قرص ضد استرس؛ انواع مختلف داروهای ضد استرس را بشناسید!
قرص ضد استرس با تغیراتی در مغز باعث کاهش استرس و اضطراب میشود. امروزه بسیاری از آدمها در طول زندگی دچار فشارهای گوناگونی میشوند و این شرایط میتواند باعث افزایش استرس در فرد شود.
همه ما میدانیم که استرس میزان راندمان فعالیتهای روزمره را کاهش میدهد. به همین علت افراد به مصرف قرصهای ضد استرس روی میآورند. داروهای مختلفی برای درمان این بیماری وجود دارد که هرکدام از آنها با تشخیص شدت بیماری و سن بیمار توسط پزشک تجویز میشوند. مجله علمی پزشکی سیوطب در این مقاله علت و انواع داروهای ضد استرس را بررسی میکند. در ادامه با ما همراه باشید.
علت بروز استرس در افراد چیست؟
استرس و اضطراب میتواند به دلایل مختلفی در زندگی همه افراد رخ دهد و زندگی را مختل کند. برخی از مهمترین علل اضطراب و استرس عبارتند از:
- داشتن مسئولیتهایی که طاقت فرسا هستند
- عدم وجود کار، فعالیت یا تغییرات کافی در زندگی
- عدم کنترل بر اتفاقات
- قرار گرفتن در معرض فشارهای روحی و روانی
- مواجه با تغیرات بزرگ در زندگی
- نگرانی در مورد همه مسائل اطراف
- عدم اطمینان کافی در زندگی
بیشتر بخوانید: ۱۲ درمان استرس مزمن و عوارض وحشتناکی که درمان اضطراب را ضروری میسازد
بررسی انواع مختلف علائم استرس
همانطور که گفتیم همه ما در بسیاری از موارد استرس را تجربه کردهایم. اما شناخت دقیق علائم باعث میشود زودتر متوجه بروز این بیماری شوید و برای درمان اقدام کنید. بسیاری از علائم بیماری استرس به شرح زیر هستند:
- بی قراری و اضطراب
- افسردگی
- حملات پانیک(افزایش ضربان قلب و سرعت تنفس)
- احساس غم و ناراحتی
- احساس درد در سینه و سایر نواحی مختلف بدن
- سردرد، سرگیجه و لرزش
- اختلال در خواب
- خستگی
- فشار خون بالا
- مشکلات گوارش و معده
- ضعف سیستم ایمنی بدن
معرفی انواع مختلف داروهای ضد استرس
داروهای ضد استرس انواع مختلفی دارند و دارای اثرگذاری متفاوت هستند. این داروها با تاثیرگذاری روی مغز نشانههای استرس و حملات پانیک را کاهش میدهند. توجه داشته باشید این داروها باید با تجویز پزشک مصرف شوند. برخی از داروهای ضد استرس شامل موارد زیر هستند:
نروکسین، قرص ضد استرس گیاهی
قرص نروکسین یک داروی گیاهی حاوی عصاره هایپریکوم است. این قرص برای درمان افسردگی، اضطراب، استرس، بی خوابی و سر دردهای عصبی استفاده میشود.
بنزودیازپینها؛ قرص ضد استرس برای امتحان
بنزودیازپینها معروفترین داروهایی هستند که برای کاهش استرس استفاده میشوند. این قرصها باعث شل شدن عضلات و آرامش خاطر خواهند شد. بسیاری از روانپزشکان از این داروها برای درمان اختلالاتی مانند اختلال هراس، اختلال اضطراب فراگیر و… کمک میگیرند. معروفترین بنزودیازپینها عبارتند از:
- کلردیازپوکساید
- آلپرازولام
- کلونازپام
- لورازپام
- دیازپام
به طور کلی مصرف قرصها عوارض جانبی دارند. برخی از عوارضهای جانبی بنزودیازپینها شامل گیجی، مشکلات بینایی، سردرد و احساس افسردگی هستند.
بیشتر بخوانید: سردردهای تنشی مهمترین علائم استرس و تنش های روزمره
بوسپیرون، قرص ضد اضطراب و دلشوره
بوسپیرون با نام تجاری Buspar در دسترس است. این قرص برای درمان اضطراب و استرس مورد استفاده قرار میگیرد. این دارو میتواند با عوارضهای جانبی مانند سردرد، حالت تهوع و سرگیجه همراه باشد.
SSRIها
SSRI ها با عبارت مهارکنندههای انتخابی بازجذب سروتونین شناخته میشوند. یکی دیگر از داروهایی است که پزشکان برای کاهش استرس و اضطراب تجویز میکنند. SSRI ها باعث میشوند سروتونین(انتقال دهنده مهم در مغز) روی خواب، حافظه و میل جنسی تاثیر بگذارد. معروفترین SSRI ها عبارتند از:
- اسیتالوپرام
- پاروکستین
- فلوکستین
- سرترالین
عوارضهای جانبی این دارو شامل حالت تهوع، خشکی دهان، ضعف در عضلات، اسهال، سرگیجه، خواب آلودگی و اختلال در عملکرد جنسی هستند.
بیشتر بخوانید: سندرم بی انگیزگی؛ چرا نسبت به ادامه راه بیمیل میشویم؟
قرص ضد استرس پروپرانولول
این قرص با تاثیری که روی آدرنالین میگذارد باعث کاهش استرس و اضطراب در فرد میشود. به طور کلی آدرنالین یک هورمون مرتبط با استرس است. برخی دیگر از انواع قرص پروپرانولول به شرح زیر هستند:
- بیسوپرولول
- کارودیلول
- آتنولول
- متوپرولول
در موارد ذکرشده قرص آتنولول نیز برای کاهش استرس استفاده میشود. برخی از عوارض جانبی این دارو شامل احساس خستگی، یخ کردن دست و پا، احساس تنگی نفس و کاهش قند خون است.
بیشتر بخوانید: درمان وسواس با ۸ روش؛ از ساده مانند دارو تا الکتروشوک درمانی
فنی توئین، قرص ضد استرس و تپش قلب
نامهای تجاری این قرص دیلانتین، اپی لپتین و فنتوین است. از این قرص برای بهبود و درمان تپش قلب و اضطراب استفاده میشود. این دارو با باز کردن رگهای خونی و کاهش فشار خون، میزان ضربان قلب را به حالت نرمال میرساند و استرس و اضطراب را کاهش میدهد.
برخی از عوارضهای جانبی این دارو سرگیجه، حالت تهوع، استفراغ و ضعف عضلات است.
بیشتر بخوانید: درمان خانگی بیش فعالی کودکان؛ ساده اما موثر در ایجاد تمرکز
مونوآمین اکسید(MAOI)، قرص ضد استرس قوی
این داروها معمولا برای اضطراب و استرس مورد استفاده قرار میگیرند. داروهای MAOI دارای مجوز از FDA است و به درمان افسردگی نیز کمک میکند. برخی از عوارضهای جانبی این دارو شامل خشکی دهان، تهوع، اسهال، یبوست و سرگیجه است.
تری سیکلیک، قرص ضد استرس و افزایش تمرکز
این داروها عملکرد مشابه با SSRI ها دارند. این دارو برای افزایش تمرکز و رفع استرس بسیار موثر است. پزشکان ابتدا دوز پایین، سپس کم کم دوز بالا را برای بیمار تجویز میکند. عوارض جانبی این دارو شامل کاهش فشار خون، سردی دست و پا، خشکی دهان و زخم معده است.
مسدود کنندههای بتا، قرص آرامبخش و ضد استرس
مسدودکنندههای بتا به عنوان یک دارو برای درمان بیماریهای قلبی استفاده میشود. اما برخی از پزشکان آنها را به عنوان داروی ضد استرس و آرامبخش نیز تجویز میکنند. عوارضهای جانبی این داروها شامل تنگی نفس، خواب آلودگی، خستگی و سرگیجه هستند.
استرس و اضطراب را جدی بگیرید!
همه افراد در طول زندگی دچار استرس و اضطراب میشوند. استرس میتواند دلایل مختلفی داشته باشد و در اکثر اوقات زندگی را مختل کند. به همین علت افراد به دنبال راهی برای درمان این بیماری هستند.
در صورتی که دچار بی خوابیهای شبانه یا خشونتهای بی دلیل شدید برای درمان به پزشک مراجعه کنید. پس از مشاوره پزشک ممکن است برخی دارو برای درمان استرس تجویز کند.
سوالات متداول
آیا میتوان قرص ضد استرس بدون نسخه تهیه کرد؟
خیر. مصرف هرگونه دارو نیاز به تجویز پزشک دارد.
مصرف داروهای ضد استرس میتوانند بر توانایی فرد تاثیر بگذارند؟
بله. بسیاری از این داروها مانند بنزودیازپینها میتوانند عوارضی مانند عدم تعادل فرد، عدم تمرکز و… داشته باشند.
انواع مختلف بنزودیازپینها چه دارویی هستند؟
آلپرازولام، کلردیازپوکساید، کلونازپام، دیازپام و لورازپام انواع مختلفی از این دارو هستند.