بیماریبیماری های مفصلی

درمان ساییدگی مفصل لگن؛ با 2 روش کاهش وزن و پیاده‌روی

درمان ساییدگی مفصل لگن در مراحل ابتدایی با روش‌های ساده شروع می‌شود. مفصل لگن یکی از حیاتی‌ترین مفاصل بدن است که ساختاری حوضه‌ای شکل دارد. این مفصل از ستون فقرات و اندام‌های شکمی، پشتیبانی و محافظت می‌کند. ساییدگی مفصل لگن یا آرتروز لگن را آستئوآرتریت می‌نامند که یکی از بیماری‌های مهم مفصل لگن است. مفصل لگن از سه بخش ساکروم، دنبالچه و سه استخوان تشکیل شده‌است. ساییدگی مفاصل اغلب در دست‌ها، لگن و زانوها اتفاق می‌افتد.  این مقاله سیوطب به بررسی علائم، علل و روش‌های درمان ساییدگی مفصل لگن می‌پردازد.

بیشتر بخوانید: خرید زاپیامکس معجزه‌ای غیر قابل انکار برای دردهای زانو
 

 علائم ساییدگی مفصل لگن را جدی بگیرید

علائم ساییدگی مفصل لگن اغلب به کندی ایجاد و به مرور زمان بدتر می‌شوند. احساس درد در ناحیه لگن اولین نشانه بروز آرتروز لگن است. آرتروز لگن موجب محدودیت در حرکت می‌شود. برخی از علائم ساییدگی مفصل لگن به شرح زیر هستند:

  • ایجاد صدا
  • کاهش انعطاف‌پذیری
  • درد حین فعالیت یا بعد از آن
  • تورم بافت اطراف مفصل
  • وجود تکه‌های اضافی استخوان یا خارهای استخوانی
  • احساس سفتی مفاصل در هنگام بیدار شدن از خواب یا بعد از عدم تحرک طولانی مدت

ساییدگی لگن ممکن است باعث احساس درد شود. این درد در قسمت کشاله و ران، در محل اتصال به زانو و قسمت خارجی ران و باسن احساس می‌شود. ممکن است در مراحل ابتدایی بعد از انجام فعالیت‌های خاصی این علائم را حس کنید. این نشانه‌ها زنگ خطر بیماری ساییدگی لگن را به صدا در می‌آورند. اگر این نشانه‌ها را دارید باید آمادگی تجربه درد و تشدید آن‌ را داشته باشید.

بیشتر بخوانید: قرص آرتروز زانو | معرفی انواع قرص‌ها و ۶ روش درمانی دیگر 

ساییدگی مفصل لگن ؛ علتی برای آرتروز مفصل

تحلیل رفتن غضروف انتهای استخوان‌های مفاصل باعث ساییدگی مفصل لگن می‌شود. غضروف بافتی سفت و لغزنده است که حرکت مفصل را تقریباً بدون اصطکاک امکان پذیرمی‌کند. ساییدگی استخوان در اثر ساییدگی غضروف اتفاق می‌افتد.

استئوآرتریت اغلب به عنوان یک بیماری ساییدگی شناخته می‌شود. استئوآرتریت علاوه بر تجزیه غضروف، آرتروز تمام مفصل را امکان پذیر می‌کند. ساییدگی مفصل لگن باعث ایجاد تغییراتی در استخوان و نابودی بافت‌های همبند می‌شود. بافت‌های همبند مفاصل را کنار هم نگه می‌دارند و ماهیچه را به استخوان متصل می‌کنند. ساییدگی باعث التهاب پوشش مفصلی نیز می‌شود.

بیشتر بخوانید: برای درمان آرتروز چه بخوریم؟ معرفی ۱۰ ماده غذایی مفید 

عوامل موثر در افزایش خطر ابتلا به ساییدگی مفصل لگن

عوامل زیادی در ابتلا به آرتروز لگن تاثیر دارند. این عوامل شامل موارد زیادی مثل افزایش سن، رابطه جنسی در زنان و چاقی است. با افزایش سن خطر ابتلا به آرتروز افزایش می‌یابد. اضافه وزن به روش‌های مختلفی به آرتروز کمک می‌کند. بافت چربی پروتئین‌هایی تولید می‌کند که می‌تواند باعث التهاب در مفاصل و اطراف آن‌ها شود. هرچه وزن بیشتر باشد، خطر ابتلا به آرتروز لگن بیشتر می‌شود. افزایش وزن به مفاصلی مانند باسن و زانو، فشار اضافی وارد می‌کنند.

علائم دیگری که باید به آن‌ها توجه کنیم شامل موارد زیر هستند:

  • ژنتیک: برخی از افراد ژن آرتروز را به ارث می‌برند.
  • آسیب‌های مفصلی: این آسیب‌ها خطر ابتلا به آرتروز را افزایش می‌دهند.
  • ناهنجاری‌های استخوانی: برخی از افراد با مفاصل ناقص یا غضروف معیوب به دنیا می‌آیند.
  • بیماری‌های متابولیکی: این بیماری‌ها شامل دیابت و بیماری‌هایی است که در آن بدن آهن زیادی تولید می‌کند (هموکروماتوز).
  • فشار مداوم روی مفاصل: اگر شغل یا ورزش شما استرس و فشار مداومی روی مفاصل وارد می‌کند، ممکن است در نهایت به آرتروز مبتلا شوید.

