از زایمان کمترین میزان خونریزی را خواهید داشت. در مواردی حتی ترشحات خارج شده به رنگ سفید هستند که آغشته به رگه‌هایی از خون خواهند بود. از اتفاقاتی که ممکن است بعد از گذشت هفته سوم بعد از زایمان رخ دهد، تجربه پریود یا عادت ماهیانه است.

بیشتر بخوانید: ترک‌های پوستی بعد از زایمان؛ اجتناب‌ناپذیر اما قابل درمان

در چه مواردی نیاز است که برای دفع لخته های خون بعد از زایمان متخصصان مراجعه کنیم؟

در صورتی که دفع لخته های خون بعد از زایمان پس دو یا سه هفته همچنان مانند هفته نخست ادامه پیدا کند، نیاز است که متخصصان را در جریان این اتفاق قرار دهید.

در واقع ادامه‌دار شدن روند خروج لخته‌های خون می‌تواند ناشی از بروز عفونت در ناحیه رحم باشد. زیرا احتمالا بخشی از جفت در رحم باقی مانده است و می‌تواند عامل بروز عفونت در رحم باشد.

از سوی دیگر در صورتی که دچار تب شُدید یا درد‌های شَدید را در بخش‌های مختلف شکمی تجربه کردید، باید به پزشک‌تان اطلاع دهید.

از دیگر شرایطی که می‌توان به عنوان خطرات پس از زایمان برشمرد این است که ضربان قلب شما تند شود یا به شکل نامنظم باشد. این اتفاق می‌تواند با احساس ضعف همراه شده و مادر دچار سرگیجه شود.

در برخی از موارد نیز زنان دچار اختلالات تنفسی غیرطبیعی می‌شوند که در این شرایط نیز ضرورت مراجعه به متخصصان وجود دارد.

از دیگر شرایط خطرناک بعد از زایمان:

  • گشوده شدن تمامی بخیه‌هایی که در ناحیه زایمان یا شکم انجام شده است
  • خونریزی‌های شدید که جلوگیری از آن‌ها امکان پذیر نباشد
  • از بین رفتن هوشیاری زنان
  • بد بو بودن ترشحات خارج شده از کانال زایمان
  • لخته‌های بزرگ خونی در دو روز اولیه طبیعی است، اما بعد از روز سوم نمی‌تواند طبیعی باشد. بنابراین نشانگر بروز شرایطی خطرناک خواهد بود
  • خونریزی در مواقع مختلف بعد از زایمان

در اغلب موارد میزان خونریزی و خروج ترشحات از کانال زایمان در سه موقعیت بیشتر خواهد شد:

  • صبح هنگام از خواب بیدار می‌شوید
  • پس از انجام شیردهی
  • پس از انجام فعالیت‌های ورزشی؛ البته انجام فعالیت‌های ورزشی و نرمشی صرفا به برخی از زنان توصیه می‌شود. بنابراین نباید بدون اجازه و کسب تکلیف از متخصصان نسبت به انجام فعالیت‌های ورزشی اقدام کنید

بیشتر بخوانید: ریزش مو بعد از زایمان؛ آیا موهای از دست رفته باز می‌گردد؟

خطرات ناشی از دفع لخته های خون بعد از زایمان

صورتی که دفع لخته های خون بعد از زایمان روند طبیعی خودش را طی نکند می‌تواند با عارضه‌ها و خطراتی همراه باشد که در نهایت سلامت زنان را به خطر بیندازند. از مهم‌ترین عارضه‌هایی که در اثر لخته‌های خونی احتمال بروز و ظهور دارند می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • بروز حملات قلبی
  • بروز سکته
  • بروز آمبولی ریه در زنان
  • بروز ترومبوز سیاهرگ عمقی

بیشتر بخوانید: حمام بچه ها ، چگونه کودک خود را حمام کنیم؟

علائم و نشانه‌های لخته‌های خون سیستمیک بعد از زایمان

زنان بعد از زایمان در صورتی که علائم زیر را تجربه کردند باید سریعا به پزشک متخصص زنان و زایمان مراجعه کرده و روند تشخیص و درمان عارضه‌هایی که با آن روبه‌رو هستند را پشت سر بگذارند. مثل:

  • احساس درد یا فشار در ناحیه قفسه سینه
  • احساس عدم تعادل و عدم کنترل روی تعادل جسمی
  • احساس درد در بخشی از بدن
  • احساس بی حس شدن در یک بخش از بدن
  • از بین رفتن توان و قدرت عضلات در یک ناحیه از بدن
  • بروز سردردهای ناگهانی و با شدت زیاد در ناحیه‌ای از بدن
  • بروز اختلالات تنفسی

تمامی این علائم در زنان می‌تواند علامت هشداری جدی در خصوص بروز عارضه‌هایی نیازمند درمان باشد.

بیشتر بخوانید: معنی انواع گریه نوزاد، گریه های مختلف نوزاد به چه معناست؟

درمان دفع لخته های خون بعد از زایمان

در شرایطی که زنان با خروج لخته‌های خون زیادی مواجه هستند در ابتدا باید آزمایش سونوگرافی انجام دهند. در حقیقت سونوگرافی تعیین می‌کند که علت اصلی این خونریزی‌های غیرطبیعی چیست و نیز آنکه آیا جفت درون رحم باقی مانده است یا خیر.

در صورتی که تشخیص داده شود بخشی از جفت داخل رحم باقی ماند است باید روند جراحی برای زنان انجام شود. جراحی تخلیه جفت باقی مانده به نام دیلاسیون و کورتاژ معروف است. در روند این جراحی به خارج کردن بافت اضافی جفت داخل رحم می‌پردازند.

در مواردی نیز احتمال دارد دفع‌ لخته های خون بعد از زایمان ناشی از باقی ماندن بخشی از جفت نباشد. در این موارد تشخیص داده می‌شود که رحم دچار مشکلاتی شده که زخم‌ها منشا دفع لخته های خون بعد از زایمان هستند. در این شرایط نیز به تشخیص متخصصان باید روند جراحی انجام شود. در طی جراحی تمامی آسیب‌هایی که به دهانه رحم یا دیواره آن وارد شده است، درمان خواهند شد.

در ادامه نیز برای این که روند بهبودی زنان با سرعت بیشتری پیش رود از تکنیک دارو درمانی کمک می‌گیرند. داروهایی برای زنان تجویز می‌شود تا به انقباض رحم کمک کنند. در نهایت نیز با جمع شدن رحم میزان خونریزی‌ها و ترشحات زنان نیز کاهش چشمگیری خواهد داشت.

تکنیک‌هایی برای کاهش میزان دفع لخته های خون بعد از زایمان

رعایت یکسری نکات منجر به کاهش میزان دفع لخته های خون بعد از زایمان می‌شود|سیوطب

به طور کلی متخصصان به زنانی که تازه زایمان انجام داده‌اند توصیه‌هایی در مورد دفع‌ لخته های خون بعد از زایمان خواهند داشت. این توصیه‌ها و رعایت آن‌ها تا حد زیادی از میزان خونریزی می‌کاهد.

  • نوشیدن آب به مقدار زیاد
  • خوردن مواد غذایی فیبردار برای بهبود وضعیت یبوست در زنان
  • کاهش فعالیت‌های جسمی و استراحت در روزهای ابتدایی
  • پرهیز از انجام فعالیت‌های پرفشار
  • داشتن برنامه غذایی مناسب و مقوی برای تقویت عضلات بدنی
  • می توانید از شلوارهای جذب استفاده کنید تا خون در داخل پاها به سمت قلب هدایت شود
  • در هنگام خوابیدن باید پاها در وضعیت مساوی با سطح بدن قرار داده شود
  • شستن دست‌ها به شکل مرتب
  • عدم لمس محل بخیه‌ها

خاتمه دفع‌ لخته های خون بعد از زایمان

در تمامی بخش‌هایی که در این مقاله تدارک دیده بودیم بسیاری از مهم‌ترین نکات و ابهاماتی که در خصوص دفع لخته های خون بعد از زایمان مطرح می شود را بازگو کردیم.

توصیه آخر ما در مورد دفع‌ لخته های خون بعد از زایمان این است که پیش از انجام روند زایمان حتما با متخصص خودتان مشورت‌هایی را داشت باشید. این گفتگوها با پزشک متخصص شخصی‌تان باعث می‌شود که اطلاعاتی در خصوص وضعیت جسمانی خودتان دریافت کنید.

در نهایت به راحتی می‌توانید در خصوص شرایط جسمانی خودتان آگاهی جامعی داشته باشید و در موارد اضطراری مشکلات پیش آمده را تشخیص دهید. بنابراین سریعا می‌توانید متخصصان را در جریان شرایط ویژه دفع لخته های خون بعد از زایمان قرار دهید تا روند درمان به موقع انجام شود.

منبع
medicalnewstoday

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا