بیماریبیماری های مفصلی

فیزیوتراپی گردن، بهبود درد گردن و ستون فقرات

فیزیوتراپی گردن پدیده‌ای است که امروزه عده زیادی به دنبال آن هستند، زیرا بسیاری از ما دست‌کم یک بار در طول عمر خود درد و مشکلات گردن را تجربه کرده‌ایم. فیزیوتراپی گردن با استفاده از روش‌ها و دستگاه‌های مختلف، درد این ناحیه از بدن را کاهش می‌دهد. اگر تصمیم دارید تا از فیزیوتراپی گردن به عنوان درمان مکمل گردن درد خود استفاده کنید، پیشنهاد می‌کنیم حتما این مقاله از مجله پزشکی سیوطب را بخوانید.

 

درباره گردن درد

آناتومی گردنی که آسیب دیده و به فیزیوتراپی گردن نیاز دارد|سیوطب

اعضای فراوانی نظیر عضله، استخوان، تاندون، مفصل، رباط و عصب، ساختار گردن را تشکیل داده‌اند. آسیب هر یک از این اعضا، احتمال دارد سبب ایجاد گردن درد شود. اشخاصی که در طول روز ساعات زیادی را با کامپیوتر یا مطالعه سپری می‌کنند، احتمال دارد حداقل یک بار در مقطعی از زندگی خود، درد آزاردهنده گردن را تجربه کرده باشند.

درمان گردن درد به علل ایجاد آن بستگی دارد. آرتروز و دیسک گردن و گرفتگی یا اسپاسم عضلات می‌توانند دلیل بروز چنین دردی شوند. فیزیوتراپی روشی رایج برای درمان دردهای شایع گردن است.

بیشتر بخوانید: مراقبت بعد از جراحی دیسک گردن همتراز با جراحی دیسک گردن

فیزیوتراپی گردن در واقع یکی از موثرترین شیوه‌های درمانی برای رفع گردن نشأت گرفته از تصادف، فعالیت زیاد یا کارهایی که به گردن آسیب وارد می‌کند، است. فیزیوتراپی برای 80درصد مبتلایان به دیسک گردن استفاده می‌شود.

بیشتر بخوانید: متخصص گردن درد کیست و چگونه بهترین پزشک را انتخاب کنیم؟

هنگام درمان گردن درد، تمرکز اصلی فیزیوتراپی بهبود قدرت و انعطاف‌پذیری گردن است. این اهداف به بهترین وجه از طریق تمرینات فعالی که برای تقویت گردن و عضلات اطراف آن طراحی شده‌اند، به دست می‌آیند.

در روش درمان فیزیوتراپی گردن، به تدریج حجم کار در طول زمان افزایش پیدا می‌کند. نوع و مقدار تمرین‌ها می‌تواند متفاوت باشد و گاهی اوقات تمرین‌هایی برای کار کردن سایر نواحی بدن نیز گنجانده می‌شود.

 

بیشتر بخوانید: رگ به رگ شدن گردن و روش‌های بهبودی پیچ خوردگی گردن

فیزیوتراپی گردن چیست؟

فردی در حال مطالعه که گردنش آسیب دیده و به فیزیوتراپی گردن نیاز دارد|سیوطب

همان‌طور که گفتیم فیزیوتراپی یکی از رایج‌ترین درمان‌ها برای گردن درد مزمن است. بیشتر برنامه‌های فیزیوتراپی برای گردن درد شامل اِعمال درمان‌هایی برای کاهش درد یا سفتی عضلات با برنامه تمرینی تقویت و کشش گردن است.

روش‌ها و تمرینات خاص مورد استفاده در فیزیوتراپی و همچنین مدت زمان برنامه درمانی می‌تواند از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد. فیزیوتراپیست به بیماران کمک می‌کند تا انواع تمرینات فیزیوتراپی فعال را به درستی انجام دهند. این امر سبب می‌شود عضلات و ستون فقرات گردنی تقویت شوند.

 

بیشتر بخوانید: دیسک گردن، فتق یا بیرون‌زدگی؛ بررسی همه علل و درمان‌ها

اهداف فیزیوتراپی گردن

فیزیوتراپی برای گردن درد معمولا شامل اهداف زیر است:

  • کاهش درد و سفتی
  • بهبود دامنه حرکتی سر و گردن
  • تقویت پویایی گردن و عضلات پشتیبان آن

بیشتر بخوانید: 10 درمان تنگی کانال نخاعی گردن؛ فیزیوتراپی تا جراحی فیوژن قدامی

کاربرد فیزیوتراپی گردن

حتی اگر نتوان درد را به طور کامل از بین برد، فیزیوتراپی احتمال دارد که نقش مهمی در بهبود وضعیت و عملکرد گردن برای حرکات روزانه داشته باشد. فیزیوتراپی برای گردن امکان دارد که در موارد مختلفی توصیه شود، مانند:

بیشتر بخوانید: صدا دادن گردن وحس ناخوشایند ساییدگی استخوان‌ها

درد مزمن گردن

وقتی گردن درد ادامه می‌یابد یا مدام عود می‌کند، شناسایی منبع یا مکانیسم دقیق درد می‌تواند دشوار شود. حتی بدون تشخیص دقیق منبع درد، افزایش قدرت عضلات گردن احتمال دارد به آن‌ها کمک کند تا از ستون فقرات گردنی بهتر حمایت کنند و مقابل درد مقاوم‌تر شوند.

 

بیشتر بخوانید: قولنج گردن، دلایل پیدایش و باید و نبایدهای شکستن قولنج

بهبودی پس از آسیب‌دیدگی گردن

برخی از آسیب‌ها، مانند آسیب ویپلش شلاقی (آسیبی که بیشتر در تصادفات رانندگی و ضربه از پشت به ناحیه ستون مهره‌ها ایجاد می‌شود) می‌توانند به بافت‌های نرم و مفاصل گردن آسیب برسانند و منجر به درد یا سفتی شوند که احتمال دارد هفته‌ها یا بیشتر طول بکشد.

یک برنامه فیزیوتراپی گردن می‌تواند درد را کاهش دهد و به بازگشت این اندام به عملکرد طبیعی کمک کند.

بیشتر بخوانید:گردنبند طبی یا یقه گردنی؛ پشتیبانی که گاهی عوارض دارد

بهبودی پس از جراحی گردن

برخی از جراحی‌های انجام شده روی گردن می‌تواند منجر به درد و سفتی قابل توجهی در هفته‌ها و ماه‌های بعد شود. به عنوان مثال، عمل جراحی دیسککتومی قدامی گردن با فیوژن (ACDF) شامل ادغام 2 یا چند مهره در گردن است که می‌تواند نحوه حرکت برخی از عضلات گردن و قسمت بالایی کمر را تغییر دهد.

بیشتر بخوانید: فتق دیسک گردن و راه‌های درمان خانگی و جراحی

در چنین مواردی، فیزیوتراپی احتمال دارد به رفع سفتی، افزایش عملکرد گردن و کاهش یا جلوگیری از اسپاسم دردناک در حین بازسازی عضلات کمک کند.

فیزیوتراپی برای گردن احتمال دارد در موارد دیگر نیز توصیه شود، مانند بخشی از یک برنامه درمانی بزرگ‌تر برای سایر بیماری‌ها یا شرایط مزمن.

 

بیشتر بخوانید:جراحی گردن و مراقبت های بعد از آن

چه زمانی از فیزیوتراپی گردن اجتناب کنیم؟

فیزیوتراپی گردن|سیوطب

در برخی موارد، فیزیوتراپی گردن احتمال دارد به کاهش درد کمکی نکند یا حتی می‌تواند مشکل را بدتر کند. اگر هر یک از موارد زیر وجود داشته باشد، معمولا فیزیوتراپی گردن توصیه نمی‌شود:

 

بیشتر بخوانید: ۸ ورزش گردن درد برای تسکین و بهبود درد گردن

بی‌ثباتی ستون فقرات

گاهی اوقات ستون فقرات گردنی به اندازه کافی برای فعالیت فیزیکی پایدار نیست، مثلا اگر استخوان مهره شکسته شود، یا اگر انحطاط ستون فقرات باعث فشرده شدن طناب نخاعی یا ریشه عصبی شود. در چنین مواردی، ستون فقرات باید برای جلوگیری از آسیب بیشتر قبل از شروع فیزیوتراپی گردن، تثبیت شود.

 

بیشتر بخوانید: درمان گرفتگی گردن به روش‌های خانگی و دارویی

بیماری جدی مرتبط با گردن درد

اگر گردن درد ناشی از عفونت یا تومور باشد، ابتدا باید به علت اصلی رسیدگی شود. به عنوان مثال، اگر یک تومور سرطانی به گردن درد منجر شده، حرکات فیزیکی اندازه تومور را کاهش نمی‌دهد و حتی می‌تواند رشد کند و بدتر شود.

دلایل دیگری برای توصیه نکردن فیزیوتراپی گردن می‌تواند وجود داشته باشد مانند اینکه بدن بیمار، درمان را به خوبی تحمل نمی‌کند.

 

بیشتر بخوانید: درمان آرتروز گردن به صورت قطعی با روش‌های سنتی و مدرن

روش‌های فیزیوتراپی گردن

دو شکل رایج فیزیوتراپی گردن وجود دارد:

 

فیزیوتراپی غیرفعال

فیزیوتراپی غیرفعال شامل درمان‌هایی است که بدون انجام تمرینات خاصی اعمال می‌شوند. روش‌های درمانی متعددی مانند استفاده از کمپرس یخ، گرما درمانی، ماساژدرمانی، اولتراسوند و الکتروتراپی جزء این دسته هستند. هدف فیزیوتراپی غیرفعال کمک به کاهش درد و تورم است.

بیشتر بخوانید: جراحی دیسک گردن؛ تعویض دیسک راهکاری نوین برای آزادانه حرکت دادن سر

فیزیوتراپی فعال

فیزیوتراپی فعال شامل حرکت دادن بدن خود بیمار از طریق تمرینات و حرکات کششی است. با بهبود قدرت و انعطاف‌پذیری در گردن، احتمال دارد که عضلات درد کمتری داشته باشند و بهتر بتوانند وضعیت خود را حفظ کنند. فیزیوتراپی فعال باعث کاهش استرس بر ستون فقرات گردنی می‌شود.

فاز اولیه فیزیوتراپی گردن احتمال دارد شامل درمان‌های غیرفعال‌تری باشد، اما احتمالا با گذشت زمان، درمان‌های فعال‌تر و بیشتر به کار گرفته می‌شوند. در ادامه برخی تمرینات رایج فیزیوتراپی گردن را می‌خوانید:

 

بیشتر بخوانید: گردنبند فراصوت؛ درمان گردن درد با امواج اولتراسوند

کشش گردن

برای تمرین عضلاتی که مستقیما به ستون فقرات گردنی متصل می‌شوند، کشش‌ها و تمرینات متعددی تجویز می‌شود. رایج‌ترین تمرین، کشش گردن به سمت عقب است که باید به آرامی انجام شود و سپس دوباره گردن را در حالت خنثی قرار دهید. حالت خنثی یعنی گردن به طرفین راست و چپ یا عقب و جلو خم نباشد.

 

بیشتر بخوانید: ورزش دیسک گردن| حرکات اصلاحی+کششی برای تقویت عضلات

بهبود قدرت و عملکرد میان‌تنه و گردن

اگر فیزیوتراپی برای بهبود قدرت و عملکرد گردن توصیه شود، احتمالا عضلات کمر و میان‌تنه نیز تقویت می‌شوند. علاوه بر این، این گروه‌های عضلانی همگی برای حمایت از ستون فقرات و کمک به بهبود وضعیت بدن با هم کار می کنند.

 

بیشتر بخوانید: ماساژ درمانی گردن و رفع درد، گرفتگی و خشکی گردن

تمرینات قدرتی و هوازی

فعالیت هوازی این نوع حرکات باعث افزایش جریان خون و سطح تنفس می‌شود، زیرا قلب و ریه‌ها در طول مدت تمرین سخت‌تر کار می‌کنند. برخی از نمونه‌های متداول فعالیت‌های هوازی کم‌ضرر که ستون فقرات را تکان نمی‌دهند، عبارتند از دوچرخه‌سواری و شنا است.

 

بیشتر بخوانید: درمان دیسک گردن توسط دارو، فیزیوتراپی، جراحی و طب سنتی

ورزش در آب

برخی از تمرینات را می‌توان در استخر انجام داد. شناور شدن در آب می‌تواند به کاهش فشار از روی ستون فقرات کمک کند و در عین حال به تقویت عضلات بپردازد.

اگر گردن درد شدید همراه با درد شانه یا کمر باشد، احتمال دارد که ورزش در آب توصیه شود. این نوع فیزیوتراپی‌های فعال، بسته به اهداف درمانی خاص بیمار، می‌توانند ترکیب شوند یا در مراحل مختلف برنامه درمانی مورد استفاده قرار گیرند.

 

بیشتر بخوانید:تاندونک، بهترین روش درمان گردن درد با استفاده از تکنولوژی UIC

فواید فیزیوتراپی گردن

فیزیوتراپی گردن|سیوطب

بسیاری از مطالعات بررسی کرده‌اند که آیا فیزیوتراپی می‌تواند به کاهش دردهای مرتبط با ستون فقرات، مانند کمر یا گردن کمک کند یا خیر. برخی از مطالعات فواید زیادی را برای فیزیوتراپی در صورت ترکیب با سایر روش‌های درمانی، مانند فعالیت هوازی، پیدا کرده‌اند.

 

بیشتر بخوانید: 13درمان خانگی گردن درد،از کمپرس گرم تا مسکن‌های بدون نسخه

عوارض فیزیوتراپی گردن

یک برنامه فیزیوتراپی فعال تحت هدایت یک فیزیوتراپ یا سایر متخصصان معمولا بی‌خطر است، اما همیشه بدون عوارض نیست. برخی از خطرات و عوارض احتمالی که باید در مورد آن‌ها بدانید عبارتند از:

 

بیشتر بخوانید: ورزش آرتروز گردن به همراه 6حرکت موثر در درمان قطعی

درد یا سفتی عضلات

درد یا سفتی عضلات احتمال دارد در ابتدا بدتر شود. طبیعی است که عضلات پس از شروع یک برنامه ورزشی جدید کمی درد و تورم داشته باشند. شروع یک برنامه فیزیوتراپی جدید به آرامی و سپس افزایش تدریجی تمرینات در جلسات بعدی می‌تواند به کاهش درد و سفتی کمک کند.

تکنیک نامناسب احتمال دارد که آسیب را بدتر کند یا باعث آسیب جدید شود. انجام تمرینات به روش اشتباه می‌تواند به طور بالقوه منجر به آسیب ناشی از فشار بیش از حد مفاصل یا بافت‌های نرم شود.

باید دقت کرد که تمرینات دقیقا طبق دستور انجام شوند. ادامه درمان احتمال دارد که دشوار باشد به همین دلیل معمولا افراد فیزیوتراپی را خیلی زود ترک می‌کنند.

بیشتر بخوانید: گردن درد عصبی، شناخت عوامل خطر و راهکارهای تشخیص

به عنوان مثال، امکان دارد یک برنامه درمانی برای دو ماه برنامه‌ریزی شود، اما اگر فرد ناامید شده و بعد از یک ماه فیزیوتراپی گردن را ترک کند. در این حالت قدرت، انعطاف‌پذیری و بهبودی که هدف فیزیوتراپی گردن بوده، قابل دستیابی نیست.

اگر تعهد زمانی مرتبط با فیزیوتراپی یک چالش بالقوه باشد، امکان دارد که تنظیم یک برنامه منظم برای جلسات فیزیوتراپی از قبل کمک کند. همچنین می‌توانید با یک فیزیوتراپیست کار کنید تا تمریناتی را بیاموزید که می‌توان در خانه انجام داد.

 

بیشتر بخوانید: درمان گردن درد با روش‌های طب سنتی تا جراحی‌‌های مدرن و لیزر

یادداشت پایانی در ارتباط با فیزیوتراپی گردن

اگر بیماری خاصی باعث گردن درد شده باشد، احتمال دارد با فیزیوتراپی گردن، بدتر شود. مثلا اگر یک بیماری زمینه‌ای جدی مانند سرطان، باعث گردن درد شود اما تشخیص داده نشده باشد، فیزیوتراپی گردن نمی‌تواند موثر باشد. پس در نتیجه پیش از هرچیزی باید بیماری درمان شود و بعد از برای درمان درد گردن فیزیوتراپی گردن را آغاز کرد. در هر صورت تمامی تصمیم‌گیری‌ها باید زیرنظر متخصص انجام شود تا نتیجه مناسب به دست بیاید.

منبع
spine-health.com

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا