13 درمان خانگی سینوزیت با روشهای ساده و کم هزینه؛ از عنبر نسارا تا پیاز
درمان خانگی سینوزیت راهی برای کمک به درمانهای پزشکی و دارویی است. این روشهای درمانی به بهتر شدن حال و وضعیت بیمار کمک میکنند؛ زیرا در بیشتر موارد سینوزیت باعث گرفتگی بینی و مجاری تنفسی میشود و این موضوع برای بیمار آزاردهنده است.
برای باز کردن مجاری تنفسی، تقویت سیستم ایمنی بدن و برطرف شدن تورم و التهاب در سینوسها روشهای درمانی خانگی متفاوتی وجود دارد. در این مطلب از مجله پزشکی سیوطب به بررسی روشهای درمان خانگی سینوزیت و معرفی درمانهای دارویی در این دوران خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.
نگاهی کلی به موضوع درمان خانگی سینوزیت
- بهترین درمان سینوزیت ترکیبی از رویکردهای مختلف است که شامل دارو درمانی به همراه خودمراقبتی است.
- انتخاب روش درمانی درست بسیار مهم است و به پیدا کردن علت بیماری بستگی دارد.
- عنبر نسارا برای درمان طیف گستردهای از بیماریهای التهابی و عفونی مانند سینوزیت استفاده میشود.
بیشتر بخوانید: درمان آبریزش بینی بزرگسالان با ۸ ترفند عالی و موثر
سینوزیت چیست؟ آیا میتوان سینوزیت را در خانه درمان کرد؟
سینوسها حفرههای کوچکی در جمجمه هستند که معمولا با هوا پر میشوند. این حفرهها وظیفه تولید مخاط را دارند که به پاک نگه داشتن مجاری بینی از آلرژنها و آلایندهها کمک میکند.
سینوزیت التهاب بافتی است که این حفرهها را میپوشاند. در بعضی موارد این تورم سینوسها را مسدود میکند و مخاط و هوا را درون آنها به دام میاندازد. این موضوع باعث درد و فشار در این ناحیه میشود و گاهی اوقات منجر به عفونت باکتریایی خواهد شد. به همین دلیل بیمار باید خیلی سریع درمان خانگی سینوزیت یا روشهای پزشکی را پیگیری کند.
بیشتر بخوانید: ۱۳ درمان خانگی خشکی بینی از سونا و دستگاه بخور تا روغن بادام
آشنایی با دو سینوزیت حاد و مزمن و علت آنها
سینوزیت حاد حدود 4 هفته طول میکشد، اما به طور معمول در عرض یک هفته تا 10 روز بهبود مییابد. در حالی که امکان دارد سینوزیت مزمن تا 3 ماه طول بکشد و سالها ادامه یابد. به طور معمول علت ابتلا به سینوزیت مزمن به سختی مشخص میشود و درمان آن نیز مشکل است.
سینوزیت حاد معمولا از سرماخوردگی و گاهی اوقات از آلرژی ایجاد میشود. در حالی که مشخص کردن علت سینوزیت مزمن همیشه آنقدر واضح و ساده نیست. خطرهای سینوزیت مزمن شامل آلرژی در تمام طول سال، سیستم ایمنی ضعیف و سرماخوردگی مکرر است.
همچنین باید گفت که گاهی اوقات سینوزیت مزمن به دلیل مشکلاتی در ساختار مجرای بینی یا مشکلات رشدی مانند پولیپ بینی است که از تخلیه طبیعی سینوسها جلوگیری میکند.
بیشتر بخوانید: ۸ درمان آلرژی فصلی برای رفع خطرات نهفته در واکنش های آلرژیک
علائم سینوزیت حاد و مزمن که باید بشناسید
سینوزیت حاد و مزمن در علت ایجاد و مدت زمان بیماری با هم فرق دارند. در صورتی که هر دو علائم مشابهی ایجاد میکنند. از جمله:
- فشار و درد صورت
- مخاط ضخیم با تغییر رنگ
- گرفتگی بینی
- سردرد
این علائم با توجه به شدت سینوزیت کم یا زیاد میشوند. در ادامه با روشهای درمان خانگی سینوزیت آشنا خواهیم شد.
بیشتر بخوانید: سینوزیت مزمن؛ علائم، تشخیص و راهکارهای خانگی برای درمان
درمان خانگی سینوزیت با روشهای مختلف
سینوزیت بیماری شایعی است، اما بسیاری از افرادی که آن به آن مبتلا هستند از روشهای درمانی استفاده میکنند که در بیشتر موارد به آنها کمکی نمیکند. بنابراین پیشنهاد میشود که قبل از رفتن به داروخانه و تهیه داروهای بدون نسخه روشهای درمان خانگی سینوزیت را امتحان کنید.
بیشتر بخوانید: در تومور مغزی کجای سردرد میگیرد؟ ۹ علامت مهم تومور مغزی که احتمالاً نمیدانید!
1. پیدا کردن علت ابتلا به سینوزیت، راهی برای انتخاب درمان عفونت سینوزیت در خانه
انتخاب روش درمانی درست بسیار مهم است و به پیدا کردن علت بیماری بستگی دارد. به عنوان مثال اگر سینوزیت به دلیل آلرژی ایجاد شده باشد، داروهای ضداحتقان به تنهایی کمک چندانی به درمان نخواهند کرد.
همچنین توصیه میشود که در صورت طول کشیدن علائم برای بیش از 10 روز به پزشک مراجعه کنید. گاهی برای تشخیص علت و انتخاب نوع درمان پزشکان آزمایشهای تصویربرداری مانند اشعه ایکس، سی تی اسکن یا MRI را پیشنهاد میدهند. در اغلب موارد بهترین درمان سینوزیت ترکیبی از رویکردهای مختلف است که شامل دارو درمانی به همراه خودمراقبتی میشود.
بیشتر بخوانید: برونشیت یک بیماری تنفسی شایع در بین افراد مختلف، حتی کودکان
2. مرطوب نگه داشتن هوای خانه؛ راهی برای کاهش گرفتگی بینی و درمان سریع سینوزیت
در کنار مصرف داروهای تجویز شده از طرف پزشک، راهکارهای خانگی وجود دارد که به درمان کمک میکنند. یکی از این راهکارها مرطوب نگه داشتن هوای خانه است. این کار به کاهش گرفتگی بینی و متورم شدن مجاری بینی کمک خواهد کرد. برای این منظور از دستگاههای بخور استفاده کنید یا دوش آب گرم بگیرید. همچنین انجام بخور گرم نیز به تسکین تورم، التهاب و گرفتگی بینی کمک خواهد کرد.
بیشتر بخوانید: قوز بینی و ۵ روش جراحی و غیرجراحی برای اصلاح فرم بینی
3. استفاده از کمپرس گرم برای درمان خانگی برای سینوزیت
استفاده از کمپرس گرم یا حوله گرم و مرطوب روی صورت به کاهش فشار در سینوسها کمک میکند. همچنین بیماران میتوانند به صورت چرخشی از کمپرس سرد و گرم روی سینوسها استفاده کنند. برای این کار باید به مدت سه دقیقه کمپرس گرم را روی بینی، گونهها و پیشانی خود قرار دهند. سپس آن را برداشته و برای 30 ثانیه از کمپرس سرد استفاده کنند. این کار را میتوان روزی 2 تا 3 مرتبه انجام داد.
همچنین توصیه میشود که از روغن سیاه دانه برای ماساژ صورت استفاده کنید؛ زیرا این روغن خواص آنتیاکسیدانی، ضددرد، آنتیهیستامینی، ضدقارچی و ضدباکتری دارد.
4. غرغره کردن محلول آب و نمک در بینی؛ مرطوب نگه داشتن و پاک کردن مجاری
برای مرطوب نگه داشتن بینی میتوان از محلول آب و نمک استفاده کرد. همچنین این کار باعث پاک شدن مجرای بینی از مخاطهای زائد شده و سینوسها را مرطوب نگه دارد. برای مثال میتوان از سرنگهای تمیز برای این کار استفاده کرد. کافی است که محلول آب مقطر یا آب جوشانده شده را با کمی نمک مخلوط کرده و روزی 2 یا 3 مرتبه از آن استفاده کنید. توجه داشته باشید که باید بعد از هر بار مصرف، سرنگ را شسته و بگذارید با کمک هوای اطراف خشک شود.
5. مصرف زیاد مایعات؛ برای درمان خانگی سینوزیت کودکان و بزرگسالان
مصرف زیاد مایعات در هنگام بیماریهای عفونی و التهابی به رقیق کردن مخاط کمک میکند. این کار باعث کاهش انسداد سینوسها خواهد شد. همچنین در این دوران باید از مصرف مشروبات الکلی پرهیز شود؛ زیرا باعث افزایش تورم و التهابات در سینوسها خواهند شد.
6. مصرف آناناس برای کاهش التهاب سینوسها و درمان درد سینوزیت در خانه
در ساقههای آناناس مادهای به نام بروملین وجود دارد که خاصیت ضدالتهابی فوقالعاده آن بسیار مشهور است. این ماده باعث کاهش ورم در مجاری بینی به صورت موثر میشود. توجه داشته باشید که قبل از مصرف این ماده با پزشک خود مشورت کنید؛ زیرا امکان دارد با سایر داروهای مصرفی تداخل داشته باشد.
بیشتر بخوانید: رژیم غذایی ضد التهابی
7. استراحت کردن به درمان سینوزیت در خانه کمک میکند
خواب کافی راهی برای کمک به بدن برای مقابله با عفونتها و جمع کردن توان و نیروی خود با آنها است. به همین دلیل به بیماران مبتلا به بیماریهای عفونی مانند سینوزیت پیشنهاد میشود که خواب کافی داشته باشند.
8. درمان خانگی سینوزیت با پیاز؛ درمان ساده و موثر
پیاز به دلیل داشتن گوگرد خاصیت ضدباکتریایی دارد که برای درمان سینوزیت مناسب است. استنشاق بوی پیاز تازه خرد شده به درمان سینوزیت خفیف کمک میکند و راههای بینی را پاک خواهد کرد.
توجه داشته باشید که پیاز خرد شده باعث سوزش شدید چشم خواهد شد. برای جلوگیری از این مسئله یک پیاز را به خوبی ریز کرده و درون یک قابلمه آب جوش بریزید. سپس بگذارید 5 دقیقه بجوشد. مقداری از آن را در لیوان بریزید و استنشاق کنید تا آبریزش بینی و گرفتگی آن بهبود یابد. به این روش درمان سینوزیت با بخور پیاز میگویند. در صورتی که از طعم پیاز لذت میبرید، این مایع را گرم بنوشید.
9. خوردن سوپ مرغ، معجزهای خوشمزه برای درمان بیماریهای التهابی و عفونی
در مطالعهای در سال 2000 میلادی مشخص شد که سوپ مرغ التهاب مرتبط با احتقان سینوسی و سرماخوردگی را کاهش میدهد. علت آن دارا بودن اثرات آنتیاکسیدانی و ضدالتهابی موجود در سوپ مرغ است که به پاکسازی سینوسها کمک میکند.
10. مصرف غذاهای ادویهدار و تند برای پاکسازی سینوسها
مصرف غذاهای پرادویه مانند فلفلهای تند، کاری، ترب کوهی و خردل باعث تسکین درد و پاکسازی سینوسها میشود. به همین دلیل توصیه میشود که بیماران سوپ مرغ پرادویه مصرف کنند.
11. درمان خانگی سینوزیت با عنبر نسارا؛ آیا عنبر نسا برای سینوزیت خوب است؟
در طب سنتی از عنبر نسارا برای درمان طیف گستردهای از بیماریهای التهابی و عفونی مانند سینوزیت استفاده میکنند. تحقیقات مختلفی نشان میدهند که دود کردن عنبر نسارا برای حدود 6 ثانیه از رشد باکتریهای عفونی در بدن به میزان قابل توجهی جلوگیری میکند و برای تسکین سردردهای سینوسی نیز مفید است.
همچنین باید اضافه کنیم که عنبر نسا برای گرفتگی بینی عالی است و از این جهت به بیماران در درمان انفولانزا و سرماخوردگی کمک خواهد کرد.
برای استفاده از این ماده دو راه وجود دارد:
- سوزاندن و پخش دود حاصل از آن در محیط خانه برای از بین بردن میکروبها و استنشاق دود توسط بیمار
- سوزاندن عنبر نسارا و استنشاق بخور یا دود آن توسط بیمار برای حدود 6 ثانیه
برای از بین بردن بوی نامطبوع عنبر نسارا میتوان قبل از استفاده، آن را در دستمالی مرطوب و آغشته به گلاب یا روغن اسطوخودوس قرار داد و به مدت 2 تا 3 روز در محلی تاریک نگهداری کرد.
12. درمان قطعی سینوزیت با عسل مانوکا؛ ماده غذایی مقوی و درمانگر
زمانی که عفونت باکتریایی باعث احتقان سینوسی میشوند، مصرف عسل بسیار مناسب است. بعضی تحقیقات نشان میدهند که عسل خواص ضدباکتریایی دارد و این خاصیت در عسل مانوکا به صورت ویژه کاربردهای درمانی زیادی دارد. برای استفاده از عسل مونوکا مقداری از آن را به یک فنجان چای گیاهی گرم اضافه کنید.
13. درمان خانگی سینوزیت و بوی بد دهان با راهکارهای ساده
با گرفتگی بینی و مجاری آن، تنفس از راه بینی محدود و گاهی بسته میشود و به همین دلیل بیمار مجبور خواهد شد که از دهان نفس بکشد. نفس کشیدن از دهان باعث خشکی و ایجاد بوی بد دهان میشود. همچنین در مواردی بوی بد دهان در هنگام سینوزیت ناشی از بوی بد مخاطهای موجود در مجاری تنفسی و سینوسها است.
برای درمان خانگی سینوزیت و بوی بد دهان بیمار باید سعی کند مخاط موجود در این مجاری را تخلیه کرده تا هم از شر آنها خلاص شود و هم مجاری هوایی باز شوند. برای این کار انجام اقدامات زیر توصیه میشود:
- استفاده از کمپرس گرم
- بخور آب گرم
- دوش آب گرم
- شستشوی بینی و دهان با آب و نمک
همچنین استفاده از دهانشویه و مسواک زدن برای رفع بوی بد دهان لازم است.
بیشتر بخوانید: علت بوی بد دهان کودک؛ از التهاب لوزهها تا بیماری لثه
چه زمانی باید برای درمان سریع سنوزیت در خانه به پزشک مراجعه کرد؟
در صورت اثر نکردن روشهای درمان خانگی سینوزیت و بروز علائم زیر به پزشک گوش و حلق و بینی مراجعه کنید:
- طول کشیدن علائم برای بیش از 10 روز
- تب بالای 38.9 درجه سانتیگراد
- بدتر شدن علائم از جمله تب یا افزایش ترشحات سبز از بینی
- تغییراتی در بینایی
همچنین در صورتی که بیمار آسم یا بیماری تنفسی دیگری دارد یا از داروهای خاصی مصرف میکند که سیستم ایمنی را سرکوب میکنند، باید به پزشک مراجعه کند.
درمان دارویی سینوزیت برای جلوگیری از تشدید و مزمن شدن شرایط
در مواردی که درمان خانگی سینوزیت کارساز نباشند یا علائم تشدید شوند، بهتر است که به پزشک مراجعه شود. به طور کلی معمولا پزشکان برای درمان دارویی سینوزیت از موارد زیر استفاده میکنند:
درمان سینوزیت با داروهای آنتیبیوتیکی؛ برای سینوزیت چی خوبه؟
اگر پزشک تشخیص دهد که عفونت باکتریایی عامل ایجاد سینوزیت است، احتمال دارد داروهای آنتیبیوتیکی را تجویز کند. برای سینوزیت حاد معمولا این داروها به مدت 10-14 روز باید مصرف شوند. در حالی که برای سینوزیت مزمن، ممکن است این مدت طولانیتر باشد.
توجه داشته باشید که درست است که آنتیبیوتیکها قوی ترین داروی سینوزیت به شمار میروند؛ اما فقط به عفونتهای باکتریایی کمک میکنند. اگر سینوزیت ناشی از ویروس یا سایر مشکلات باشد، کمکی نخواهند کرد.
-
مصرف داروهای مسکن برای درمان سردرد سینوزیت در خانه
بسیاری از افراد مبتلا به سینوزیت از داروهای مسکن بدون نسخه مانند ایبوپروفن یا استامینوفن برای کاهش ناراحتی در هنگام بیماری استفاده میکنند. مصرف این داروها باید طبق دستورالعمل مشخص شده روی داروها باشد و همچنین مصرف بیش از 10 روز بدون اطلاع پزشک نیز مجاز نیست.
-
استفاده از داروهای ضداحتقان برای درمان قطعی سینوزیت
ضداحتقانها میزان مخاط را در سینوسها کاهش میدهند. بعضی از این داروها به صورت اسپری بینی و مابقی به صورت قرص در دسترس هستند. توجه داشته باشید مصرف بیش از 3 روز از اسپری بینی باعث گرفتگی بیشتر خواهد شد.
-
مصرف داروهای ضدآلرژی برای رفع حساسیت و علائم آن
بسیاری از موارد سینوزیت به دلیل حساسیتهای کنترل نشده ایجاد میشوند. در صورتی که علت آلرژی باشد استفاده از داروهای ضدحساسیت مانند آنتیهیستامینها توصیه میشود. همچنین بیمار باید از قرارگیری در معرض محرکها و مواد آلرژیزا خودداری کند که به رعایت این موارد درمان خانگی سینوزیت میگویند.
-
استفاده از داروهای استروئیدی برای کاهش تورم سینوسها
پزشک در مواردی برای کاهش تورم در غشاهای سینوسی، استروئیدهای استنشاقی را تجویز میکند. در مواردی که سینوزیت مزمن باشد، احتمال دارد که پزشک استروئیدهای خوراکی را توصیه کند.
-
جراحی آخرین راهحل ممکن برای رفع سینوزیت مداوم
در مواردی جراحی توصیه میشود که بیمار دچار سینوزیت مزمن یا حادی شود که به صورت مداوم عود میکند. در این حالت عمل جراحی برای برطرف کردن انسداد و باز کردن مجاری سینوسی که تخلیه مخاطها را آسانتر میکند انجام میشود.
یادداشت پایانی
سینوزیت نوعی بیماری التهابی در مجاری سینوسی است که باعث گرفتگی بینی و ایجاد علائمی مانند سردرد، آبریزش بینی و تب میشود. این بیماری با روشهای پزشکی و خانگی درمان میشود.
در این مطلب ما به معرفی روشهای درمان خانگی سینوزیت و روشهای دارویی آن پرداختهایم. در صورتی که شما نیز تجربه درمان این بیماری را در خانه داشتهاید با ما و دیگر مخاطبین سیوطب به اشتراک بگذارید.
سوالات متداول درمان خانگی سینوزیت چیست؟
1. آیا درمان قطعی سینوزیت آلرژیک در خانه امکانپذیر است؟
بله. با مصرف داروهای ضدحساسیت، دوری از محرکها، مصرف سوپ مرغ، کمپرس گرم و استراحت کافی میتوان این بیماری را درمان کرد.
2. آیا آنتی بیوتیک برای عفونت سینوس ها مفید است؟
بله. با مصرف داروهای آنتیبیوتیکی و استفاده از 13 روش درمان خانگی سینوزیت معرفی شده در این مقاله میتوان این بیماری را درمان کرد.
3. علت درمان سینوزیت با روغن سیاه دانه چیست؟
این روغن خواص آنتیاکسیدانی، ضددرد، ضدباکتری، ضدقارچی، ضدتشنج، آنتی هیستامین و ضد اسپاسمی دارد و باعث تقویت سیستم ایمنی بدن میشود.
4. درمان خانگی عفونت سینوس در کودکان به چه صورتی است؟
برای درمان خانگی عفونت سینوسها در کودکان میتوان از شستشوی بینی، مصرف مایعات زیاد، سوپ مرغ و عنبر نسارا استفاده کرد.
5. درمان قطعی سینوزیت با عنبر نسارا ممکن است؟
بله. عنبر نسارا خواص ضد عفونی کنندگی بالایی دارد که برای عفونت دستگاه تنفسی و حتی تناسلی مناسب است.