بیشتر بخوانید: ۱۳ علت زانو درد؛ از بیماری‌های خاص مانند نقرس تا آرتروز 

نحوه تشخیص ساییدگی لگن توسط پزشک

پزشک از طریق بررسی علائم، معاینه فیزیکی، اشعه ایکس و تست‌های آزمایشگاهی ساییدگی مفصل لگن را تشخیص می‌دهد. در صورت وجود هرگونه سوال در مورد تشخیص آرتروز لگن می‌توانید با یک روماتوژیست یا پزشک متخصص در آتریت و سایر بیماری‌های مرتبط مشورت کنید.

بیشتر بخوانید: گردنبند طبی آرتروز گردن، دلایل و بهترین روش استفاده 

8 راه‌ درمان ساییدگی مفصل لگن

درمان ساییدگی مفصل لگن با جراحی|سیوطب

برای درمان ساییدگی مفصل لگن نمی‌توان از یک روش استفاده کرد. پزشکان معمولاً علائم آرتروز لگن را با ترکیبی از روش‌های مختلف درمان می‌کنند. روش‌های درمان ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • کاهش وزن
  • انجام ورزش‌هایی مانند شنا
  • کم کردن دفعات نشست و برخاست
  • فیزیوتراپی و تمرینات تقویت عضلات
  • کاهش فعالیت‌های سنگین بدنی و ورزشی
  • استفاده از وسایل حمایتی مانند عصا یا واکر
  • استفاده از صندلی به جای نشستن روی زمین
  • دارو درمانی، مصرف مسکن‌ها و داروهای تجویزی

علاوه بر این درمان‌ها، افراد می‌توانند با استراتژی‌های خود مدیریتی دردهای ناشی از ساییدگی مفصل لگن را تحت کنترل قرار دهند. این استراتژی‌ها با کاهش درد و ناتوانی به افراد مبتلا به استئوآرتریت کمک می‌کند تا فعالیت‌های روزانه خود را انجام دهند. در صورتی که ساییدگی شدید باشد از روش جراحی استئوتومی، آرتروز و تعویض مفصل استفاده می‌شود. اگر شدت ساییدگی کم و بیماری در مراحل اولیه خود باشد، از جراحی استئوتومی لگن استفاده می‌کنند. تشخیص نیاز به جراحی و نوع جراحی کاملا به نظر پزشک بستگی دارد.

بیشتر بخوانید: تفاوت آرتروز گردن و دیسک گردن؛ از تشخیص تا درمان 

ورزش‌های موثر برای کنترل ساییدگی لگن

اسکات تمرینی مقاومتی|سیوطب

در صورتی که قبلا ورزش نکرده‌اید از تمرینات ساده و سبک مانند پیاده‌روی، شنا، دوچرخه‌سواری، تردمیل و اسکی صحرایی شروع کنید. تا جای ممکن به مفاصل خود فشار وارد نکنید. تمرین‌های تقویتی مانند اسکات با تکیه به دیوار، حفظ تعادل روی یک پا و نشست و برخواست آهسته را انجام دهید.

بیشتر بخوانید: آرتروز گردن و درد دست، روش تشخیص و درمان‌های موثر 

یادداشت پایانی درباره درمان ساییدگی مفصل لگن

آسیب‌های مفصلی می‌توانند باعث آرتریت یا بدتر شدن آن شوند. فعالیت‌هایی را انتخاب کنید که برای مفاصل آسان باشد. مهارت‌های خود مدیریتی برای پیشگیری و کنترل درد را بیاموزید، حداقل 150 دقیقه در هفته فعالیت بدنی داشته باشید و حتما با پزشک متخصص مشورت کنید.

در این محتوا از مجله علمی و پزشکی سیوطب به بررسی درمان ساییدگی مفصل لگن پرداختیم. در صورتی که سوال یا پیشنهادی داشتید با ما در ارتباط باشید.

 

سوالات متداول در مورد درمان ساییدگی مفصل لگن

آیا برای ساییدگی لگن درمان قطعی وجود دارد؟

تمام درمان‌ها مقطعی هستند و در صورت رعایت نکردن، احتمال بازگشت بیماری وجود دارد.

علت ساییدگی مفصل لگن چیست؟

آرتروز لگن معمولاً در اثر ساییدگی ناشی از افزایش سن ایجاد و با گذشت زمان بدتر می‌شود. همچنین تجزیه غضروف با تجزیه استخوان ساییدگی را ایجاد می کند.

آیا می توان مفصل را بدون جراحی ترمیم کرد؟

بسیاری از آسیب‌های غضروفی را می‌توان بدون جراحی، از طریق فیزیوتراپی و داروهای ضد التهابی درمان کرد.

منبع
mayoclinic

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا