آرتروز گردن و درد دست، روش تشخیص و درمانهای موثر
آرتروز گردن و درد دست زمانی پدیدار میشوند که آسیبهای گردنی در حال گسترش باشند. متاسفانه یکی از مهمترین معایب آرتروز گردن این است که در اغلب موارد علائمی ندارد. به این صورت که افراد مبتلا به این بیماری پس از ابتلا و گسترش آن، متوجه آرتروز میشوند. بنابراین نیاز است که نسبت به این بیماری حساسیتهای ویژهای داشته باشید.
افراد زمانی با عارضهها و علائم این بیماری مواجه میشوند که بیماری رشد قابل توجهی داشته است. در این مرحله بیمار شاهد سردرد، درد در ناحیه گردن، درد دست و شانه و محدود شدن دامنه حرکتی خواهد بود. او بعد از انجام معاینات دقیق متوجه میشود که به آرتروز گردن مبتلا شده است. با این مقاله از سیوطب همراه باشید تا به شما بگوییم که آرتروز گردن و درد دست چه شرایط و چه علائمی دارد.
آرتروز گردن و درد دست
بسیاری از افرادی که در سنین بالای 50 سال هستند با دردهایی در ناحیه گردن و دستها مواجه میشوند. این دردها ناشی از بروز بیماری آرتروز گردن و درد دست است. طبیعی است که افراد با گذشت سن و با کاهش فعالیتهای ترمیمی بدن با تخریب گسترده در ناحیه مفاصل و مهرههای گردنی و دیسکهای مختلف مواجه شوند. بنابراین ناحیه گردن و بخشهای جانبی متصل به آن از جمله دست با دردهایی همراه خواهند بود.
متاسفانه آمارهای مبتلایان به این عارضه نشان میدهد که تا چه حد باید در این زمینه محتاط بود و فعالیتهای پیشگیرانه را به دقت انجام داد. عاملی که موجب پیدایش این عارضه میشود اسپوندیلوز گردن است. بنابراین زمانی که این نام را از متخصص خودتان شنیدید تصور نکنید با یک بیماری عجیب و غریب مواجه هستید.
بیشتر بخوانید: درمان دیسک گردن توسط دارو، فیزیوتراپی، جراحی و طب سنتی
گاهی اوقات اسپوندیلوز گردن منجر به باریک شدن فضای مورد نیاز نخاع و ریشههای عصبیای میشود که از ستون فقرات به بقیه بدن شما میگذرد. اگر نخاع یا ریشههای عصبی گیر کرده باشند، ممکن است این موارد را تجربه کنید:
- سوزن سوزن شدن در بازوها، دستها یا پاها
- بی حسی و ضعف در بازوها، دستها یا پاها
- عدم هماهنگی و مشکل در راه رفتن
- از دست دادن کنترل مثانه یا روده
بیشتر بخوانید: درمان آرتروز گردن به صورت قطعی با روشهای سنتی و مدرن
در هنگام بروز دست درد به چه متخصصی مراجعه کنیم؟
زمانی که مشاهده کردید دردهایی را در ناحیه دست تجربه میکنید و این دردها غیرطبیعی هستند در اولین فرصت به بهترین متخصص ارتوپد مراجعه کنید. زیرا این علامتها زمانی ظاهر میشوند که وضعیت بیماری پیشرفت قابل توجهی کرده باشد. این متخصصان میتوانند با معاینات دقیق در بخشهای مختلف دستها و انجام انواع آزمایشات تشخیصی وضعیت شما را مورد بررسی قرار دهند.
بیشتر بخوانید: درمان گردن درد با روشهای طب سنتی تا جراحیهای مدرن و لیزر
علائم و نشانههای آرتروز گردن و درد دست
از مهمترین علائم و نشانههایی که میتوانیم برای آرتروز گردن و درد دست برشمریم موارد زیر هستند:
- احساس درد مزمن
- احساس سفت شدن عضلات گردنی و دستها به صورت طولانی مدت
- گردن درد از درجه خفیف تا شدید: البته این دردها زمانی شدید میشود که افراد مدت زمانی طولانی در حالت ایستاده باشند و کارهای مختلف انجام دهند
- گردن دردهایی که ناشی از آرتروز گردن باشد به بخشهای مختلف از جمله بازوها و دستها منتشر میشوند
- بی حس شدن یا سوزن سوزن شدن و احساس ضعف در ناحیه بازوها و سایر بخشهای دستها مثل ساعد و حتی انگشتان
- احساس ضعف در ناحیه پاها و بروز اختلالات در روند راه رفتن و از دست دادن تعادل در هنگام راه رفتن
- از بین رفتن کنترل مثانه و روده بزرگ
- احساس صدا در بخشهای مختلف گردن در وضعیت راه رفتن یا حرکت کردن در جهات مختلف
- احساس سردردهایی که توجیه خاصی ندارند
- احساس سرگیجه
- عدم توانایی در چرخش سر به سمتهای مختلف
بیشتر بخوانید: 13درمان خانگی گردن درد،از کمپرس گرم تا مسکنهای بدون نسخه
آیا آرتروز گردن و درد دست خطرناک است؟
این عارضه در صورتی که مورد اهمال کاری بیماران قرار گیرد، گسترش یافته و روند طبیعی زندگی افراد را مختل میکند. برای مثال اگر دردها در این ناحیه شدید باشد افراد دچار بی خوابیهای پرتکرار میشوند و تا زمانی که بهبودی حاصل نشود به نوعی خواب آسودهای نمیتوانند داشته باشد. همچنین فعالیتهای عادی روزمره میتواند متاثر از دردهای بخشهای مختلف گردنی و دستها باشد.
از سوی دیگر نیز در روند راه رفتن نیز احتمال بروز مشکلات و اختلالات وجود خواهد داشت.
بیشتر بخوانید: صدا دادن گردن وحس ناخوشایند ساییدگی استخوانها
انواع روشهای تشخیص آرتروز گردن و درد دست
در ابتدا نیاز است که اطلاعاتی از خود بیمار و سابقه جسمانی بیماری دریافت شود. بنابراین مصاحبهای بالینی انجام میشود. در طی مصاحبه سوالاتی از بیمار میپرسند:
- میزان دردی که تجربه میکند چقدر است
- از چه زمانی دردها ظاهر شدهاند
- در چه شرایطی دردها کاهش یا افزایش مییابد
در ادامه نیز معاینات تشخیصی و فیزیکی روی بیمار انجام میشود. این معاینات باعث میشود که اطلاعاتی دقیق در خصوص وضعیت دامنه حرکتی بیمار، گردن و دستها در اختیار متخصصان قرار بگیرد. معاینه بدنی یا فیزیکی تا حد زیادی اطلاعات کافی را در اختیار متخصصان قرار میدهد، اما در ادامه مسیر برای اینکه تصاویری دقیق در خصوص بخشهای مختلف بدنی افراد داشته باشند، عکسبرداریهای لازم از بدن آنها انجام میشود.
بیشتر بخوانید: دیسک گردن، فتق یا بیرونزدگی؛ بررسی همه علل و درمانها
عکسهای رادیولوژی تمامی بخشهای داخلی را در مقابل دیدگان پزشک قرار میدهد. بنابراین پله به پله این تکنیکهای تشخیصی دقیقتر شده و تعیین مشکل اصلی را تسهیل میکنند.
میلوگرافی، الکترومیوگرافی و استفاده از اشعه ایکس در روند عکسبرداری و ام آر آی عمده تکنیکهای تشخیصی برای بروز عارضههای گردنی و دردهای دست هستند.
بیشتر بخوانید: پارگی دیسک گردن؛ معرفی همه راههای تشخیص و درمان فتق دیسک گردن
درمان آرتروز گردن و درد دست
یکی از مهمترین نکاتی که باید در زمینه درمان آرتروز گردن و کاهش دردها در ناحیه دست به آن توجه داشته باشید این است که انجام درمانها با هدف پیشگیری از وخیمتر شدن شرایط بیمار صورت میگیرد. بنابراین به محض آنکه روند درمان آغاز میشود، پیشگیری از فشرده شدن عصب دست و گردن در اولویت خواهد بود. با آغاز و ادامه درمان، عملکرد و فعالیتهای طبیعی بازوان، گردن و دستها به عضلات باز خواهد گشت.
بیشتر بخوانید: فیزیوتراپی گردن، بهبود درد گردن و ستون فقرات
از مهمترین تکنیکهایی که در این زمینه به کار گرفته میشود:
- استفاده از داروهای مختلف
از جمله شل کنندههای عضلانی میتواند تا حد زیادی به کاهش درد و بهبود وضعیت بیماران کمک کند.
- استفاده از گردنبندهای طبی
گردنبندهای طبی به مدت طولانی میتوانند وضعیت گردن شما را ثابت نگه دارند. در نتیجه عضلات و مفاصل گردنی با آسیب زیادی مواجه نمیشود. در کوتاهترین زمان نیز شاهد خواهید بود که روند بهبودی برایتان حاصل میشود.
- استفاده از انواع داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی
این داروها نیز میتواند تا حد زیادی به تسکین درد کمک کند.
- استفاده از انواع کمپرسهای سرد و گرم
این کمپرسها به عنوان درمانهای خانگی آرتروز گردن و درد دست میتوانند در کاهش درد نقش موثری ایفا کنند. بنابراین اگر نیمه شب ناگهانی با دردهای شدید مواجه شدید، میتوانید با این تکنیک تا چند ساعت دردتان را کاهش دهید.
بیشتر بخوانید: جراحی دیسک گردن؛ تعویض دیسک راهکاری نوین برای آزادانه حرکت دادن سر
سخن پایانی درباره آرتروز گردن و درد دست
تلاش کردیم در تمامی بخشهایی که در این مقاله تدارک دیدیم به مهمترین پرسشهایی که در خصوص آرتروز گردن و درد دست مطرح میشود پاسخ بگوییم.
توصیه میشود در صورتی که با دردهایی در ناحیه گردنی و دستها مواجه هستید در اولین فرصت نزد یک متخصص ارتوپدی معاینه شوید. زیرا به میزانی که روند تشخیص و درمانی عارضههای گردنی و دردها در ناحیه دستها افزایش یابد به همان میزان میتوان امیدوار بود که روند درمان موفقیت بیشتری نصیب بیماران و متخصصان کند.
از سوی دیگر همانطور که در بخشهای مختلف این مقاله بیان کردیم، دردهای ناشی از آرتروز گردن در مراحل آخر این بیماری بروز پیدا میکند. بنابراین به محض ظهور دردها نیز شما همچنان در مرحله پیشرفت بیماری هستید و باید سرعت لازم را برای بررسی و درمان آرتروز گردن و درد دست داشته باشید.