19خواص زنجبیل از تسکین درد قاعدگی تا شکست چربی در بدن
خواص زنجبیل این روزها ، به ویژه بعد از شروع کرونا ویروس بر هیچ کس پوشیده نیست. این گیاه، خواص دارویی متنوعی دارد که ناشی از ترکیبات مختلف موجود در آن است. به عنوان مثال آنتیاکسیدانهای موجود در زنجبیل در تقویت قوای بدن، رفع حالت تهوع، بهبود عملکرد مغز و درمان آنفولانزا بسیار موثرند.
این گیاه علاوه بر خواص مختلف به راحتی قابل استفاده است و میتوان آن را به شیوههای مختلفی مصرف کرد؛ اما معمولا افراد از آن در تهیه چای یا به عنوان چاشنی در غذا استفاده میکنند.
در این مقاله از مجله علمی سیوطب به بررسی خواص زنجبیل خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.
نگاهی کلی به موضوع این مقاله
- زنجبیل سرشار از جینجرول است، مادهای با خواص ضدالتهابی و آنتیاکسیدانی قوی
- زنجبیل در کاهش علائم آرتروز، به ویژه آرتروز زانو موثر است
- مصرف زنجبیل در ابتدای دوره قاعدگی باعث کاهش قابل توجهی در دردهای این دوره میشود
- زنجبیل در مبارزه با باکتریها و ویروسهای مضر بسیار موثر است
بیشتر بخوانید: انیسون؛ درمانی گیاهی برای کاهش علائم یائسگی و تعدیل قند خون
زنجبیل چه نوع گیاهی است؟
زنجبیل گیاهی گلدار است که منشا آن جنوب شرقی آسیا است و یکی از مفردات دارویی به شمار میرود. این گیاه یکی از سالمترین و خوشمزهترین ادویههای روی کره زمین به شمار میرود که متعلق به خانواده Zingiberaceae است و با زردچوبه، هل و گالنگال ارتباط نزدیکی دارد.
ریزوم، قسمت زیرزمینی ساقه آن معمولا به عنوان ادویه استفاده میشود و اغلب به آن ریشه زنجبیل یا به سادگی، زنجبیل میگویند. زنجبیل را میتوان به صورت تازه، خشک، پودر شده یا به عنوان روغن یا اسانس گرفته شده از آن استفاده کرد. باید اشاره کنیم که این گیاه یکی از مواد رایج در بسیاری از دستورالعملهای غذایی است.
بیشتر بخوانید: ۷خواص زیره برای زنان و کاهش میل جنسی در آقایان با مصرف زیاد
خواص زنجبیل
زنجبیل خواص مختلفی دارد که در ادامه با تعدادی از آنها آشنا خواهیم شد:
1. خواص قدرتمند جینجرول در زنجبیل
قرنهاست که از زنجبیل در اشکال مختلف طب سنتی و جایگزین استفاده میشود. این گیاه برای کمک به هضم غذا، کاهش حالت تهوع و کمک به مبارزه با آنفولانزا و سرماخوردگی کاربرد دارد.
عطر و طعم منحصر به فرد زنجبیل ناشی از روغنهای طبیعی آن است که مهمترین آنها جینجرول است. جینجرول اصلیترین ترکیب فعال زیستی در زنجبیل به شمار میرود که مسئول بسیاری از خواص دارویی آن در نظر گرفته میشود.
طبق تحقیقات جینجرول اثرات ضدالتهابی و آنتیاکسیدانی قوی دارد. به عنوان مثال به کاهش استرس اکسیداتیو کمک میکند که در نتیجه آن وجود مقدار بیش از حد رادیکالهای آزاد در بدن است.
بیشتر بخوانید: زنیان؛ ۱۴ خواص از بیماریهای قلبی تا مشکلات پوست و کلیه را درمان میکند
2. تاثیر زنجبیل برای لاغری
بر اساس مطالعات انجام شده روی انسانها و حیوانها، زنجبیل ممکن است در کاهش وزن نقش داشته باشد. مطالعات نشان میدهد که مکمل زنجبیل به طور قابل توجهی وزن بدن، نسبت دور کمر به باسن را در افراد دارای اضافه وزن یا چاقی کاهش میدهد.
بیشتر بخوانید: گلنار فارسی؛ معجزهای برای پیشگیری و درمان بیماریهای مختلف
3. کمک به درمان آرتروز
استئوآرتریت (osteoarthritis) یکی از رایجترین بیماریهای مفصلی است. این بیماری باعث تخریب مفاصل بدن میشود که منجر به علائمی مانند درد مفاصل و سفتی آنها خواهد شد.
بررسیها نشان دادهاند که افرادی که از زنجبیل برای درمان استئوآرتریت خود استفاده میکنند، کاهش قابل توجهی در درد و ناتوانیهای خود مشاهده میکنند.
بیشتر بخوانید : قره قاط و معرفی ۱۳ خاصیت دارویی و سنتی این میوه جنگلی
4. درمان اشکال مختلف حالت تهوع، به ویژه حالت تهوع صبحگاهی زنان باردار
به نظر میرسد مصرف زنجبیل در برابر حالت تهوع بسیار موثر است. مصرف این گیاه به تسکین حالت تهوع و استفراغ برای افرادی که تحت انواع خاصی از جراحی هستند کمک میکند. با این حال احتمال دارد در مورد حالت تهوع مرتبط با بارداری، مانند حالت تهوع صبحگاهی، موثرتر باشد.
5. خواص زنجبیل برای کاهش قندخون
مصرف این گیاه قندخون را به شدت کاهش میدهد و عوامل خطر بیماریهای قلبی را بهبود میبخشد. تحقیقات نشان دادهاند که زنجبیل به طور چشمگیری هموگلوبین A1c را که یک نشانگر برای سطوح بالای قندخون است، بهبود میبخشد.
بیشتر بخوانید: درمان دیابت نوع دو یا مدیریت و کنترل علائم ؟
6. خواص زنجبیل برای معده
سوء هاضمه مزمن با درد و ناراحتی مکرر در قسمت فوقانی معده مشخص میشود. پزشکان معتقدند که تاخیر در تخلیه معده عامل اصلی سوء هاضمه است. جالب اینجاست که تحقیقات نشان دادهاند که زنجبیل تخلیه معده را تسریع میکند و به همین دلیل در درمان سوءهاضمه و درد معده موثر است.
بیشتر بخوانید: درمان نفخ معده با روشهای خانگی + داروهای موثر
7. خواص زنجبیل برای رحم و تخمدان و دردهای قاعدگی
دیسمنوره (Dysmenorrhea) به دردی اشاره دارد که در طول چرخه قاعدگی احساس میشود. یکی از کاربردهای سنتی زنجبیل برای تسکین درد از جمله دردهای قاعدگی است. همچنین افرادی که دچار تاخیر در پریودی میشوند میتوانند با مصرف منظم زنجبیل به دورههای قاعدگی خود نظم دهند.
بیشتر بخوانید: سرطان رحم + مواردی که خانمها باید به آنها توجه کنند
8. کاهش کلسترول با زنجبیل
سطوح بالای کلسترول LDL (بد) با افزایش خطر بیماری قلبی مرتبط است. باید گفت که غذاهایی که میخوریم تاثیر زیادی بر سطح LDL دارند. مصرف مرتب و به اندازه زنجبیل بر کاهش این چربی در بدن تاثیر چشمگیری دارد.
بیشتر بخوانید: درمان کلسترول بالا و قدم به قدم با از بین بردن رسوبات دیواره سرخرگها
9. پیشگیری از سرطان
زنجبیل حاوی موادی است که در پیشگیری از سرطان موثرند. باید بگوییم که خواص ضدسرطانی زنجبیل به جینجرول نسبت داده میشود که مقدار زیادی از آن در زنجبیل خام یافت میشود.
بیشتر بخوانید: جاوشیر چیست، بررسی فواید آن بر اعصاب و بیماری های سرد بلغمی
10. بهبود عملکرد مغز یکی از خواص زنجبیل
استرس اکسیداتیو و التهابات مزمن روند پیری را تسریع میکنند. دانشمندان معتقدند که این دو مورد عامل اصلی بیماری آلزایمر و زوال شناختی مرتبط با سن هستند.
بعضی تحقیقات حیوانی نشان میدهند که آنتیاکسیدانها و ترکیبات زیستی فعال در زنجبیل پاسخ التهابی را که در مغز رخ میدهد مهار میکنند. همچنین شواهدی وجود دارد که نشان میدهد زنجبیل به طور مستقیم به بهبود عملکرد مغز کمک میکند.
بیشتر بخوانید: تقویت حافظه بلند مدت با 14 استراتژی ذهنی، غذایی و ورزشی
11. تاثیر مصرف زنجبیل در کاهش دردهای عضلانی
باید گفت که مصرف زنجبیل دردهای عضلانی را به صورت نقطهای از بین نمیبرد؛ بلکه با مصرف مرتب آن، به مرور زمان دردها کمتر میشوند. در بعضی از تحقیقات مشخص شده افرادی که دردهای عضلانی ناشی از ورزش داشتهاند، با مصرف زنجبیل روز بعد نسبت به کسانی که این کار را نکردهاند درد کمتری داشتهاند.
بیشتر بخوانید: درمان درد عضلانی با آسانترین روشها
12. خواص زنجبیل برای سرماخوردگی و محافظت از بدن
زنجبیل سرشار از آنتیاکسیدان است، ترکیباتی که از استرس و آسیب به DNA بدن جلوگیری میکنند. این مواد به بدن کمک خواهند کرد تا با بیماریهای مزمن مانند فشارخون بالا، بیماریهای قلبی و ریوی مبارزه کند و همچنین در دوران پیری، سالمتر باشد.
بیشتر بخوانید: خواص اسپند| آشنایی با مهمترین فواید و عوارض آن
13. درمان میگرن و سردرد
زنجبیل خواص ضدالتهابی دارد که باعث کاهش درد و التهاب رگهای خونی میشود. همین موضوع در درمان و تسکین سردردهای معمولی و میگرنی موثر است. برای درمان سردرد با استفاده از خواص زنجبیل میتوان آن را به صورت دمنوش استفاده کرد یا تکهها آن را روی پیشانی قرار داد.
بیشتر بخوانید: چای آلبالو و ۱۳ خاصیت دارویی؛ از درمان بیخوابی تا فشار خون
14. درمان سنگ کلیه
مصرف منظم چای زنجبیل باعث کاهش دردهای شدید سنگ کلیه خواهد شد.
بیشتر بخوانید: درمان سنگ کلیه؛ از آشامیدن آب و مصرف مسکن تا درمانهای تهاجمی
15. مبارزه با عفونتها و میکروبها
جینجرول به کاهش خطر عفونت کمک میکند. در واقع عصاره زنجبیل رشد بسیاری از انواع مختلف باکتری را مهار خواهد کرد. بر اساس مطالعهای در سال 2008 مصرف این گیاه در برابر باکتریهای دهان مرتبط با التهاب لثه و پریودنتیت بسیار موثر است.
زنجبیل تازه در برابر ویروس سنسیشیال تنفسی (RSV) که یکی از علل شایع عفونتهای تنفسی است نیز موثرخواهد بود. همچنین بعضی از ترکیبات شیمیایی موجود در زنجبیل تازه به بدن در دفع میکروبها کمک میکند.
بیشتر بخوانید: فلوس و روش استفاده برای درمان یبوست، نقرس و درد مفاصل
16. جلوگیری از افت شدید دمای بدن
زنجبیل طبع گرم و خشکی دارد که همین موضوع باعث حفظ حرارت بدن و انبساط عروقی خونی خواهد شد. همچنین مصرف این گیاه گردش خون را بهبود بخشیده و مانع از ایجاد بیماریهایی مانند افت شدید حرارت بدن (هیپوترمیا) میشود.
17. زنجبیل و ترک اعتیاد
زنجبیل یک گیاه انرژیزا است که با کمک تاثیری که در کاهش دردهای عضلانی دارد میتوان از آن در تسکین دردهای بدن ناشی از ترک مواد مخدر استفاده کرد. همچنین تاثیری که زنجبیل در درمان حالت تهوع دارد به افرادی که در حین ترک مواد مخدر و دردهای زیاد، دچار حالت تهوع میشوند کمک خواهد کرد.
بیشتر بخوانید: ترک اعتیاد، بهترین روش برای عبور از ناممکنها
18. خواص زنجبیل برای فشار خون
مطالعات زیادی انجام شده که نشان میدهد مصرف زنجبیل در بالا یا پایین رفتن فشارخون نقش دارد؛ اما مصرف متعادل آن باعث کاهش فشارخون و مصرف بیش از حد آن باعث افزایش فشار خون خواهد شد. به همین دلیل مصرف این ماده به صورت سرخود برای افراد دارای فشار بالا خطرناک است.
بیشتر بخوانید: فشار خون بالا چقدر است و چطور میتوان آن را کنترل کرد؟
19. زنجبیل و کرونا
زنجبیل خواص ضدالتهابی، ضدمیکروبی، آنتیاکسیدانی، تقویتکنندگی سیستم بدن و گردش خون دارد. با این اوصاف مصرف آن برای افرادی که کرونا دارند یا میخواهند از ابتدا به این ویروس جلوگیری کنند بسیار موثر است.
خواص ضدمیکروبی آن از رشد و تکثیر ویروس در بدن جلوگیری کرده و خواص آنتیاکسیدانی آن باعث تقویت بدن خواهد شد.
بیشتر بخوانید : ریحان، ریحان مقدس، ریحان تایلندی و تمامی خواص جادویی این گیاهان
خواص زنجبیل برای مردان و زنان
این گیاه خوشطعم و خوشبو خواص فوقالعادهای برای زنان و مردان دارد که به چند نمونه از آنها اشاره خواهیم کرد:
خواص زنجبیل برای مردان:
- افزایش قدرت باروری
زنجبیل منگنز بالایی دارد که در بدن مردان باعث افزایش تولید هورمون تستوسترون و قدرت باروری میشود. همچنین این ماده غذایی در تقویت قوای جنسی نیز موثر است.
- جلوگیری از سرطان پروستات
همانطور که قبلا نیز گفته شد مصرف زنجبیل از بعضی سرطانها جلوگیری میکند. یکی از مهمترین اعضای بدن آقایان، پروستات است که پتانسیل بالایی در ابتلا به سرطان دارد. زنجبیل با خواص ضدالتهابی، آنتیاکسیدانی و ضدتکثیری از رشد طیفی از سلولهای سرطان پروستات جلوگیری میکند.
بیشتر بخوانید : سورنجان چیست و چگونه گیاهی سمی قابلیت درمانی دارد
خواص زنجبیل برای زنان:
- رشد مو
آنتیاکسیدانهای موجود در زنجبیل به رشد مو کمک میکنند و این کار را با سرعت بخشیدن به گردش خون در فولیکولهای مو انجام میدهند.
- کاهش دردهای قاعدگی
مصرف زنجبیل در روزهای ابتدایی دوره پریودی، باعث کاهش چشمگیر دردهای ناشی از آن خواهد شد.
- لایهبردار پوست
از زنجبیل میتوان به عنوان اسکراب طبیعی در ماسکهای خانگی استفاده کرد. این ماسک باعث خلاص شدن از شر پوستهای مرده سطح پوست خواهد شد. برای این کار کافی است که زنجبیل را با عسل ترکیب کرده و روی سطح پوست بمالید.
بیشتر بخوانید: قرنفل چیست؟ کاربردها و خواص درمانی گیاه میخک
طریقه مصرف زنجبیل
اگر میخواهید زنجبیل را به رژیم غذایی خود اضافه کنید، میتوانید این کار را از طریق آنچه میخورید و مینوشید انجام دهید. در اینجا چند نمونه غذا که میتوان در دستور پخت آنها از زنجبیل استفاده کرد آورده شده است:
- مرغ با زنجبیل
- مرغ با چاشنی سیر، زنجبیل، گشنیز و نعنا
- مرغ تند پرتقال-زنجبیل
- مرغ لیمو زنجبیل
- چای زنجبیل تازه
- چای ریشه زنجبیل
- آب زنجبیل
- پودر زنجبیل
بیشتر بخوانید: فواید حجامت برای پوست صورت و بدن
چای زنجبیل برای چی خوبه؟
چای زنجبیل در ماههای سرد فوق العاده است و بعد از شام بسیار دلچسب و برای بدن بسیار پرفایده خواهد بود. به چای زنجبیل میتوان کمی لیموترش و مقدار کمی عسل اضافه و دمنوشی عالی تهیه کرد.
به دلیل استقبال افراد مختلف از این چای بینظیر شرکتهای تولیدی محصولات غذایی چای کیسهای زنجبیل را نیز تولید کردهاند که کار را برای افراد راحتتر میکند. در ادامه با طرز تهیه چای زنجبیل آشنا خواهیم شد.
طرز تهیه چای زنجبیل:
- یک تکه زنجبیل تازه بخرید
- قسمتهای سخت و انتهای خشک آن را جدا کنید و پوست آن را بگیرید
- سپس آن را به برشهای نازک برش دهید
- تعدادی از برشها را در فنجان یا لیوان بریزید
- آب جوش به آن اضافه کنید و درب آن را بگذارید
علاوه بر چای بسیاری از دستور پختهای غذاهای خوشمزه شامل زنجبیل به شکل ریشه تازه رنده شده یا خرد شده، خمیر زنجبیل یا پودر زنجبیل خشک است. همچنین ترشی زنجبیل شامل برشهای ظریفی است که اغلب با غذاهایی مثل سوشی سرو میشود.
بیشتر بخوانید : حجامت درمانی و مزاياي درماني آن
عوارض زنجبیل
تحقیقات نشان میدهند که خوردن زنجبیل در مقادیر معمولی برای اکثر مردم بیخطر است – مانند آنچه در غذاها و دستور العملها وجود دارد – با این حال چند نگرانی وجود دارد، مانند:
- دوزهای بالا و زیاد زنجبیل مانند مقادیری که در مکملها وجود دارد، خطر خونریزی را افزایش میدهد. به این صورت که افرادی که تحت درمان بیماریهای ضدانعقادی هستند (داروهای رقیقکننده خون مانند وارفارین و آسپرین مصرف میکنند) باید در مصرف زنجبیل محتاط باشند
- تحقیقات در حال پیگیری است که آیا مقادیر زیاد زنجبیل بر انسولین و قندخون تاثیر میگذارد. بنابراین تا زمانی که اطلاعات بیشتری مشخص نشود، افراد مبتلا به دیابت میتوانند از مقادیر طبیعی زنجبیل در غذاها لذت ببرند؛ اما باید از مصرف مکملهای زنجبیل با دوز بالا دوری کنند
- افرادی که دچار سنگ کیسه صفرا، دیابت و اختلال لخته شدن هستند باید در مصرف این گیاه با پزشک خود مشورت کنند
- برخی افراد به صورت موضعی به زنجبیل حساسیت دارند. به این صورت که استفاده از زنجبیل روی پوست باعث تحریک پوست آنها میشود. همچنین در مواردی باعث بروز آلرژی خواهد شد
- مصرف زنجبیل برای کودکان زیر دو سال مجاز نیست
یادداشت پایانی
از قدیمالایام در رفع حالت تهوع و سوءهاضمه از زنجبیل استفاده میکردند و دانشمندان با بررسی بیشتر این گیاه خواص بیشتری را برای آن معرفی کردهاند. این گیاه همچنین در تقویت قدرت باروری آقایان، تسکین دردهای قاعدگی زنان و سردردهای میگرنی نیز موثر است.
باید گفت که تمامی گیاهان و موجودات در این کره خاکی هر کدام خواصی مخصوص به خود دارند که شاید هنوز کشف نشدهاند؛ اما تعداد بیشماری از خواص زنجبیل مشخص شده است. سپاس از اینکه تا انتها ما را همراهی نمودید.