بهداشت جنسیمسائل جنسی

خصومت با زنان؛ از آزار کلامی تا خشونت فیزیکی و جنسی

خصومت با زنان یکی از موارد بسیار غم‌انگیزی است که شاید بسیاری از بانوان در سراسر دنیا با آن دست و پنجه نرم می‌کنند. شاید کمی ناراحت‌کننده باشد اما باید بدانید از هر سه زن در سراسر جهان، یک نفر خشونت فیزیکی یا جنسی را تجربه می‌کند، که عمدتا توسط شریک جنسی خود انجام می‌شود.

خشونت علیه زنان و دختران یک نقض حقوق بشر است و عواقب فیزیکی، جنسی و روانی فوری و بلندمدت را برای آن‌ها به دنبال دارد تا جایی که برخی از این عواقب برای زنان و دختران می‌تواند ویرانگر‌تر از مرگ باشد.

خصومت با زنان و همچنین خشونت علیه آن‌ها باعث شده تا آن‌ها رفاه عمومی نداشته باشند و نتوانند به راحتی در مشارکت‌های اجتماعی حضور پیدا کنند. خصومت با زنان موضوعی است که بر خانواده، جامعه و کشور تأثیر می‌گذارد.

در ادامه این مقاله سعی داریم مواردی را پیرامون خصومت با زنان عنوان کنیم. با ما همراه شوید.

بیشتر بخوانید: بهداشت جنسی آقایان با ۹ نکته کلیدی و راهکارهایی برای تقویت عملکرد جنسی با روش های طبیعی و بدون دارو

نگاهی به مقاله خصومت با زنان:

  • خصومت با زنان می‌تواند در همه‌ی جوامع وجود داشته باشد.
  • خصومت با زنان یا خشونت علیه بانوان انواع مختلفی دارد.
  • معمولاً خشونت علیه زنان توسط شریک زندگیشان صورت می‌گیرد.
  • خصومت با زنان از نوع جنسی یکی از شایع‌ترین خشونت‌ها در حال حاضر است که بسیار دردناک است.

بیشتر بخوانید: بهداشت واژن و تمامی نکاتی که باید در خصوص آن بدانید!

خصومت با زنان چیست؟

خصومت با زنان پایان ندارد|سیوطب

خصومت با زنان یا همان خشونت با زنان به طیف گسترده‌ای از آزار و اذیت‌هایی می‌گویند که باعث ناراحتی زنان می‌شود. خشونت جنسی تماسی، خشونت جنسی غیرتماسی، خشونت کلامی، تجاوز، خشونت در مورد جهیزیه، تن فروشی اجباری، بارداری اجباری، خرید و فروش زنان و دختران، خشونت علیه زنان کارمند و خدمتکاران زن، خشونت‌های ناشی از جنگ، خشونت در زندان، خشونت نگاهی و رفتاری، خشونت سیاسی و … از انواع خشونتی است که بر زنان اعمال می‌شود.

خشونت‌هایی که با وجود رشد تمدن و فرهنگ و پیشرفت‌های روزافزون علمی و صنعتی در جهان، همچنان چالشی است که در کنج چهاردیواری خانه‌ها یا فضاهای اجتماعی در کمین زنان بی‌پناه نشسته و سلامت جسم و روان آنان را به خطر انداخته است.

بیشتر بخوانید: عوارض تامپون چیست و چطور می‌توان از بروز آن‌ها جلوگیری کرد؟

انواع خصومت‌ با زنان

خشونت یا خصومت خانگی

خشونت یا خصومت خانگی به آزار و اذیت‌ها یا حتی سوءاستفاده‌هایی گفته می‌شود که زن در چهارچوب امن خانه‌ خودش مورد اذیت و آزار قرار می‌گیرد. این خشونت معمولا از سوی شریک زندگی است.

خشونت خانگی به کلیه رفتارهایی آزاردهنده‌ای گفته می‌شود که مرد علیه زن برای بدست آوردن یا حفظ قدرت انجام می‌دهد. خشونت خانگی می‌تواند شامل اعمال رفتارهای جسمی، جنسی، احساسی، اقتصادی، روانی باشد.

در این مدل خصومت خانگی ممکن است مرد، زن خود را نیز به اشکال مختلفی تهدید کند. یکی از خصومت زنان که بسیاری از بانوان در دنیا آن را تجربه می‌کنند خشونت خانگی است.

بیشتر بخوانید : کاپ قاعدگی و طریقه استفاده از این محصول دوست‌داشتنی

خشونت یا خصومت اقتصادی

منع استقلال مالی یکی از انواع خصومت با زنان است|سیوطب

در این مدل از خشونت‌ها زن را وابسته به یک منبع مالی می‌کنند تا از کنترل آن‎ها خارج نشود. به عنوان مثال او برای هر خرید خود باید حتما از همسرش پول دریافت کند. به عبارتی در این نوع از خصومت با زنان، قدرت مالی یا استقلال مالی را از او صلب می‎کنند و همسر یا پدر اجازه رفتن به مدرسه یا سرکار به او نخواهد داد.

بیشتر بخوانید: خشونت جنسی و آمارهای ضد و نقیض آن+آثار روانی پس از آن

خشونت رفتاری

خشونت رفتاری یکی دیگر از اشکال خصومت با زنان است که فرد در زن احساس ترس ایجاد می‌کند. به عنوان مثال او را تهدید به صدمه جسمی مانند کتک زدن می‌کند. همچنین در این مدل از خشونت‌ها شریک زندگی ممکن است زن را از برخی موارد مانند حیوانات خانگی، دوستان، خانواده، دانشگاه و… دور کند تا او را مورد آزار و اذیت روانی قرار دهد.

بیشتر بخوانید: تخیلات جنسی و آشنایی با مزایا و عوارض این تصورات جنسی

خشونت احساسی

خشونت احساسی نوع دیگری از خصومت با زنان است. در این مدل خشونت، فرد احساس ارزشمند بودن را از زن صلب می‌کند. مدام از او انتقاد می‌کند و به او حس کم‌ارزش بودن می‌دهد. در این مدل از خشونت‌های احساسی شریک زندگی توانایی زن خود را زیرسوال برده و گاها او را مورد تمسخر قرار می‌دهد. همچنین در این مدل از خشونت‌ها ممکن است مرد، زن را از فرزندان یا خانواده و دوستانش نیز دور کند.

بیشتر بخوانید: بهداشت جنسی بارداری؛ آیا در دوران بارداری می‌توان رابطه جنسی داشت؟

خشونت جسمی

خشونت جسمی یکی از خشونت‌هایی است که زن‌های بسیار زیادی در کنج خانه‌ی خود آن را تجربه می‌کنند. در خشونت‌های جسمی، شریک زندگی با آسیب رساندن به زن او را آزار و اذیت می‌کند. به عنوان مثال با لگد زدن، سوزاندن، نیشگون گرفتن، گاز گرفتن و… به جسم زن آسیب وارد می‌کند. متاسفانه این خشونت بسیار دردناک در گوشه گوشه جهان دیده می‌شود.

خشونت جنسی

خشونت جنسی به طیفی از رفتارها اشاره دارد که شامل تماس یا رفتار جنسی ناخواسته اجباری یا حتی خواسته اجباری است. خشونت جنسی می‌تواند تلاش برای تجاوز جنسی و هر نوع تماس جنسی ناخواسته باشد. خشونت جنسی یکی دیگر از انواع خصومت با زنان است که بسیار رایج بوده و ممکن است یک زن در جامعه توسط هرکسی مورد خشونت قرار بگیرد.

براساس برخی اخبار به دست آمده از سوی مرکز کنترل و پشگیری (CDC)، از هر سه زن حداقل یک نفر و از هر چهار مرد حداقل یک نفر در یک زمانی از زندگی خود مورد خصومت یا خشونت جنسی قرار گرفته‌اند. این خصومت ممکن است متفاوت باشد برخی شامل تماس فیزیکی ناخواسته و برخی شامل تجاوز جنسی است. زنانی که دچار خصومت‌ جنسی قرار می‌گیرند بلافاصله پس از تجاوز احساس ناراحتی شدید، ترس و تنفر را تجربه می‌کنند.

خصومت با زنان از نوع جنسی، با آن‎ها کاری می‌کند که نسبت به هر مردی بی‌اعتماد می‌شوند حتی کسی که با او ازدواج کرده‌اند. این بانوان آنقدر ترس و وحشت درونشان را فرامی‌گیرد که در بسیاری مواقع پس از این سانحه با همسر خود نیز نمی‌توانند وارد رابطه شوند.

بیشتر بخوانید: عوارض کاپ قاعدگی؛ کاپ قاعدگی می‌تواند جای پدهای بهداشتی را بگیرد؟

خشونت جنسی از سوی چه کسانی اتفاق می‌افتد؟

خشونت جنسی هر موردی را که باعث ترس یا ناراحتی زن می‌شود را شامل است. خشونت جنسی، تجاوز جنسی، سوءاستفاده جنسی و… همه کلماتی هستند که در این‌باره استفاده می‌شوند و در کل همگی یک مفهوم واحد را دارند. زن ممکن است از سوی برخی افراد که در زیر بیان می‌کنیم مورد خشونت جنسی قرار بگیرد:

  • دوست پسر، دوست اجتماعی، دوست دختر، همسر فعلی
  • دوست پسر سابق، دوست دختر سابق، همسر سابق
  • والدین و یا سرپرستان خانواده و اعضای خانواده (مانند برادر به خواهر، خواهر به برادر، پدر به دختر، پسر به مادر و…)
  • شرکا یا دوستان جنسی
  • دوستان
  • همکاران، روسا، همسایه‌ها و به طور کلی افرادی که اصلا آن‌ها را نمی‌شناسید
  • هم‌خانه یا هم خوابگاهی

بیشتر بخوانید: ژل شستشوی بانوان چیست ؟

اثرات خشونت جنسی بر زنان

نه به خشونت علیه زنان|سیوطب

خصومت با زنان از نوع جنسی می‌تواند برای ماه‌ها یا حتی سال‌ها پس از وقوع رویداد بر سلامت جسمی، جنسی و رفتاری فرد تاثیرگذار باشد.

اثرات تجاوز جنسی بر سلامت جسمانی

خشونت جنسی می‌تواند سلامت جسمانی فرد را تحت تاثیر قرار بدهد. این دردها در افرادی که دچار PTSD می‌شوند نیز دیده می‌شود. به عنوان مثال بانوانی که خشونت جنسی را تجربه می‌کنند بیشتر در معرض موارد زیر هستند:

  • آرتروز
  • مشکلات گوارشی
  • درد مزمن لگن
  • علائم شدید قبل از قاعدگی
  • تشنج‌های غیرصرعی

علاوه بر این، افرادی که از تجاوز جنسی یا تلاش برای تجاوز نیز جان سالم به در برده‌اند ممکن است در معرض خطر ابتلا به عفونت‌ مقاربتی (STI) باشند. این مشکل می‌تواند منجر به مشکلات جسمی و عاطفی شود.

بیشتر بخوانید: لوبریکانت چیست؟فواید و عوارض لوبریکانت ها به همراه طرز استفاده

اثرات خشونت جنسی بر سلامت جنسی

لذت بردن از تماس جنسی بعد از یک خشونت یا تجاوز جنسی ممکن است بسیار دشوار باشد. فردی که از یک تجاوز جنسی جان سالم به در برده است ممکن است در آینده میل جنسی بسیار کمی داشته باشد به طوری که شما در او کاهش رفتار جنسی را شاهد باشید. بعضی از بانوان پس از خصومت‌های جنسی در تماس‌های جنسی عادی، درد، ترس یا اضطراب را تجربه می‌کنند. شرم و گناه ناشی از ضربه نیز می‌تواند در تمایل و رضایت او از یک رابطه جنسی اختلال ایجاد کند.

دخترانی که در سنین پایین یا حتی کودکی مورد تجاوز و آزار و اذیت جنسی قرار می‌گیرند مشکلات جنسی شدید‌تری را تجربه خواهند کرد. این افراد در آینده دچار مشکلاتی در حین دخول نیز می‌شوند و ترس و اضطراب درد بسیار زیادی را به وجود می‌آورد.

بیشتر بخوانید: بهترین تغذیه دوران قاعدگی چیست؟

اثرات خشونت جنسی بر سلامت رفتاری

شاید برایتان کمی عجیب باشد اما باید بگوییم هیچ واکنش رفتاری واحدی به تجاوز جنسی وجود ندارد. برای مثال در حالی که برخی زنان پس از تجربه تجاوز از رابطه جنسی به کل اجتناب می‌کنند، برخی دیگر درگیر رفتارهای جنسی پرخطر می‌شوند. به عنوان مثال آنها برای کنار آمدن با احساسات شدید ناخوشایند ناشی از حمله، روابط جنسی محافظت نشده انجام می‌دهند. یا ممکن است این افراد برای خود تعداد بیشتری شریک جنسی انتخاب کنند و با هریک روابط جنسی مختلفی داشته باشند.

امکان دارد برخی از بانوان برای اجتناب از حضور در موقعیت‌هایی که به طور بالقوه خطرناک هستند و حتی از نمایش‌های تلویزیونی، مقالات روزنامه‌ها یا مکالماتی که در مورد تجاوز جنسی بحث می‌کنند دوری کنند. در بعضی موارد این احساسات به مرور زمان برای برخی افراد فروکش می‌کند. با این حال، برخی دیگر برای ماه‌ها یا سال‌ها به نوعی پریشانی روانی ادامه می‌دهند.

بیشتر بخوانید: درمان ایدز؛ استفاده از داروهای ضدویروس برای مهار عفونت HIV

نحوه درمان و کاهش اثرات خشونت جنسی چیست؟

برای بسیاری از کسانی که از تجاوز جنسی جان سالم به در می‌برند، علائم آسیب‌زا به مرور زمان فروکش می‌کند. با این حال امکان دارد برای برخی افراد این علائم باقی بماند و حتی بدتر شود. خوشبختانه، درمان‌هایی وجود دارد که به شما کمک می‌کند. برخی از روش‌های درمان به شرح زیر است:

روان درمانی

براساس برخی شواهد و مطالعات ثابت شده است که روان‌درمانی در درمان علائم تجاوز جنسی (PTSD) می‌تواند مفید و اثربخش باشد. این در حالی است که روش‌ها و تکنیک‌های بسیار زیادی در روان‌درمانی وجود دارد. ما در ادامه به دو روش که اثرگذاری بیشتر در درمان علائم PTSD است، اشاره نموده‌ایم.

بیشتر بخوانید: ۲۲ درمان خانگی تبخال تناسلی؛ مبارزه با بیماری مقاربتی در منزل

درمان پردازش شناختی (CPT)

در این درمان به افرادی که مورد تجاوز جنسی قرار گرفته‌اند کمک می‌شود تا با خاطرات و افکار ناخوشایند مرتبط به تجاوز جنسی روبرو شوند و از آن فرار نکنند. در طول این روش روان‌درمانی، روانشناس یا درمانگر، فرد را راهنمایی می‌کند تا هرگونه افکار ناسازگار، غیرواقعی و مشکل‌ساز را که باعث علائم استرس آسیب‌زا (PTSD) می‌شود را بیان و اصلاح کند.

بیشتر بخوانید: علائم زگیل تناسلی در زنان و راه‌های تشخیص HPV در دختران

درمان با مواجهه طولانی مدت

درمان با مواجهه طولانی مدت هر رفتار آموخته‌شده‌ای را هدف قرار می‌دهد. در این درمان فرد به موقعیت‌ها یا افکار و خاطرات مرتبط با تجاوز جنسی پاسخ می‌دهد یا از آن دوری می‌کند. در این روش امید است که در فرآیند رویارویی با احساسات و موقعیت‌های ترسناک فرد بیاموزد که استرس و اضطراب همیشگی نیست و به خودی خود کاهش پیدا می‌کند.

گروه‌های پشتیبان

پیوستن به یک گروه پشتیبانی آنلاین یا حضوری این فرصت را برای ارتباط با سایر بازماندگان تجاوز جنسی و دریافت مشاوره برای غلبه بر چالش‌های مرتبط با آن آسیب فراهم می‌کند.

گروه‌های حمایتی فرصتی عالی برای ایجاد روابط حمایتی، قابل اعتماد و سالم با سایر افراد با تجربه مشترک فراهم می‌کنند. پزشک مراقبت‌های اولیه یا متخصص سلامت روان شما اغلب بهترین مکان برای شروع هنگام جستجوی یک گروه پشتیبانی محلی است.

بیشتر بخوانید: علائم ایدز در مردان ۲ تا ۶ هفته بعد از ورود ویروس پدیدار می‌شود

خودیاری

علاوه بر روان‌درمانی و همچنین پیوستن به گروه‌های پشتیبان، فرد نیز می‌تواند به خود کمک کند. این کمک به درمان می‌تواند با ایجاد تغییر در سبک زندگی و افکار آغاز شود.

بیشتر بخوانید: واکسن گارداسیل؛ پیشگیری از زگیل تناسلی تا سرطان گردن رحم

سخن پایانی

خصومت با زنان هزاران مشکل خانوادگی و اجتماعی را شامل می‌شود که زنان بسیاری با آن دست و پنجه نرم می‌کنند.

از رفتارهای تبعیض‌آمیز تا تجاوزهای جنسی همگی نشانی از خصومت با زنان است که نقش اول یک خانواده و اجتماع را ایفا می‌کنند و نادیده گرفته می‌شوند.

ما در این نوشتار سعی کردیم مواردی را در باب خصومت با زنان بیان کنیم. امیدواریم مفید واقع  شده باشد.

منبع
verywellmind

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا