بیماری کودکانکودکان

گلودرد کودکان را جدی بگیرید |سرماخوردگی یا کووید 19

گلودرد کودکان عارضه‌ای است که در سنین آنها شایع است و در مقطع زمانی کنونی با توجه به شیوع گسترده کوید 19 گونه دلتا در خردسالان، توجه به گلودرد در بچه‌ها اهمیت بیشتری دارد. توجه داشته باشید که ممکن است فرزند شما به طور مستقیم از گلودرد شکایت نکند اما از نشانه‌هایی نظیر غذا نخوردن یا بی‌خوابی و بی‌حوصلگی کودک می‌توان به این عارضه پی برد.

رابطه گلودرد کودکان با روماتیسم قلبی

گلودرد کودکان در برخی مقاطع کوتاه مدت است و به خودی خود خوب می‌شود اما در مقاطعی درد افزایش می‌یابد و بهتر نمی‌شود که مجبور می‌شویم به پزشک مراجعه کنیم. این عارضه در فصل پاییز و زمستان بیشتر اتفاق می‌افتد که کودکان را نیز آزار می‌دهد و سبب نگرانی پدر و مادر هم می‌شود. متخصصان قلب معتقدند که درمان کامل گلودرد کودکان در طیف سنی 5 تا 15 سال از اهمیت بیشتری برخوردار است و درمان خودسرانه یا ناقص گلودردهای چرکی در این سن می‌تواند منجر به روماتیسم قلبی در سنین بالاتر شود.

این در حالی است که گلودرد کودکان به سادگی می‌تواند با مصرف آنتی بیوتیک‌ و تزریق آمپول پنی سیلین و شربت‌های آنتی‌بیوتیک درمان گردد.آنتی‌بیوتیک را فقط در مواقع ضروری و با نظر پزشک مصرف کنید

بسیاری از بیماری‌های دوران کودکی نظیر گلودرد، گوش درد و غیره می‌تواند ناشی از باکتری یا ویروس باشد اما باید توجه داشت که گاهی اوقات پزشکان آنتی‌بیوتیک‌ها را زمانی که نیاز ضروری به آنها نیست و صرفا برای آرامش والدین، تجویز می‌کنند. حالا موضوع اینجاست که اصلاً مصرف بی‌رویه آنتی‌بیوتیک در کودکان چه خطری دارد؟

استفاده بیش از حد از آنتی‌بیوتیک‌ها موجب می‌شود باکتری‌هایی که ایجاد عفونت و بیماری می‌کنند به این آنتی‌بیوتیک‌ها مقاوم شوند. حالا اگر تعداد و تنوع این باکتری‌های مقاوم به آنتی‌بیوتیک‌ها گسترش یابد، انسان مقابل عفونت‌ها خلع سلاح می‌شود و این پدیده اتفاق بسیار خطرناکی است.

بیشتر بخوانید : سرماخوردگی کودکان را چگونه درمان کنیم؟

چرا گلودرد کودکان بیشتر است؟

در خردسالی لوزه‌ها خیلی بزرگ است و گلودردهای چرکی فراوان‌تر است، با گلودرد چرکی، باکتری‌های استرپتوکوک گروه A در بدن لوکالیزه شده و آنتی‌ژن آنها در خون ترشح می‌شود اما ترشح این آنتی ژن‌ها ممکن است چه اتفاقی را رقم بزند؟ روماتیسم قلبی نوعی واکنش شبه ایمنی یا سوپرآلرژی اتوایمیون بدن به آنتی ژن‌های باکتری‌های استرپتوکوک گروه A است.

سرفه حاد

اگر فرزند شما دارای هر یک از این علائم نظیر گلودرد مداوم بیش از چهار روز، درجه حرارت بالا، تنگی نفس و سرفه مزمن است یا به طور کلی ناخوشایند می‌باشد بایستی حتما به پزشک مراجعه کنید. در سوی دیگر به یاد داشته باشید سرفه‌ای که بیشتر از 2 ماه به طول بینجامد مزمن، سرفه‌ای که بین یک تا سه هفته ادامه داشته باشد حاد و سرفه‌ای که بین 1 تا 2 ماه کودک را آزار بدهد، تحت حاد نامیده می‌شود.سرفه بر خلاف گلودرد کودکان، مشهود است

سرفه بر خلاف گلودرد کودکان کاملا مشهود می‌باشد و والدین به خوبی متوجه این عارضه می‌شوند. متخصصان ریه کودکان می‌گویند شایع‌ترین نگرانی که از والدین می‌شنوند، سرفه فرزندشان است. سرفه می‌تواند به دلایل مختلف در کودکان سالم رخ دهد، اما قبل از اینکه در مورد آن صحبت کنیم، ابتدا باید دلیل سرفه را درک کنیم. سرفه یک واکنش طبیعی برای محافظت از راه‌هایی است که هوا را به ریه‌ها منتقل می‌کنند.

هنگامی که ما چیزی را تنفس می‌کنیم که می‌تواند ریه‌ها را تحریک کند یا به آنها آسیب برساند، بدن آن را احساس می‌کند و با سرفه واکنش نشان می‌دهد. به دفعات تجربه کرده‌اید که در یک منطقه گرد و خاکی قدم زده‌اید یا زمانی که آبی را نوشیدید که به طور تصادفی از مجرای اشتباه عبور کرده، سرفه کرده‌اید که یک واکنش طبیعی است و پس از برطرف شدن تحریک از بین می‌رود.

بیشتر بخوانید : درمان میگرن کودکان | چگونه حملات میگرن را در کودکان کاهش دهیم ؟

دلایل رایج سرفه کودکان

سرماخوردگی

ویروس‌های سرماخوردگی (عفونت‌های تنفسی فوقانی) یکی از شایع‌ترین علل سرفه در کودکان سالم است. کودکان 6 ساله و کوچکتر می‌توانند تا 8 مرتبه سرماخوردگی در سال داشته باشند، در حالی که کودکان بزرگتر می‌توانند تا 4 سرماخوردگی در سال داشته باشند. علائم شامل احتقان، آبریزش بینی، عطسه، گلودرد، تب کم درجه، سردرد و بدن درد است. این علائم ممکن است در سه روز اول بیماری بدتر شوند، اما در 1-2 هفته آینده بهبود می‌یابد. بهترین کاری که می‌توانید انجام دهید این است که کودک خود را هیدراته و در حالی که بدن او بهبود می‌یابد، راحت نگه دارید.

 hydrationیعنی رساندن آب لازم به سلول‌های بدن، این کار به حفظ سطح اکسیژن خون یاری می‌رساند و خون به آسانی می‌تواند مواد مغذی و اکسیژن را به تمامی نقاط بدن برساند. اگر بدن هیدراته نباشد امکان دارد به بافت‌های عضلانی آسیب برسد پس لازم است که بدن خود و کودکانمان را همیشه هیدراته نگه داریم.

  • روش هیدراته کردن بدن

نوشیدنی‌هایی که پایه آنها لیمو و یا سرکه و سکنجبین است و برخی دمنوش‌ها همچون چای قرمز، خاکشیر و تخم شربتی و بعضی عصاره‌ها نظیر آب زرشک هم سبب هیدراته گردیدن بدن می‌شوند. سرکه سفید طبیعی از سیب و ذرت به دست می‌آید و برای درمان عفونت کاربرد دارد، قرقره مخلوط سرکه با آب گرم برای گلودرد کودکان مفید است. آب‌رسانی کافی به بدن کار دشواری است به ویژه در فصل گرما که باید املاح و مواد معدنی دیگری را هم به بدن رساند تا بدن هیدراته شود.

نوشیدنی‌های خنک و هیدارته سبب تاخیر دفع آب از بدن ما و کودکانمان می‌شوند و آب‌رسانی بهتری در بدن ما انجام می‌شود که در نتیجه اکسیژن بیشتری به سلول‌های بدن می‌رسد.

  • عوارض دهیدراته شدن بدن

سلول‌های ما نمی‌توانند بیشتر از چند دقیقه اکسیژن لازم را ذخیره کنند بنابراین بدنمان به منبع ثابت اکسیژن در خون نیازمند می‌باشد. یکی از نشانه‌های تشخیص دهیدراته شدن بدن، پررنگ شدن ادرار و بودار شدن آن است. این نشانه این است که بدن برای تأمین انرژی مورد نیاز خود، شروع به تخریب بافت‌های عضلانی کرده است. اما اگر آب به انداره کافی بنوشید رنگ ادرار کاملا شفاف و مقدار آن نیز بیشتر است. از سایر عوارض کم‌آبی بدن می‌توان به افت قند خون، پایین آمدن بازدهی مغز، احساس خستگی و کوفتگی اشاره کرد.

بیشتر بخوانید : حمام بچه ها ، چگونه کودک خود را حمام کنیم؟

آلرژی های فصلی یا محیطی

آلرژی و سرماخوردگی ممکن است شبیه به هم باشند اما حساسیت شامل خارش چشم، بینی یا دهان است و تب ایجاد نمی‌کند. در این موارد، سرفه آلرژیک در کودکان رخ می‌دهد. برخی از کودکان در فصول خاص این علائم را دارند در حالی که سایر کودکان در صورت حساسیت به مواد آلرژی‌زا داخل خانه در تمام طول سال این علائم را دارند. شناسایی و حذف محرک‌های آلرژیک و مصرف داروهای آلرژی به تسکین علائم کمک می‌کند.

آسم دوران کودکی

سرفه و خس خس سینه (صدای سوت در قفسه سینه)، شایع‌ترین علامت آسم است. سرفه آسم معمولاً سرفه خشک است، بچه‌ها بیشتر در شب سرفه می‌کنند و ممکن است چند هفته یا حتی بیشتر طول بکشد. تغییرات آب و هوا، قرار گرفتن در معرض هوای سرد، ورزش، احساسات قوی یا آلرژن‌ها می‌تواند سرفه را بدتر کنند. عفونت ویروسی تنفسی فوقانی شایع ترین محرک علائم آسم دوران کودکی است. اگر سرفه مداوم باشد، پزشک ممکن است داروهای استروئیدی استنشاقی یا خوراکی تجویز کند تا به کنترل علائم کمک کند.

بیشتر بخوانید: درمان خانگی خلط گلو با ۹ ماده غذایی از زنجبیل تا زردچوبه

پنومونی (سینه پهلو یا ذات‌الریه)

گلودرد کودکان | کپسول آنتی بیوتیک و باکتری ه

این عفونت در ریه‌ها اغلب به عنوان عفونت دستگاه تنفسی فوقانی شروع می‌شود که بعداً به سرفه و تب ناگهانی پیشرفت می‌کند. برخی از کودکان ممکن است سریعتر نفس بکشند یا بسیار مریض به نظر برسند. سرفه اغلب مرطوب است و پزشک ممکن است صداهای ترک خوردگی را در ریه ها بشنود. شایع‌ترین علت ذات‌الریه در کودکان ویروسی است که نیازی به آنتی‌بیوتیک ندارد. کودکان مبتلا به پنومونی باکتریایی معمولاً تب بالا و علائم شدیدتری دارند و به طور کلی با درمان آنتی‌بیوتیکی به خوبی پاسخ می دهند.

کودکان در سنین مدرسه ممکن است دچار نوعی ذات‌الریه شوند که معمولاً به آن ذات‌الریه “غیر معمول” گفته می‌شود که شامل دردهای خفیف بدن و سردرد، همراه با گلو درد، سرفه خشک در کودکان، خس خس سینه یا بثورات (ضایعه) پوستی است. بدن معمولاً می‌تواند بدون آنتی بیوتیک با این عفونت مبارزه کند، اما اگر فرزند شما سرفه یا تب مداوم داشته باشد، باید به پزشک مراجعه نمایید.

بیشتر بخوانید: کم خوابی کودکان، مشکلی غم‌انگیز که کودکان را آزار می‌دهد

انسداد راه تنفس

تنگی نفس به دلیل پریدن مایعات در گلو نیز می‌تواند باعث سرفه شود. هنگامی که این امر به طور مکرر اتفاق می‌افتد، سرفه مرطوب با احتقان قفسه سینه ایجاد می‌شود؛ اغلب در کودکانی دیده می‌شود که مشکلات بلع یا تاخیر در رشد دارند. این می‌تواند منجر به عفونت‌های مکرر ریه در طول زمان شود. آسپیراسیون مکرر مایعات را می‌توان با تنظیم میزان مایعات، تغذیه درمانی یا یافتن وسیله مناسبی برای نوشیدن مدیریت کرد.

اگر سرفه مرطوب با وجود درمان‌ها ادامه پیدا کند یا با تنفس پر سر و صدا همراه باشد، ممکن است فرزند شما به برونکوسکوپی توسط متخصص ریه نیاز داشته باشد. نوع جدی‌تری از آسپیراسیون زمانی رخ می‌دهد که یک کودک خردسال به طور تصادفی بر روی یک تکه غذا، وسیله یا اسباب بازی تنگی نفس می‌گیرد و در نتیجه این “جسم خارجی” راه‌های تنفسی را مسدود می‌کند (معروف به آسپیراسیون بدن خارجی).

سرفه بلافاصله به عنوان واکنش بدن برای خلاص شدن از انسداد رخ می‌دهد. همچنین ممکن است تنفس پر سر و صدا را بشنوید که به آن استریدور می‌گویند، در این شرایط، اقدامات فوری و اورژانسی ضروری است.

بیشتر بخوانید : مهم‌ترین مواردی که باید در مورد آزمایش ژنتیک قبل از بارداری بدانید

چه زمانی باید برای سرفه فرزند خود به پزشک مراجعه کنیم؟

اگرچه مواردی که بیان شد، برخی از علل شایع سرفه در دوران کودکی هستند، اما خیلی از موارد گلو درد  به خصوص در فصل سرما به علت ویروس‌ها هستند یعنی بسته به مکان‌های مختلف و فصول مختلف 70 درصد گلودردها می‌تواند به علت ویروس‌ها باشند. علت دیگر گلودردها بر اثر وجود باکتری بوده که درمان آن از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و تجویز آنتی بیوتیک‌ها برای این افراد لازم می باشد.

سرماخوردگی یا کووید 19؟

 گلودرد کودکان| سیوطب

معضل دیگری که بیشتر از یک سال است که بزرگسالان و کودکان با آن درگیر هستند، کووید 19 است که حالا گونه دلتای آن کودکان را بیشتر از گذشته درگیر می‌کند. مشکل اینجاست که هیچ راهی برای تمایز سرماخوردگی با کووید 19 از طریق علائم آنها نیست. سرماخوردگی می‌تواند سرفه، آبریزش بینی، تب و سردرد ایجاد کند اما کووید 19 هم دقیقا می‌تواند همین علائم را به همراه داشته باشد. در جهش دلتا شاهد علامت‌دار شدن خردسالان هم هستیم و این نشانه‌ها اغلب مشابه سرماخوردگی است چون دستگاه تنفسی فوقاتی را درگیر کرده و سبب ایجاد نشانه‌هایی نظیر آبریزش بینی و گلودرد می گردد که در سرماخوردگی رایج است.

بیشتر بخوانید: زنان باردار و کرونا ، روش‌‌های جلوگیری از ابتلای زنان باردار به کووید 19 را بدانید

چرا کودکان و نوزادان مقابل کرونای دلتا آسیب پذیرتر هستند؟

به نظر می‌رسد یکی از دلایل تاثیرگذار در اینکه کودکان تاکنون کمتر درگیر ویروس کرونا می‌شدند حضور آنها در قرنطینه و رعایت فاصله‌گذاری‌های اجتماعی بوده؛ اما حالا شرایط تغییر کرده است. با این حال به نظر می‌رسد به‌طور کلی دلیل اصلی آسیب‌پذیری بیشتر کودکان در سراسر جهان مقابل سویه دلتای کرونا این است که آنها واکسینه نشده‌اند.

سویه دلتای ویروس کووید 19 بر خلاف گونه‌های قبلی این ویروس که بیشتر کودکان 9 تا 11 سال را درگیر می‌کرد، سنین پایین‌تر را دچار می‌کند. هرچند که کرونا در کودکان کمتر باعث مرگ و میر می‌شود، اما علائم آن می‌تواند تا ماه‌ها آنها را آزار دهد. در مورد نوزادان شرایط خطرناک‌تر است؛ اما چرا؟

دلیل این است که نوزادانی که در قرنطینه به دنیا آمده‌اند به دلیل شرایط خاص قرنطینه و رعایت پروتکل‌های بهداشتی و فاصله‌گذاری اجتماعی در محیط اطرافشان، کمتر با ویروس‌ها و باکتری‌هایی که بدنشان در شرایط عادی با آن‌ها روبرو می‌شد، در ارتباط بوده‌اند و همین موضوع سبب شده بدن آنها ایمنی لازم مقابل این ویروس‌ها و باکتری‌ها را نداشته باشد.

بیشتر بخوانید: علت بی خوابی کودکان چیست؟

خلاصه

با تفاسیری که بیان شد، والدین می‌توانند در زمان مواجهه با گلودرد کودکان 4 روز صبر کنند و اگر مشکل خردسال برطرف نشد سپس به پزشک مراجعه کنند تا مشخص شود منشا این گلودرد ویروسی است یا باکتریایی. در صورت باکتریایی بودن نیز باید مشخص شود آیا کودک به آنتی‌بیوتیک نیاز دارد یا خیر. علاوه بر این، آنچه که این روزها در شیوع سویه دلتای کووید 19 اهمیت دوچندان دارد این است که مادران و کودکان حتما باید ماسک بزنند و دست های خود را ضدعفونی کنند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا