توان بخشی سالمندانسالمندان

درمان کم شنوایی سالمندان؛ پایان گوشه‌گیری و بازگشت به زندگی عادی

درمان کم شنوایی سالمندان اهمیت ویژه‌ای دارد، زیرا این عارضه بین میانسالان و کهنسالان شایع است. درمان کم شنوایی سالمندان از این رو باید مورد توجه ویژه قرار بگیرد که این عارضه می‌تواند اعتماد به نفس سالمندان را از بین ببرد و آن‌ها را گوشه‌گیر و افسرده کند. در سوی دیگر، درست نشنیدن ممکن است سبب اختلال در فعالیت‌های روزمره و ارتباط کهنسالان با اطرافیانشان شود. به دلیل اهمیت رفع این عارضه، در این مقاله از سیوطب می‌خواهیم به طور مشخص به درمان کم شنوایی سالمندان بپردازیم.

درباره کم شنوایی سالمندان

پزشکی که برای درمان کم شنوایی سالمندان یک پیرمرد را معاینه می کند|سیوطب

درمان کم شنوایی سالمندان اهمیت ویژه‌ای خواهد داشت، این عارضه انواع مختلفی دارد که یکی از شایع‌ترین آن‌‎ها پیرگوشی است. در حقیقت کم شنوایی هم مثل سایر عارضه‌های دیگر به همراه پیری از راه می‌رسد و اجتناب‌ناپذیر است.

همه ما باید بپذیریم که با بالا رفتن سن، تغییراتی در بدن ما ایجاد می‌شود و در این میان کم شنوایی آن‌قدر شایع است که در میان اشخاص کهنسال اطرافمان حتما دیده‌ایم. به همین دلیل است که بسیاری از ما در هنگام مواجهه با یک شخص سالمند، ناخودآگاه کمی بلندتر حرف می‌زنیم.

وقتی در مورد شیوع فراوان کم شنوایی میان میانسالان و توانبخشی سالمندان حرف می‌زنیم به این معنا است که به طور متوسط از هر 3 نفر در بازه سنی 64 تا 75 سال، یک نفر دچار این عارضه است.

اختلال در شنیدن دلایل مختلفی دارد و برای درمان کم شنوایی سالمندان در اشخاصی که عصب شنوایی آن‌ها آسیب دیده، از سمعک استفاده می‌شود. با وجود اینکه پیرگوشی اغلب اجتناب‌ناپذیر است اما عوامل ژنتیکی هم در این عارضه موثر به نظر می‌رسد.

به یاد داشته باشید که پیرگوشی به صورت ناگهانی اتفاق نمی‌افتد و اغلب به طور تدریجی در هر دو گوش رخ می‌دهد. پس اگر به طور ناگهانی شنوایی شما در یک یا هر دو گوش، به مقدار قابل ملاحظه‌ای تغییر کرد، حتما در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید؛ زیرا ممکن است مشکل ناشی عفونت یا از عارضه‌ای جدی یا عوارض یک بیماری دیگر باشد.

بیشتر بخوانید :توهم شنوایی سالمندان ممکن است با پیرگوشی همزمان شود

درمان کم شنوایی سالمندان

شخص میانسالی که به درمان کم شنوایی سالمندان نیاز دارد|سیوطب

اگر متوجه علائم کم شنوایی شدید، با پزشک خود صحبت کنید و اقدامات زیر را انجام دهید:

  • به اطرافیانتان اطلاع دهید که مشکل شنوایی دارید
  • از دوستان و فامیل بخواهید با شما به شکل رودررو صحبت کنند و با سرعت کمتر و واضح‌تر حرف بزنند. همچنین از آن‌ها بخواهید بدون فریاد، کمی بلندتر صحبت کنند
  • به آنچه گفته می‌شود و حالات یا حرکات صورت گوینده توجه کنید
  • اگر صحبت‌های شخصی را متوجه نشدید، به شخص او اطلاع دهید
  • از فردی که صحبت می‌کند بخواهید جمله‌اش را را بازگو کند و دوباره سعی کنید که تشخیص دهید چه می‌گوید
  • یک مکان خوب برای گوش دادن پیدا کنید. خود را بین بلندگو و منابع سر و صدا قرار ندهید و به دنبال مکان‌های ساکت‌تری برای گفت‌وگو با دیگران باشید
  • اگر فکر می‌کنید مشکل شنوایی دارید، مهم‌ترین کاری که می‌توانید انجام دهید این است که به دنبال مشاوره حرفه‌ای باشید
  • پزشک خانواده شما ممکن است بتواند مشکل شنوایی شما را تشخیص داده و درمان کند
  • پزشک عمومی امکان دارد شما را به متخصصان دیگری مانند گوش و حلق و بینی یا شنوایی‌سنجی (متخصص سلامت که می‌تواند کاهش شنوایی را شناسایی و اندازه‌گیری کند) ارجاع دهد

بیشتر بخوانید: تقویت شنوایی سالمندان و راهکارهای رفع سنگینی گوش سالمندان

نکات مهم در مورد درمان کم شنوایی سالمندان

دو کهنسال که به درمان کم شنوایی سالمندان نیاز دارند|سیوطب

چگونه با فردی که کم شنوایی دارد صحبت کنیم؟ در اینجا نکاتی وجود دارد که می‌توانید هنگام صحبت با فردی که مشکل شنوایی دارد از آن‌ها استفاده کنید:

  • برای کمک به کاهش سر و صدای محیط به خصوص در رستوران‌ها و مجالس اجتماعی، مکانی آرام برای صحبت پیدا کنید
  • در نور مناسب بایستید و از حالات صورت یا حرکات برای رساندن مفهوم استفاده کنید
  • با فرد کهنسال روبه‌رو شوید و واضح صحبت کنید. حفظ تماس چشمی مهم است
  • کمی بلندتر از حد معمول صحبت کنید اما فریاد نزنید
  • سعی کنید آهسته اما طبیعی صحبت کنید
  • با سرعت معقول صحبت کنید
  • هنگام صحبت کردن، دهان خود را پنهان نکنید، غذا نخورید یا آدامس نجوید
  • در صورت لزوم حرف خود را با استفاده از کلمات مختلف تکرار کنید
  • سعی کنید فقط یک نفر در یک زمان صحبت کند و همزمان چندین نفر با یک شخص کهنسال صحبت نکنند تا گیج نشود
  • صبور، مثبت و آرام باشید، با حوصله رفتار کنید و سخن بگویید
  • از شخص سالمند بپرسید چگونه راحت‌تر است و همان‌گونه با او صحبت کنید

بیشتر بخوانید: بهبود تعادل سالمندان و روش‌های برای افزایش کیفیت زندگی

دستگاه‌هایی برای کمک به درمان کم شنوایی سالمندان

پزشک یا متخصص شما ممکن است به شما پیشنهاد دریافت سمعک را بدهد. سمعک‌ها وسایل الکترونیکی با باتری هستند که صداها را بلندتر می‌کنند. انواع مختلفی از سمعک وجود دارد.

قبل از خرید سمعک، به بودجه خود توجه کنید و بررسی کنید کدامیک از انواع سمعک، تحت پوشش بیمه شما قرار می‌گیرد. همچنین بپرسید که آیا می‌توانید یک دوره آزمایشی از آن سمعک استفاده کنید تا بتوانید مطمئن شوید که دستگاه برای شما مناسب است یا نه.

شنوایی‌سنج یا متخصص سمعک به شما نحوه استفاده از آن را نشان می‌دهد. اپلیکیشن‌های تلفن همراه و کاشت حلزون هم می‌توانند به برخی از افراد مبتلا به کم شنوایی کمک کنند.

کاشت حلزون یک دستگاه الکترونیکی برای افراد دارای کم شنوایی شدید است. آن‌ها برای همه انواع کم شنوایی کار نمی‌کنند. اگر صدای زنگ تلفن همراه خود زمانی که از شما فاصله دارد را نمی‌شنوید، ساعت‌های مچی هوشمند که به گوشی شما متصل می‌شوند، می‌توانند مفید باشند.

سمعک‌های بدون نسخه (OTC) دسته جدیدی از دستگاه‌های شنوایی تنظیم شده هستند که بزرگسالان مبتلا به کم شنوایی خفیف تا متوسط ​​می‌توانند بدون نسخه آن را خریداری کنند.

سمعک‌های بدون نسخه صداهای خاصی را بلندتر می‌کنند تا به افراد مبتلا به کم شنوایی کمک کنند، بشنوند، ارتباط برقرار کنند و به طور کامل در فعالیت‌های روزانه شرکت کنند.

انتظار می‌رود سمعک‌های بدون نسخه در آینده به طور گسترده‌تری و به صورت آنلاین در دسترس قرار بگیرند. با پزشک خود در مورد آنچه می‌تواند برای شما مناسب باشد، صحبت کنید.

بیشتر بخوانید: تقویت حافظه سالمندان با راه های جدید

پیشگیری از کم شنوایی

امروزه دانشمندان نمی‌دانند چگونه از کاهش شنوایی ناشی از افزایش سن جلوگیری کنند. با این حال می‌توانید با محافظت از گوش‌های خود مقابل صداهای خیلی بلند و طولانی‌مدت، خود را مقابل کاهش شنوایی ناشی از سر و صدا محافظت کنید.

مهم است که از منابع بالقوه صداهای مخرب مانند موسیقی بلند، اسلحه گرم، ماشین برفی و ماشین چمن زنی آگاه باشید. اجتناب از صداهای بلند، کاهش مدت زمانی که در معرض صدای بلند قرار می‌گیرید و محافظت از گوش‌ها نیز مهم است.

محافظت با هدست‌های محافظ صدا (Soundproof)، کار آسانی است که می‌توانید برای محافظت از شنوایی و محدود کردن میزان شنوایی از آن‌ها سود ببرید.

بیشتر بخوانید: تقویت بنیه سالمندان + 10تمرین ورزشی و رژیم غذایی برای تعادل سالمندان

تشخیص کم شنوایی

سوالات زیر را از خود بپرسید. اگر به سه مورد یا بیشتر از این سؤالات پاسخ «بله» بدهید، ممکن است مشکل شنوایی داشته باشید و ممکن است لازم باشد شنوایی خود را بررسی کنید.

  • آیا گاهی اوقات وقتی با افراد جدیدی ملاقات می‌کنید، به دلیل تلاش برای شنیدن، احساس خجالت می‌کنید؟
  • آیا هنگام صحبت با اعضای خانواده خود احساس ناامیدی می‌کنید زیرا در شنیدن آن‌ها مشکل دارید؟
  • آیا در شنیدن یا درک همکاران، مشتریان یا مشتریان مشکل دارید؟
  • آیا به دلیل مشکل شنوایی احساس محدودیت می کنید؟
  • آیا هنگام ملاقات با دوستان، اقوام یا همسایگان در شنوایی مشکل دارید؟
  • آیا برای شنیدن در سینما یا تئاتر مشکل دارید؟
  • آیا مشکل شنوایی باعث مشاجره شما با اعضای خانواده می‌شود؟
  • آیا برای شنیدن صدای تلویزیون یا رادیو در سطوحی که برای دیگران به اندازه کافی بلند است مشکل دارید؟
  • آیا احساس می‌کنید که هرگونه مشکل در شنوایی زندگی شخصی یا اجتماعی شما را محدود می‌کند؟
  • آیا وقتی با هم در یک رستوران هستید در شنیدن صدای خانواده یا دوستان مشکل دارید؟

بیشتر بخوانید: فیزیوتراپی سالمندان چیست و چرا اهمیت دارد؟

نقش سمعک در درمان کم شنوایی سالمندان

سمعک‌ها ابزارهای الکترونیکی هستند که داخل یا پشت گوش استفاده می‌شوند و صداها را بلندتر می‌کنند. برای یافتن سمعکی که برای شما بهترین کاربرد را دارد، ممکن است مجبور شوید بیش از یک سمعک را امتحان کنید.

حتما با سمعک خود یک دوره آزمایشی کار کنید و شرایط و ضوابط دوره آزمایشی را بدانید. تا زمانی که با گذاشتن و خارج کردن سمعک، تنظیم سطح صدا و تعویض باتری راحت نباشید، با ارائه دهنده سمعک در ارتباط باشید.

سمعک‌ها گاهی توسط شرکت‌های بیمه سلامت پوشش داده نمی شوند، اگرچه برخی از آن‌ها تحت پوشش هستند. پس از اگر علائم کم شنوایی دارید، از پزشک خود بخواهید سنجش شنوایی را برای شما تجویز کند.

بیشتر بخوانید :13 نوع بیماری های شایع سالمندان‌‌؛ دست از درمان برندارید!

کاشت حلزون

کاشت حلزون دستگاه‌های الکترونیکی کوچکی هستند که با جراحی در گوش داخلی کاشته می‌شوند و به ارائه حس صدا به افرادی که عمیقا ناشنوا یا کم شنوا شدند، کمک می‌کنند.

اگر کم شنوایی شما شدید باشد، پزشک ممکن است کاشت حلزون را در یک یا هر دو گوش توصیه کند. سیستم‌های شنوایی متصل به استخوان، کانال گوش و گوش میانی را دور می‌زنند و برای استفاده از توانایی طبیعی بدن شما برای انتقال صدا از طریق هدایت استخوانی طراحی شده‌اند.

پردازشگر صدا، صدا را دریافت می‌کند، آن را به ارتعاش تبدیل می‌کند و سپس ارتعاشات را از طریق استخوان جمجمه به گوش داخلی شما منتقل می‌کند.

بیشتر بخوانید:درمان فشار خون سالمندان؛ مبارزه با یک بیماری شایع اما قابل کنترل

چه تحقیقاتی برای درمان کم شنوایی سالمندان در حال انجام است؟

موسسه ملی بهداشت کودکان و توسعه انسانی ایالات متحده آمریکا (National Institute on Deafness and Other Communication Disorders) از تحقیقات در مورد علل کم شنوایی مرتبط با افزایش سن، از جمله عوامل ژنتیکی حمایت می‌کند. برخی از دانشمندان تحت حمایت این موسسه در حال بررسی پتانسیل رشد مجدد سلول‌های موی جدید در گوش داخلی با استفاده از درمان‌های دارویی یا ژنتیکی هستند.

کار دیگری که توسط این موسسه پشتیبانی می‌شود، بررسی داروهایی است که ممکن است کاهش شنوایی ناشی از سر و صدا و کاهش شنوایی مرتبط با سن را کم کرده یا از آن جلوگیری کند.

دانشمندان تحت حمایت این موسسه همچنین در حال توسعه و اصلاح دستگاه‌هایی هستند که می توانند برای کمک به افراد مبتلا به کم شنوایی مرتبط با افزایش سن یاری برسانند.

بیشتر بخوانید :درمان پوکی استخوان سالمندان؛ شایع اما قابل پیشگیری

سخن آخر در ارتباط با درمان کم شنوایی سالمندان

بسیاری از اشخاص مسن برای درمان کم شنوایی سالمندان به متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه می‌کنند. پزشک سعی می‌کند علت مشکلات شنوایی را دریابد و گزینه‌های درمانی ارائه دهد.

او همچنین ممکن است بیمار را به یکی دیگر از متخصصان شنوایی مثل سنجش‌شنوایی ارجاع دهد. متخصص شنوایی‌سنجی،آموزش تخصصی در زمینه شناسایی و اندازه‌گیری نوع و درجه کم شنوایی را دیده است.

برخی از متخصصان سنجش‌شنوایی ممکن است مجوز نصب سمعک را داشته باشند. متخصص سمعک کسی است که مجوز انجام و ارزیابی تست‌های شنوایی پایه، ارائه مشاوره و مناسب و تست سمعک را دارد.

درمان شما به شدت کم شنوایی بستگی دارد و برخی از درمان‌ها بهتر از سایرین کار می‌کنند. تعدادی دستگاه و وسایل کمکی وجود دارد که به شما کمک می‌کند در هنگام کم شنوایی بهتر بشنوید.

لب خوانی یا گفتارخوانی گزینه دیگری است. این کار به افرادی که مشکلات شنوایی دارند، کمک می‌کند تا گفتار محاوره‌ای را دنبال کنند. افرادی که از این روش استفاده می‌کنند هنگام صحبت با تماشای حرکات دهان و بدن گوینده به دیگران توجه زیادی دارند.

مربیان ویژه می‌توانند به شما در یادگیری نحوه لب خوانی یا خواندن گفتار کمک کنند. شما و خانواده‌تان می‌توانید با هم کار کنید تا زندگی با کم شنوایی را آسان‌تر کنید.

در مورد کم شنوایی خود به دوستان و خانواده خود بگویید. هرچه گروه‌هایی بیشتری از این معضل شما آگاه شوند، افراد بیشتری برای مقابله با کم شنوایی به شما کمک خواهند کرد.

از دوستان و خانواده خود بخواهید هنگام صحبت با شما روبه‌رو شوند تا بتوانید چهره آن‌ها را ببینید. اگر حرکات صورت‌شان را تماشا کنید و حالات آن‌ها را ببینید، ممکن است به درک بهتر مفاهیم و کلمات کمک کند.

از مردم بخواهید بلندتر صحبت کنند، اما فریاد نزنند. به آن‌ها بگویید که مجبور نیستند آهسته صحبت کنند، فقط واضح‌تر صحبت کنند. وقتی به تلویزیون یا رادیو گوش نمی‌دهید، آن‌ها را خاموش کنید.

مراقب سر و صدای اطراف خود باشید که می‌تواند شنوایی را دشوارتر کند. مثلا وقتی به رستوران می‌روید، نزدیک آشپزخانه یا نزدیک گروهی که موسیقی می‌نوازد، ننشینید.

صدای زیاد در محیط، شنیدن صحبت افراد را سخت می‌کند. همکاری برای شنیدن بهتر ممکن است برای مدتی برای همه سخت باشد. زمان می‌برد تا شما به تماشای افراد در حین صحبت کردن عادت کنید و مردم عادت کنند که بلندتر و واضح‌تر صحبت کنند.

صبور باشید و به همکاری ادامه دهید. بهتر شنیدن ارزش تلاش را دارد. در این مقاله روش‌ها و ابزارهایی که به درمان کم شنوایی سالمندان کمک می‌کنند را معرفی کردیم.

منبع
nia.nih.gov

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا