تفاوت آرتروز گردن و دیسک گردن؛ از تشخیص تا درمان
تفاوت آرتروز گردن و دیسک گردن در نوع آسیب این ناحیه است که یکی در محل غضروفهای اطراف مفاصل و دیگری در شش دیسک گردن اتفاق میافتد. آرتروز (اسپوندیلوز) و دیسک گردن (اسپوندیلیت) هر دو به دلیل سبک زندگی کم تحرک و فرمهای نامناسب قرار گرفتن بدن، شیوع فراوانی پیدا کردهاند. در این مقاله از مجله پزشکی سیوطب میخواهیم به بررسی تفاوت آرتروز گردن و دیسک گردن بپردازیم.
آناتومی گردن
کل ستون فقرات ما از 24 مهره (استخوان ستون فقرات) تشکیل شده است. ستون فقرات گردنی شامل هفت مهره است که از پایه جمجمه شروع میشود. طناب نخاعی و اعصاب آن از طریق دهانه کل ستون مهرهها میگذرد.
بین هر مهره، دیسکی وجود دارد. دیسکها مانند ضربهگیرهای بدن عمل میکنند. دیسکها از بافت همبند (تاندونها و رباطها) انعطافپذیر اما قوی ساخته شدهاند که با مواد ژلمانند پر شده است.
بیشتر بخوانید: درمان گردن درد با روشهای طب سنتی تا جراحیهای مدرن و لیزر
دیسکها مانند دوناتهای ژلهای و نرم بین هر مهره هستند. بین هر جفت مهره سه مفصل وجود دارد. مفصل جلویی دیسک بین مهرهای نامیده میشود.
رباطها، بافت نرمی هستند که به شکل نوار، مهرهها را به هم متصل میکنند. هر دو بیماری دیسک و آرتروز باعث گردن درد میشوند اما بر خلاف دیسک گردن، آرتروز در مراحل بعدی زندگی ایجاد میشود و شامل التهاب نمیشود.
بیشتر بخوانید: 13درمان خانگی گردن درد،از کمپرس گرم تا مسکنهای بدون نسخه
آرتروز گردن چیست؟
آرتروز اسپوندیلوز میتواند هر ناحیهای از ستون فقرات را درگیر کند. این بیماری بیشتر در ناحیه گردن و کمر دیده میشود. این وضعیت نوعی انحطاط ستون فقرات است که به دلیل اثرات طبیعی افزایش سن رخ میدهد.
با افزایش سن، ساییدگی و پارگی طبیعی و همچنین تغییرات سلولی، ساختار ستون فقرات را تحت تاثیر قرار میدهد. در نتیجه، بافتهای نرم حمایتکننده ستون فقرات، دیسکها، عضلات و تاندونها به آرامی شروع به زوال میکنند.
غضروف مفاصل احتمال دارد که ساییده شوند و منجر به استئوآرتریت شود. با این حال، آرتروز گردن فقط افراد مسن را تحت تاثیر قرار نمیدهد. در واقع جوانان هم احتمال دارد که به این بیماری مبتلا شوند.
کسانی که در ورزشهایی شرکت میکنند که نیاز به حرکات مکرر گردن دارند، در معرض خطر هستند. این امر شامل ژیمناستیک، قایقرانی و کشتی است.
بیشتر بخوانید: درمان دیسک گردن توسط دارو، فیزیوتراپی، جراحی و طب سنتی
افراد جوان امکان دارد که علائم زیادی نداشته باشند، بنابراین احتمالا این بیماری تشخیص داده نشود. آرتروز به درستی شناسایی و درمان نمیشود و گاهی میتواند منجر به مشکلات جدیتری شود.
آرتروز یا اسپوندیلوز بسیار شایع است و با افزایش سن شیوع بیشتری پیدا میکند. بیش از 85درصد از افراد 60 ساله و بالاتر، آرتروز گردن یا آرتریت در گردن را تجربه میکنند.
آرتروز میتواند ستون فقرات گردنی، ستون فقرات پشت قفسه سینه و ستون فقرات کمری را درگیر کند.
بیشتر بخوانید: درمان آرتروز گردن به صورت قطعی با روشهای سنتی و مدرن
دیسک گردن چیست؟
دیسک گردن، غضروفی است که بین مهرهها وجود دارد و بیرونزدگی، شکستگی و التهاب آن باعث بروز درد و فشار به اعصاب گردن و نواحی اطراف مثل شانهها میشود. این درد گاهی به تدریج به سمت دستها هم کشیده خواهد شد.
به بیان دیگر، دیسک گردن یا اسپوندیلیت، التهاب غضروف بین مهرهها بوده که شبیه به آرتریت است. دیسکهایی که از ستون فقرات محافظت میکنند با افزایش سن خشک میشوند و شکل خود را از دست میدهند.
این بیماری به عنوان بیماری دژنراتیو دیسک هم شناخته میشود، به دیسکها فشار وارد میکند و باعث برآمدگی یا فتق دیسک میشود.
بیشتر بخوانید: پارگی دیسک گردن؛ معرفی همه راههای تشخیص و درمان فتق دیسک گردن
هنگامی که لایه نرم ژلمانند دیسک داخلی از طریق بافت فیبری ضخیم دیسک بیرون میزند، اغلب مفاصل ستون فقرات را تحت تاثیر قرار میدهد و میتواند اعصاب را تحت فشار قرار دهد.
اسپوندیلیت و اسپوندیلوز شرایطی هستند که به راحتی میتوان آنها را اشتباه گرفت. هر دو با «اسپوندی» شروع میشوند؛ پیشوندی که به ستون فقرات یا مهرهها (استخوانهای ستون فقرات) اشاره دارد.
این امر نشان میدهد که هر دو وضعیت بر ستون فقرات تاثیر میگذارند. اسپوندیلیت و اسپوندیلوز، علیرغم اینکه به نظر شبیه به نظر میرسند و علائم زیادی دارند، دو حالت متمایز هستند.
بیشتر بخوانید: گردنبند طبی دیسک گردن، مزایا و مدت زمان موثر استفاده
تفاوت آرتروز گردن و دیسک گردن
دیسک گردن به دلیل التهاب ایجاد میشود در حالی که آرتروز گردن، ساییدگی مهرهها است که منجر به تحلیل مفاصل خواهد شد. دیسک گردن و آرتروز گردن هر دو معضلات مفاصل ستون فقرات هستند اما تفاوت آرتروز گردن و دیسک گردن در التهاب و ساییدگی است.
ستون فقرات از استخوانهایی به نام مهره تشکیل شده و مواد بین هر مهره در مفاصل، دیسک نامیده میشود. مفاصل و دیسکها به مرور زمان احتمال دارد که در اثر استفاده زیاد، فرسوده یا ملتهب شوند.
بیشتر بخوانید: 10 درمان تنگی کانال نخاعی گردن؛ فیزیوتراپی تا جراحی فیوژن قدامی
دیسک گردن نتیجه یک بیماری التهابی مفصل است. آرتروز گردن ساییدگی و پارگی عمومی مفاصل مهرهای را توصیف میکند که منجر به تخریب مفاصل میشود.
امکان دارد که این دو حالت شبیه به هم به نظر برسند اما تاثیرات متفاوتی بر بدن میگذارند. تفاوت بین این دو، عوامل ایجادکننده آنها و نحوه درمانشان است. آرتروز گردن و دیسک گردن دو بیماری متفاوت هستند که نیاز به درمانهای مختلف دارند.
بیشتر بخوانید: جراحی دیسک گردن؛ تعویض دیسک راهکاری نوین برای آزادانه حرکت دادن سر
تفاوت آرتروز گردن و دیسک گردن در علائم و نشانهها
بسیاری از علائم این دو بیماری یکسان هستند. تشخیص بیماری فقط بر اساس علائم احتمالا دشوار باشد. برای اینکه در تعیین تفاوت آرتروز گردن و دیسک گردن اطمینان حاصل کنید، باید به پزشک مراجعه کنید.
بیشتر بخوانید:
علائم دیسک گردن
- سفتی گردن
- درد در گردن
- گاهی علائم با استراحت بهتر نمیشود
- دردی که مزاحم خوابیدن است
- سوزن سوزن شدن در اندامهای
بیشتر بخوانید: مراقبت بعد از جراحی دیسک گردن همتراز با جراحی دیسک گردن
علائم آرتروز گردن
آرتروز گردن نیز به طور مشابه بر ستون فقرات تاثیر میگذارد اما برخی از افراد اصلا هیچ علامتی را تجربه نمیکنند. این وضعیت باعث رشد خارهای استخوانی میشود که میتواند با فشار به اعصاب، عملکرد آنها را مختل کند.
احتمالا علائم مشابه دیسک گردن باشد. برخی از علائمی که امکان دارد با آنها روبهرو شوید عبارتند از:
- گردن درد که به بازوها یا شانهها کشیده شود
- سردرد
- مشکلات ایجاد تعادل
- احساس ساییدن هنگام حرکت گردن
- سفتی گردن
- بیحسی در شانهها، بازوها یا دستها
- ضعف در بازوها
بیشتر بخوانید: دیسک گردن، فتق یا بیرونزدگی؛ بررسی همه علل و درمانها
خارهای استخوانی
زمانی که غضروف در مفاصل مهرههای ستون فقرات شروع به تحلیل رفتن میکند و بافت استخوانی مستقیما روی سایر بافتهای استخوانی ساییده میشود، رشد غیرطبیعی استخوان در امتداد لبههای مهرهها ایجاد میشود.
این رشدها (به نام استئوفیت یا خار استخوانی) با افزایش سن شایعتر هستند. اغلب آنها هیچ علامتی ایجاد نمیکنند.
بیشتر بخوانید: ۸ ورزش گردن درد برای تسکین و بهبود درد گردن
تفاوت آرتروز گردن و دیسک گردن در علل پیدایش
پزشکان مطمئن نیستند که چه چیزی به طور خاص باعث دیسک گردن میشود. با این حال، آنها معتقدند عوامل محیطی و ژنتیک نقش زیادی در توسعه آن ایفا میکنند.
آنها ژنهای خاصی را شناسایی کردهاند که خطر ابتلا به دیسک گردن را در افراد افزایش میدهد. عوامل محیطی که بر پیشرفت این بیماری تاثیر میگذارند متفاوت هستند اما میتوانند شامل موارد زیر باشند:
- شرایط زندگی
- قرار گرفتن در معرض سموم یا مواد شیمیایی خاص
- آسیبهای مفصلی
- رویدادهای استرسزا
پزشکان علت ایجاد آرتروز گردن را شناسایی کردهاند. افزایش سن و ساییدگی مفاصل و رباطها باعث آسیب دیسکها و ایجاد خار در مفاصل میشود که میتواند باعث بروز علائم این بیماری شود.
بیشتر بخوانید: صدا دادن گردن وحس ناخوشایند ساییدگی استخوانها
تفاوت آرتروز گردن و دیسک گردن در تشخیص هر کدام
هنگامی که به پزشک مراجعه میکنید، احتمالا شما را معاینه فیزیکی کنند و در مورد سابقه پزشکیتان بپرسند. اگر آسیبهای گردنی داشتهاید، احتمالا از شما در مورد آنها و علائم سؤال میکنند.
پزشکان همچنین ممکن است گردن، شانهها، بازوها و پاهای شما را بررسی کنند تا ببینند آیا مشکلی دارند یا خیر. هر دو بیماری علائم مشابهی دارند، بنابراین تشخیص هر یک از آنها بدون تصویربرداری برای پزشکان دشوار است.
به احتمال زیاد MRI یا سی تی اسکن و آزمایشهای اشعه ایکس تجویز شود. این آزمایشها به پزشک کمک میکند تا دید کاملی از ستون فقرات فرد داشته باشد و تشخیص دهد که بیمار چه وضعیتی دارد تا تفاوت آرتروز گردن و دیسک گردن را بهتر مشخص کند.
بیشتر بخوانید: قولنج گردن، دلایل پیدایش و باید و نبایدهای شکستن قولنج
تفاوت آرتروز گردن و دیسک گردن در روشهای درمانی
در صورت ابتلا به دیسک گردن، گزینههای متنوعی برای پزشکان وجود ندارد. درمانهای آرتروز گردن هم اغلب بر تسکین درد تمرکز دارند.
بیشتر بخوانید: جراحی گردن و مراقبت های بعد از آن
درمان دیسک گردن
درمان دیسک گردن بر تسکین درد و بهبود کیفیت زندگی تمرکز دارد. پزشکان داروهای ضدالتهابی تجویز میکنند و در مورد ورزش و اهمیت آن برای تحرک با شما صحبت میکنند.
در صورت لزوم، آنها احتمالا تزریق استروئید را در مفاصل ستون فقرات برای کمک به التهاب و تسکین درد امتحان کنند. جراحی آخرین گزینه برای دیسک گردن است و تنها در صورتی استفاده میشود که تاثیر شدیدی بر کیفیت زندگی یا درد غیرقابل تحملی وجود داشته باشد.
بیشتر بخوانید: ماساژ درمانی گردن و رفع درد، گرفتگی و خشکی گردن
درمانهای آرتروز گردن
آرتروز گردن همیشه علائمی ایجاد نمیکند. بدون علائم، احتمالا اصلا نیازی به درمان نداشته باشید. هنگامی که بیماری شما علائمی را ایجاد میکند، درمانهای محافظه کارانه به طور موثر اکثر موارد را درمان میکنند.
متخصصان ممکن است درمانهای زیر را توصیه کنند:
- فیزیوتراپی گردن
- سرما و گرما درمانی
- ماساژ
- داروهای خوراکی
- ارتوز یقه گردن و بریسها (انواع گردنبندهای طبی و حرارتی)
- تزریق استروئید
- استفاده از امواج صوتی و فراصوت
- جراحی
بیشتر بخوانید: رگ به رگ شدن گردن و روشهای بهبودی پیچ خوردگی گردن
یادداشت پایانی در ارتباط با تفاوت آرتروز گردن و دیسک گردن
آرتروز گردن و دیسک گردن در ابتدا ممکن است علائمی نداشته باشند. با این حال، از آنجایی که آرتروز گردن یا اسپوندیلوز گردن یک بیماری مرتبط با افزایش سن است، اگر در سنین 60، 70، 80 یا بالاتر هستید، امکان دارد که علائمی مانند گردن درد و سفتی در شروع داشته باشید. تشابه این علائم، تشخیص تفاوت آرتروز گردن و دیسک گردن را دشوار میکند.
اگر جوان هستید یا اگر مشاغل و فعالیتهایی دارید که باعث میشود سر و گردن شما برای مدت طولانی از هم ترازی مناسبی برخوردار نباشند، احتمال دارد به این بیماری مبتلا شوید.
بیشتر بخوانید: ورزش دیسک گردن| حرکات اصلاحی+کششی برای تقویت عضلات
خوشبختانه، اغلب علائم اولیه درد و ناراحتی را میتوان با داروهای ساده خانگی و بدون نسخه درمان کرد. برخی از افراد احتمالا به مسائل پیچیدهتری مانند فتق دیسک، خار استخوانی، فشار به اعصاب و فشردگی عصب دچار شوند.
این شرایط گاهی نیاز به درمان جدی، طیف وسیعی از داروهای تجویزی، تزریق استروئید یا جراحی دارد. آرتروز و دیسک گردن هر دو میتوانند باعث درد مزمن و سفتی شوند که میتواند دامنه حرکتی را کاهش دهد و باعث مشکل در راه رفتن شود.
اسپوندیلیت و اسپوندیلوز احتمالا علائم دیگری از جمله مشکلات نوروپاتی (بی حسی و سوزن سوزن شدن) در اندامها را ایجاد کنند. تشخیص تفاوت آرتروز گردن و دیسک گردن باید توسط پزشک انجام شود.