اعصاب و روانمهارت‌های ذهنی

12 درمان استرس مزمن و عوارض وحشتناکی که درمان اضطراب را ضروری می‌سازد

فهرست محتوا نمایش

درمان استرس مزمن و به حداقل رساندن آن در زندگی روزمره از این لحاظ بسیار مهم به نظر می‌رسد که به سلامتی، آسیب‌های جدی وارد می‌کند و خطر ابتلا به بیماری‌هایی مانند بیماری قلبی، اختلالات اضطرابی و افسردگی را افزایش می‌دهد.

درک این نکته مهم است که استرس با اختلالات سلامت روان مانند اضطراب و افسردگی که نیاز به درمان توسط متخصصان اعصاب و روان دارند متفاوت است.

استرس و اضطراب تجربیات رایج بسیاری از افراد است. بسیاری از افراد هر روز با استرس دست و پنجه نرم می‌کنند. کار، مسائل خانوادگی، نگرانی‌های سلامتی و تعهدات مالی بخش‌هایی از زندگی روزمره هستند که معمولا به افزایش سطح استرس کمک می‌کنند.

علاوه بر این موارد، عواملی مانند ژنتیک، سطح حمایت اجتماعی، سبک مقابله و تیپ شخصیتی بر آسیب‌پذیری فرد در برابر استرس تاثیر می‌گذارند، به این معنی که برخی افراد بیشتر از دیگران در معرض آن قرار می‌گیرند و باید برای درمان استرس به چاره‌ای بیندیشند.

این مقاله از مجله سلامت سیوطب حاوی راه‌کارهایی بسیار ارزشمندی برای درمان استرس است که مطمئنا خواننده را بی جواب نخواهد گذاشت.

استرس چیست؟

فردی که به دلیل ترس دچار تعریق زیاد شده و به درمان استرس نیاز دارد|سیوطب

استرس دفاع طبیعی بدن در برابر اتفاقات و خطرات محسوب می‌شود. هنگام استرس بدن سرشار از هورمون‌هایی خواهد شد که سیستم‌های را برای فرار یا مقابله با خطر آماده می‌کنند. مردم معمولا از آن به عنوان مکانیسم جنگ یا گریز یاد می‌کنند.

وقتی انسان‌ها هنگام مواجه با چالش یا تهدید تا حدی پاسخ فیزیکی دارند. بدن منابعی را فعال می‌کند که به افراد در ماندن و مقابله با چالش کمک می‌کند تا در سریع‌ترین زمان ممکن به امنیت برسد.

بدن مقادیر بیشتری از مواد شیمیایی کورتیزول، اپی نفرین و نوراپی نفرین را تولید می‌کند که واکنش‌های فیزیکی زیر را تحریک می‌کنند:

  • افزایش فشار خون
  • افزایش آمادگی عضلات
  • تعریق
  • هوشیاری

همه این عوامل توانایی فرد را برای پاسخگویی به یک موقعیت بالقوه خطرناک یا چالش برانگیز بهبود می‌بخشد. نوراپی نفرین و اپی نفرین نیز باعث افزایش ضربان قلب می‌شوند.

عوامل محیطی که باعث این واکنش می‌شوند، عوامل استرس‌زا نام دارند. به عنوان مثال می‌توان به صداها، رفتار پرخاشگرانه، سرعت زیاد اتومبیل، لحظات ‌ترسناک در فیلم‌ها یا حتی بیرون رفتن در اولین قرار ملاقات اشاره کرد. احساس استرس همزمان با تعداد عوامل استرس‌زا افزایش می‌یابد.

بیشتر بخوانید: انواع مدیتیشن؛ ۹ نوع مهم مراقبه و فواید آن‌ها در مدیریت استرس و بیماری‌های روانی

اثرات فیزیکی استرس

استرس برخی از عملکردهای طبیعی بدن را کند می‌کند، مانند عملکردهایی که سیستم گوارشی و ایمنی را به عهده دارند. سپس بدن منابع خود را بر روی تنفس، جریان خون، هوشیاری و آماده‌سازی عضلات برای استفاده ناگهانی متمرکز کند.

بدن در طی واکنش به استرس تغییرات زیر را به وجود می‌آورد:

  • افزایش فشار خون و نبض
  • سرعت تنفس
  • کند شدن سیستم گوارش
  • کاهش فعالیت ایمنی
  • انقباض عضلات
  • کاهش خواب آلودگی به دلیل افزایش حالت هوشیاری

نحوه واکنش یک فرد به یک موقعیت دشوار تاثیرات استرس بر سلامت کلی را تعیین می‌کند. برخی از افراد  چندین عامل استرس‌زا را پشت سر هم یا به طور همزمان تجربه می‌کنند بدون اینکه واکنش استرسی شدید داشته باشند اما بدن برخی نیز پاسخ قوی‌تری به یک عامل استرس‌زا دارد.

بعضی از تجربیات که افراد عموما آن‌ها را مثبت می‌دانند نیز گاهی منجر به اضطراب خواهد شد، مانند بچه‌دار شدن، رفتن به تعطیلات، نقل مکان به خانه بهتر و ارتقای شغلی که نیاز به درمان استرس ندارند و بعد از مدت کوتاهی خود به خود حل می‌شوند.

بیشتر بخوانید: چاکراهای بدن و ۳ نمونه از مزایای تعادل در این مراکز انرژی

انواع استرس‌ها

موسسه ملی سلامت روان آمریکا (NIMH) دو نوع استرس را تشخیص می‌دهد: حاد و مزمن.

 

1. استرس حاد

این نوع استرس کوتاه مدت بوده و معمولا شکل رایج استرس به شمار می‌آید. استرس حاد اغلب زمانی بروز می‌یابد که افراد فشار رویدادهای اخیر یا چالش‌های آینده نزدیک را در نظر می‌گیرند.

به عنوان مثال، فردی در مورد بحث و جدل اخیر یا ضرب‌الاجل آینده احساس استرس کند. زمانی که فرد مشاجره را حل کرده یا به ضرب الاجل برسد، درمان استرس خود به خود انجام می‌گیرد.

عوامل استرس‌زای حاد اغلب جدید بوده و تمایل دارند راه حلی واضح و فوری داشته باشند. حتی با وجود چالش‌های سخت‌تری که مردم با آن مواجه هستند، راه‌های ممکنی برای رهایی از این وضعیت و درمان استرس وجود دارد.

استرس حاد به اندازه نوع طولانی مدت و مزمن باعث آسیب نمی‌شود. اثرات کوتاه مدت شامل سردردهای تنشی، ناراحتی معده و همچنین میزان متوسط ​​ناراحتی است. فراموش نشود که موارد مکرر استرس حاد در طول یک دوره طولانی ممکن است تبدیل به استرس مزمن و مضر شود.

 

2. استرس مزمن

شخصی که به دلیل اضطراب دچار درد قلب شده و نیاز به درمان استرس دارد|سیوطب

این نوع اضطراب در یک دوره طولانی ایجاد شده و مضرتر از نوع حاد خواهد بود که لزوم اندیشه به درمان استرس را برای فرد مبتلا به وجود خواهد آورد.

فقر مداوم، خانواده ناکارآمد یا ازدواج ناراضی نمونه‌هایی از موقعیت‌هایی هستند که به استرس مزمن ختم می‌شوند. این نوع از استرس زمانی اتفاق می‌افتد که فرد راهی برای اجتناب از عوامل استرس‌زا نبیند و از جستجوی راه حل برای درمان استرس و تپش قلب دست بکشد. یک تجربه آسیب‌زا در اوایل زندگی امکان دارد به ایجاد استرس مزمن کمک کند.

این نوع استرس بازگشت بدن به سطح طبیعی، فعالیت هورمون استرس را دشوار می‌کند، که می‌تواند به مشکلات سیستم‌های زیر کمک کند:

  • قلبی عروقی
  • تنفسی
  • خواب
  • مصون
  • تولید مثلی

استرس مداوم خطر ابتلا به دیابت نوع دو، فشار خون بالا و بیماری قلبی را افزایش می‌دهد. افسردگی، اضطراب و سایر اختلالات سلامت روان مانند اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) زمانی ایجاد می‌شود که استرس مزمن باشد.

استرس مزمن قابلیت ادامه دادن بدون توجه را دارد، زیرا افراد به احساس آشفتگی و ناامیدی عادت می‌کنند. این علائم به بخشی از شخصیت افراد تبدیل شده و فرد بدون توجه به سناریوهایی که با آن مواجه می‌شود دائما مستعد تاثیرات استرس خواهد بود.

افراد مبتلا به استرس مزمن در معرض خطر شکست نهایی هستند که گاهی منجر به خودکشی، اعمال خشونت‌آمیز، حمله قلبی یا سکته خواهد شد. پیشگیری از ابتلا و درمان استرس مزمن از مهم‌ترین دغدغه‌هایی است که اغلب افراد‌ در زندگی مدرن و امروزی با آن روبرو بوده و مدام به دنبال راه چاره برای آن هستند.

بیشتر بخوانید: اختلال استرس پس از سانحه و شناخت علائم PTSD

سه نمونه از انواع عوامل استرس‌زا که توسط موسسه ملی سلامت روان آمریکا شناسایی شده است عبارتند از:

  • استرس معمولی مانند مراقبت از کودک، تکالیف یا مسئولیت‌های مالی
  • تغییرات ناگهانی و مخرب، مانند سوگ خانواده یا اطلاع در مورد از دست دادن شغل
  • استرس‌تروماتیک، که امکان دارد به دلیل آسیب شدید ناشی از یک تصادف، یک حمله، یک فاجعه زیست محیطی یا جنگ باشد

 

12 روش مبتنی بر شواهد برای درمان استرس

در ادامه به معرفی روش‌هایی برای درمان استرس خواهیم پرداخت:

 

1. درمان استرس فکری با افزایش فعالیت بدنی

فردی در حال شنا کردن برای درمان استرس|سیوطب

در صورت وجود احساس استرس، حرکت دادن مداوم بدن کمک‌کننده خواهد بود. یک مطالعه شش هفته‌ای روی 185 دانشجو نشان داد که شرکت در ورزش هوازی دو روز در هفته به طور قابل توجهی استرس را کاهش می‌دهد. به علاوه، روال ورزش افسردگی گزارش شده توسط افراد را تا حد بسیاری بهبود می‌بخشد.

بسیاری از مطالعات نشان داده‌اند که فعالیت بدنی به کاهش سطح استرس و بهبود خلق و خو کمک می‌کند، در حالی که رفتار کم تحرک عمدتا به افزایش استرس، خلق و خوی ضعیف و اختلالات خواب منتهی خواهد شد.

فعالیت‌های ملایم مانند شنا، پیاده‌روی یا دوچرخه سواری از آن دسته از ورزش‌هایی هستند که به درمان استرس و فشار عصبی کمک بیشتری می‌کند چون این فعالیت‌ها همراه با لذت هستند.

بیشتر بدانید: چندين نکات ساده برای داشتن يك رژیم غذایی سالم

2. درمان استرس با پیروی از یک رژیم غذایی سالم

رژیم غذایی بر همه جنبه‌های سلامتی، از جمله سلامت روانی تاثیر می‌گذارد. عموما افرادی که از رژیم غذایی سرشار از غذاهای فوق فرآوری شده و شکر افزوده پیروی می‌کنند، به احتمال زیاد سطوح استرس بالاتری را تجربه خواهند کرد.

استرس مزمن، فرد را به پرخوری و رسیدن به غذاهای بسیار خوش طعم سوق داده و این عامل سلامت کلی و خلق و خوی شخص را تحت‌الشعاع قرار می‌دهد. البته نخوردن غذاهای کامل حاوی مواد مغذی کافی، خطر کمبود مواد مغذی را افزایش می‌دهد که برای تنظیم استرس و خلق و خو ضروری هستند، مانند منیزیم و ویتامین‌های B.

به حداقل رساندن مصرف غذاها و نوشیدنی‌های بسیار فرآوری‌شده و خوردن بیشتر غذاهای کامل مانند سبزیجات، میوه‌ها، حبوبات، ماهی، آجیل و دانه‌ها به تغذیه مناسب بدن کمک می‌کند. به نوبه خود، این رژیم غذایی در بطن، نوعی درمان استرس محسوب می‌شود.

 

3. درمان استرس با کاهش استفاده از تلفن همراه و وسایل دیجیتالی

گوشی‌های هوشمند، رایانه‌ها و تبلت‌ها بخشی اجتناب ناپذیر از زندگی روزمره برای بسیاری از مردم هستند. در حالی که این وسایل اغلب ضروری به نظر می‌رسند، استفاده زیاد از آن‌ها امکان دارد سطح استرس را افزایش دهد.

گذراندن زمان بیش از حد در مقابل نمایشگرهای دیجیتالی به طور کلی با بهزیستی روانشناختی پایین‌تر و افزایش سطح استرس در بزرگسالان و کودکان مرتبط است. مدت زمان استفاده از صفحه نمایش بر خواب نیز تاثیر منفی گذاشته و به افزایش سطح استرس منتهی می‌گردد.

 

4. نقش مکمل‌های خوراکی در درمان استرس

چندین ویتامین و مواد معدنی نقش مهمی ‌در پاسخ به استرس و تنظیم خلق و خوی بدن دارند. به این‌ترتیب، کمبود یک یا چند ماده مغذی بر سلامت روان و توانایی برای مقابله با استرس تاثیر می‌گذارد.

برخی از مطالعات مکمل‌های غذایی را در کاهش استرس و بهبود خلق و خو موثر می‌دانند. به عنوان مثال، هنگامی‌که فرد به طور مزمن استرس دارد، سطح منیزیم او کاهش می‌یابد. از آنجایی که این ماده معدنی نقش مهمی ‌در پاسخ استرس بدن ایفا می‌کند، مهم است که از دریافت کافی آن در طول روز اطمینان حاصل شود. نقش مکمل منیزیم در بهبود و درمان استرس نتیجه به دست آمده از مطالعات فراوان پژوهشگران است.

یک مطالعه هشت هفته‌ای روی 264 نفر با منیزیم پایین نشان داد که مصرف روزانه 300 میلی‌گرم از این ماده معدنی به کاهش سطح استرس می‌انجامد. ‌ترکیب این دوز منیزیم با ویتامین B6 مؤثرتر عمل خواهد کرد.

مکمل‌های دیگر، از جمله رودیولا، آشواگاندا، ویتامین‌هایB نیز به درمان استرس کمک می‌کنند.

با این حال، مکمل‌های غذایی ممکن است برای همه مناسب یا ایمن نباشد. اگر شخصی علاقه‌مند به استفاده از مکمل‌ها برای کمک به کاهش استرس باشد باید با متخصص تغذیه مشورت کند.

بیشتر بخوانید: 12 مضرات گیاه خواری؛ از کمبود ویتامین D و زینک تا کم‌خونی و اضطراب

5. تمرین مراقبت از خود برای درمان استرس

فردی در حال مدیتیشن برای درمان استرس که تعداد زیادی شمع در اطراف خودش روشن کرده است|سیوطب

اختصاص زمانی برای تمرین خودمراقبتی به کاهش سطح استرس کمک خواهد کرد. نمونه‌های عملی خودمراقبتی عبارتند از:

  • بیرون رفتن برای پیاده‌روی
  • دوش گرفتن
  • روشن کردن شمع
  • خواندن یک کتاب خوب
  • ورزش کردن
  • تهیه یک وعده غذایی سالم
  • ماساژ گرفتن
  • تمرین یک سرگرمی
  • استفاده از پخش کننده با رایحه‌های آرام‌بخش
  • تمرین یوگا

مطالعات نشان می‌دهد که افرادی که درگیر مهارت‌های ذهنی خودمراقبتی هستند، سطوح پایین‌تری از استرس را دارند و بهبود کیفیت زندگی را گزارش می‌دهند، در حالی که عدم مراقبت از خود با خطر بالاتر استرس و فرسودگی شغلی مرتبط است.

اختصاص دادن وقت به خود برای داشتن یک زندگی سالم ضروری است. این امر به ویژه برای افرادی که به شدت تحت استرس هستند، از جمله پرستاران، پزشکان، معلمان و مراقبان بسیار مهم خواهد بود.

قرار گرفتن در معرض رایحه‌های خاص از طریق شمع‌ها یا روغن‌های ضروری، آرامش‌بخشی به دنبال دارد. در اینجا چند رایحه آرامش‌بخش برای درمان فوری استرس آورده شده است:

  • اسطوخودوس
  • گل سرخ
  • ترنج
  • بابونه رومی
  • کندر
  • چوب صندل
  • شکوفه پرتقال
  • شمعدانی

استفاده از رایحه برای تقویت خلق و خو را رایحه درمانی می‌نامند. چندین مطالعه نشان می‌دهد که رایحه درمانی  اضطراب را کاهش و خواب را بهبود می‌بخشد.

 

6. درمان استرس با کاهش مصرف کافئین

کافئین یک ماده شیمیایی موجود در قهوه، چای، شکلات و نوشیدنی‌های انرژی زا است که سیستم عصبی مرکزی را تحریک می‌کند. مصرف بیش از حد امکان دارد احساس اضطراب را بدتر کرده، افزایش دهد و خواب را دچار اختلال کند. به نوبه خود، این عوامل ناشی از مصرف بی رویه کافئین علائم استرس و اضطراب را افزایش می‌دهد.

اگرچه بسیاری از مطالعات نشان می‌دهند که قهوه در حد اعتدال سالم است، ولی توصیه‌ای که باید به آن توجه داشت، نگه داشتن مصرف کافئین کمتر از ۴۰۰ میلی‌گرم در روز است، که برابر با ۴ تا ۵ فنجان قهوه خواهد بود. افرادی که به کافئین حساس هستند پس از مصرف مقدار کمتر از حد اعتدال، اضطراب و استرس بیشتری را تجربه خواهند کرد، بنابراین مهم است که تحمل فردی را در نظر گرفت.

بیشتر بخوانید: چای سبز یا قهوه؟ کدام برای سلامتی مناسب است؟

7. درمان استرس با گذراندن وقت با دوستان و خانواده

حمایت اجتماعی از طرف دوستان و خانواده کمک می‌کند تا از زمان‌های استرس‌زا عبور و با آن کنار بیایید. مطالعه‌ای‌ای بر روی 163 جوان در کالج، سطوح پایین‌تری از حمایت دوستان، خانواده و شرکای عاشقانه را با تنهایی، علائم افسردگی و استرس درک شده مرتبط دانست.

داشتن یک سیستم حمایت اجتماعی برای سلامت روان کلی مهم است. اگر احساس تنهایی می‌کنید و دوست یا خانواده‌ای ندارید که به آن‌ها وابسته باشید، گروه‌های حمایت اجتماعی کمک می‌کنند. همچنین می‌توانید پیوستن به یک باشگاه یا تیم ورزشی را برای درمان استرس در نظر بگیرید.

 

8. شرکت در کلاس یوگا برای درمان استرس

فردی در حال تمرین یوگا برای درمان استرس|سیوطب

یوگا به روشی محبوب برای کاهش استرس و ورزش در بین تمام گروه‌های سنی تبدیل شده است. در حالی که سبک‌های یوگا متفاوتند، اکثر آن‌ها یک هدف مشترک را دنبال می‌کنند و آن پیوستن به بدن و ذهن با افزایش آگاهی بدن و تنفس است.

چندین مطالعه نشان می‌دهد که یوگا به کاهش اختلال استرس و اضطراب شدید کمک می‌کند. علاوه بر این بهزیستی روانی را ارتقا خواهد داد. به نظر می‌رسد این فواید به تاثیر آن بر سیستم عصبی و پاسخ استرس مربوط می‌شود.

یوگا به کاهش سطح کورتیزول، فشار خون و ضربان قلب کمک می‌کند و در عین حال سطح گاما آمینوبوتیریک اسید را افزایش می‌دهد، (یک انتقال دهنده عصبی که در افراد مبتلا به اختلالات خلقی کم است).

بیشتر بخوانید: درمان گردن درد با یوگا و ۱۰ حرکت کلیدی کنترل درد گردن

9. درمان استرس با پرهیز از تعلل در انجام کارهای مهم

یکی از راه‌های درمان استرس مردان و زنان این است که اولویت‌های خود را حفظ و از به تعویق انداختن آن اجتناب کنند.

به تعویق انداختن کار به بهره‌وری فرد آسیب رسانده و شخص را مجبور به تقلای بیشتر برای رسیدن به کار عقب‌افتاده می‌کند. این مورد باعث استرس وی شده و بر سلامت و کیفیت خواب شخص تاثیر منفی شدید خواهد گذاشت.

مطالعه ای روی 140 دانشجوی پزشکی در چین، اهمال‌کاری را با افزایش سطح استرس مرتبط دانست. اگر فردی ببیند که کارهایش مرتبا به تعویق می‌افتد، بهتر است تهیه فهرست کارهایی که بر اساس اولویت سازماندهی شده‌اند را امتحان کند. برای خود ضرب الاجل‌های واقع‌بینانه قائل شود. جابجایی بین کارها یا انجام چند کار به خودی خود استرس‌زا خواهد بود.

 

10. ایجاد حد و مرز و یادگیری نه گفتن به دیگران برای درمان استرس

همه عوامل استرس‌زا قابل کنترل نیستند، اما کنترل برخی از آن‌ها امکان‌پذیر است. کنترل زندگی شخصی به کاهش استرس و محافظت از سلامت روان کمک زیادی خواهد کرد.

یکی از راه‌های انجام این کار ممکن است «نه» گفتن بیشتر باشد. این امر مخصوصا در صورتی صادق است که فرد متوجه شود بیش از توان خود را بر عهده می‌گیرد. انتخابی بودن در مورد کاری که شخص به عهده می‌گیرد و «نه» گفتن به چیزهایی که به طور غیرضروری فرد را درگیر می‌سازد، سطح استرس را به طرز چشم‌گیری کاهش خواهد داد.

ایجاد مرز به ویژه برای افرادی که به سطوح استرس می‌افزایند راهی سالم برای محافظت از رفاه محسوب می‌شود.

 

11. تمرین ذهن آگاهی برای درمان استرس

ذهن آگاهی شیوه‌هایی را توصیف می‌کند که فرد به وسیله آن به لحظه حال متصل می‌شود. تکنیک‌های کاهش استرس که از ذهن‌آگاهی استفاده می‌کنند شامل مدیتیشن، شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی (MBCT) و نوعی درمان شناختی رفتاری است.

مدیتیشن به طور مداوم، حتی برای دوره‌های کوتاه به تقویت خلق و خو و کاهش علائم استرس و اضطراب می‌انجامد.

 

12. استفاده از دارو برای درمان استرس

پزشکان معمولا داروهایی را برای مقابله با استرس تجویز نمی‌کنند، مگر اینکه در حال درمان یک بیماری زمینه‌ای مانند افسردگی یا اختلال اضطراب باشند. اما باید برای درمان استرس چه قرصی بخوریم؟

 

بنزودیازپین‌ها داروهایی برای درمان استرس

بنزودیازپین‌ها مسکن‌هایی هستند که به شل شدن عضلات و آرامش ذهن کمک می‌کنند. آن‌ها با افزایش اثرات انتقال‌دهنده‌های عصبی خاص پیام‌ها را بین سلول‌های مغز منتقل و به درمان استرس می‌پردازند.

بنزودیازپین ها به درمان بسیاری از انواع اختلالات اضطرابی از جمله اختلال هراس، اختلال اضطراب فراگیر و اختلال اضطراب اجتماعی کمک می‌کنند. نمونه‌هایی از این داروها عبارتند از:

  • آلپرازولام
  • کلردیازپوکساید
  • کلونازپام
  • دیازپام
  • لورازپام

بنزودیازپین‌ها معمولا برای درمان کوتاه مدت استرس استفاده می‌شوند چون آن‌ها خواب آلودگی را افزایش و مشکلاتی در تعادل و حافظه به وجود می‌آورند.

بیشتر بخوانید: داروهای آرامبخش برای درمان اضطراب و اختلالات خواب

بوسپیرون دارویی برای درمان استرس

بوسپیرون برای درمان اضطراب کوتاه مدت و اختلالات اضطرابی مزمن (طولانی مدت) استفاده می‌شود. به طور کامل مشخص نیست که بوسپیرون چگونه کار می‌کند، اما تصور می‌شود که بر مواد شیمیایی موجود در مغز که خلق و خو را تنظیم می کنند، تاثیر می‌گذارد.

بوسپیرون چند هفته طول می‌کشد تا اثرش را نشان دهد. این دارو به عنوان یک داروی ژنریک و همچنین داروی با نام تجاری Buspar در دسترس است.

 

داروهای ضد افسردگی برای درمان استرس

داروهای ضد افسردگی با تاثیر بر انتقال‌دهنده‌های عصبی کار می‌کنند. اینکه برای درمان استرس چه بخوریم، داروهای ضد افسردگی گزینه مناسبی هستند که معمولا چهار تا شش هفته طول می‌کشد اثرات آن معلوم شود.

انواع داروهای ضد افسردگی عبارتند از:

 

  • درمان استرس با داروهای SSRI

مهارکننده‌های انتخابی بازجذب سروتونین (SSRIs) با افزایش سطح سروتونین، یک انتقال‌دهنده عصبی که بر خلق و خو، میل جنسی، اشتها، خواب و حافظه تاثیر می‌گذارد، کار می‌کنند. SSRI ها معمولا با دوز کم شروع شده و به تدریج باید آن را افزایش داد.

نمونه‌هایی از SSRI های مورد استفاده برای درمان استرس عبارتند از:

  • اسیتالوپرام (Lexapro)
  • فلوکستین (پروزاک)
  • پاروکستین (پاکسیل)
  • سرترالین (Zoloft)

 

  • درمان استرس با داروهای سه حلقه‌ای‌

داروهای سه حلقه‌ای مانند SSRI برای درمان اکثر اختلالات اضطرابی، به جز اختلال وسواس فکری- جبری (OCD) کار می‌کنند. تصور می‌شود که سه حلقه‌ای‌ها مشابه SSRI ها عمل می‌کنند و مانند آن‌ها با دوز کم شروع و سپس به تدریج افزایش می‌یابند. نمونه‌هایی از داروهای سه حلقه‌ای مورد استفاده برای استرس عبارتند از:

  • کلومیپرامین
  • ایمی پرامین

سه حلقه‌ای‌ها از دسته داروهای قدیمی هستند که کمتر مورد استفاده قرار می‌گیرند زیرا داروهای جدیدتر عوارض جانبی کمتری همراه خود دارند.

بیشتر بخوانید: اختلال اضطراب به همراه علائم جسمی، روانی و رفتاری

  • درمان استرس با مهارکننده‌های مونوآمین اکسیداز (MAOIs)

برای درمان اختلال پانیک و فوبیای اجتماعی استفاده می‌شود. آن‌ها با افزایش تعداد انتقال‌دهنده‌های عصبی که خلق و خو را تنظیم می‌کنند، به درمان استرس می‌پردازند.

MAOIهایی که توسط سازمان غذا و داروی آمریکا برای درمان افسردگی تایید شده و برای اضطراب نیز گاهی استفاده می‌شوند عبارتند از:

  • ایزوکاربوکسازید
  • فنلزین
  • سلژیلین
  • ترانیل سیپرومین

 

  • درمان استرس با مسدود کننده‌های بتا

بتا بلوکرها اغلب برای درمان بیماری‌های قلبی استفاده می‌شوند. آن‌ها همچنین بدون برچسب برای کمک به تسکین علائم فیزیکی اضطراب، به ویژه در اختلال اضطراب اجتماعی، به کار می‌روند.

پزشک یک بتا بلوکر مانند پروپرانولول را برای کمک به کاهش علائم اضطراب در موقعیت‌های استرس‌زا، مانند شرکت در یک مهمانی یا سخنرانی، تجویز می‌کند.

 

درمان فوری استرس چیست؟

تکنیک های بی‌شماری برای مدیریت استرس وجود دارد. یوگا، مدیتیشن ذهن‌آگاهی و ورزش تنها چند نمونه از فعالیت‌های کاهش استرس هستند که معجزه می‌کنند. اما در گرما، در طول یک مصاحبه شغلی پرفشار، به عنوان مثال، یا اختلاف نظر با همسرتان، نمی‌توان خود را با مدیتیشن یا پیاده روی طولانی توجیه کرد. در این مواقع، به چیزی فوری‌تر و در دسترس‌تر برای درمان استرس نیاز است.

یکی از سریع‌ترین و مطمئن‌ترین راه‌ها برای از بین بردن استرس، درگیر کردن یک یا چند حواس (بینایی، صدا، چشایی، بویایی، لامسه) از طریق حرکت است. از آنجایی که واکنش افراد متفاوت است، باید آزمایش‌هایی انجام داد تا کاربردی‌ترین تکنیک را انتخاب کرد. زمانی که فردی بداند چگونه به سرعت استرس را از بین ببرد، آرام، سازنده و متمرکز عمل خواهد کرد.

تعامل اجتماعی تکامل یافته‌ترین و مطمئن‌ترین استراتژی بدن برای تنظیم سیستم عصبی به شمار می‌رود. صحبت رو در رو با یک شنونده آرام و دلسوز می‌تواند کمک کند تا فرد به سرعت آرام شده و تنش را از خود دور سازد. اگرچه همیشه در میانه یک موقعیت استرس‌زا دوستی وجود ندارد که به او تکیه کرد پس حفظ شبکه‌ای از روابط نزدیک برای سلامت روان حیاتی به نظر می‌رسد.

 

روش تشخیص اختلال استرس و اضطراب شدید

استرس ذهنی است و با آزمایش قابل اندازه‌گیری نیست. فقط فردی که آن را تجربه می‌کند توانایی تشخیص آن را دارد و اینکه چقدر آن را احساس می‌کند. یک پزشک امکان دارد از پرسشنامه‌هایی برای درک استرس فرد و تأثیر آن بر زندگی‌ او استفاده کند.

در صورت وجود استرس مزمن، پزشک می‌تواند علائم ناشی از استرس را ارزیابی کند. برای مثال بی‌قراری، فشار خون و ضربان قلب بالا به عنوان نشانه‌هایی از استرس قابل تشخیص هستند.

 

یادداشت پایانی در مورد درمان استرس

اگرچه استرس بخشی اجتناب ناپذیر از زندگی است، استرس مزمن بر سلامت جسمی ‌و روانی فرد تاثیر می‌گذارد. خوشبختانه، چندین استراتژی مبتنی بر شواهد می‌تواند به فرد در کاهش استرس و بهبود سلامت روانی کلی کمک کند.

ورزش، تمرکز حواس، گذراندن وقت با دوستان و اعضای خانواده، به حداقل رساندن زمان استفاده از ابزارهای دیجیتالی، داروهایی ضد افسردگی و بنزودیازپین‌ها و بیرون رفتن بیشتر از همه روش‌های دیگر در درمان استرس اثرگذاری دارند.

 

سوالات متداول درباره درمان استرس

1. چه داروهایی برای درمان استرس مصرف کنیم؟

بنزودیازپین‌ها، بوسپیرون، داروهای ضد افسردگی، مونوآمین اکسیداز (MAOIs) و مسدود کننده‌های بتا از پرکاربردترین داروها برای درمان استرس هستند.

2. آیا رژیم غذایی در درمان استرس موثر خواهد بود؟

پیروی از یک رژیم غذایی پر از مواد مغذی و محدود کردن غذاهای فوق فرآوری شده ممکن است مواد مغذی مورد نیاز بدن را برای سلامتی مطلوب تامین کند و خطر کمبود مواد مغذی را کاهش دهد که به تنظیم استرس کمک می‌کند.

3. آیا ورزش در درمان استرس نقش دارد؟

ورزش منظم به کاهش استرس و بهبود علائم مرتبط با شرایط رایج سلامت روان مانند اضطراب و افسردگی کمک می‌کند.

منبع
healthline

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا