اخبار پزشکیاعصاب و روانبیماری های روانی

5 علت جویدن ناخن از استرس تا مشکلات عاطفی

فهرست محتوا نمایش

علت جویدن ناخن متفاوت است. در بسیاری از موارد علت ناخن جویدن کودکان و بزرگسالان مشابه یکدیگر هستند. استرس و اختلال‌های عصبی و روانی برخی از دلایل جویدن ناخن به حساب می‌آیند.

روش‌های مختلفی برای ترک این عارضه وجود دارد که در ادامه به آن‌ها اشاره خواهیم کرد. مجله پزشکی سیوطب در این مقاله اختلال جویدن ناخن، علت و درمان‌های قطعی را بررسی می‌کند. در ادامه با ما همراه باشید.

علت روانشناسی ناخن جویدن چیست؟

جویدن ناخن در اثر عوامل مختلفی به وجود می‌آید که بیشتر آن‌ها منشا روانشناسی دارند. مهم‌ترین عوامل در بروز اختلال ناخن جویدن در کودکان یا بزرگسالان عبارتند از:

استرس؛ اصلی‌ترین علت جویدن ناخن

استرس اصلی‌ترین علت جویدن ناخن|سیوطب

اصلی‌ترین دلیل بروز این اختلال اضطراب و استرس است. بسیاری از افرادی که به مدت طولانی در شرایط استرس‌زا قرار می‌گیرند برای مواجه با این شرایط به طور ناخودآگاه شروع به جویدن  ناخن می‌کنند.

بیشتر بخوانید: قرص ضد استرس؛ انواع مختلف داروهای ضد استرس را بشناسید!
 

کمبود محبت؛ علتی کمیاب برای جویدن ناخن

بر اساس تحقیقات، درصد بالایی از افرادی که به لحاظ عاطفی با کمبود مواجه هستند به اختلال جویدن ناخن مبتلا می‌شوند. زیرا این دسته از افراد به دلیل شرایط نامطلوب عاطفی، انرژی‌های منفی خود را از طریق جویدن ناخن تخلیه می‌کنند.

ژنتیک؛ زمینه سازی اجباری برای جویدن ناخن

این دلیل هنوز از لحاظ علمی ثابت نشده‌است. اما طبق تحقیقات درصد بالایی از افراد به طور ژنتیکی به جویدن ناخن عادت دارند.

بیشتر بخوانید: ۱۲ درمان استرس مزمن و عوارض وحشتناکی که درمان اضطراب را ضروری می‌سازد
 

گرسنگی؛ شایع‌ترین علت جویدن ناخن در کودکان

بسیاری از کودکان هنگام گرسنگی شروع به جویدن ناخن‌های خود می‌کنند. این عمل ممکن است گذرا باشد. اما گاهی به عادات همیشگی کودک تبدیل می‌شود.

مشکلات عاطفی یا روانشناسی؛ اختلالی برای جویدن ناخن

گاهی اوقات جویدن ناخن‌ها می‌تواند به یکی از موارد زیر ارتباط داشته باشد:

  • اختلال نقص توجه و بیش فعالی
  • اختلال وسواس فکری – عملی
  • اختلال اضطراب جدایی
  • اختلال افسردگی عمده

البته توجه داشته باشید جویدن ناخن همیشه به این معنا نیست که فرد دچار اختلال روانشناسی است.

بیشتر بخوانید: انواع مدیتیشن؛ ۹ نوع مهم مراقبه و فواید آن‌ها در مدیریت استرس و بیماری‌های روانی
 

عوارض جویدن ناخن چیست؟

ناخن جویدن علاوه بر احساس خجالت، اثرات و عوارض منفی دیگری نیز دارد و برای فرد بسیار آزاردهنده است. برخی از این عوارض عبارتند از:

1.    عفونت‌های دهان(هنگام جویدن ناخن معمولا دست‌ها آلوده هستند. به همین علت باکتری‌ها و میکروب‌ها باعث عفونت دهان و لب‌ها می‌شود.)

2.    مشکلات دندانی(ناخن‌ها سفت هستند و جویدن آن‌ها کار بسیار سختی است. به همین دلیل هنگام جویدن ناخن به خصوص دندان‌های جلو به مرور تخریب می‌شوند.)

3.    ناتوانی استفاده از دست‌ها(اگر عادت داشته باشید که به طور مداوم ناخن‌های خود را بجوید و دستتان داخل دهانتان باشد نمی‌توانید به درستی کارهای روزمره خود را انجام دهید.)

4.    عفونت ناخن(جویدن ناخن باعث می‌شود ناخن‌های شما ضعیف و سست شوند. به همین علت باکتری‌ها و قارچ‌ها وارد زخم‌های روی ناخن می‌شوند و در نهایت منجر به عفونت ناخن خواهد شد.)

بیشتر بخوانید: اختلال استرس پس از سانحه و شناخت علائم PTSD
 

بررسی چند روش برای ترک ناخن

برای برخی از افراد ترک کردن جویدن ناخن آزاردهنده است. زیرا به انجام این کار عادت کرده‌اند و ترک آن دشوار به نظر می‌رسد. به همین علت روانشناسان راه‌های مختلفی را برای درمان و ترک این عادت توصیه می‌کنند. برخی از این روش‌ها عبارتند از:

برای ترک جویدن ناخن با فرد مبتلا صحبت کنید

بهترین و موثرترین روش برای درمان این اختلال گفتگو با فرد مبتلا است. در این روش باید با گفتگوهای روانشناسانه و دقیق، مشکل فرد شناسایی و سپس با راه‌کارهای مختلف و صحبت‌های تسکین دهنده استرس و اضطراب را از فرد دور نگه دارید.

بیشتر بخوانید: سردردهای تنشی مهم‌ترین علائم استرس و تنش های روزمره
 

کوتاهی ناخن؛ روشی آسان برای ترک جویدن ناخن

یکی دیگر از روش‌های تاثیرگذار برای ترک این عادت کوتاه کردن و مرتب نگه داشتن ناخن‌ها است. زیرا مرتب نگه داشتن و مانیکور ناخن‌ها به طور مداوم یا استفاده از لاک در دختران، عادت جویدن ناخن را از بین می‌برد.

برای ترک جویدن ناخن از وسایل سرگرم کننده استفاده کنید

استفاده از وسایل سرگرم کننده روشی موثر برای ترک این عادت محسوب می‌شود. به عنوان مثال بزرگسالان در صورت قرار گرفتن در شرایط استرس‌زا می‌توانند از توپ‌های ژله‌ای کوچک(توپ استرس) به جای جویدن ناخن استفاده کنند. همچنین کودکان در این شرایط می‌توانند با استفاده از خمیر بازی عادت جویدن ناخن را کامل ترک کنند.

بیشتر بخوانید: سندرم بی انگیزگی؛ چرا نسبت به ادامه راه بی‌میل می‌شویم؟
 

تلخ کردن ناخن؛ روشی موثر برای ترک جویدن ناخن

تلخ کردن ناخن‌ها در کودکان می‌تواند به ترک این عادت کمک کند. استفاده از مواد خوراکی تلخ مانند کندر یا سس‌های تند تا حد زیادی از مکیدن و جویدن ناخن‌ها جلوگیری می‌کند. در بزرگسالان، استفاده از لاک تلخ روشی موثر برای ترک این عادت موثر است.

ترک جویدن ناخن با افزایش مصرف کلسیم

به طور کلی کلسیم باعث می‌شود ناخن‌ها سالم و قوی‌تر رشد کنند و شکنندگی کمتری داشته باشند. استفاده کافی از ویتامین و مواد مغذی به کاهش استرس و اضطراب نیز کمک می‌کند. شما می‌توانید منابع اصلی کلسیم را در سبزیجات، محصولات لبنی و میوه‌های خشک پیدا کنید.

داروی ترک ناخن جویدن با محلول تلخک

درمان جویدن ناخن با محلول میخک|سیوطب

این محلول با تلخ کردن شدید ناخن‌ها به ترک جویدن ناخن و بهبود ناخن‌های آسیب‌دیده کمک می‌کند. محلول تلخک فاقد هرگونه مواد شیمیایی مضر است. همچنین از این محلول برای از شیر گرفتن کودکان نیز استفاده می‌شود.

یادداشت پایانی علت جویدن ناخن

علت جویدن ناخن در بزرگسالان و کودکان مشابه هستند و در اثر عوامل مختلفی می‌توان به این اختلال دچار شد. استرس و اختلال عصبی برخی از این عوامل هستند. اکثر افراد به دنبال درمان قطعی ناخن جویدن هستند.

اما درمان قطعی وجود ندارد و انجام برخی از اقدامات می‌تواند از این اختلال جلوگیری و تا حد زیادی به بهبود آن کمک کند. محلول تلخک به عنوان داروی ترک ناخن جویدن در دسترس قرار دارد و می‌تواند به ترک این اختلال کمک کند.

سوالات متداول

چه دارویی برای درمان جویدن ناخن موثر است؟

محلول تلخک یک داروی موثر برای درمان جویدن ناخن در کودکان و بزرگسالان است.

موثرترین روش جهت ترک ناخن جویدن کودک چه روشی است؟

پایین آوردن میزان استرس و اضطراب کودک، می تواند باعث کاهش جویدن ناخن بشود. همچنین مشغول کردن کودک با انجام کارهای دستی مانند خمیر بازی می تواند به ترک این اختلال کمک کند.

علت جویدن ناخن چیست؟

استرس، والدین و ژنتیک، گرسنگی و کمبود محبت برخی از این علت‌ها هستند.

منبع
mayoclinic

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا