بلوغ جنسیمسائل جنسی

بلوغ جسمی دختران در چه سنی رخ می‌دهد و تغییرات ظاهری آن‌ها چیست

بلوغ جسمی دختران از مهم‌ترین مراحل زندگی آنان است. زیرا در این سن و در اثر بلوغ جنسی از یک دختربچه نابالغ وارد مرحله‌ای از زندگی می‌شوند که باید تغییر بسیاری از شرایط را به یک‌باره تحمل و کنترل کنند. در حقیقت زمانی که دختران به بلوغ جسمی می‌رسند، علاوه بر این که باید خودشان را برای عارضه‌های جسمانی این اتفاق آماده کنند، نیاز است که فشارهای روانی ناشی از این اتفاق یعنی بلوغ جنسی را نیز متحمل شوند.

در واقع با نکات و موضوعاتی که دیگران مطرح می‌سازند به نوعی آن‌ها را تحت فشار روانی قرار خواهند داد. تصور کنید دختری را که دچار تحولات ناشی از بلوغ جسمی شده است و در این شرایط مادر یا نزدیکان او نکاتی را برای رویارویی با این تغییرات با او درمیان بگذارند. طبیعی است که در این هنگام دختران احساس کنند با شرایط ویژه‌ای مواجه‌ است و با اضطراب‌هایی ‌جدی روبه‌رو شود.

در این صفحه از مجله خبر پزشکی و سلامتی سیوطب تصمیم گرفتیم که در خصوص بلوغ جسمی دختران اطلاعاتی را در اختیار شما قرار دهیم. با ما همراه باشید.

بلوغ جسمی دختران

بلوغ جسمی به کلیه تغییراتی که در اندام‌ها و ویژگی‌های ‌ظاهری جسم دختران رخ می‌دهد، گفته می‌شود. زمانی که دختران به سن بلوغ می‌رسند رشد و تغییرات جسمی آن‌ها با سرعت بیشتری پیش می‌رود. برای مثال ممکن است که در کوتاه‌ترین زمان قدشان افزایش قابل توجهی داشته باشد یا اینکه اندام‌های ‌مختلف بدنی‌شان ‌با تغییرات گسترده و مهمی روبه‌رو شود.

تمامی این تحولات با تغییرات مهمی در میزان هورمون‌ها همراه است که در نهایت موجب تغییرات خلق و خو نیز خواهد شد. بنابراین بلوغ جسمی دختران صرفا یک جانبه نخواهد بود و در جنبه‌های دیگری رشد دختران مثل رشد روانی، شناختی و اجتماعی نیز اثر گذار است.

بیشتر بخوانید: بلوغ دختران و شناخت علائم و تغییرات جسمی آن‌ها

انواع تغییرات ناشی از بلوغ جسمی دختران

دسته بندی بلوغ جسمی دختران به صفات اولیه و ثانویه|سیوطب

بلوغ جسمی دختران دارای انواعی است که مهم‌ترین آن‌ها موارد زیر هستند:

  • رشد و افزایش سریع در وزن و قد
  • رشد اندام‌های ‌جنسی در اثر تغییرات هورمونی و بروز صفات اولیه جنسی که به آن بلوغ جنسی گفته می‌شود. تمامی این تغییرات باعث می‌شود که دختران آمادگی لازم را برای تولید مثل به دست آورند
  • بروز تغییرات و رشد در ناحیه دستگاه تناسلی که به آن‌ها صفات ثانویه جنسی می‌گویند. مثلا رشد پستان‌ها و رشد موهای زائد در ناحیه تناسلی مصادیق این نوع تغییرات هستند

بیشتر بخوانید: بلوغ پسران چیست و از چه علائمی می‌توان بلوغ جسمی و جنسی را شناخت؟

نشانه‌های ‌بلوغ جسمی در دختران

زمانی که تغییرات هورمونی گسترده‌ای در سن بلوغ دختران رخ می‌دهد، شاهد هستیم که تظاهرات بیرونی آن بروز پیدا می‌کنند.

  • رشد سینه‌ها

طبیعی است که در جریان روند بلوغ جسمی دختران قرار است که آن‌ها به رشد نهایی جسمی دست پیدا کنند. بنابراین یکی از اندام‌هایی ‌که در این دوره رشد می‌کند سینه‌ها هستند.

  • تغییرات در ناحیه چهره و تناسب بین اجزای مختلف صورت
  • رشد موهای زائد در اندام تناسلی

موهای زائد در اثر تغییرات هورمونی ناشی از بلوغ جسمی دختران رشد می‌کنند. البته سایر اندام‌ها مانند زیر بغل یا پشت لب نیز دچار رشد مو زائد نیز می‌شوند.

  • آغاز سیکل عادت ماهیانه
  • بلندتر شدن قد دختران

زمانی که آندروژن‌های ‌فوق کلیوی از غده‌های ‌کلیوی ترشح می‌شوند، باعث می‌شود که قد دختران رشد قابل توجهی داشته باشد.

  • افزایش وزن

وزن و سایز کلی بدن دختران از 9 سالگی آغاز شده تا 16 سالگی ادامه پیدا می‌کند. تا اینکه در این سن روند رشد بدن دختران به پایان می‌رسد.

  • تغییرات در حنجره و صدا

تارهای صوتی دختران در دوران بلوغ جسمی بلندتر شده و ضخامت‌شان ‌افزایش می‌یابد. بنابراین در این موارد شاهد هستیم که دختران صدای بم‌تری نسبت به دوران رشدی قبل‌شان ‌داشته‌اند.

  • جوش صورت

همواره جدی‌ترین معضل دختران در هنگام بلوغ جسمی جوش زدن و از بین رفتن زیبایی پوست‌شان  ‌بوده است. این موضوع می‌تواند ناشی از تغییرات هورمونی و نزدیک شدن به دوران عادت ماهیانه باشد.

بیشتر بخوانید: بهداشت واژن و تمامی نکاتی که باید در خصوص آن بدانید!

نازایی موقت در دوران بلوغ جسمی دختران

 تغییرات بلوغ جسمی دختران در جنبه های مختلفی ظاهر می شود|سیوطب

زمانی که دختران اولین عادت ماهیانه خودشان را تجربه می‌کنند تا یکسال و نیم بعد از آن، روند تخمک‌گذاری در دختران انجام نخواهد شد. به این شرایط نازایی موقت دختران گفته می‌شود و ارتباطی به مشکلات و بیماری‌های زنان و زایمان ندارد.

البته این قاعده در تمامی دختران صدق نمی‌کند. زیرا برخی از دختران می‌توانند بعد از اولین تجربه عادت ماهیانه یا قاعدگی تجربه بارداری را داشته باشند.

بیشتر بخوانید: ۲۲ درمان خانگی تبخال تناسلی؛ مبارزه با بیماری مقاربتی در منزل

نارضایتی و اضطراب دختران در خصوص بلوغ جسمی

در بخش‌های ‌قبلی گفتیم که تمامی تغییرات و رشد اندام‌های ‌ناشی از بلوغ جسمی در دوران نوجوانی دختران با سرعت بالایی اتفاق می‌افتد. به همین دلیل دختران در اثر تغییرات ناگهانی‌شان ‌دچار اظطراب می‌شوند. از سوی دیگر نیز به دلیل اینکه بلوغ جسمی دختران در مراحل ابتدایی با شکل‌گیری تغییراتی نامتناسب همراه است آن‌ها از وضعیت جسمانی جدیدشان ناراضی نیستند.

بیشتر بخوانید: بلوغ زودرس؛ از ریسک ابتلا به برخی بیماری‌ها تا کوتاهی قد

برای مثال ممکن است در این سن تا حد قابل توجهی وزن‌شان ‌بالا برود یا اینکه تناسب اجزای صورت‌شان ‌به هم بریزد. در نتیجه در این سن شاهد هستیم که دائما درگیر جسم و صورت خودشان می‌شوند.

مهم‌ترین توصیه‌ای که به دختران در سن بلوغ‌شان ‌می‌توان داشت این است که این تغییرات به طور کلی موقتی است. بنابراین بعد از اتمام مدت زمان بلوغ جسمی در نوجوانی به یک ثبات ظاهری دست خواهید یافت. بنابراین نیازی به نگرانی و استرس وجود ندارد. احساس استرس و اضطراب نیز در افزایش بروز این عارضه‌ها می‌تواند اثرگذار باشد.

بیشتر بخوانید: ۷ درمان خانگی تریکومونیازیس و روش‌های مرسوم پزشکی

ارائه مشاوره و توصیه‌ها به دختران نوجوان قبل از بلوغ جسمی

مشاورین سعی می‌کنند اطلاعاتی دقیق را در اختیار دختران در سن بلوغ جسمی قرار دهند|سیوطب

همانطور که می‌دانید سن بلوغ هم برای دختران و هم برای پسران از اهمیت بالایی برخوردار است. زیرا تغییرات در بلوغ جسمی دختران به قدری گسترده و با سرعت انجام می‌شود که شاید دچار گیجی و سردرگمی شوند. بنابراین نیاز است که ابتدا و پیش از اینکه نوجوانان با این تغییرات مواجه شوند توصیه‌ها و آگاهی‌هایی ‌به آن‌ها ارائه شود.

آگاهی پیش از وقوع تغییرات و مواجهه با بروز مشکلات گسترده ناشی از سن بلوغ موجب می‌شود که بتوانیم به درستی این دوران و تغییرات ناشی از آن را مدیریت کنیم.

در نتیجه بهترین گزینه این است که اگر احساس می‌کنید خودتان نمی‌توانید مشاوره‌هایی ‌را به فرزند دخترتان ارائه کنید از مشاورین متخصص در این زمینه کمک بگیرید.

بیشتر بخوانید: تشخیص تبخال تناسلی؛ آزمایش خون راهی کلیدی برای کشف ویروس

نگرانی‌های ‌والدین در خصوص بلوغ جسمی دختران

زمانی که بلوغ جسمی دختران رخ می‌دهد و تمامی علائم ناشی از بلوغ جسمی در آن‌ها ظاهر می‌شود، والدین‌شان ‌نیز ترس‌هایی ‌را تجربه می‌کنند.

در این موارد به خانواده‌ها توصیه می‌شود که هرگز خودشان را نزد فرزند دخترشان نگران و مضطرب نشان ندهند. زیرا باعث می‌شود در آن‌ها نیز تشویش و سردرگمی ایجاد شود.

بلکه می‌توانند به بهترین متخصصان در این زمینه مراجعه کرده و تمامی مشاوره‌های ‌لازم را در خصوص کمک به دخترشان دریافت کنند.

بیشتر بخوانید: علائم زگیل تناسلی در مردان، راه‌های درمان و چگونگی پیشگیری از آن

خاتمه

از مهم‌ترین نکاتی که باید در خصوص بلوغ جسمی دختران بدانید را در این مقاله آورده‌ایم. توصیه می‌شود اگر دختر نوجوان دارید و در سن بلوغ قرار دارد تا حد زیادی با تغییرات خلقی او مدارا کنید. زیرا آن‌ها در این دوران بیش از هر دوره دیگری نیازمند کمک و حمایت شما هستند. در این زمینه بسیاری از متخصصان می‌توانند بهترین مشاوره‌ها را نیز به شما ارائه کنند.

منبع
healthychildren.org

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا