جراحی زیباییزیبایی

قوز بینی و 5 روش جراحی و غیرجراحی برای اصلاح فرم بینی

فهرست محتوا نمایش

قوز بینی نوعی زائده استخوانی است که روی قسمت پل بینی ایجاد می‌شود. این برجستگی به دلایل مختلفی ایجاد شده که از این علت‌ها می‌توانیم به عوامل ژنتیکی، پزشکی، عفونت‌ها و ضربه یا تروما اشاره کنیم.

فرقی ندارد که شدت قوز کم یا زیاد باشد و حتی باعث تاثیر روی قسمت‌های دیگر بینی شود، در هر صورتی این برجستگی روی تنفس و عملکرد بینی اثر نداشته و به همین دلیل ترمیم آن لزومی ندارد. اکثر افرادی که دست به اصلاح قوز بینی خود می‌زنند، این کار را به دلایل شخصی و زیبایی انجام می‌دهند.

در این مطلب از مجله علمی پزشکی سیوطب به بررسی علت قوز بینی و روش‌های ترمیم آن خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.

 

نگاهی کلی به موضوع قوز بینی

  • دلایل مختلفی باعث ایجاد قوز در بینی می‌شوند.
  • شکستگی و آسیب در غضروف و استخوان‌ها و ترمیم ناهموار آن‌ها باعث ایجاد قوز بینی خواهد شد.
  • قوز ایجاد شده در بینی روی تنفس اثری ندارد و نوعی مشکل پزشکی به شمار نمی‌رود.
  • جراحی رینوپلاستی باز رایج‌ترین روش برای برداشتن دائم قوز روی بینی است.

 

آناتومی بینی انسان

آناتومی قوز بینی|سیوطب

بینی از چند قسمت مختلف تشکیل شده است و احتمال دارد در یکی از این قسمت‌ها برآمدگی ایجاد شود که به آن قوز می‌گویند. در بیشتر موارد برجستگی‌ها در یکی از موارد زیر ظاهر می‌شوند:

  • سوراخ‌های بینی: ورودی حفره بینی که با کمک آن بوها را احساس.
  • سپتوم: جداکننده سوراخ‌های بینی که از دو استخوان (در بالا) و غضروف (به سمت نوک) تشکیل شده است.
  • حفره بینی: فضای پشت بینی است که به گلو متصل بوده اما با پالت از دهان جدا می‌شود.

تعیین محل قوز در انتخاب روش اصلاح آن نقش دارد.

بیشتر بخوانید: علت کج شدن بینی بعد از عمل و علائم جابه‌جایی غضروف بینی
 

علت قوز بینی چیست؟

Dorsum یا پشت بینی ساختاری استخوانی و غضروفی است که بینی را به صورت متصل می‌کند. بسیاری از ما از آن به عنوان پل بینی خود یاد می‌کنیم. Dorsum یا پشت بینی به دلایل مختلفی دچار قوز می‌شود. در ادامه با این دلایل آشنا خواهیم شد.

 

1. ژنتیک؛ عاملی برای داشتن قوز بینی

برخی افراد قوز بینی را به صورت ژنتیکی به ارث می‌برند. این بدان معناست که آن‌ها با تمایل به ایجاد برجستگی در بینی خود به دلیل ساختار بینی متولد می‌شوند. قوز ژنتیکی در اکثر مواقع در دوران کودکی ظاهر نمی‌شود؛ اما امکان دارد که در دوران بلوغ و زمانی که بینی هنوز در حال رشد است ظاهر شود.

بیشتر بخوانید: عوارض جراحی بینی؛ از مشکلات تنفسی تا نیاز به جراحی ترمیمی
 

2. ایجاد قوز بینی در اثر ضربه، تروما یا جراحت

ضربه یا آسیب به بینی نیز باعث ایجاد قوز در این ناحیه می‌شود. در مواردی شکستگی و آسیب در غضروف و استخوان‌ها و ترمیم ناهموار آن‌ها باعث ایجاد قوز بینی خواهد شد.

گاهی آسیب‌ها و شرایطی باعث تحریک قسمت پشت (Dorsum) بینی می‌شوند و منجر به تشکیل قوز در این ناحیه خواهند شد. از این موارد می‌توان به کندن موهای پوشاننده سوراخ بینی و سوراخ کردن بینی اشاره کرد. در مواردی که تحریک‌ها شدید باشند، عفونت باکتریایی یا قارچی ایجاد می‌شود که با تورم و قرمز شدن ناحیه بینی همراه هستند و باعث عفونت‌های شدید و در آخر منجر به برآمدگی‌های قوز بینی می‌شوند.

بیشتر بخوانید: ۱۳ درمان خانگی خشکی بینی از سونا و دستگاه بخور تا روغن بادام
 

3. علل پزشکی برای ایجاد قوز بینی

گاهی اوقات آلرژی‌های شدید عامل ایجاد برآمدگی‌های پل بینی یا قوز هستند. علاوه بر این پولیپ‌ها (توده‌های دردناک) سینوس‌ها را می‌پوشانند و منجر به ناراحتی در این نواحی می‌شوند. همچنین جوش‌ها، عفونت فولیکول‌های مو هستند که توسط نوع خاصی از باکتری به نام استافیلوکوکوس اورئوس یا استاف ایجاد می‌شوند.

 

4. علل عفونی در ایجاد قوز بینی

هنگامی که باکتری‌ها یا قارچ‌ها از فولیکول‌های موی پوشاننده سوراخ بینی عبور می‌کنند یا زمانی که در فولیکول‌ها انسداد وجود دارد، احتمال ابتلا به عفونت وجود خواهد داشت. بعضی از عفونت‌ها آنقدر شدید می‌شوند که قوز بینی را ایجاد می‌کنند.

 بیشتر بخوانید: لیفت صورت با ۶ روش و فواید و عوارض هر کدام
 

آیا قوز بینی روی تنفس تاثیر دارد؟

بر خلاف انحراف تیغه بینی که نوعی وضعیت پزشکی است و باعث کج شدن بینی می‌شود و بر تنفس اثر می‌گذارد؛ اما قوز در بینی بر تنفس اثر نمی‌گذارد. این موضوع حتی در مواردی که قوز شدید بوده و باعث بی‌نظمی استخوان و غضروف می‌شود نیز بر تنفس اثر نخواهد گذاشت.

در مواردی که قوز باعث آسیب در کانال سپتوم شود و آن را منحرف کند، اصلاح و ترمیم آن در بهتر شدن تنفس اثری ندارد و باید خود این کانال بازسازی شود.

 

آیا برداشتن قوز بینی یک توصیه پزشکی است یا تصمیم شخصی؟

به دلیل اینکه این برآمدگی یا قوز تاثیری در تنفس و عملکرد بینی ندارد، پس از نظر پزشکی ضرورتی برای ترمیم آن نیست؛ اما برخی افراد به دلیل زیبایی بیشتر چهره خود تصمیم به جراحی زیبایی بینی می‌گیرند.

بیشتر بخوانید: عطسه پشت سر هم؛ وقتی پدیده‌ای مفید، دردسرساز می‌شود!
 

علائم قوز بینی چیست؟

فردی با علائم قوز بینی|سیوطب

علامت اصلی قوز بینی، برآمدگی داخل یا روی بینی است؛ اما علائم مرتبط دیگری نیز وجود دارد، از جمله:

  • تورم بینی
  • درد در سوراخ بینی
  • قرمزی داخل یا اطراف بینی
  • حساسیت در داخل یا اطراف بینی

در مواردی قرمزی و تورم نیز به دلیل عفونت شدید ایجاد می‌شود که با درد و تحریک‌پذیری همراه است.

 

نحوه برداشتن قوز بینی با روش‌های مختلف

قبل و بعد از جراحی قوز بینی|سیوطب

گزینه‌های برداشتن قوز بینی شامل چندین روش جراحی باز، غیرتهاجمی و روش‌های خانگی است. به جراحی ترمیم و اصلاح قوز روی بینی رینوپلاستی (rhinoplasty) می‌گویند. همچنین یک روش غیرتهاجمی به نام رینوپلاستی غیرجراحی (nonsurgical rhinoplasty) نیز وجود دارد. در ادامه با این روش‌ها بیشتر آشنا خواهیم شد.

بیشتر بخوانید: جراحی لوزه در کودکان و بزرگسالان با روش های مرسوم تا لیزر
 

1- جراحی رینوپلاستی؛ جراحی باز بینی

رینوپلاستی سنتی که به آن رینوپلاستی باز نیز می‌گویند، رایج‌ترین روش برای برداشتن دائم قوز بینی است. این جراحی نیاز به بیهوشی عمومی دارد و در طی آن جراح پلاستیک یک برش کوچک در قسمت بینی ایجاد می‌کند تا دید کاملی از استخوان و غضروف زیر پوست بینی داشته باشد.

سپس جراح قسمت قوز را سوهان می‌کشد تا شکل بینی را تغییر دهد؛ احتمال دارد این جراحی شامل شکستن و تنظیم مجدد استخوان‌های بینی برای بهبود شکل آن باشد. بعد از جراحی باز تا یک هفته بینی بیمار با آتل بسته یا گچ گرفته می‌شود. بهبودی کلی به طور متوسط ​​تا 3 هفته طول می‌کشد.

 

2- جراحی رینوپلاستی بسته؛ روشی با دوران نقاهت کوتاه‌تر

در جراحی بینی بسته، جراح پلاستیک به جای ایجاد یک برش قابل مشاهده روی پل بینی، از طریق سوراخ‌های بینی عمل می‌کند. این روش نیز به بیهوشی عمومی نیاز دارد. جراح در زیر سوراخ‌های بینی کار می‌کند تا استخوان و غضروف بالا را اصلاح کند.

این نوع جراحی معمولا به زمان بهبودی کمتری نیاز دارد و انتظار می‌رود بهبودی کامل بین 1 تا 2 هفته طول بکشد. در هر دو جراحی بینی باز و بسته، جراح ممکن است استخوان‌های بینی را بشکند و در موقعیت بهتری قرار دهد تا شکل قوز بینی را بهبود ببخشد. این شکستگی‌ها همان چیزی است که باعث اکثر کبودی‌ها و تورم بعد از جراحی بینی می‌شود. در چنین مواردی احتمالا یک هفته آتل فلزی یا گچی در قسمت بیرونی بینی بیمار خواهد بود تا استخوان‌ها در موقعیت مناسب‌تری ترمیم شوند.

 

3- رینوپلاستی غیرجراحی، روشی با نتایج مدت‌دار

رینوپلاستی غیرجراحی که به آن رینوپلاستی مایع نیز می‌گویند، نتایجی را ایجاد می‌کند که بین 6 ماه تا 2 سال ماندگاری دارند. این روش به بی‌حسی موضعی نیاز دارد و در حدود نیم ساعت طول می‌کشد. جراح در رینوپلاستی مایع با استفاده از پرکننده‌های پوستی اطراف جایی که قوز شروع می‌شود را پر می‌کند.

این کار منجر به صاف‌تر شدن روی پل بینی بیمار خواهد شد. رینوپلاستی مایع به طور قابل‌توجهی ارزان‌تر از جراحی زیبایی بینی است، با عوارض احتمالی کمتر و زمان نقاهت کوتاه‌تر از قبل.

 

4- سوهان کشیدن بینی (رسپینگ)

برای برطرف کردن قوز بینی در افرادی که بینی استخوانی دارند می‌توان از روش سوهان‌کشی استفاده کرد. در این روش که نیازی به جراحی و بیهوشی ندارد، قوز ایجاد شده در بینی را به طور کامل سوهان‌کشی می‌کنند.

سوهان‌کشی به صورت بسته و بدون جراحی عوارض جانبی کمتری از جراحی باز دارد و بیمار به نتیجه دلخواه خود خواهد رسید.

بیشتر بخوانید: ۵ جراحی کیست مویی؛ عوارض عمل نکردن کیست پیلونیدال چیست؟
 

5- از بین بردن قوز بینی با ژل

برخی افراد از داشتن قوز روی بینی خود ناراضی هستند و به همین دلیل تصمیم به اصلاح آن دارند. در مواردی که قوز نسبتا کوچک باشد می‌توان با تزریق ژل، پل بینی را صاف کرد؛ در این صورت دیگر نیازی به جراحی نیست. این روش بی‌خطرترین و آسان‌ترین راه درمان قوز بینی است که به بیهوشی نیاز ندارد. تزریق ژل برای افرادی که نسبت به جراحی حس خوبی ندارند یا مطمئن نیستند بسیار عالی است.

توجه به این موضوع که این روش یک درمان موقت برای رفع قوز بینی است و ماندگاری آن 6 ماه است و باید هر 6 ماه یک بار تکرار شود.

 

از بین بردن قوز بینی در خانه

از بین بردن قوز بینی با ماساژ در خانه|سیوطب

برخی افراد با توجه به شدت کم قوز بینی خود تصمیم می‌گیرند که جراحی نکنند و قوز را در خانه بر طرف کنند. از بین بردن قوز بینی در خانه با ماساژهای خاص و حرکات ورزشی انجام می‌شود؛ باید گفت که این حرکات برای هر شخصی با توجه به نوع قوز روی آن متفاوت است. در ادامه با روش‌های مختلف این کار در خانه آشنا خواهیم شد.

بیشتر بخوانید: انواع ماساژ؛ ۱۲ نوع ماساژ از سوئدی و سنگ داغ تا رایحه درمانی
 

ماساژ برای از بین بردن قوز بینی

در ادامه سه تمرین و ماساژ برای رفع برجستگی بینی یا قوز معرفی خواهیم کرد:

  • اولین تمرین، وارد کردن کمی فشار با استفاده از انگشت اشاره به نوک بینی است. این کار مانع از افتادگی نوک بینی خواهد شد. توجه داشته باشید که در طول ماساژ فشار را زیاد کنید تا بینی به سمت بالا حرکت کند. این کار را دو مرتبه در روز و هر بار 30 مرتبه تکرار کنید.
  • تمرین دیگر به این صورت است که باعث تقویت عضلات درون بینی می‌شود. به عنوان مثال ماساژ اطراف دهان و گونه تاثیر زیادی بر عضلات بینی دارد.
  • سومین ماساژ و تمرین پیشنهادی این است که در وضعیت ریلکس قرار بگیرید و چشم‌های خود را ببندید. سپس حرف O انگلیسی را تلفظ کنید. در این حالت عضلات صورت خود را به‌آرامی به سمت عقب کشیده و هم‌زمان سر و سینه خود را منقبض کرده و عقب بکشید. این تمرین باعث تقویت عضلات صورت و بینی خواهد شد.

انجام این تمرینات به تنهایی یا در کنار هم مناسب است.

 

قیمت عمل قوز بینی چقدر است؟

برداشتن قوز بینی، بیماری نیست که نیاز به رسیدگی فوری داشته باشد؛ بلکه در دسته جراحی‌های زیبایی قرار می‌گیرد و از همین رو تحت پوشش بیمه نیست. افرادی که به دنبال انتخاب نحوه برداشتن قوز روی بینی خود هستند باید به این مسله توجه کنند که تمامی هزینه این کار بر عهده خودشان است و بیمه هیچ هزینه‌ای را پوشش نمی‌دهد.

هزینه برداشتن قوز بینی بر اساس موارد زیر بسیار متفاوت است:

  • سطح تجربه جراحی پلاستیک
  • هزینه‌های بیمارستان
  • نوع جراحی و روش انتخابی

بیشتر بخوانید: مراقبت های بعد از تزریق بوتاکس؛ ۱۲ نکته ضروری که باید بدانید
 

آیا قوز بینی بعد از برداشتن دوباره رشد می‌کند؟

قوز بینی پس از برداشتن رشد نمی‌کند؛ اما در مواردی برخی افراد در ناحیه‌ای که استخوان و غضروف برداشته می‌شود دچار پینه خواهند شد. این پینه‌ها گاهی شبیه به قوز به نظر می‌رسند.

 

آیا جراحی باز یا بسته قوز بینی عوارضی دارد؟

مانند هر جراحی دیگری، جراحی زیبایی بینی نیز عوارض یا اثرات جانبی کمی دارد که از آن‌ها می‌توان به التهاب، تورم و کبودی یا خونمردگی اطراف ناحیه عمل اشاره کرد. این نوع اثرات بعد از چند روز کم‌کم از بین خواهند رفت.

 

یادداشت پایانی

قوز یا برآمدگی روی پل بینی یک زائده استخوانی است که هیچ گونه مشکل سلامتی برای فرد ایجاد نمی‌کند. به همین دلیل نیاز به برداشت و اصلاح آن نیست، مگر دلایل زیبایی. برای رفع قوز بینی روش‌های مختلفی وجود دارد که می‌توانیم به جراحی باز، بسته، تزریق ژل، سوهان کشی و حتی درمان در خانه اشاره کنیم.

در این مطلب از مجله علمی و پزشکی سیوطب به بررسی قوز بینی و روش‌های اصلاح آن پرداختیم. اگر شما یا نزدیکانتان تجربه رفع و اصلاح قوز بینی را داشته‌اید با ما به اشتراک بگذارید.

 

سوالات متداول در مورد قوز بینی:

آیا از بین بردن قوز بینی در خانه امکان‌پذیر است؟

در مواردی که شدت قوز کم باشد می‌توان در خانه آن را با روش‌های خاصی که در این مقاله بیان شده اصلاح کرد.

قیمت عمل قوز بینی چقدر است؟

قیمت این نوع جراحی بستگی به نوع جراحی و تجربه جراح دارد.

قوز بینی در اثر ضربه ایجاد می‌شود؟

بله، ضربات شدید به بینی باعث تشکیل این قوز خواهند شد.

علت قوز بینی چیست؟

علت تشکیل قوز بینی رشد ناهموار استخوان و غضروف بینی در قسمت پل آن است.

منبع
healthline.com

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا