جراحی زیباییزیبایی

پروتز چیست؟ انواع پروتز سینه، صورت، لب بر اساس جنس و ظاهر

پروتز جایگزین بخشی از بدن می‌شود که به قطع یا به هر شکلی آسیب دیده و از بدن جدا شده است. اما امروزه پروتز کاربرد زیبایی نیز پیدا کرده و برای برطرف کردن نواقص بدن یا بهتر به نظر رسیدن ظاهر آن‌ها نیز استفاده دارد. در ادامه برای شما بیشتر از پروتز و کاربردهای آن خواهیم گفت.

پروتز چیست؟

واژه پروتز از یونان باستان آمده و امروزه جایگزین مکمل بخشی از بدن که از دست رفته یا مکمل یک اندام برای زیبایی و ظاهر بهتر است. این پدیده گاهی در نقص‌های مادرزادی نیز کاربرد دارد و جایگزین یا مکمل اندام ناقص می‌شود.

این ابزارها گاهی برای بازگرداندن عملکرد طبیعی قسمت از دست رفته بدن در نظر گرفته شده‌اند. ابزارها را می‌توان با دست یا با طراحی به کمک رایانه (CAD) ایجاد کرد.

یک رابط نرم‌افزاری به سازندگان کمک می‌کند تا با گرافیک‌های دو بعدی و سه بعدی کامپیوتری و همچنین ابزارهای تحلیل و بهینه‌سازی، مورد نظر را طراحی و تجزیه و تحلیل کنند.

بیشتر بخوانید: لیفت صورت با 6 روش و فواید و عوارض هر کدام

تاریخچه

استفاده از پروتزهای صورت مانند گوش مومی در مصر باستان گزارش شده است. اولین شواهد مستند تاریخی مربوط به قرن ششم است، زمانی که جراح فرانسوی، آمبرویز پاره، اولین تجهیزات برای بینی را از طلا، نقره و «پاپیه ماشه» توصیف کرد که با نخی که به دور سر بسته می‌شد، روی صورت نگه داشته می‌شد.

در اواخر قرن نوزدهم، کلود مارتین ایده یک ابزار فوری را با استفاده از بافت بریده شده از فک بالا و فک پایین به عنوان الگویی برای ساخت وسایل پیچیده در ذهن داشت.

در قرن بیستم در حالی که کیفیت این ابزارها برای جمجمه به صورت واقعی به طور قابل توجهی با معرفی مواد سیلیکونی بهبود یافت، مشکل حفظ آن‌ها،که برای زیبایی، عملکرد و راحتی مهم است، به طور کامل حل نشد.

برای اولین بار در سال 1977 یک ایمپلنت خارج دهانی اصلاح شده برای یک سمعک لنگردار با استخوان و در سال 1979 برای یک ابزار پزشکی برای گوش لنگردار با استخوان ساخته شد. این رویدادها مفاهیم بازسازی فک و صورت را تغییر دادند.

از آن زمان، ایمپلنت‌های خارج دهانی به طور گسترده برای حفظ تجهیزات، گوش و بینی استفاده می‌شوند. استفاده از آن‌ها مشکلات تغییر رنگ و خراب شدن مواد را کاهش می‌دهد.

بسیاری از مطالعات علمی و بالینی موفقیت کاربرد عملی و بهبود کیفیت زندگی بیماران را تایید می‌کند.

بیشتر بخوانید: لیپوساکشن و لاغری، فواید جراحی و عوارض احتمالی

انواع پروتز

قبل و بعد از پروتز چانه |سیوطب

پروتز فرد باید با توجه به ظاهر و نیازهای عملکردی فرد طراحی و مونتاژ شود. این تجهیزات بر اساس عملکرد زیبایی شناختی و ناحیه مورد نظر در بدن انتخاب می‌شوند.

اهداف آینده و توانایی‌های اقتصادی فرد ممکن است به او کمک کند بین یک یا چند نوع امکانات یا حتی روش‌های جایگزین، یکی را انتخاب کند.

تجهیزات پزشکی جمجمه و صورت شامل ابزارهای داخل دهانی و خارج دهانی است. پروتزهای خارج دهانی شامل صورت، گوش، بینی و چشمی می‌شوند. پروتزهای داخل دهانی شامل تجهیزات دندانی مانند دندان مصنوعی، پرکننده و ایمپلنت دندان است.

پروتزهای گردن شامل جایگزین‌های حنجره، نای و جایگزین‌های مری فوقانی می‌شوند. پروتزهای تنه شامل پروتزهای سینه است که ممکن است تکی یا دوطرفه، برای سینه کامل یا پروتز نوک سینه باشد.

پروتزهای آلت تناسلی در جراحی‌های تغییر جنسیت زن به مرد استفاده می‌شود. رایج‌ترین انواع اعضای مصنوعی بر اساس معیارهای مختلف طبقه‌بندی می‌شوند که در ادامه می‌خوانید:

بیشتر بخوانید: جراحی پلک یا بلفاروپلاستی چه عوارضی دارند؟

تقسیم‌بندی بر اساس کاربرد پروتز

  • مفصل
  •  دست
  •  پا
  •  زیبایی مثل صورت، سینه، باسن

طبقه‌بندی بر اساس جنس پروتز

  • سیلیکونی
  • سالین (آب نمک)
  • کامپوزیتی

گروه‌بندی طبق ظاهر پروتز

  • گرد
  • قطره اشکی

پروتز صورت

پروتز صورت یک جراحی است که با ورود مواد جامد برای اصلاح یا برجسته‌تر کردن بخشی از صورت مثل گونه، چونه یا لب انجام می‌شود. نوع و اندازه تجهیزات استفاده شده بسته به هدف شخص از این جراحی و نظرات تخصصی پزشک دارد.

بیشتر بخوانید: جراحی فک بالا و پایین و شرایط لازم برای عمل ارتوگناتیک

پروتز لب

جراحی پروتز لب|سیوطب

پروتز لب اغلب از جنس سیلیکون است و می‌تواند در یک یا هر دو لب برای افزایش حجم استفاده شود. این عمل جراحی زیبایی در مقایسه با روش‌هایی مثل تزریق چربی یا ژل به لب ماندگارتر است.

تزریق چربی یا ژل به لب ممکن است تنها شش ماه دوام بیاورد و بعد از این مدت نیاز تمدید و اصلاح دوباره داشته باشد.

این اقدامات مداوم در بلندمدت ممکن است اشخاص که در اغلب مواقع زنان هستند را خسته کند.

در این حالت زنانی که از مراجعه مدام به کیلینیک‌های زیبایی خسته شده‌اند، پروتز لب را به عنوان راه حلی طولانی‌مدت‌تر انتخاب می‌کنند.

پروتزهای لب اندازه‌های گوناگون دارند و بر اساس هدف و سلیقه شخص و با مشورت پزشک سایز مورد نیاز تعیین می‌شود.

پروتز لب می‌تواند به اشخاصی که دچار عارضه‌هایی نظیر لب شکری هستند، کمک شایانی کند. بیماران مبتلا به نقص مادرزادی شکاف لب، دچار مشکلات ظاهری لب و صورت، مشکل در غذا خوردن و سخن گفتن و حتی گاهی معضلات تنفسی هستند.

بازسازی این ناهنجاری‌های زیبایی که اغلب با ناهنجاری‌های دندانی نیز همراه می‌شوند به چالش تبدیل می‌شود.

در این حالت بازسازی لب با پروتز یک گزینه اقتصادی است و بستگی به میزان عارضه، ممکن است نیاز به جراحی‌های بزرگ‌تر را برطرف کند.

 این درمان بالینی شامل ساخت پروتز لب فک بالا است که لب را پشتیبانی می‌کند.

بیشتر بخوانید: بوتاکس چقدر ماندگار است و چه عوارضی دارد؟

پروتز سینه

بافت سینه از غدد شیری و چربی تشکیل شده که در دوران بلوغ دختران با افزایش هورمون‌های استروژن و پروژسترون، رشد می‌کند.

کمبود هورمون‌های جنسی در نتیجه کم‌کاری هیپوفیز، کم‌کاری تیروئید، لاغری زیاد، کمبود بافت چربی، تغذیه، کاهش وزن شدید و فاکتورهای ژنتیکی ممکن است سبب عدم رشد کافی سینه دختران در دوران بلوغ شود.

سینه‌های سفت و بزرگ برای بانوان باعث زیبایی اندام می‌شود؛ این زیبایی اندام، اعتماد به نفس زنان را بالا می‌برد.

به همین دلیل زنانی که سینه‌های کوچکی دارند به سراغ روش‌هایی برای بزرگ کردن سینه خود می‌روند.

تزریق ژل به سینه یکی از اولین روش‌هایی است که زنان به سراغ آن می‌روند اما ماندگاری کمی دارد. تزریق ژل نیز علاوه بر اینکه ممکن است حجم سینه را به شکل یکنواخت اضافه نکند و در معاینات پزشکی اختلال ایجاد کند، ماندگار هم نیست.

دلیل عدم ماندگاری این روش این است که ممکن است چربی‌ها پس از مدتی جذب شوند و حجم سینه دوباره کم شود.

ماندگارترین روش افزایش حجم سینه، پروتز است که گاهی ممکن است تا 10 سال نیز دوام داشته باشد و بعد از آن به ترمیم نیاز پیدا کند.

پروتز سینه بر اساس مدت زمان و مواد مورد استفاده به شکل زیر طبقه‌بندی می‌شود:

  • موقت
  • دائم

انواع دائم پروتز

  • سیلیکونی
  • آب نمکی یا سالین

بیشتر بخوانید: قبل از جراحی بینی، این مطلب را بخوانید

سخن آخر

اکثر پروتزهای سینه از ژل سیلیکونی نرم که در یک لایه نازک محصور شده ساخته می‌شوند. آن‌ها به گونه‌ای ساخته شده‌اند که شبیه شکل طبیعی سینه یک زن یا بخشی از سینه باشد.

سطح بیرونی نرم و صاف به نظر می‌رسد و ممکن است شامل یک طرح کلی نوک پستان باشد.

بسیاری از زنانی که برای سرطان سینه جراحی کرده‌اند و بازسازی نکرده‌اند از پروتز سینه استفاده می‌کنند.

با این حال، ممکن است برای زنانی که سینه‌هایشان به طور طبیعی از نظر اندازه یا شکل با یکدیگر متفاوت است یا بازسازی سینه‌هایی که یکنواخت انجام نشده است نیز مفید باشد.

برای برخی از زنان، استفاده از این پدیده ممکن است یک انتخاب موقت قبل از بازسازی باشد. سایر زنان ممکن است ترجیح دهند (یا نتوانند) بازسازی سینه را انجام دهند و استفاده از این تجهیزات به شکلی که درون لباس زیر زنان (سوتین) قرار می‌گیرد را برای انتخاب طولانی‌مدت، موثر و مناسب بدانند.

اگر بازسازی فوری انجام نداده‌اید، به شما پروتز سینه موقت داده می‌شود تا در دوران نقاهت پس از عمل جراحی بپوشید.

هنگامی که محل جراحی شما به طور کامل بهبود یافت و تورم کاهش یافت (معمولا در عرض شش تا هشت هفته)، در صورت تمایل می‌توانید ابزار سیلیکونی دائمی را نصب کنید.

پزشکی که سینه شما را جراحی کرده معمولا چند هفته بعد برای معاینه به شما وقت می‌دهد و در همان ملاقات با پزشک می‌توانید در مورد زمان کاشت ابزار دائمی مشورت بگیرید.

اگر پزشک معالج‌تان به شما چنین زمانی را برای معاینه نداده است، از او تقاضای وقت برای معاینه و ویزیت دوباره کنید.

برای انتخاب نوع تجهیزات بهتر است ابتدا خودتان مطالعه‌ای در مورد آن‌ها انجام دهید و بررسی کنید که چه نوع ابزاری مورد هدف شما است و پس از آن با پزشک مشورت کنید.

در انتخاب نوع امکانات ممکن است بخواهید بر اساس هزینه‌های اقتصادی آن نیز انتخاب خود را انجام دهید.

سعی کنید در جلساتی که برای انتخاب نوع امکانات به ملاقات با پزشک می‌روید سوتین‌هایی که می‌خواهید بعد از انجام این کار بپوشید را به همراه داشته باشید تا ببینید فرم سینه شما چگونه خواهد شد. بهتر است لباس تنگ و رنگ روشن به تن کنید تا فرم سینه بهتر مشخص باشد.

سعی کنید در محیطی روشن و آینه‌ای مناسب، فرم سینه خود را بررسی کنید تا بهترین انتخاب را برای تعیین نوع پروتز داشته باشید.

منبع
breastcancernow

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا