بیماریبیماری های مفصلی

11 علت درد پایین کمر و راه‌هایی برای درمان این درد ناخوشایند

فهرست محتوا نمایش

علت درد پایین کمر عوامل مختلفی است که از کشیدگی عضلات و تاندون‌ها تا مشکلات استخوانی و مفصلی متغیر است. همچنین در مواردی علت درد پایین کمر در زنان بیماری‌های عفونی دستگاه تناسلی یا ادراری است. پس می‌توان گفت که برای درد در قسمت انتهایی کمر علل مختلفی وجود دارد که هر کدام از آن‌ها به درمانی خاصی نیاز دارند.

به عنوان مثال برای درمان درد ناشی از رگ به رگ شدن کمر می‌توان از کمربند پلاتینر استفاد کرد. در این مطلب از مجله پزشکی سیوطب به بررسی 11 علت درد پایین کمر در افراد مختلف خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.

 

علت درد پایین کمر وسط یا راست و چپ چیست؟

بسیاری از آسیب‌ها، شرایط و بیماری‌ها باعث درد در قسمت‌های مختلف کمر می‌شوند. از این مشکلات می‌توان به بیماری‌ها یا مشکلات زیر اشاره کرد:

1. کشیدگی و رگ به رگ شدن کمر

کشیدگی و رگ به رگ شدن کمر شایع‌ترین علت درد پایین کمر است. این عارضه معمولا در اثر بلند کردن اجسام سنگین یا فشار زیاد حین حرکت به عضلات، تاندون‌ها یا رباط‌ها وارد می‌شود. در مواردی نیز برخی افراد با چرخش یا خم کردن ناگهانی کمر، دچار کشیدگی یا رگ به رگ شدن کمر خواهند شد.

بیشتر بخوانید: کمر درد؛ ۵ درمان قطعی با شناسایی ۹ علت مهم درد کمر در زنان و مردان
 

2. شکستگی در استخوان‌ها؛ علت درد پایین کمر و پهلو

ممکن است آسیب استخوانی در ستون فقرات در حین تصادف، سقوط یا فشار بیش از حد به کمر وارد شود. در این حالت درد در قسمت آسیب‌دیده ایجاد خواهد شد. باید اشاره کنیم که مدت زمان بهبودی کمر رد این حالت طولانی خواهد بود.

بیشتر بخوانید: پلاتینر درمان کمردرد با تکنولوژی UIC در خانه
 

3. مشکلاتی در دیسک کمر

دیسک‌های کمر وظیفه حمایت و تسهیل حرکت ستون فقرات را برعهده دارند. هنگامی که دیسکی دچار مشکل می‌شود ممکن است بر اعصاب آن ناحیه فشار بیاورد. در این حالت درد آزاردهنده‌ای در کمر فرد ایجاد خواهد شد.

بیشتر بخوانید: درمان دیسک کمر با ۵ درمان گیاهی،۸ درمان غیرجراحی،۳روش تکمیلی
 

4. برخی عفونت‌ها علت درد پایین کمر در زنان

علت درد پایین کمر عوامل مختلفی است|سیوطب

عفونت‌های شدید در دستگاه تناسلی یا ادراری عاملی برای درد کمر در زنان به شمار می‌روند. زمانی که عفونت شدید در قسمت رحم، تخمدان‌ها و واژن ایجاد شود، منجر به درد در قسمت پایین کمر و زیر شکم خواهد شد.

5. گاهی علت درد پایین کمر مشکلات ساختاری است

وضعیتی به نام تنگی کانال نخاعی زمانی اتفاق می‌افتد که کانال ستون فقرات برای طناب نخاعی خیلی باریک شود. این باریک‌شدگی باعث فشار به نخاع و ایجاد درد، ناراحتی و علائم دیگری می‌شود. در مواردی اسکولیوز منجر به تنگی در کانال نخاعی و علت درد پایین کمر در زنان و حتی مردان خواهد شد.

بیشتر بخوانید: کمربند طبی، پیشنهادی برای کاهش کمردرد
 

6. آرتروز، شایع‌ترین علت درد پایین کمر

استئوآرتریت شایع‌ترین نوع آرتریت است که در افراد زیادی باعث ایجاد کمردرد می‌شود. این عارضه در اثر افزایش سن، صدمه به کمر، فشار یا فعالیت بیش از حد مفاصل ایجاد خواهد شد.

بیشتر بخوانید: درمان گودی کمر؛ ورزش‌هایی برای تقویت ستون مهره‌ها
 

7. بیماری‌های خاص در کمر

در مواردی رشد تومور در ستون فقرات و انواع مختلفی از سرطان‌ها باعث کمردرد می‌شوند. همچنین در مواقعی سنگ کلیه یا آنوریسم آئورت شکمی علت درد پایین کمر خواهند بود.

8. بیماری Spondylolisthesis

این وضعیت باعث می‌شود که مهره‌های ستون فقرات از جای خود خارج شوند. اسپوندیلولیستزیس منجر به کمردرد و اغلب پا درد نیز خواهد شد. به همین دلیل افراد درگیر آن باید به دنبال درمان این وضعیت باشند.

بیشتر بخوانید: ۴ عوارض قوز کمر و آشنایی کامل با این انحنای طبیعی در بدن
 

9. سیاتیک، علت درد پایین کمر سمت چپ

در مواردی که به دلیل فتق دیسک یا شرایط دیگر به عصب سیاتیک انتهای کمر فشار وارد شود، درد آزاردهنده‌ای در پایین کمر ایجاد می‌شود. اینکه درد در کدام قسمت بیشتر حس می‌شود، به محلی که سیاتیک آسیب‌دیده است بستگی دارد.

10. اختلال عملکرد مفصل ساکروایلیاک

مفصل ساکروایلیاک در انتهای ستون فقرات و در هر دو طرف لگن قرار دارد. این مفصل قوی و کمر تحرک در درجه اول شوک و تنش بالا و پایین تنه را جذب می‌کند. مفصل ساکروایلیاک در صورت ملتهب شدن یا حرکت زیاد باعث درد شدیدی در انتهای کمر خواهد شد. پس یکی دیگر از علل درد پایین کمر، التهاب یا آسیب در عملکرد مفصل ساکروایلیاک است.

بیشتر بخوانید: رگ به رگ شدن پا و کمر خطرناک است؟ در اسرع وقت آن را درمان کنید!
 

11. بدشکلی در ستون فقرات، عاملی برای ایجاد درد تدریجی

در برخی افراد ستون فقرات دچار بد شکلی است که به آن اسکولیوز یا کیفوز می‌گویند. این بدشکلی امکان دارد در اکثر مواقع با کمردرد همراه است. در مواردی بدشکلی در مهره‌ها باعث فشار به دیسک، مفاصل، سیاتیک یا حتی مفصل ساکروایلیاک می‌شود.

بیشتر بخوانید: قرص گاباپنتین برای کمردرد خوبه؛ اما از عوارض آن اطلاع دارید؟
 

درد پایین کمر چقدر شایع است؟

طبق آمار CDC (مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌ها) از هر 5 نفر حدود 4 نفر در مقطعی از زندگی خود دچار کمردرد می‌شوند. درد در نواحی مختلفی از کمر یکی از رایج‌ترین علل مراجعه مردم به پزشک است.

البته باید اشاره کنیم که برخی عوامل در ابتلای افراد به انواع کمردرد نقش دارند. این عوامل عبارتند از:

  • سن افراد
  • وزن
  • سلامت کلی بدن
  • شغل و سبک زندگی
  • مشکلات ساختاری کمردرد
  • بیماری‌هایی مانند آرتروز

و حتی سلامت روان مانند افسردگی یا اضطراب شدید منجر به درد در ناحیه کمر می‌شود.

بیشتر بخوانید: فتق دیسک کمر چیست؟ آیا اطلاعاتی در این زمینه دارید؟
 

علائم کمر درد در پایین کمر چیست؟

گاهی علت درد پایین کمر سمت چپ یا راست در اثر اتفاقی ناگهانی ایجاد می‌شود. در این شرایط علائم نیز به صورت ناگهانی رخ می‌دهند و بیمار را اذیت خواهند کرد. در موارد دیگر علت درد پایین کمر و دنبالچه بیماری یا عارضه‌ای است که کم‌کم خود را نشان می‌دهند. به عنوان مثال آرتروز (استئوآرتریت) به مرور زمان ایجاد می‌شود و علائم و درد تولید می‌کند.

به طور کلی از علائم درد پایین کمر می‌توان به موارد زیر اشاره کرد. البته نوع، شدت و محل درد به علت اصلی عارضه بستگی دارد:

  • درد در قسمت پایین کمر، باسن و حتی پاها
  • درد تیز یا حالتی مانند سوزن سوزن شدن
  • درد تیز یا مبهم
  • سفتی در مفاصل و کاهش دامنه حرکتی کمر
  • مشکلا در خم و راست کردن کمر
  • عدم توانایی در بلند کردن اجسام به دلیل درد
  • اسپاسم عضلانی

و علائم دیگر که منجر به کاهش فعالیت بیمار می‌شوند.

 

راه‌های درمان و رفع علت درد پایین کمر

استفاده از کمربند پلاتینر برای درمان درد پایین کمر|سیوطب

در وهله اول باید علت درد پایین کمر در زنان و مردان مشخص شود. این کار برای مشخص شدن بهترین روش درمان لازم است. از روش‌های رایج برای درمان کمردرد می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

انجام اقدامات ساده خانگی

در مواردی که درد خفیف تا متوسط باشد می‌توان با راهکارهای ساده‌ای آن را تسکین داد. این راهکارها شامل استراحت کافی، استفاده از کمپرس سرد و گرم و مصرف داروهای مسکن می‌شوند. در این حالت بعد از دو تا سه روز درد کاهش می‌یابد. فقط نکته مهم این است که بیمار نباید برای مدت طولانی بی‌حرکت بماند.

 

مصرف داروهای مسکن قوی یا تزریق دارو به کمر

در مواردی که درد آزاردهنده و مانعی برای فعالیت‌های روزانه باشد، پزشک مصرف داروهای مختلفی را پیشنهاد می‌دهد. از این داروها می‌توان به مسکن‌های قوی، ضد التهاب‌ها یا حتی تزریق دارو به محل آسیب اشاره کرد.. به طور معمول برای تزریق از یک داروی ضد التهابی و یک بی حس‌کننده مانند لیدوکائین استفاده می‌کنند.

 

استفاده از کمربند پلاتینر برای درمان درد پایین کمر

کمربند پلاتینر یکی از موثرترین روش‌های درمانی برای انواع مشکلات کمر است. در این کمربند از سه تکنولوژی پرکاربرد در صنعت فیزیوتراپی استفاده می‌شود. این سه تکنولوژی اولتراسوند، انفرارد و کلاک پالس است که به راحتی درد، اسپاسم و دیگر علائم آزاردهنده کمردرد را از بین می‌برد.

از مزایای استفاده از کمربند پلاتینر آلمانی می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

  • کاهش درد
  • ایجاد بلاک عصبی
  • رفع اسپاسم عضلانی
  • افزایش گردش خون
  • بهبود اکسیژن‌رسانی و تغذیه با مواد مغذی
  • تحریک عضلات به ترمیم خود
  • جلوگیری از تحلیل بافت‌ها
  • تسریع روند بهبودی زخم

و چندین مزایای دیگر که بیمار با چند روز استفاده به آن‌ها دست پیدا خواهد کرد.

 

فیزیوتراپی برای کاهش درد و بهبود وضعیت بیمار

فیزیوتراپی برای تقویت عضلات، کاهش درد و بهبود وضعیت حرکتی بیمار مناسب است. در این درمان با توجه به نوع و شدت آسیب از روش‌های درمانی مختلفی استفاده می‌شود. از روش‌های درمانی فیزیوتراپی می‌توان به لیزردرمانی، اولتراسوند تراپی یا حرکات اصلاحی اشاره کرد.

 

یادداشت پایانی

علت درد پایین کمر از رگ به رگ شدن ساده تاندون‌ها تا درد سیاتیک متغیر است. عارضه‌های مختلف در ناحیه کمر از خفیف تا شدید باعث ایجاد درد و کاهش تحرک بیمار خواهند شد. با توجه به علل مختلف ایجادکننده درد و آسیب در کمر، روش‌های درمانی مختلفی نیز وجود دارد. از روش‌های رایج برای درمان و رفع علت درد پایین کمر می‌توان به کمربند پلاتینر، دارو درمانی، تزریق دارو و فیزیوتراپی اشاره کرد.

 

سوالات متداول در مورد علت درد پایین کمر

ایا درد پایین کمر نشانه عفونت است؟

در مواردی بله. عفونت در دستگاه تناسلی زنان گاهی عاملی برای درد پایین کمر است.

آیا ورزش برای درد پایین کمر مناسب است؟

بله. ورزش برای کاهش درد، بهبود وضعیت کمر و افزایش تحرک بیمار مناسب است.

علت درد پایین کمر وسط چیست؟

عوامل مختلفی ممکن است منجر به درد در پایین کمر شوند، مانند آسیب به سیاتیک، فتق دیسک، ضربه یا فشار به کمر.

منبع
my.clevelandclinic

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا