طب سنتیمفردات دارویی

درمان نقرس در طب سنتی؛ با این 11 ماده غذایی پزشک خود باشید

فهرست محتوا نمایش

درمان نقرس در طب سنتی همراه با ‌ترکیبی از داروها و روش‌های خانگی بهبود نقرس را تضمین خواهند کرد.  نقرس نوعی آرتریت که باعث ایجاد دردی شبیه به استئوآرتریت می‌شود. درد ناشی از نقرس به دلیل تجمع اسید اوریک بالا در خون است. سپس اسید اوریک در مفاصل انباشته و التهاب همراه با درد به دنبال دارد.

یکی از مهم‌ترین روش‌های درمان نقرس در طب سنتی مصرف آب گیلاس سیاه است. آب این میوه التهاب ناشی از نقرس را به کمک اثرات آنتی اکسیدانی و با کاهش اسید اوریک به حداقل می‌رساند. در این مقاله از مجله سلامت سیوطب به صورت ویژه به درمان نقرس در طب سنتی خواهیم پرداخت. همچنین درمان نقرس ابوعلی سینا را هم مورد بررسی قرار خواهیم داد که ریشه درمان این بیماری را باید در طب بوعلی سینا دنبال کرد.

 

نقرس چیست؟ نکات ضروری که باید بدانید تا از ابتلا به آن جلوگیری کنید

انگشت شصت پا مبتلا به نقرس که به درمان نقرس در طب سنتی نیاز دارد|سیوطب

به گفته متخصص طب طبیعی دکتر کتکی وینایاچاندرا، نقرس نوعی آرتریت برخاسته از انباشت اسید اوریک در خون است که به التهاب مفاصل منتهی می‌گردد. او توضیح می‌دهد: نقرس حاد وضعیتی دردناک است که معمولا یک مفصل را درگیر می‌کند ولی نقرس مزمن به دوره‌های مکرر درد و التهاب اشاره دارد که بیش از یک مفصل را درگیر خواهد کرد. شایع‌ترین مفصل برای نقرس، انگشت شست پا است. اما نقرس می‌تواند در هر مفصلی در بدن، به ویژه مفاصل کوچک‌تر مانند انگشتان دست و پا رخ دهد.

اگر اسید اوریک بیش از حد تولید و کلیه‌ها نتوانند آن را به اندازه کافی پردازش کنند، سطح اسید اوریک در جریان خون افزایش می‌یابد (هیپراوریسمی). به همین دلیل رسوبات کریستال‌های اسید اوریک شروع به تجمع در مفاصل می‌کنند. این کریستال‌ها دارای لبه‌های تیز و باعث درد شدید و تورم و در نهایت حمله نقرس می‌شود.

بیشتر بخوانید: نقرس چیست و چرا بیماری افراد ثروتمند لقب گرفته است؟ 

علائم نقرس

5 علامت و نشانه اصلی نقرس بشناسید تا قبل از دیر شدن درمان سریع نقرس را شروع کنید

بیماری زمینه‌ای که باعث نقرس می‌شود با کلیه‌ها ارتباط مستقیم دارد. مفصل یک فرد امکان دارد برای مدت طولانی هیپراوریسمی ‌داشته باشد و باعث تجمع اسید اوریک در بدن شود. اما در واقع تا زمانی که علائم دردناک تشدید نشود، به نقرس تبدیل نخواهد شد. علائم اصلی حمله نقرس عبارتند از:

  • درد شدید در مفصل (انگشت شست پا، پا، مچ پا، دست و درد پاشنه پا)
  • سرخی مفصل
  • تورم در مفصل
  • حساسیت به لمس حتی جزئی
  • در لمس داغ است

 

درمان‌ خانگی نقرس؛ برای درمان نقرس چه بخوریم؟

راههای مختلفی برای کنترل نقرس وجود دارد. درمان نقرس در طب سنتی هموراه به عنوان روشی بی خطر نزد عموم از محبوبیت بالایی برخوردار است. اما باید پذیرفت بهترین راه‌کار برای حل این بیماری درمان نقرس در طب سنتی در کنار درمان دارویی است. در ادامه به راه‌های خانگی درمان نقرس در طب سنتی می‌پردازیم.

بیشتر بخوانید: فلوس و روش استفاده برای درمان یبوست، نقرس و درد مفاصل

1.گیلاس یا آب گیلاس ‌ترش درمانی باورنکردنی برای نقرس

درمان نقرس در طب سنتی با گیلاس و آب گیلاس|سیوطب

گیلاس چه‌ترش، شیرین، قرمز، سیاه، به شکل عصاره، آب میوه یا خام به عنوان یک روش محبوب درمان نقرس در طب سنتی خیراندیش محسوب می‌گردد.

گیلاس سیاه دارای مقدار زیادی آنتوسیانین است. این‌ها آنتی اکسیدان‌هایی هستند که در میوه‌ها و سبزیجات قرمز یا بنفش یافت می‌شوند. در حالی که چغندر، کلم بنفش و زغال اخته نیز حاوی آنتوسیانین هستند اما گیلاس بیشترین مقدار را دارد. آنتی اکسیدان‌ها التهاب را تسکین و برای درمان فوری نقرس نقش مهمی ایفا می‌کنند.

بیشتر بخوانید: ۱۳ علت زانو درد؛ از بیماری‌های خاص مانند نقرس تا آرتروز

2. منیزیم ماده‌ای مهم برای درمان نقرس در طب سنتی

منیزیم یک ماده معدنی و غذایی است. کمبود منیزیم استرس التهابی مزمن در بدن را بدتر می‌کند. مطالعه‌ای در سال 2015 نشان داد، منیزیم کافی با سطوح پایین‌تر و سالم‌تر اسید اوریک مرتبط است، بنابراین به‌طور بالقوه خطر نقرس را کاهش می‌دهد.

3. زنجبیل؛ کیمیایی برای درمان نقرس در طب سنتی

زنجبیل یک غذای آشپزی و گیاهی است که برای شرایط التهابی تجویز می‌شود. توانایی آن در درمان سریع نقرس به خوبی مستند شـده است.

زنجبیل موضعی، درد مربوط به اسید اوریک در نقرس را به شدت کاهش می‌دهد. مطالعه‌ای نشان داد که در افراد با سطوح بالای اسید اوریک (هیپراوریسمی)، سطح اسید اوریک سرم آن‌ها توسط زنجبیل کاهش چشم‌گیری یافت. به همین دلیل زنجبیل و گیلاس سیاه را اصلی‌ترین درمان نقرس در طب سنتی می‌دانند.

با جوشاندن آب و یک قاشق غذاخوری زنجبیل تازه رنده شـده، کمپرس یا خمیر زنجبیل درست کنید. یک پارچه شستشو را در مخلوط خیس کنید. وقتی خنک شد، حداقل یک بار در روز به مدت 15 تا 30 دقیقه، دستمال را روی ناحیه‌ای که درد دارید بمالید. تحریک پوست امکان پذیر است، بنابراین ابتدا یک آزمایش روی قسمت کوچکی از پوست انجام دهید.

زنجبیل را با جوشاندن آب و دم کـردن دو قاشق چای‌خوری ریشه زنجبیل به مدت 10 دقیقه به صورت داخلی مصرف کنید. سه فنجان در روز میل کنید.

بیشتر بخوانید: ۱۹خواص زنجبیل از تسکین درد قاعدگی تا شکست چربی‌ در بدن 

4. درمان نقرس در طب سنتی با سرکه سیب، آب لیمو و زردچوبه

سرکه سیب، آب لیمو و زردچوبه هر کدام به طور مکرر برای نقرس توصیه می‌شوند. آن‌ها با هم یک نوشیدنی دلپذیر هستند که از آن برای درمان نقرس در طب سنتی تاکید دارند. هیچ تحقیق قوی از سرکه سیب برای نقرس حمایت نمی‌کند، اما تحقیقات برای آب لیمو و زردچوبه برای کاهش اسید اوریک امیدوار کننده است.

نصف لیمو را فشرده و با آب گرم مخلوط کنید. دو قاشق چای‌خوری زردچوبه و یک قاشق چای‌خوری سرکه سیب ‌به آن اضافه کنید. دو تا سه بار در روز بنوشید.

5. کرفس یا دانه کرفس روشی برای درمان نقرس در طب سنتی خیراندیش

کرفس غذایی است که به طور سنتی برای درمان مشکلات ادراری استفاده می‌شود. عصاره و دانه‌های این سبزیجات به درمان نقرس در طب سنتی مبدل گشته و جزو درمان‌های خانگی محبوب به شمار می‌آید. استفاده آزمایشی به خوبی بیانگر تاثیر کاهنده التهاب آن است. کرفس را چندین بار در روز بخورید، به خصوص چوب کرفس خام، آب، عصاره یا دانه‌های آن.

 

6. چای گزنه یک درمان نقرس در طب سنتی

گزنه یک داروی گیاهی برای نقرس که التهاب و درد را کاهش می‌دهد. درمان نقرس در طب سنتی در اغلب مطالعات ذکر شـده است. مطالعه‌ای نشان داد که چای گزنه از کلیه‌ها محافظت می‌کند. برای امتحان این چای، یک فنجان را با آب جوش دم کنید. یک تا سه قاشق چایخوری گزنه خشک را در هر فنجان آب دم کنید. سه فنجان در روز بنوشید.

7. درمان نقرس در طب سنتی با حذف محرک‌های رژیم غذایی، مهم و بسیار اثرگذار

غذاهایی که باید برای درمان نقرس در طب سنتی و دارویی از آن‌ها پرهیز کرد|سیوطب

رژیم غذایی اغلب با تشدید نقرس و درد ارتباط تنگاتنگی دارد. اجتناب از محرک‌ها و رعایت یک رژیم غذایی خوب برای نقرس به خودی خود یک درمان مهم است. مطالعات نشان می‌دهد که گوشت قرمز، غذاهای دریایی، شکر و الکل محتمل‌ترین محرک‌ها هستند. به جای آن از میوه‌ها، سبزیجات، غلات کامل، آجیل، حبوبات و لبنیات کم‌چرب استفاده کنید.

بیشتر بخوانید: درمان خانگی قفل شدن زانو؛ چگونگی ایجاد آسیب و راه‌های درمان 

8. سیب مفید برای نقرس یا تشدید کننده بیماری

برخی از سایت‌های سلامت طبیعی امکان دارد سیب را به عنوان بخشی از رژیم‌های غذایی کاهنده نقرس توصیه کنند. به بیان این افراد سیب حاوی اسید مالیک است که اسید اوریک را کاهش می‌دهد. ولی هیچ مطالعه‌ای وجود ندارد که از این موضوع برای نقرس حمایت کند. ولی بهتر است بدانید که سیب حاوی فروکتوز است که امکان دارد باعث هیپراوریسمی ‌شود و منجر به تشدید نقرس گردد.

خوردن یک سیب در روز برای سلامتی کلی مفید به نظر می‌رسد. ممکن است کمی ‌برای نقرس مفید باشد، اما به شرطی که به مصرف بیش از حد روزانه قند اضافه نکند. به همین دلیل برای درمان نقرس در طب سنتی معمولا مصرف سیب توصیه نمی‌شود.

9. موز؛ میوه‌ای مقوی برای درمان نقرس در طب سنتی

تصور اینکه موز برای نقرس مفید است ذهنیتی شک بر انگیز محسوب می‌شود. موز سرشار از پتاسیم و به بافت و اندام‌های بدن کمک می‌کند تا به درستی عمل کنند. اما باید بدانید که موز حاوی قندهایی از جمله فروکتوز است که می‌تواند محرک نقرس باشد.

بسیاری از غذاها نسبت به موز دارای پتاسیم بالاتر و قند کمتری هستند، مانند سبزیجات با برگ‌های تیره و آووکادو. هیچ مطالعه‌ جامع و علمی که از تاثیر مثبت موز بر نقرس حمایت کند در دسترس نیست.

10. نمک اپسوم نوعی درمان خانگی نقرس که می‌تواند اثرگذار باشد

برخی افراد حمام نمک اپسوم را برای جلوگیری از حملات نقرس توصیه می‌کنند. نمک اپسوم سرشار از منیزیم است و احتمال دارد خطر نقرس را کاهش دهد. اما برخی مطالعات اذعان دارند که منیزیم نمی‌تواند به ‌اندازه کافی از طریق پوست جذب شود تا فوایدی برای سلامتی داشته باشد.

برای امتحان کردن نمک اپسوم، یک یا دو فنجان را در حمام خود مخلوط کنید. تمام بدن یا فقط مفاصل خاص خود را برای تسکین علائم خیس کنید.

11. مصرف آب؛ راهی ساده برای درمان نقرس در طب سنتی

نوشیدن آب زیاد برای عملکرد کلیه مهم است. حفظ سلامت کلیه‌ها همچنین می‌تواند تجمع کریستال اسید اوریک و حملات نقرس را کاهش دهد. مطمئن شوید که هیدراته بمانید و مقدار زیادی آب بنوشید، که می‌تواند برای نقرس مفید باشد. البته نباید به این اشتباه مرتکب شد که آب می‌تواند جایگزین درمان نقرس در طب سنتی شود.

12دارو برای درمان نقرس یا  درمان نقرس در طب سنتی، کدام مفیدتر است؟

پزشکان ممکن است داروهایی را برای کاهش علائم عودهای جدی نقرس تجویز کنند. این داروها شامل موارد زیر هستند:

  • داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs): داروهای غیراستروئیدی مانند آسپرین و ایبوپروفن درد و التهاب ناشی از نقرس را کاهش می‌دهند.
  • کلشی سین: این دارو به جلوگیری از تشکیل اسید اوریک به کریستال کمک می‌کند. کلشی سین می‌تواند به درمان علائم نقرس موجود کمک کند و به جلوگیری از عودهای بعدی نیز نقشی اساسی دارد.
  • کورتیکواستروئیدها: پزشکان ممکن است کورتیکواستروئیدهای خوراکی را در مواردی که سایر داروها علائم نقرس را کاهش نداده‌اند توصیه کنند. این داروها می‌توانند التهاب و درد را کاهش دهند.

13. جراحی؛ آخرین مرحله درمان مشکلات مفصلی ناشی از نقرس

  • همجوشی مفصل: اگر نقرس مزمن باعث آسیب بافتی قابل توجهی شود، جراحان امکان دارد یک مفصل را برای تثبیت آن به هم جوش دهند.
  • تعویض مفصل: جراحان می‌توانند مفاصل آسیب‌دیده را برداشته و آن‌ها را با ساختارهای مصنوعی جایگزین کنند.
  • برداشتن توفی: جراح می‌تواند توفوس را در موارد ناراحتی شدید، ناهنجاری یا عفونت خارج کند.

 

نگاهی کلی بر درمان نقرس در طب سنتی

گزینه‌های زیادی برای کمک یا جلوگیری از حملات نقرس در خانه وجود دارد. بیشتر آن‌ها طبیعی و عوارض جانبی کمی ‌دارند. همیشه قبل از افزودن مکمل به رژیم غذایی خود ابتدا باید با پزشک خود مشورت کنید. تداخلات و عوارض جانبی می‌تواند با مکمل‌های گیاهی امکان‌پذیر باشد.

مواد غذایی مانند گیلاس، منیزیم، زنجبیل، آبلیمو، زردچوبه  و سرکه سیب، کرفس و چای گزنه ازجمله بهترین درمان نقرس در طب سنتی به حساب می‌آیند. در کنار درمان نقرس در طب سنتی درمان دارویی و در نهایت جراحی نیز جزو راه‌کارهای مهم درمانی هستند.

اگر درد نقرس قابل توجه، ناگهانی یا شدید باشد یا اگر درمان‌های خانگی از کار افتادند، فورا با پزشک تماس بگیرید.

 

سوالات متداول درباره درمان نقرس در طب سنتی

1.چه کسانی یشتر به بیماری نقرس مبتلا می‌شوند؟

مردان مسن در معرض خطر بیشتر برای ابتلا به نقرس هستند، ولی بدانید، نقرس می‌تواند افراد در هر سن و جنسی را تحت تاثیر قرار دهد. زنان پس از یائسگی بیشتر در معرض ابتلا به نقرس هستند، زمانی که سطح اسید اوریک آن‌ها افزایش می‌یابد.

2. چه غذاهایی باعث نقرس می‌شوند؟

غذاهایی که باعث نقرس می‌شوند دارای پورین بالایی هستند. این غذاها عبارتند از گوشت قرمز گوسفندی و گوساله، غذاهای دریایی و نوشیدنی‌های الکلی مانند آبجو، شراب و مشروبات الکلی. خطر ابتلا به نقرس زمانی افزایش می‌یابد که افراد 2 تا 4 وعده یا بیشتر نوشیدنی الکلی در روز بنوشند.

3. برای جلوگیری از نقرس چه کنم؟

باید از غذاهای غنی از پورین به شدت پرهیز کنید. نمونه‌هایی از غذاهای غنی از پورین که باید بشناسید:
اندام‌های داخلی (کبد، کلیه، قلب، مغز)
برخی از انواع غذاهای دریایی (ساردین، صدف، آنچوی، ماهی تن)
گوشت قرمز (گوشت گاو، گوسفند)
سبزیجات سرشار از پورین (اسفناج، کلم بروکلی، گل کلم، قارچ، مارچوبه)
محصولات سویا
نوشیدنی‌های الکل
نوشیدنی‌های شیرین شـده مصنوعی
پرهیز از ورزش شدید، چون امکان دارد باعث تجمع اسید لاکتیک شود و محیط اسیدی داخلی بدن را افزایش دهد.

4. بهترین قرص برای درمان نقرس کدام است؟

کلشی سین هم به درمان علائم نقرس کمک می‌کند و هم در جلوگیری از عودهای بعدی نیز نقشی بارز دارد.

5. برای درمان نقرس به چه متخصصی باید مراجعه کرد؟

برای درمان بیماری‌های ناشی از نقرس باید سراخ متخصصین روماتولوژیست رفت.

منبع
healthline.com

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا