اعصاب و روانبیماری های روانی

اضطراب روی میز میان وعده‌ها!

 تحقیقات جدید نشان می‌دهد بزرگسالانی که به رژیم غذایی سرشار از غذاهای فوق فرآوری شده عمل می‌کنند، احتمالاً نسبت به افرادی که کمتر از آن می‌خورند، احساس افسردگی و اضطراب بیشتری دارند.

محققان دریافته‌اند برخی از میان وعده‌ها به سلامت روانی افراد آسیب وارد می‌کنند؛ به عبارت دیگر افرادی که بیشتر از این غذاها می‌خوردند، افسردگی و اضطراب بیشتری دارند. به گفته محققان، دلیل این اتفاق احتمالا مصرف غذاهای دارای مواد مغذی کم و قند بالاست. توصیه کارشناسان جایگزینی غذاهای کامل با غذاهای فوق فرآوری شده است.

به گفته دانشمندان دانشکده پزشکی اشمیت در دانشگاه آتلانتیک فلوریدا، نوشیدنی‌های شیرین، گوشت‌های فرآوری‌شده یا سایر غذاهایی که به عنوان میان‌وعده مصرف می‌شوند، باید مورد ارزیابی مصرف‌کنندگان قرار بگیرند تا تاثیر مثبت  آنها بر سلامت روان تضمین شود.

بیشتر بخوانید: ۱۲ درمان استرس مزمن و عوارض وحشتناکی که درمان اضطراب را ضروری می‌سازد

اضطراب، روزهای ناسالم روانی را بیشتر می‌کند!

فردی مضطرب|سیوطب

تحقیقات نشان می‌دهد خوردن مقادیر زیادی غذای فوق فرآوری شده با علائم نامطلوب سلامت روانی، از جمله افسردگی، اضطراب بیشتر و گذراندن روزهای ناسالم روانی مرتبط است.

آکادمی‌تغذیه و رژیم غذایی، غذای فرآوری شده را اینگونه تعریف می‌کند: «غذایی که پخته، کنسرو، منجمد و بسته‌بندی شده یا ترکیبات غذایی آن با اضافه شدن مواد نگهدارنده به روش‌های مختلف تغییر یافته باشد».

البته غذاهای فرآوری شده به‌خودی‌خود ناسالم نیستند. به عبارت دیگر، میزان ناسالم بودن این غذاها به نوع تهیه و موادی بستگی دارد که برای فرآوری آن به کار رفته است.

با این حال، محققان معتقدند که پردازش غذا باعث کاهش مواد مغذی مانند پروتئین، فیبر، ویتامین‌ها، مواد معدنی و فیتوکمیکال‌ها می‌شود و در عین حال کالری، قند، چربی اشباع شده و نمک را افزایش می‌دهد.

بیشتر بخوانید: سردردهای تنشی مهم‌ترین علائم استرس و تنش های روزمره

ارتباط غذاهای فرآوری شده با افسردگی و اضطراب

تحقیقات نشان می‌دهد بین رژیم‌های غذایی کم‌مغذی با قند بالا و افسردگی  ارتباطی وجود دارد. بر همین اساس، نتایج مطالعات بدست آمده نشان می‌دهد مصرف غذاهای فوق فرآوری شده، احتمال افسردگی و اضطراب  را افزایش خواهد داد.

دکتر اریک هچت و تیمش در بررسی نمونه‌ای متشکل از 10359 فرد 18 سال و بالاتر دریافت، افرادی که مقادیر بیشتری از مواد غذایی فوق فرآوری شده مصرف می‌کنند، علائم سلامت روانی نامطلوب‌تری مانند اضطراب و افسردگی را تجربه کرده‌اند. داده‌های این تحقیقات نشان می‌دهد رژیم غذایی و سلامت روان با هم مرتبط هستند.

Hecht  در مورد اینکه چرا این ارتباط بین غذاهای فوق فرآوری شده و بیماری‌های روانی وجود دارد، گفت است که «این ارتباط به عوامل متعددی مربوط می‌شود. برای مثال رژیم‌های غذایی سرشار از غذاهای فوق‌العاده فرآوری‌شده اغلب فاقد مواد مغذی ضروری و در مقابل حاوی قندهای افزوده بالایی هستند که هر دو با علائم نامطلوب سلامت روان مرتبطند.»

او معتقد است «غذاهای فوق فرآوری شده همچنین دارای انواع مختلفی از مواد شیمیایی مانند امولسیفایرها هستند که ممکن است اثر نامطلوبی بر میکروبیوم روده داشته باشد که به نوبه خود به التهاب در سراسر بدن  منجر می‌شود. این یافته‌ها قابل توجه است؛ زیرا بسیاری از آمریکایی‌ها غذاهای فوق فرآوری شده می‌خورند.»

بیشتر بخوانید: بی اشتهایی عصبی یا آنورکسیا؛ خطری در کمین کودکان و زنان

چطور با اضطراب میان وعده‌ها مقابله کنیم؟

Hecht  معتقد است مردم باید از زیان‌های مصرف غذاهای فوق فرآوری شده آگاه شوند. علاوه بر این، باید اطلاعاتی در مورد چگونگی تأثیر این غذاها بر انواع شرایط سلامتی ارائه شود.

چگونه با تغییر عادات غذایی، سلامت روانی بهتری داشته باشیم؟

کریستین دیلی، متخصص تغذیه در مرکز پزشکی Wexner دانشگاه ایالتی اوهایو معتقد است: «تحقیقات صورت گرفته نشان می‌دهد غذاها چقدر بر بدن ما تأثیر می‌گذارند. توجه به نتایج این تحقیقات کمک خواهد کرد تا بتوانیم به بهبود سلامت کلی و روانی خود دست پیدا کنیم.»

او اضافه کرده که مصرف زیاد مواد غذایی فوق فرآوری شده این احتمال را افزایش می‌دهد که افراد خوردن غذاهای سالم، کامل یا کم فرآوری‌شده را فراموش کنند که این موضوع سلامت عمومی را تهدید می‌کند.

بیشتر بخوانید: درمان تیک عصبی و روش‌های مدیریت سندرم تورت

برای کاهش اضطراب و افسردگی چه بخوریم؟

بشقاب غذای گیاهی یا غذاهای سالم|سیوطب

براساس یافته‌های این مطالعه مصرف غذاهای کامل در رژیم غذایی ضرورت دارد. غذاهای کامل مواد مغذی بسیاری را فراهم می‌کنند که غذاهای فوق‌فرآوری شده فاقد آن هستند و به نوبه خود از تمام عملکردهای بدن ما برای ارتقای سلامت و تندرستی پشتیبانی خواهند کرد.

همچنین به دلیل فیبر و آب بالاتری که دارند سیر کننده‌تر هستند و  به کاهش اندازه وعده‌ها و حذف میان وعده‌های اضافی کمک می‌کنند که به نوبه خود باعث کاهش کالری دریافتی کلی خواهد شد.

درواقع با افزودن یک تکه میوه به عنوان میان وعده یا با افزودن سبزیجات تازه یا منجمد به وعده‌های غذایی خود، شروعی ساده داشته باشید. مصرف غذاهای فوق‌العاده فرآوری‌شده  را در طول زمان  کاهش دهید و فقط گاهی به سراغ آنها بروید.

بیشتر بخوانید: اختلال نشخوار؛ حاصل بیماری روانی و واکنش های معده!

جمع بندی

نوشابه، سوسیس و کالباس، کلوچه‌ یا غلات صبحانه شیرین شده، نمونه‌هایی از غذاهای فوق فرآوری شده هستند که سلامت روانی و جسمی افراد را تهدید می‌کنند. عدم آگاهی مصرف‌کنندگان و ماشینی شدن و کمبود وقت و علاقه به دسترسی سریع به موادغذایی، باعث رواج مصرف این نوع مواد غذایی شده است.

بخش بزرگی از مشکلاتی که مردم در حوزه سلامت روان و جسم تجربه می‌کنند، ناشی از همین مصرف بدون آگاهی و تمایل به غذاهای فرآوری و فوق‌فرآوری شده و در حال توسعه است، اما توجه به نکات تغذیه‌ای  آسیب‌های ناشی از سوءمصرف این نوع غذاها را می‌کاهد و به کاهش اضطراب و افسردگی کمک می‌کند.

منبع
medicalnewstoday.com

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا