بلوغ دختران و شناخت علائم و تغییرات جسمی آنها

بلوغ دختران اغلب زودتر از آنچه والدین تصور میکنند شروع میشود. شما میتوانید با اطلاع از این تغییرات و شروع زودهنگام مکالمات در مورد بلوغ با دخترانتان، به آنها کمک کنید تا راحتتر از این دوره گذر کنند. بلوغ دختران مانند پسران همراه با تغییرات هورمونی و فیزیکی در طی چند سال اتفاق میافتد. این تغییرات میتوانند در زمان خود یا گاهی زودهنگام و دیرهنگام شروع شوند.
در آغاز مقاله نگاهی به علائم بلوغ دختران خواهیم داشت. مواردی را درباره بلوغ زودرس دختران بررسی میکنیم. سپس به سوالاتی که بسیاری از مادران در این دوره با آن روبهرو میشوند میپردازیم.
بلوغ دختر از چه سنی شروع میشود
دوره بلوغ در دختران زودتر از پسران آغاز میشود. این دوره برای یک دختر امکان دارد از سن 8 سالگی تا 13 سالگی رخ دهد. اما به هر ترتیب این بازه سنی دورهای است که باید به شرایط جسمی و روحی فرزندتان توجه داشته باشید.
بیشتر بخوانید: تمام دانستنیهای بلوغ پسران
علائم و مشکلات دوران بلوغ دختران
در اینجا به تغییرات فیزیکی عمدهای که دختران میتوانند در دوران بلوغ داشته باشند اشاره میکنیم.
1.رشد و بزرگشدن سینه
بلوغ دختران معمولا بین 8 تا 13 سالگی شروع میشود. اولین نشانه بلوغ در بیشتر دختران، شروع رشد سینه است. رشد نامتقارن سینهها در دختران، دور از ذهن نیست و ممکن است اتفاق بیفتد. اما پس از مدتی سینهها به شکل یکدست رشد میکنند. همچنین معمول است که شروع رشد سینه با مقداری حساسیت یا زخم همراه شود. خارش و درد سینه هم کاملا طبیعی است و معمولا با گذشت زمان بهبود مییابد.
بیشتر بخوانید: عوارض و فواید کاشت ناخن
2.موی بدن در زمان بلوغ دختران
موهای درشت در ناحیه تناسلی، زیر بازوها و پاها شروع به رشد میکنند. در برخی از دختران (حدود 15٪) موهای ناحیه تناسلی ممکن است اولین نشانه بلوغ باشد که قبل از شروع رشد سینه خود را نشان میدهد.
بیشتر بخوانید: عوارض کاپ قاعدگی؛ کاپ قاعدگی میتواند جای پدهای بهداشتی را بگیرد؟
چند کلمه در مورد اصلاح
با رسیدن به دوره دبیرستان، بسیاری از دختران شروع به ابراز علاقه به اصلاح پاها و زیر بغل میکنند. این یک انتخاب شخصی است. هیچ دلیل پزشکی برای تراشیدن موهای زیر بغل یا ساق پا وجود ندارد. قبل از دادن تیغ به فرزندتان نحوه صحیح استفاده از تیغ را نشان دهید تا از تحریک و بریدگیهای پوستی که ممکن است عفونی شوند جلوگیری کنید.
بیشتر بخوانید: ژل شستشوی بانوان چیست ؟
برای مثال موارد زیر را به دختران آموزش دهید.
- پوست را مرطوب کرده و از لوسیون یا ژل استفاده کنید
- تراشیدن پوست خشک میتواند آن را خراشیده و تحریک کند
- وقتی پوست خیس است اصلاح کنید، اصلاح کردن زیر دوش یا وان سادهترین راه ممکن است
- ژل اصلاح، لوسیون یا کرم موبر به عنوان یک بافر روی پوست عمل میکند و میتواند از بریدگی جلوگیری کند
- از فشار سبک استفاده کنید
- در زمان اصلاح مچ و زانو بیشتر مراقبت کنید
- تیغ یا تیغه آن را اغلب تعویض کنید. تیغه کدر به احتمال زیاد باعث کشیده شدن، تراشیده شدن و تحریک پوست میشود
- از تیغ اشتراکی استفاده نکنید. تیغ اشتراکی میتواند باکتریهایی مانند استافیلوکوکوس اورئوس را پخش کرده و باعث عفونتهای پوستی شود
- برخی از تیغهای برقی مخصوص دختران طراحی شدهاند. این ابزار ممکن است کمتر باعث برش پوست شوند، اگرچه هنوز هم میتوانند باعث تحریک شوند
3.ترشحات واژن
برخی در دوران بلوغ دختران دارای ترشحات واژن شفاف یا کمی سفید هستند که حدود 6-12 ماه قبل از اولین قاعدگی آنها شروع میشود. این یک واکنش طبیعی به افزایش مقدار هورمون استروژن در بدن است.
بیشتر بخوانید: فواید حجامت برای پوست صورت و بدن
4.دورههای قاعدگی
در حالی که زمانبندیها میتواند متفاوت باشد، اکثر دختران طی 2 تا 3 سال پس از رشد سینه اولین قاعدگی خود را تجربه میکنند. میانگین سنی دختران برای اولین بار پریود شدن در کشوری مانند ایالات متحده حدود 12 سالگی است. مهم این است که تاکید کنیم پریودها بخشی عادی از بزرگ شدن هستند. دختران جوان باید بدانند که مشکلی نیست اگر در مورد پریودها صحبت کنند و در مورد آنها سوال بپرسند. برخی از جوانان ممکن است از نحوه مدیریت اولین قاعدگی خود نگران باشند. زیرا ممکن است به طور غیرمنتظره اتفاق بیفتد. تهیه لوازم (پد، تامپون ، و جوراب شلواری) برای آنها، پیش از چنین رخدادی بسیار مهم است.
بیشتر بخوانید: بلوغ جسمی دختران در چه سنی رخ میدهد و تغییرات ظاهری آنها چیست
در حالی که برخی از دختران در اولین قاعدگی خود دارای خون قرمز روشن هستند، در سایر دختران ممکن است فقط لکهبینی با ترشح قهوهای قرمز مشاهده شود. هر دو این حالتها طبیعی هستند و باید بدانیم که بلوغ دختران برای هر کدام میتواند متفاوت باشد. در حالی که برخی از افراد یک بار در ماه پریود میشوند، ممکن است در چند سال اول قاعدگی نامنظم باشد. زیرا بدن میخواهد با تغییرات سریع فیزیولوژیکی سازگار شود. همچنین چرخههای عادی قاعدگی میتواند به اندازه 21 روز تا 35 باشد. بنابراین حتی افرادی که چرخههای منظم دارند، ممکن است هر ماه پریود نشوند.
گرفتگی شکم یا درد با قاعدگی نیز شایع است. برای اکثر مردم، ایبوپروفن یا ناپروکسن بهترین داروها برای کمک به گرفتگیهای قاعدگی هستند. اگر گرفتگیهای قاعدگی شدید است یا باعث میشود کودک شما مدرسه را از دست بدهد، بهتر است با پزشک او صحبت کنید.
بیشتر بخوانید: بهترین تغذیه دوران قاعدگی چیست؟
5.افزایش و رشد قد
با شروع دوره بلوغ دختران، رشد قد آنها آغاز میشود. بیشترین سرعت رشد قد معمولا در دختران بین شروع رشد سینه و حدود 6 ماه قبل از پریود شدن اتفاق میافتد. هنگامی که یک دختر اولین قاعدگی خود را تجربه کرد، رشد او در حال کاهش است. بیشتر دختران پس از پریود شدن 1-2 اینچ دیگر رشد میکنند و افزایش قد فراتر از آن معمول نیست.
بیشتر بخوانید: لوبریکانت چیست؟فواید و عوارض لوبریکانت ها به همراه طرز استفاده
6.پهن شدن باسن
یکی دیگر از تغییرات فیزیکی دختران در زمان بلوغ، تغییر فرم در ناحیه باسن و کمر است. در زمان بلوغ دختران امکان دارد که باسن آنها پهنتر و کمر کوچکتر شود.
بیشتر بخوانید: خشونت جنسی و آمارهای ضد و نقیض آن+آثار روانی پس از آن
سایر تغییرات متداول بلوغ دختران

بسیاری از جوانان در دوران بلوغ دچار آکنه میشوند. این میتواند مربوط به تغییرات سطح هورمونها در این مدت باشد. برای کسب اطلاهات بیشتر مقاله غذاهای موثر در ایجاد آکنه را مطالعه نمایید.
تعریق زیر بغل و افزایش بوی بدن نیز تغییرات عادی است. به همین دلیل اغلب دختران در شروع بلوغ استفاده از دئودورانت را شروع می کنند. با افزایش چربی و عرق بیشتر توسط پوست، دختران در این سن ممکن است تمایل بیشتری برای دوش گرفتن یا شستن موهای خود داشته باشند.
گاهی بلوغ دختران خیلی زود یا خیلی دیر شروع میشود. اگر قبل از 8 سالگی در دخترتان تغییرات بلوغ را مشاهده کردید با پزشک متخصص اطفال تماس بگیرید. اگر تا سن 13 سالگی تغییرات بلوغ در دخترتان ایجاد نشد هم باید با پزشک متخصص اطفال تماس بگیرید.
بیشتر بخوانید: علائم افسردگی در زنان
دستهبندی بلوغ زودرس دختران
بلوغ زودرس دختران به دوسته تقسیم میشود. بلوغ CPP یا مرکزی و بلوغ PPP یا محیطی
1.بلوغ CPP یا مرکزی
این مدل از بلوغ دختران به دلیل اختلالات مغزی-نخاعی ایجاد میشود. همچنین مشکلات غده تیروئید و مسائل ژنتیکی هم در این موضوع دخیل است.
بیشتر بخوانید: عفونت واژن و شناخت علائم اختصاصی بیماری
2.بلوغ PPP یا محیطی
این مدل از بلوغ زودرس میتواند عللی مانند تومور، کیست تخمدان و استفاده از داروهای شیمیایی داشته باشد.
علائم بلوغ زودرس در دختر
در کل باید بدانید که اگر در دختران 8 ساله تغییرات فیزیکی و اخلاقی را شاهد هستید، بهتر است با پزشک او مشورت کنید. پزشک با بررسی شرایط کودک و انجام چند آزمایش هورمونی و عکسبرداری مغزی، تشخیص درست را اعلام میکند. همچنین پزشک برای غلبه بر چنین مشکلی با تجویز داروهای هورمونی روی تاثیرگذاشته و مشکل را برطرف میکند.
از مهمترین مشکلات بلوغ زودرس دختران این است که این دوران و این شرایط سخت را باید از سن 7 یا 8 سالگی تحمل کنند. این موضوع برای آنها و برای خانوادهشان بسیار دردناک است. علاوه بر این مشکلات بلوغ زودرس دختران شامل موارد زیر میشود.
- معمولا نسبت به دختران دیگر کوتاه قدترند
- افسردگی و انزوای این دختران از هم سن و سالانشان بیشتر است. زیرا مجبورند در سنین کم، دوران بلوغ را طی کنند
- این افراد بیشتر از هم سنهای خود مضطرب هستند و دغدغههای بیشتری دارند
- اعتماد به نفسشان پایین است
- اختلالات خوردن و چاقی را تجربه میکنند
- مشکلات جسمی مانند عدم رشد کافی جزء مشکلات مهم آنها است
بیشتر بخوانید: نکات تغذیه سالم و رژیم غذایی برای خانم ها
سوالات متداول والدین در مورد بلوغ دختران

- من شنیده ام که دختران در سنین پایین و خردسال پریود میشوند. آیا این درست است؟
- دخترم نگران افزایش وزن در دوران بلوغ است. آیا افزایش وزن بخشی از بلوغ طبیعی است؟
- من میخواهم دختر 9 سالهام برای اولین پریود آماده شود، اما او خیلی جوان است. چه زمانی باید در مورد پریودها با او صحبت کنم؟
- چه زمانی باید به دختران آموزش داد که چگونه معاینه سینه انجام دهند؟ آیا پزشک متخصص اطفال در این مورد با او صحبت میکند؟
- چگونه به نیاز دخترم برای حفظ حریم خصوصی احترام بگذارم و در عین حال بر رشد او نظارت داشته باشم؟
- دخترم چه زمانی باید معاینه لگن انجام دهد؟
منابع : healthychildren