هفته 35 بارداری و اوج تپش قلب مادر زمانی سرنوشت ساز برای جنین
هفته 35 بارداری یعنی بخش عمدهای از رشد کودک شما کامل شده است. در هفته 35 بارداری همچنان شکم شما در حال بزرگتر شدن خواهد بود. احتمالا تمام تلاش خود را برای مدیریت ناراحتیهای رایج و خوابیدن قبل از آمدن نوزاد انجام خواهید داد. احساس نفس تنگی، ورم پا و سوهاضمه از جمله مشکلاتی هستند که ممکنه گریبانگیر مادر باشند.
وضعیت بدنی مادر در هفته 35 بارداری
طبیعی است که در این مرحله از بارداری حرکات شما از حالت عادی کندتر باشد. بیرون آمدن از تخت یا بلند شدن از روی صندلی تلاش بیشتری میطلبد و برداشتن اشیا از روی زمین از همیشه سختتر خواهد بود. در هفته 35 بارداری رحم شما 15 سانتیمتر بالاتر از ناف قابل لمس است. به دلیل قرار گرفتن سر نوزاد در لگن شما احساس میکنید جنینتان در حال سقوط است.
در هفته 35 بارداری قسمت فوقانی رحم در زیر دندهها جای گرفته و به سایر اندامهای درون شکم فشار وارد میکند. عوارضی نظیر تکرار ادرار، سوزش سر معده نمایان و نفس کشیدن و راه رفتن شما دچار مشکل میشود. به طور معمول از ابتدای بارداری تاکنون احتمالا 8 تا 13 کیلوگرم افزایش وزن داشتهاید. شما باید به شمارش حرکات فرزندانتان ادامه دهید تا از سلامت و رشد جنین مطمئن شوید.
در این مرحله از بارداری هربار که دردی شدید و ناگهانی احساس کنید تصور خواهید کرد که نشانهای از شروع درد زایمان است. این نگرانیها طبیعی است، اما به یاد داشته باشید علی رغم اینکه در هفتههای پایانی بارداری هستید، بیشتر دردها نشانه شروع درد زایمان شما نیست، بلکه احتمالا مربوط به یبوست یا کشیدگی رباطها است.
در هفته 35 بارداری ممکن است دچار انقباضهای براکستون هیکس شوید؛ این انقباضهای تمرینی هنگامی رخ میدهند که رحم به منظور آمادگی خود برای زایمان منقبض میشود. در هفتههای پایانی بارداری این انقباضها باعث میشوند که خون بیشتری به سمت جفت هدایت شود. البته برخی مادران متوجه این انقباضها نمیشوند، در حالی که برخی دیگر از وجود آنها بسیار آزرده خاطر میشوند.
از ماه پنجم بارداری به بعد ترشح آغوز را از سینه مشاهده خواهید کرد. آغوز مایع بیرنگ یا زرد رنگی است که حاوی مقدار بسیار زیادی پادتن بوده و به آن طلای مایع میگویند. خصوصا در چند روز اول پس از تولد برای نوزاد بسیار مفید و ضروری است. پس از اتمام ترشح آغوز شیر اول ترشح خواهد شد که سفید و کرم رنگ است. در اثر رفلکس مکیدن جنین پیامهایی به مغز ارسال میشود و باعث ترشح پرولاکتین خواهد شد که برای تحریک و فعال شدن غدد تولید شیر لازم است.
در هفته 35 بارداری نوزاد به درون لگن سقوط میکند. این حرکت خالی کردن سردل نام داشته و باعث کاهش فشار به دیافراگم میشود. احساس تنگی نفس رفع ولی به مثانه فشار میآید که نتیجه آن تکرار ادرار خواهد بود. استرپنوکوک گروه B (باکتری گرم مثبتی است که در واژن و یا روده بزرگ 15 تا 40درصد زنان سالم یافت میشود) در بزرگسالان بیخطر است؛ اما اگر در حین زایمان این باکتری را به جنین انتقال دهید میتواند باعث مشکلات جدی از جمله پنومونی، مننژیت یا عفونت خونی شود.
بیشتر بخوانید: علائم بارداری دختر، افسانهها و حقایق پزشکی و علمی
علائمی که در هفته 35 بارداری مشاهده میشود
در هفته 35 بارداری، برخی از علائمی که ممکن است تجربه کنید در اینجا آمده است:
- تکرر ادرار
یکی از نشانههای افتادن نوزاد در لگن به هنگام آماده شدن برای تولد این است که هنگام خنده، سرفه، عطسه یا حتی زمانی که خم میشوید، مقداری ادرار نشت کند. به این دلیل اتفاق میافتد که کودک شما اکنون روی مثانه شما فشار میآورد.
- خستگی و مشکل خواب
تجربه بی خوابی در هفته 35 بارداری غیرعادی نیست، زیرا یافتن یک موقعیت خواب راحت برای قرار دادن شکم دشوار است. خوابیدن به پهلو با بالش بین زانو میتواند کمک کننده باشد.
بیشتر بخوانید: مراقبتهای بعد سزارین و اهمیت آن در سلامت مادر
- تورم و درد پا
اکثر زنان باردار ورم در پاهای خود را تجربه میکنند. تورم به این دلیل رخ میدهد که بدن شما مایعات بیشتری را در دوران بارداری حفظ میکند. علاوه بر این رحم به رگها فشار میآورد و بازگشت خون به قلب را مختل کرده و باعث تورم میشود. تغییرات در سطح هورمون نیز باعث تورم خواهد شد.
بیشتر بخوانید : واکسنهای بعد از زایمان؛ هرآنچه باید در مورد واکسیناسیون بارداری بدانید
- بی حسی در دست و پا
گاهی اوقات تورم در بدن به اعصاب فشار میآورد و میتواند باعث بی حسی یا سوزن سوزن شدن دستها و پاها شود. آتل مچ دست به کاهش سوزن سوزن شدن کمک میکند. استراحت در موقعیتهایی که فشار را از روی دستها و پاهای شما کم میکند، مانند نگه داشتن دستها و پاها روی بالش کمک کننده خواهد بود.
بیشتر بخوانید: کنجد و سقط جنین ؛ آیا کنجد باعث سقط میشود؟
- سوزش سردل
سوزش سر دل یک احساس سوزش در قفسه سینه و گلو است. هورمونها در هفته 35 بارداری دریچه بین معده و مری را شل میکنند. این باعث ورود اسید معده به مری میشود که به نوبه خود سوزش سردل به همراه دارد.
- انقباضات بدون درد در اطراف برآمدگی که به انقباضات براکستون هیکس معروف است
- علائم کشش
- لثههای متورم و دارای خونریزی
- درد در کنار برآمدگی نوزاد، ناشی از بزرگ شدن رحم (دردهای رباط گرد)
- كمر درد
- نفخ و یبوست
- سرگیجه
- عفونتهای ادراری
- عفونتهای واژن
- پوست تیره روی صورت یا لکههای قهوهای (این به عنوان کلواسما یا ماسک بارداری شناخته میشود)
- موهای ضخیمتر و براقتر
بیشتر بخوانید: بارداری خارج از رحم برای مادر خطرناک است؟
چه زمانی باید به زایمان از طریق سزارین فکر کرد؟
با نزدیک شدن به موعد زایمان، کسب اطلاعات در مورد احتمال نیاز به زایمان سزارین کمک کننده خواهد بود. این زمانی است که نوزاد از طریق برشهایی در شکم مادر به دنیا میآید. اگرچه بیشتر نوزادان از طریق واژینال به دنیا میآیند، ولی زایمان سزارین غیر معمول نیست. شرایطی وجود دارد که برای آنها زایمان سزارین انتخاب ایمنتری نسبت به زایمان طبیعی برای مادر یا نوزاد در نظر گرفته میشود.
برخی از دلایلی که زایمان سزارین برنامهریزی شده توصیه میشود عبارتند از:
- زمانی که زایمان کند یا متوقف میشود؛ به عنوان مثال، اگر انقباضات آنقدر ضعیف یا نادر باشد که دهانه رحم به اندازه کافی گشاد نشود تا کودک بتواند از آن عبور کند، این اتفاق میافتد
- ضربان قلب غیرعادی نوزاد، یا بند ناف فشرده، که از دریافت اکسیژن کافی برای نوزاد جلوگیری کند
- کودک شما در حالت بریچ یا در وضعیت غیرطبیعی قرار دارد
- شما جفت سرراهی دارید، وضعیتی است که در آن جفت مانع از خروج ایمن کودک از رحم میشود
- کودک شما به طور بالقوه آنقدر بزرگ است که نمیتواند از لگن و واژن شما عبور کند
- اگر سزارین قبلی داشتهاید، سزارین دیگر ایمنتر است. به خاطر داشته باشید، زایمان طبیعی پس از سزارین اغلب امکانپذیر است.
زایمان سزارین برنامهریزی شده ممکن است توسط پزشک زنان و زایمان قبل از رسیدن موعد زایمان توصیه شود.
بیشتر بخوانید: علائم بارداری پسر و روشهای تعیین جنسیت بدون آزمایش
هفته 35 بارداری و رشد جنین
فرزندتان در حال آماده کردن اعضایش برای زایمان است. در این مرحله فضای زیادی برای تغییر وجود داشته که رژیم و ژنتیک نقش مهمی ایفا میکنند. با وجودی که رشد فیزیکی اعضای بدن کودک کاهش مییابد، ولی مغز به طور خارقالعادهای در حال رشد است. قد فرزندتان در هفته 35 بارداری حدود 47 سانتیمتر و وزن او به حدود دو و نیم کیلوگرم میرسد. احتمال دارد پس از گذشت هفته به هفته بارداری جنین در هفته 35 بارداری تا 450 گرم وزن به دست بیاورد. همچنین تشکیل چربی در این هفته در شانهها افزایش مییابد. تغییراتی که در نوزاد رخ میدهد به صورت زیر است:
- دستها و پاهای کودک شما در هفته 35 بارداری چاقتر و همچنین پوست او صورتی و صاف میشود.
- ورنیکس، پوششی روی پوست کودک شما که از مایع آمنیوتیک محافظت میکند، نسبت به هفتههای گذشته ضخیمتر میشود. موهای ظریفی به نام لانوگو که زمانی بدن نوزاد را پوشانده بود تقریبا در این زمان از بین رفته است
- ریههای کودک در هفته 35 بارداری به رشد خود ادامه میدهند و سورفکتانت تولید میکنند. سورفکتانت مادهای است که به ریههای کودک شما کمک میکند تا زمانی که خارج از رحم شما است، هوا را به خوبی جذب کند
- مغز و سیستم عصبی کودک شما هنوز در حال رشد است. در این زمان، مغز کودک شما حدود دو سوم وزنی است که در هفتههای 39 یا 40، زمانی که نوزاد شما کامل شده است، وزن دارد. جمجمه هنوز نرم است و کاملا سخت نشده تا به راحتی از کانال تولد بیرون آید
- در هفته 35 بارداری، سیستم گردش خون و سیستم اسکلتی عضلانی هر دو به طور کامل توسعه یافتهاند و آماده برای تولد با وضعیت سر به پایین تبدیل خواهد بود
اگر در هفته 35 بارداری دوقلو یا چند قلو هستید، بهتر است علائم زایمان زودرس را بدانید. زیرا در دوقلوها احتمال زایمان زودرس حدود 50درصد بیشتر است. اگر سه قلو باردار هستید، حدود 90درصد شانس بیشتری برای زایمان زودرس وجود دارد.
بیشتر بخوانید: محاسبه سن بارداری؛ آموزش همه روشهای تخمین زمان زایمان
فعالیتهایی که در هفته 35 بارداری باید انجام دهید
- باید زمانی برای شمارش حرکات جنین خود اختصاص دهید. در هنگام شمارش حرکات جنین به این نکات دقت کنید. به طور معمول باید 10 حرکت را طی دو ساعت احساس کنید. اگر در این دو ساعت 10 حرکت را حس نکردید، مجددا امتحان کنید و زمان بیشتری صرف کنید؛ زیرا امکان دارد جنین خواب باشد. اگر پس از دو ساعت تعداد حرکات بسیار کم بود حتما با پزشک خود تماس بگیرید.
- در این هفته همچنان باید به رژیم غذایی سالم خود ادامه بدهید و با وجود احساس ناراحتی و خستگی، سعی کنید به اندازه مورد نیاز فعال بمانید.
- برای پرهیز از عرقسوز شدن، لباسهای نخی بپوشید. همچنین از پوشیدن لباسهای تنگ جلوگیری کنید و نواحی مستعد عرقسوز بدن که کشاله رانها و زیر پستانها است را تا جای ممکن خشک نگه دارید.
- برای کاهش تکرر ادرار، مصرف مواد حاوی کافئین مثل چای و قهوه را کاهش دهید و سعی کنید هنگام ادرار کردن به سمت جلو خم شوید تا مثانه شما کاملا خالی شود. همچنین نوشیدن مایعات را به روز موکول کنید و در ساعات پایانی روز و هنگام خواب کمتر مایعات بنوشید.
- برای جلوگیری از تورم پا، از ایستادنهای طولانی پرهیز کنید و اگر پزشکتان تایید کرده است به پیادهروی منظم خود ادامه بدهید.
- از هرگونه مواد غذایی محرک مانند غذاهای ادویهدار و نوشیدنیهای گازدار نیز اجتناب کنید تا کمتر دچار سوهاضمه شوید.
- ماساژ درمانی: برخی از سردردها ناشی از گرفتگی عضلات و وضعیت قرارگیری بدن هستند. ماساژدرمانی باعث کاهش تنش گردن و شانهها و در نتیجه تسکین سردردهای ناشی از هفته 35 بارداری میشود.
- ثابت نگه داشتن قند خون: خوردن وعدههای غذایی کم اما مکرر در طول روز به زنان باردار کمک میکند تا سطح قند خون خود را ثابت نگه دارند. تثبیت قند خون بدن باعث تسکین سردردهای ناشی از گرسنگی میشود.
- حفظ وضعیت بدنی مناسب: زنان باردار باید سعی کنند همیشه لگن خود را به سمت جلو متمایل کنند. همزمان، عضلات شکم و باسن باید سفت و منقبض شوند تا بتوانند به اندازه کافی از کمر حمایت کنند.
- پرهیز از مصرف محرکهای غذایی: مصرف شکلات، ماست، بادام زمینی و خامه ترش میتوانند باعث ایجاد سردرد شوند.
- مصرف استامینوفن: پزشکها معمولا مسکنهایی مانند آسپرین و ایبوپروفن را در دوران بارداری تجویز نمیکنند، اما استامینوفن به دلیل داشتن عوارض جانبی بسیار محدود میتواند برای درمان سردرد استفاده شود.
حدود ۱۰درصد از زنان باردار از افسردگی رنج میبرند که احتمال افسردگی پس از زایمان را افزایش میدهد. شما تنها با مصرف یک نسخه پس از تجویز پزشک، درمان میشوید. برخی از داروهای ضد افسردگی برای بارداری بیخطر است. یوگا، مدیتیشن و دیگر تکنیکهای تمدد اعصاب میتواند به شما در رهایی از افسردگی کمک کند.
بیشتر بخوانید: درمان بی خوابی بارداری با روشهایی که امتحان خود را پس داده اند
داشتن چه علائمی ما را ملزم به تماس با پزشک میکند؟
- خونریزی
- افزایش ترشحات واژن همراه با بو
- تب یا لرز
- درد همراه با ادرار
- پارگی کیسه آب
- سردردهای شدید
- بینایی تغییر میکند
- انقباضات منظم و دردناک (این انقباضات ممکن است در شکم یا پشت شما باشد)
بیشتر بخوانید: هفته هفتم بارداری و مهم ترین نکات هفته هفتم
همچنین در صورت داشتن علائم زایمان زودرس، بهتر است سریعتر به بیمارستان مراجعه کنید تا وضعیت آمادگی شما برای زایمان بررسی شود. زایمان زودرس در این هفته 35 بارداری خطری برای شما و جنین ندارد، اما لازم است به علائم آن دقت کنید تا در موقع مناسب به بیمارستان بروید. برخی از علائم زایمان زودرس شامل موارد زیر است:
- انقباضات رحمی
- لکه بینی یا خونریزی واژینال
- فشار غیر معمولی در لگن یا کمردرد
- دردهای کرامپی شبیه قاعدگی
- بیشتر یا رقیقتر شدن حجم ترشحات واژن
- تغییر رنگ در ترشحات واژن؛ مایل به صورتی یا قهوهای روشن
بیشتر بخوانید: ويار صبحگاهی بارداری ، راه هاي كنترل ويار صبحگاهي در بارداری
تغذیه در هفته 35 بارداری
انرژی و سلامت خود را با تغذیه درست و متعادل و ورزش منظم حفظ کنید. دریافت و جذب کلسیم را در این هفته هم فراموش نکنید.
روشهایی برای دریافت بیشتر کلسیم:
- برنج قهوهای یا جو دو سر را به همراه شیر کم چرب یا شیر سویای غنی شده با کلسیم بجوشانید
- پودر شیر خشک بدون چربی را به نان، پنکیک و میلک شیک اضافه کنید
- برای لازانیا از پنیر کم چرب استفاده کنید
- سویای غنی شده از کلسیم و شیر کم چرب را با میوههای تازه مخلوط و یک شیک شکلات درست کنید
- کنسرو سالمون و کنسرو ساردین، منابع خوبی از کلسیم هستند
- سوپی که پایه آن شیر باشد
بیشتر بخوانید: زنان باردار و کرونا ، روشهای جلوگیری از ابتلای زنان باردار به کووید ۱۹ را بدانید
کلام آخر
با اینکه در هفته 35 بارداری راه رفتن نیز برایتان دشوار شده است، اما فعالبت بدنی خود را باید حفظ کنید. احتمال اینکه توان لازم برای ورزش را نداشته باشید وجود دارد، پس با حرکات سبکتر تحرک خود را حفظ کنید. تحرک بیشتر باعث افزایش توانایی و انرژی در شما خواهد شد. ورزش سبک به تسکین دردها و دلپیچههای هفتههای پایانی بارداری کمک میکند. احتمالا در این هفته متوجه کاهش حرکات جنین به دلیل کمبود فضای کافی خواهید شد. او در هفته 35 بارداری به جای لگد زدن فقط جابهجا میشود، ولی هنوز میتواند لگدهای محکمی بزند.